Terminator Genisys filmkritika

  • Írta: Kronik
  • 2015. július 21.
  • cooltúra, mozi, terminator genisys
A Jurassic World után hatalmas félelemmel ültünk be egy másik legenda, a Terminátor feltámasztására. Ugyan néhol kicsit buta, és akad pár megkérdőjelezhető színészi választás, szerencsére a végeredmény ütött!

Fontos leszögezni már az elején, hogy a technológia önmagában se nem jó, se nem rossz. Viszont lehet jóra és rosszra használni. A nagyvállalati pr-marketing hajlamos elhitetni velünk, hogy ők az érdekünkben cselekszenek, azt szeretnék, hogy nekünk jó legyen. Ez a Google-nek például nagyon megy, elég visszaemlékezni az évekkel ezelőtti "ne légy gonosz" kampányra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek részvénytársaságok, és végső soron egyetlen dolog érdekli őket: a befektetők pénze. Arra pedig nem egy, de nem is két példa volt már a történelem során, hogy a pénz azért valahogy mindig képes elnyomni a felelősséget.


Amikor azt hiszed, hogy a Google éppen az új keresőjével / alkalmazásával / telefonjával / véletlenszerű okoseszközével éppen nagyon jót tesz neked, akkor valójában saját magának, illetve a befektetőinek tesz ezzel jót, mégpedig sokszorosan. A Google sokkal többet tud rólad, mint a saját anyád. Sokkal többet tud rólad, mint azt valaha gondolnád és megszoroznád öttel. Azt pedig naivitás gondolni, hogy ezt a tudást a megfelelő technológiával adott esetben ne lehetne rosszra használni, vagy akár azt, hogy nem származik-e már jelenleg is több hátrányunk belőle, mint előnyünk. A lényeg igazából annyi, hogy a felhasználó ne fedezze fel a mögötte rejlő szimbolikus erőszakot.


Egy ismerősöm például évekkel ezelőtt előadta nekem, mennyire jó lesz, amikor az emberek bőre alá egy chip lesz beültetve, ami folyamatosan tárolja és frissíti az adatait, preferenciáit, és egy bolt előtt elhaladva a digitális hirdetőfelület majd a felhasználónak megfelelő reklámot fog kiadni. Persze azóta elterjedtek az okostelefonok, így beültetett chipekre nincs szükség, az online piactereken pedig egyébként is pontosan ugyanez zajlik. Azért volt ijesztő, amiről az ismerősöm annak idején optimistán és örömmel beszélt, mert akkor jöttem rá, hogy az emberekre nem kell majd rákényszeríteni a teljes ellenőrzést, hanem maguktól fogják kérni. Ez bebizonyosodott, hiszen az okostelefonjaink és közösségi alkalmazásaink segítségével önként és dalolva árulunk el magunkról mindent a multinacionális nagyvállalatoknak.


A kissé hosszúra nyúlt bevezető azért volt szükséges, mert tulajdonképpen ez adja a Terminator Genisys történetének legfontosabb alapját és végkimenetelét. Igaz, a forgatókönyv még annál is egyszerűbben foglalkozik a témával, mint ahogy én most ebben a három bekezdésben tettem, hiszen pusztán azt az alapvetést fekteti le, hogy minden össze lesz kapcsolva mindennel, és amikor életünk minden adata egy rendszerbe fut majd be, és minden elektronikus eszközünk egy online felhőhöz kapcsolódik, akkor egy számítógépes mesterséges intelligenciának a világ legkönnyebb dolga lesz átvenni az emberiség felett az irányítást. Ebből a Genisys néven készülő szuperalkalmazásból alakul majd ki a Skynet, és az új Terminator-trilógia első részében ezt kellene megakadályoznia főhőseinknek.


Addig azonban szokás szerint időutazásokon és jelentős mennyiségű kavaráson át vezet az út. Azt nagyjából felesleges fejtegetni, hogy magának az időutazásnak mennyire van értelme, hiszen az egész egy paradoxon, de ha itt leakadunk, akkor pont a lényeget hagyjuk figyelmen kívül. A Terminator-filmeknek ugyanis sosem az volt a célja az időutazással, hogy tudományos-filozófiai mélységeiben foglalkozzon a témával, hanem egyszerűen az, hogy izgalmas és nem hétköznapi helyzeteket teremtsen a segítségével. Ez az új Genisysnek pedig maradéktalanul sikerült, ráadásul bónuszként tulajdonképpen még az elég gyengén sikerült előző két film eseményeit is semmissé tették az írók, ami mindenképpen egy dicséretes dolog. Kár, hogy az emlékezetünkből nem tudják kitörölni azokat. 


Persze különböző infografikák és elemzések segítségével megpróbálhatjuk megérteni, hogy most mégis melyik idővonal melyik részén vagyunk, de ez eleve felesleges az időutazás természetéből adódóan. Legyen elég annyi, hogy eszméletlenül menő, ahogy a különböző számítógépes trükkökkel fiatallá varázsolt gonosz Schwarzenegger bunyózik az idősebb, nem gonosz Schwarzeneggerrel, és hogy a forgatókönyv még azt is meg tudja magyarázni, miért öregszik egy gép: a fémvázon található szövetet ugyanis így alakították ki, hogy természetesebb legyen az emberek számára. Aztán persze kiderül, hogy az öreg Svarcit már korábban visszaküldte valaki, hogy vigyázzon a gyerek Sarah Connorra, hiszen várható volt, hogy valaki más vissza fog küldeni egy másik Svarcit, hogy még időben tegye el láb alól azt, aki majd megszüli John Connort.


Úgyhogy végső soron minden máshogy történik, mint a Terminator 2-es idősíkban, így mire Sarah Connor találkozik a Terminator 1-es gonosz Svarcival, és mielőtt Kyle megmenthetné, már bizony egy harcedzett hölgy, aki egyáltalán nem lepődik meg azon, hogy őt mindenki agyon akarja lőni különböző idősíkokból. Hatalmas kár azonban, hogy míg a Terminator 2-ben Linda Hamilton hitelesen tudja hozni a keménycsajt, addig ez Emilia Clarke-nak egyáltalán nem sikerül. A Trónok harcában is rendkívül röhejes, ahogy az egyötvenhét alacsony cuki kislány próbál dirigálni mindenkinek, de itt még rosszabb a helyzet, hiszen egy igazi akcióhőst kéne alakítania. Ez pedig összeomlik abban a pillanatban, ahogy láthatóan nem tudja rendesen megfogni a shotgunt, mert egyszerűen túl pici hozzá. Persze ettől függetlenül a színjátszása sem adja el a karaktert.


Sajnos Kyle Reese karakterét is sikerült elrontani. Egyrészt alig-alig van köze a narratíva előreviteléhez, másrészt pedig a bambaképű Jai Courtney még talán Emilia Clarke-nál is rosszabb színész. Igazából aki színészi alakítások terén meg tudja menteni a filmet, az a John Connort alakító Jason Clarke, illetve természetesen maga Schwarzenegger, bár neki nem volt túl nehéz dolga, ugyebár. Igazából most, hogy alaposan kipuffogtam magam, talán úgy tűnhet, hogy nem voltam elégedett a Terminator Genisysszel, de valójában nem ez a helyzet. Ez ugyanis egy iszonyatosan jó film volt. Konkrétan annyira, hogy Otherworld Shirinnel a teremből kifelé jövet egy dolgot tudtunk ismételni, ami jellemzően a "bazmeg", a "kurva" és a "jó" szavak valamilyen összetételéből állt.


Mert egyszerűen egy ilyen filmben sem a történet kifinomultsága, sem az esetlegesen gyenge színészi játék nem befolyásolja jelentősen a végtermék élvezhetőségét. A lényeg igazából az, hogy a film önmagában koherens legyen, és végig pörögjön. A Terminator Genisys pedig ilyen, egészen konkrétan egy percre sem áll le, és folyamatosan képes meglepetéseket okozni. Ráadásul eszméletlenül jól néz ki. Én azt hittem, hogy CGI-vel már nem lehet meglepni, de itt egymás után csináltam magam alá a felvételektől. Amikor a mágneses röntgen elkezdi lebontani az egyik terminátort, az talán az utóbbi tíz év egyik leglátványosabb jelenete. És sajnos pár perccel késve érkeztem a filmre, így lemaradtam az elején az atombombák ledobásáról, pedig Shirin még órákkal később is extázisban volt tőle.


Nem kérdés, hogy a Terminator 2 összességében egy sokkal jobb film. Mélyebb, érzelmesebb és okosabb. Viszont a Genisys a legjobb folytatás, ami azóta készült, és önmagában nézve egy pörgős, látványos és rendkívül szórakoztató mozi. Schwarzeneggernek még öregen is atomkemény a kiállása a vásznon, az egyszavasai pedig húsz év után is ütnek. Amennyire nagyot csalódtam a Jurassic Park feltámasztásában, a Terminator visszahozása annyira kellemesen lepett meg.

Gamekapocs értékelés: 8.0
Metascore: 38/100
Rotten Tomatoes: 26% 

Terminator Genisys
Eredeti cím: Terminator Genisys
Rendezte: Alan Taylor
Írta: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons
Zene: Lorne Balfe
Játékidő: 126  perc
Magyarországi premier: 2015. július 2.

53.
feher576
Hali
Szerintem hatalmas egy film lett. :) Pontozás is korrekt, bár nálam 10/10 . Tetszett nagyon , Arnold for ever :) vagy mi
csöszi
46.
delphijos
#14: Bevallom én sem értem mit vártál. Leírod hogy az embernek "joga" van a saját észjárásával értékrendjéven vizsgálni ( amúgy nem is értem hogy lehetne másképp ) , és utána a kritikának felrovod a cikkíronak " kőkemény" érveket. Szerintem egy játék/film kritka sosem lesz objektív, mert nem lehet. VALAKI megnézi/játszik vele, és leírja a SAJÁT benyomásait, véleményét. Nem értem miért kell ebbe belekötni? Másnak más a véleménye? Teljesen rendben van. Írja le a sajátját, de ne azt mondja hogy "szar" a cikk, mert Neki más a véleménye. Egy kritika nem egy matekpélda amit vagy jól csináltak meg vagy nem. Ez egy vélemény, mint mindenki másé.
43.
godach
Aki a "mennyi bőrt lehet lehúzni" szöveggel jön, az informálódjon kicsit. A Terminator nem egy film, sorozat vagy egy könyv csak. Egy egész univerzum épült MÁR rá, és ez még csak a kezdet.
Hasonlóan a Matrix-hoz, akár mikor újra lehet kezdeni, eltörölni vagy megváltoztatni. Számos lehetőség rejlik a világában, csak épp a készítők nem mernek elegendő újdonságot bevállalni, pontosan a nyafogó, szemellenzős, konzervatív közönség miatt.
42.
x360player
Botrány,hogy mennyi bőrt húznak le a Terminator-ról,pedig már a harmadik is szemét volt. Sajnos tényleg ennyire elfajult Hollywood(és a világ,hogy ezt nézik),pedig a régi amerikai filmekre egy szava nem lehetett az embernek...amikor még CGI nélkül is lehetett élvezni a filmeket.A jó filmért az ember hajlandó pénzt áldozni(VHS,DVD,Blu Ray,mozi),az ilyenekért viszont még a drága T-mobilos gigabyte-okat is sajnálom.
40.
DON GONDOCS
39.
DON GONDOCS
Röviden az időutazásról. A film aal a jövőben kezd 2029 amit az első részben beszéltek. Kyle ryse-t ebből a jövőből küldik 1984-be, ami már egy alternatív idősík, ide küldik a t800ast (20??/20) 1984-hogy megmentse a 19 sarah conort.Oké, nos, előszőr megérkezik a t-800 2029ből-1984-be oké őt hamar le is rendezik, de itt már itt van a t1000 is akit valószínűleg egy másik alternatív jövőből küldtek de őt Kyle ryse likvidálására.(az eredei t1000-est91-be küldték. (Talán egy kínai skynet küldte XD), Oké őtis elintézik. A t800kinyert csippel és kész időgéppel elmennek egy alternatív 2017be ahol a genesys veszi majd át az uralmat de akkor már itt van a szintén 2029-ből küldött nanobotokkal génkezelt John Conor. Itt elpusztítják a skynet-genesyst az időgépet és Johnminatort. Meg ugye itt van a fiatal kyle reese is. Őt mért nem próbálta elpusztítani hybrid terminator?
38.
amadeusz gyermeke
pocsék s iszonyat nagy bukta. Szerintem nemlessz folytatás
37.
Dante2014
!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!
Érdekes, hogy Matt Smith-t, mint magát a Skynetet alakító színészt senki nem említi az alakítások közül. Oké, nagyon mellékszereplő státuszban volt, de szerintem tökéletesen eljátszotta az érzelmek nélküli, de kegyetlen, öntudatra ébredt programot.Lehet, hogy brit színész, így kevésbé ismert, mint az amerikai nagyágyúk, de Schwarzi mellett még ő volt az, aki megmozgatott a filmben.

SPOILER VÉGE

Én egyébként élveztem, egy '80-as évektől létező franchise-tól nem értem, mit várnak sokan.
A Terminator 1-2 SEMMIVEL sem volt különb. Ezt úgy hívják, hogy "az idő megszépít mindent". Klasszikusok, de mivel több a sztori? Jön egy gép a jövőből, meg akarja ölni a nőt, aki nagy nehezen és hihetetlen módon legyőzi azt. Egy akkor még alig képben lévő nő... aha. (és nem a NŐn van a hangsúly, hanem az erőviszonyokon)
Második rész: visszajön ismét egy terminator, azonban ezúttal egy átprogramozott T-800-ast is visszaküldenek utrána az ellenállók, hogy megvédje Sarah-t és a fiát. Futás, bunyó, a végén a nagy harc, a jó győz, Schwarzminator elpusztítja önmagát.

A 3. rész kb. ugyanilyen sablon szerint készült, a sokszor lehordott 4.-ben pedig végre vittek új színt a dologba, de a Terminator hangulat nem volt meg.

Erre most itt az új Terminator, ami részben a régi, konkrétan újra felvett jelenetekkel az első részből, hozzátett kisebb előzménnyel, és más irányba vitt történettel. A színészek közül Clarke cica tényleg nem volt a legjobb, ám nekem pont John Connor karaktere nem tetszett. Nem Jason Clarke-ra kellett volna esnie a választásnak, hiába a híres sebhely, semmi John Connor feelingje nincs az alakításának.

Összességében azonban egyáltalán nem rossz film, egyetértek ezzel az inkább élménybeszámolónak mondható írással.
36.
SLi
Mostantól minden Kronik cikkben lesz konteós népnevelés?
35.
SLi
#7: Most is jönnek a jó filmek amerikából, csak te csúsztatsz és a szórakoztató popcorn mozikat hasonlítod a művész és fesztiválfilmekkel össze, mert ostoba vagy és csak ezen keresztül próbálod az intellektusodat fényezni.
Várom A Lego kaland és a Sátántangó vagy a Jurassic World és a Mechanikus narancs összehasonlító elemzéseidet...
Egyébként a pörköltzabáló, szaftos állú, kövér magyarok is ugyanarra vesznek jegyet, de persze csak mert el vannak butítva, míg az amerikaiak eredendően buták, természetesen.
34.
lackosor6
#17: A kőkeménnyel valóban kicsit túllőttem, de továbbra is fenntartom, hogyha valaki csinál valamit, akkor igyekezzen felnőni a feladathoz. A hasonlatodon azért jót röhögtem, köszi szépen! :D
31.
balint107
Azt vettem észre egyre többen próbálják felhúzni ezt a filmet, pedig semmivel nem jobb a 3. és 4. résznél. IMDB-n is folyamatosan esik a pontszám. 7.5-nél indul és már 7-nél tart, lehet be fog esni alá is. Az első két résznek a nyomába sem ér. Miért? Mert jövő nyáron már senki nem fog emlékezni erre a filmre. Az első két részt pedig 20-30 év után is felemlegetik, mondogatják a köztudatban a benne megszületett szófordulatokat stb.. Ez a film meg az első két részből próbál megélni, és valami "maszlag újat" felmutatni. Aki ezt nem érzi és nem látja át, az ne foglalkozzon filmkritikával.
29.
dzsiádzsó
Mai filmeket elnézve ideje lenne a játékipar legnagyobb újítását átvenni és remastered editionokat kiadni. Lucas már elkezdte ezt, ideje tovább vinni, nem kellenek ide új filmek meg játékok úgy is hányadék mind, annyi benne az eredetiség, mint az általam birtokolt másolatokban belőlük... :D
Ma már tényleg mindent egy bugyuta 15 éves szintjére butítanak :D pedig szerintem sokan közülük is sokkal igényesebbek ennél, bár CoD eladásai és maintstream blockbusterek nem ezt mutatják, igazából majd akkor lesz változás, ha ezeket a szarokat valóban nem nézzük meg, mert minden csak addig működik itt, amíg van vásárlóközönsége.
26.
Szelenas
Minden régi film istenkirály menőség!!!! Minden új film egy rakás szar!!!
25.
brianaspirin
hát mondjuk linda hamilton sem az az amazon termet az ő 168 centijével
24.
Spectrum
#17: Na persze, de minek ír cikket, ha nem ért hozzá? Ezzel az erővel megírhatta volna egyetlen mondatban is:

"Ez ugyanis egy iszonyatosan jó film volt."

Csak hát persze ezt élménybeszámolónak hívjuk, nem filmkritikának.
23.
Extol
Meg akartam nézni a moziban sajnos nem volt rá időm, és ezzel párhuzamosan lebeszélni is próbáltak. Az a baj hogy a MetaScore pontozásokkal egyet szoktam érteni. Majd pár év múlva a TV-ben megnézem, gusztustalan korhatárosan agyoncsonkított formájában....
22.
ayreon
Nekem néha olyan érzésem volt mintha az Űrgolyhók 2-re ültem volna be, teljesen önparódiába ment át. (Egy Terminator filmben Bad Boys aláfestő zene???)
A film nagy része azonban ahhoz a South Park epizódhoz hasonlított amikor Lucas és Spielberg egy rohamosztagost raknak meg hátulról... spoiler-ek nélkül minden ami eddig "szent" volt a Terminátor szériában azt a sárba taposták vagy kifigurázták.
Erre készüljön fel aki az 1-et és a 2-őt szerette, esetleg ezeken "nőtt fel" :)
19.
Giggsy
Első pozitív kritika evör. Most komolyan, én olyanról sem hallottam még, akinek csak kicsit tetszett ez a film, nem hogy 8/10. A Jurassic World legalább nem taposta sárba az első két rész legendáját (és tulajdonképp, minden hibájával együtt nem is volt rossz) de eeeeez. Die Hard 5 kategória. Jai Courtney már a második legenda meggyalázásában vett részt, nagyon gyorsan le kellene állítani a színészi pályáról.
18.
DON GONDOCS
#16: Időutazó :)
De ugyanazt a szerepet játsza.
17.
bitbandita
#14: Kőkemény szakmai érveket szeretnél látni? Azt azért vágod, hogy a gamekapocs.hu-n vagy, és a cikket nem Réz András írta?! Nem mintha nem lenne valami abban amit mondasz, csak na, 10dkg felvágottért sem egy kisállat kereskedésbe mégy. Vagy ha igen ne csodálkozz, ha kutyakolbászt kapsz.
16.
north
#15: Ugyan megtévesztő a hasonlóság de a két úriember két különálló személy :)
IMDB-n utána nézhetsz te is ha nem hiszel szerény személyemnek :D
15.
DON GONDOCS
https://www.youtube.com/watch?t=74&v=xXcLq9hNuAI
ez most az a fickó aki az első 3 részben volt a doki? XD
https://skiffleboom.files.wordpress.com/2010/05/terminator_scene00009.jpg
14.
lackosor6
Ezzel a filmmel egyáltalán semmi bajom nem lenne, ha lezárták volna ott, amikor tíz perc után legyőzik a gépeket és elérik az időgépet. A film többi része egy zavaros katyvasz telis-tele üvöltő logikai ellentmondásokkal, túljátszott Hollywood-i - tudjátok, ahonnan a legjobb filmek jönnek - baromságokkal. Ezekből konkrétan könyvet lehetne írni. Nem értek egyet a kritika írójával. Nekem, mint vásárlónak/nézőnek igenis jogom van hozzá, hogy a filmet a saját észjárásommal, a saját értékrendemet alapul véve vizsgáljam. A története konkrétan nevetséges, belőlem általában a "basszus, ezt most miért kellett?" vagy a "ez most komoly?" mondatokat hozta ki...Nem lehet elmenni mellette, mert Schwarzi ide, CGI oda nagyon zavaró. A színészekről általában egyetértek a kritikussal, bár engem nem hagy ennyire hidegen egyesek rémgyenge játéka. Talán még annyit tennék hozzá Kedves Cikkíró, hogyha ennyire elsiklasz egy nyilvánvalóan rossz film brutális hibái felett, akkor lehet nem kellene kritikát írnod róluk. Kőkemény szakmai érveket szeretnék látni, nem a megalázkodást egy "név" előtt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...