Jurassic World filmkritika

  • Írta: Kronik
  • 2015. június 11.
  • cooltúra, jurassic world, kritika, mozi
El tudsz képzelni valamit, ami nagyobb és félelmetesebb, mint a hírhedt a T-rex? Ha nem, akkor a Jurassic World segít, és rögtön azt is megmutatja, hogyan képes lerombolni egy fél szigetet.

Annak idején a Jurassic Park filmtörténelmi mérföldkőnek számított, ez nem vitás. Nem csak a témája volt roppant izgalmas, de a megvalósítása során először tudtak használni teljesen valósághű, számítógéppel animált lényeket. Kissé érthetetlen tehát, hogy a folytatásokkal miért süllyedt ezután egyre lejjebb a sorozat, míg végül teljesen el is tűnt, bőven lett volna még puskapor a dinós témában. A Jurassic World most megkísérel véghez vinni egy feltámasztást, és ugyan a forgatókönyv rendelkezik néhány kiemelkedően jó elemmel, és több ponton képes visszahozni az eredeti Jurassic Park hangulatát, a film azonban összességében mégsem működik jól, és túlságosan buta ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen.


22 évvel járunk a Jurassic Park eseményei után. John Hammond halálát követően Isla Nublar szigetén mégis újraépült a nézők szórakoztatására kihegyezett őslénypark, ami évek óta hibáktól és problémáktól mentesen működik is. A probléma ezúttal is az emberekből ered: az állatkert fenntartása hatalmas pénzeket emészt fel, de már közel sincs annyi látogató, mint fénykorában, a nép ugyanis egészen egyszerűen kezdi unalmasnak találni a dinoszauruszokat, a mászkáló őslények már nem képviselnek akkora újdonságot, mint "régebben". Éppen ezért a park vezetőségének folyamatosan új attrakciókkal kell előjönnie, így a laborban korábban nem létező, teljesen új dinoszauruszok előállításába kezdenek. Ebből csak jó sülhet ki, ugyebár.


A projekt beérett, és megszületett belőle az Indominus rex néven futó szuperdinó, ami leginkább a T-rexre hasonlít, csak némileg brutálisabb annál, és mindenféle spéci képességgel rendelkezik, köszönhetően azon fajok génjeinek, melyekből összerakták - például tudja változtatni a színét, és le tudja csökkenteni a testhőmérsékletét, így rendkívül nehéz megtalálni. Amúgy meg szeret mindenkit szétharapdálni, csak úgy barátságból. És ahogy az lenni szokott, a kitenyésztett vadállatot nem sikerül lakat alatt tartani, és hamarosan rászabadul a szigetre, egy kis rendrakás céljából. Be kell vallanom, amikor először hallottam erről a koncepcióról, rendkívül nagy marhaságnak gondoltam, viszont a film világának szempontjából logikus döntés volt eljutni a mezei dinók mutogatásától az újak kifejlesztéséig. Ezzel tehát nincs komoly baj, legalábbis alapkoncepció szintjén.


A Jurassic World érdekesen hozza be a főszereplőket, és ismerteti meg a helyzetet a nézővel. Egyrészt van két gyerekszereplőnk, hiszen ez mégiscsak egy családi nyári blockbuster, vagy mi, másrészt pedig van két felnőttünk. A két fiú, Gray és Zach nagynénjükhöz utaznak az őslényparkba, a Bryce Dallas Howard által alakított Claire felelős ugyanis a teljes létesítmény futtatásáért. Ezzel párhuzamosan a szigeten katonai jelenlét is van, ahol a Chris Pratt által megszemélyesített Owen próbálkozik azzal, hogy saját raptorait felnevelje és megtanítsa néhány alapvető dologra - például arra, hogy ne egyék meg őt, ha ugyanis kettéharap egy raptor, az árt a fogaidnak. A park működését leginkább a gyerekek szemszögéből nézhetjük meg és élhetjük át, míg a veszélyek már Claire és Howard irányából érkeznek, mígnem később a két szál egyesül.


A film első felében remekül működik ez a kettősség, a Jurassic Worldben felépített új őslénypark ugyanis rendkívül izgalmas, és nagyon jól néz ki. Hatalmas ötlet az állatsimogató, ahol gyerekek ölelgetik és lovagolják meg a még kicsi dinókat, mint ahogy a bálnashow helyi megfelelője is eléggé látványosra sikerült. Az attrakciók és a park felépítése láthatóan átgondolt, és el tudnánk képzelni, hogy ez akár működhetne a valóságban is. Mindez pedig egészen elképesztő felvételekkel jelenik meg a vásznon, abszolút tudom ajánlani az IMAX-es megtekintést, akinek lehetősége adódik rá. Míg azonban a két srác hozza a film vidámabb, naposabb oldalát, addig a sziget másik felén már kezdődik a balhé. És míg az új őslénypark meg tudta mozgatni bennem a gyermeki lelkesedést a dinoszauruszok iránt, sajnos a film második fele, a tulajdonképpeni akció már nem tudta sikerrel fenntartani az érdeklődésemet.


A probléma egyrészt, hogy ismét csak a régi toposzok kerülnek elő. Elszabadul a legborzasztóbb dinoszaurusz, akit őrült tudósok állítottak elő egy profitra éhes vállalkozás megbízásából. Igaz, hogy a világ legveszélyesebb lényéről van szó, és igaz, hogy az elszabadult dinók egyszer már leromboltak egy parkot 22 évvel ezelőtt, de az üzemeltetők továbbra sem képesek megfelelő biztonsági intézkedéseket hozni. Új fajokat ugyan elő tudnak állítani génmódosítással, de egy mezei nyugtatót továbbra sem sikerül csinálni, ami elaltatná a vérszomjas fenevadat, ha éppen valami balul sül el. Mint ahogy persze a vállalat vezérigazgatója sem engedi megölni az állatot, inkább hagyja, hogy az lehenteljen előtte huszonkét embert, akik valami szánalmas elektromos pálcával próbálják toszogatni a három emelet magas ragadozót.


Az akció lassan indul be, és minősége nem koherens. Ugyan továbbra is rendkívül hatásosak azok az első rész nyomán készített felvételek, amikor az Indominus rex a nagy pofájával behajol a képbe és elkezd szaglászni, de ezen kívül a film jelentős része tulajdonképpen mezei futásból áll, vagy a dinó elől, vagy a dinó után, bár látható, hogy utóbbinak igazából nincs sok értelme, hiába hoz magával Chris Pratt jelentőségteljesen még egy shotgunt is - gondolom, meg akarta vele vakarni az Indominus hónalját, vagy ilyesmi. A női főszereplő pedig megérdemelne valami különdíjat már csak azért, mert kiskosztümben és magassarkúban teljesíti az életéért futós dzsungeltúrát, minden különösebb probléma nélkül. Amikor még a film végén is abban tud sikeresen sprintelni a T-rex elől, kicsit azért már palmoltam a face-emet. 


Eközben pedig teljesen hiányoznak azok a kreatív és egyedi jelenetek, amik az első részt naggyá tették, és amikből azért még a másodikban is akadt bőven. De ha nem lenne még elég a bejáratott toposzokból, természetesen előkerül a katonai szekció is, akiknek persze egészen más terveik vannak a génmódosított dinókkal, mint mindenki másnak. Amikor a Vincent D'Onofrio által alakított Hoskins teljesen komolyan közli, hogy bárcsak annak idején raptorokkal vadászhattak volna Osama bin Ladenre, az agyam végleg leállt túlfeszültség következtében. Aztán a film utolsó negyedében, ahogy Otherworld Zoly fogalmazott a teremből kifele jövet, megjelenik Spielberg szelleme, és az ő családi mozijaira jellemző negédes marhaságok is, amik abban kulminálódnak, hogy végül az összehaverkodó raptor és a T-rex már majdnem egymásra kacsint.


A Jurassic World rendezésével Colin Trevorrow-t bízták meg, aki korábban mindössze egy egészestés filmet tett le az asztalra. Ez a Safety Not Guarenteed, amit barátja, Derek Connolly írt, aki szintén dolgozott a Jurassic World fogatókönyvén. Ami meglepő, hogy az a film korrekten rendezett és egészen okosan megírt, ez pedig két olyan jellemző, amit nem fedeztem fel a Jurassic Worldben. Persze ez más világ, hiszen egy hatalmas stúdió hatalmas költségvetésű, Spielberg által felügyelt filmjéről beszélünk, aminek alapvetően szórakoztatni kell mindenkit 5 évestől 55 éves korig, így azt sem mondom, hogy mindez rajtuk múlott. Főleg, hogy a forgatókönyv számos emberen és számos változtatáson átesett, egykor például készült belőle olyan verzió is, ahol a dinókra fegyvereket aggattak volna.


A Jurassic World azonban jelen formájában egy nagy csalódás. Egy szépen kamerázott, olykor nagyon látványos film, amiből azonban hiányzik az a fajta eredetiség és lélek, ami miatt annak idején a Jurassic Parkot annyira szeretni lehetett. A forgatókönyv buta, és nincs egy rendesen kidolgozott íve, ami miatt az érdeklődést sem tudja megfelelően fenntartani. Nincsenek újszerű, ötletes jelenetek, nincs eredetiség, nincs semmi meglepő. Meglátásom szerint a Jurassic Worldöt igazából egy réteg fogja nagyon szeretni, és azok a gyerekek lesznek. Őket nem fogják zavarni az olyan apróságok, minthogy a katonaság génkezelt, színváltós dinoszauruszokat akar bevetni az arabok ellen.

Gamekapocs értékelés: 5.5
Metascore: 58/100
Rotten Tomatoes: 71% 

Jurassic World
Eredeti cím: Jurassic World
Rendezte: Colin Trevorrow
Írta: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly
Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson
Zene: Michael Giacchino
Játékidő: 124  perc
Magyarországi premier: 2015. június 11.

87.
kopic
Undormany egy film. Értékelhetetlen szereplőkkel (Chris Pratt es a fekan kívül mind idegesítő volt), kinosabbnal-kinosabb jelenetekkel. Legtöbbször csak a fejemet fogtam. Gyerekeknek ajánlott keményen.
10/4.
86.
feher576
Szerintem bazi jó kis film volt , lazán egy 8 pont, köszike
85.
Tommy74
Öruljetek, hogy nem egy godzilla 2 kaptatok.... Jó kis film
84.
amadeusz gyermeke
tulsok money termelt ez a marhaság.
83.
Perseus84
Megneztem en is. Teljesen egyetertek az iroval. Ez egy nyari konnyu popcornmozi gyermekeknek. Ennyi hulyeseget keves filmben latni manapsag :)
Remelem lesz mar valamikor egy komoly hangulatu darkos dinos film is...
80.
Pain
#78: Nem értem, hogy miért köt bele mindenki a raptorokba, teljesen logikus magyarázatot adtak rá. Nem idomítva voltak, hanem a csávó volt az alfa.

79: Egyáltalán nem béna film. Ahogy írták lentebb simán 8/10. Bőven megér 1-2 megnézést.
79.
ennyire béna lett ez az új Jurisics Park? Akkor inkább megvárom az új Terminátort..
78.
AdolfGalland
Sajnos tényleg borzasztóan gyenge forgatókönyv lett... Próbáltam nem túl nagy reményekkel beülni rá, és egész jól szórakoztam. De: hova lett a 3. rész dinója ami 12 másodperc alatt kinyírta a T-Rex-et? Miért kis kaliberes fegyverekkel próbálnak lelőni egy dinoszauruszt? Miért magassarkúban meneküli végig a filmet a csajszi?

Raptorok a hadsereg szolgálatában?? Wow, aki kitalálta érdemelne néhány botütést... Egyből az Iron Sky 2. részének előzetese ugrott be, ahol T-rex háton érkezik a német.... De az egy vicc. Sajnos ez a film is eléggé az lett.
77.
GothamKnight
Ez a film nem buta. Bőven odaverte az összes CGI orgiás nagyágyút különösen a Bosszúállók féle idiótaságot. Remek szórakozás volt minden tekintetben. Tény hogy volt 1-2 dolog amin én is felhúztam a szemöldököm -jeep- de a film igenis helyén kezelte a dolgokat kedvencem volt a magyarázat hogy miért is nem tollasak a filmben a dinók ahogy az azóta kiderült már csak 1993ban erről még nem tudott senki semmit. de utólag kijavította magát a film. Egyszerű magyarázat de mégis jó volt. Amelett 100% tisztelgett az eredeti film előtt ami egy olyan nézőt mint én teljesen levett a lábáról. Számomra odaverte a 2 és különösen a 3. részt. Bármikor újranézném :) egy erős 8as a film.
76.
straki89
Lehet fikázni meg nem szeretni, arra pont jó volt amit el akartak érni vele, szórakoztató. Én nem úgy ülök be moziba hogy mindenbe bele kötök, inkább szemet hunyok felette, nem érdekel mekkora baromság. Nekem tetszett, még jobban is mint amit vártam tőle, a 3D is dobott rajta. 8/10
74.
PaprikaJancsi
#70: Azt hittem nem fogsz sorolni :D
73.
#71: Miben különbözik a könyv? Gondolkoztam, hogy megveszem.
71.
Hondacrf
Olyan jókat lehet itt röhögni 1-2 kommenten, hogy az nem igaz... Az első film a klasszikus, az a legjobb, az első rész az igazi Jurassic Park és blahblahblah. Olvasta itt valaki egyáltalán - rajtam kívül - Michael Crichton könyvét? A könyv és Spielberg filmje köszönö viszonyban sincs egymással, úgyhogy az ilyen baromságokat, hogy az első film ennyire volt JP-s meg annyira, jó lenne mellőzni.. Az a ti bajotok - szerintem - hogy nagyon az első filmhez akarjátok hasonlítani, pedig nem kéne. Néhol vannak benne utalások az első részre, de ennyi, se tovább. Ha az első részhez hasonlítom én is, akkor nyilván nem üti meg azt a szintet, amit anno 1993-ban produkáltak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy maga a film rossz.. Nem vagyok valami nagy filmnézős típus, de ez kifejezetten lekötött és tetszett, így, hogy nem vagyok egy nagy Jurassic Park fan.

Az idomított raptorokkal is kivagyok eggyezve, az eredeti könyvben is szó volt róluk. Ja és amit Chris Pratt magával vitt I-rex vadászatra, az nem shotgun volt. :)
70.
Macifasz
#69: Mad Max: Fury Road, Avengers 2, Whiplash, Kódjátszma, A mindenség elmélete, Kingsman, Holnapolisz (pedig ez se volt annyira nagy szám), Valami követ, Ex Machina, Focus: A látszat csal.

Kapásból most csak ennyi ugrott be, de ha jobban visszanézném miket is láttam, tuti lenne még pár. Igaz, ezekből van pár, amit Amerikában már tavaly bemutattak, de kis hazánkban az összesnek idén volt a bemutatója.
68.
Gykrizsi
Nem mondom hogy év filmje, de 5.5-nél sokkal erősebb, az biztos. Szerintem izgalmas volt, látványos, és a hangulatot nekem teljesen visszahozta. Én bátran ajánlom mindenkinek.
67.
Macifasz
#66: Ez elég szomorú. A két kezem nem lenne elég, hogy megszámoljam, hány jobb filmet láttam az idén. :-/
66.
PaprikaJancsi
Kronik megint megmutatta, hogy nem bír normálisan egy filmet értékelni, mivel ennél jobb filmet még nem láttam az évben.
65.
Tündérpapucs
Én unatkoztam.Akciólánc,súlytalan karakterek meg coca-cola reklám.Az Exodustnál volt hasonló az emberi tényező meg kötelékek hiánya.Mondjuk elég nehéz lehet, a film 80 százalékában egy elképzelt dinó elől menekülni,meg játszani a nagy büdős kék háttérnek,de akkor miért nem intelligensebb színészeket választottak?.Én nagyon nagy fan vagyok,de ennél sztem még a harmadik rész is értelmesebb..A két srácot mintha a helyi suliból vakarták volna ki annyira tömegemberkék,azaz üveggolyós pityergés a kisebbiktől meg inkább olcsó zsarolás volt...Én nemis értem,kb 2 éve nem láttam 1 jó filmet,mert mindegyik agyrohasztó és felszínes...Egyetlen szívmelengető jelenet volt,amikor bemutatják a simogatót és 1 kissrác a háttérben átöleli a kisszaurusz nyakát.1 mp-ig.Aztán dömping,meg volt még 1 a raptoros motorozás és kész.A többi felejthető.A gülüszemű indiai igazgató szintén olcsó J. Goldblum utánzat.A idomított raptorokon meg jót röhögtem,az elején Pratt karaktere bemegy hozzájuk ho kihozza az újfiút és majdnem széttépik,de a végén amikor szabadon rohangálnak egyetlen füttyentésre ugranak neki?...Néha annyira következetlen és kidolgozatlan,ho röhejes.
64.
csaszi2
Én azt gondolom, hogy ez egy teljesen jó film. Szerintem csak azért húzza le mindenki, mert nagyon szépen emlékszik vissza az első részre. Biztos vagyok benne, hogyha az nem lenne, akkor mindenki kétpofára zabálná ezt is.
63.
dsziádzsóval értek egyet minden annyira ratyi 2010 óta..
59.
Ecneb
Azt leszámítva, hogy az utolsó 10 perc szerintem elkapkodott lett és a szereplők története nem lett befejezve (otthon a srác mit mond a barátnőjének, elválnak e a szülők, mi lesz a park sorsa innentől... stb), szerintem egy jó filmet hoztak össze.
Nem érem, hogy az arabos mondaton Kronik miért akadt ki ennyire, teljesen olyan, mintha csak azért írta volna a cikket, hogy minél jobban lehúzhassa.

Ez van, amikor nem kapnak pénzt a hype-olásra ;)
58.
Fronter
#56: Nem értek veled egyet. Persze minden filmnél van, akinek nem tetszik, csak pl. ennél rengeteg az ilyen vélemény, nem hiába, és a kritikusok is kb. így vannak vele.

De ott van egy pár ellenpélda: Interstellar, Mad Max.
Ezeket is fikázzák, de itt ők vannak kisebb számban, mert ezek a címek kiemelkedőre sikerültek, ellenben ezzel.

Nemrég néztem meg a Jurassic Park-ot, és még ma is bejött, bár erősen látszik rajta, hogy nem a mai közönségnek készült(ez természetes), de élvezetes volt még így is megnézni, ennyi év után, ami ritka.

Na meg tegyük hozzá, hogy a sok fikázásnak haszna is van, jobb lesz a következő rész. Ez sem garancia, de van hogy odafigyel Hollywood is a kritikákra.
57.
h.jozsa
Egyszer nézhetős kategoria!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...