A kör 2 (The Ring Two)

  • Írta: pipi
  • 2005. április 15.
Kör közepén állok, körbe vesznek jó barátok, körbe vesznek jó barátok és rosszak… Ebből a kis bevezetőből gondolom már mindenki sejti, hogy a kör 2-ről van szó, és a rossz barát jelen esetben Samara Morgan, aki még mindig nem nyugszik békében.

Elérkezett hozzánk a világsikert aratott Kör második része. Megmondom őszintén nem voltam biztos abban, hogy a második rész is ugyanolyan sikeres lesz, mint az első, de tévedtem, mert a tengerentúlon az emberek már a premier napján több pénzt költöttek el jegyekre, mint az első rész bemutatóján (lehet azért, mert azóta drágultak a jegyárak ;) - callisto). Ez jelen esetben 15 millió dollár volt, ami elég jelentős összeg, tekintve, hogy az első résznél csak három nap alatt gyűlt össze ez a pénzrengeteg. Tehát sikeres a Kör 2. Vagy mégsem? A probléma gyökere ismét ott keresendő, hogy a jelek szerint az amerikaiak egyáltalán nem olvasnak filmkritikákat (vagy nem érdekli őket), ugyanis a filmkritikusok többsége igen csúnyán lehúzta a filmet, ennek ellenére mégis sokan megnézték.

Bár ha jobban belegondolok én is készítettem volna folytatást a kör első részéhez, hiszen az mindenkinek tetszett, így nyilvánvaló volt, hogy a második részre is sokan elmennek majd, mert kíváncsiak a folytatásra. A kíváncsiság tehát egy remek emberi tulajdonság, csak néha sokba kerül. Az már nem lényeges, hogy a második rész egy nagy rakás sz…., mert mint tudjuk a Hollywoodi filmkészítők mozgatórugója csakis a pénz, a film sikeressége már mellékes.

Most hadd szóljak egy pár szót a cselekményről és az újdonságokról. Az újdonságok kategóriáját elég gyorsan ki lehet meríteni, hiszen nem sok ilyen található a Kör 2-ben.
A Kör második részét az a Hideo Nakata rendezte, aki az eredeti japán trilógia (Ringu - 1998., Ringu 2 - 1999., Ringu 0: Basudei - 2000.) első két részének is a direktora volt.

Az első részből már megismert Rachel Keller (Naomi Watts) és fia, Aidan (David Dorfman) a zajos és rossz emlékektől teli Seattle városából egy csendesebb helyre, Ashevill-be költöznek a nyugodtabb élet reményében. A történet kezdete tehát, egy az egyben megegyezik a Bújócska című thriller kezdeti képsoraival. Szóval ha valaki fölösleges idejében netán egy thriller forgatókönyvének megírásán gondolkozik, akkor ki ne hagyja az elköltözős részt az elejéről, mert akkor már nem teljes a film és így nem lesz kasszasiker. Tehát miután Rachel és Aidan elköltöznek Ashvill-be, egy rejtélyes gyilkosság híre üti fel a fejét a városlakók között. Rachel természetesen megpróbálja kideríteni, hogy miként történt ez a haláleset és ekkor megpillantja azt a bizonyos név nélküli videokazettát, amit nem szeretett volna soha többé látni. Samara Morgan tehát ismét gyilkolt, méghozzá egy védtelen tinédzser lány volt a legújabb áldozata. Milyen meglepő. Én azt nem értem, hogy a Hollywoodi horrorfilmekben és/vagy thrillerekben (Sikoly, Tudom mit tettél tavaly nyáron stb.) miért mindig a tinédzsereket gyilkolják meg. Például mi lett volna, ha egy öreg bácsi nézi meg ezt a videókazettát és nem egy ereje teljében lévő fiatal? Na mindegy, ezen kérdésemre a választ talán soha nem fogom megkapni. A történet „kusza” szálait az is tovább bonyolítja, hogy Rachel kisfiát, Aident furcsa képzelgések és rémálmok gyötrik, amikhez magas láz is párosul. Az orvosok persze nem tudják kideríteni, hogy mi baja lehet a kisfiúnak, ezért a szerető anyuka egyedül próbál végére járni a dolognak. Utazgat mindenfelé, meglátogatja Samara Morgan igazi anyját, aki egy diliházban tengeti életét, és természetesen ismét elmegy ahhoz a bizonyos világítótoronyhoz is.

A történet végkifejletét persze nem árulom el, de aki nagyon nagy késztetést érez arra, hogy megtekintse a filmet, az úgyis megtudja majd. A színészi teljesítményekről csak annyit, hogy a Rachelt alakító Naomi Watts dolgozott meg legjobban a fizetéséért, hiszen az ő színészi teljesítménye az egyetlen, ami egy kevéssé megemeli a film amúgy is gyenge színvonalát.

A kör 2 (The Ring Two)
amerikai horror, 111 perc, 2005

Rendező: Hideo Nakata
Író: Kôji Suzuki
Forgatókönyvíró: Hiroshi Takahashi, Ehren Kruger
Operatőr: Gabriel Beristain
Díszlettervező: Christa Munro
Jelmeztervező: Wendy Chuck
Zene: Hans Zimmer
Producer: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes
Látványtervező: James D. Bissell
Vágó: Michael N. Knue
Szereplők: Naomi Watts (Rachel Keller), David Dorfman (Aidan Keller), Simon Baker (David Rourke), Elizabeth Perkins (Dr. Emma Temple), Emily VanCamp (Emily), Sissy Spacek (Evelyn), Shannon Cochran (Anna Morgan), Kelly Stables (Samara)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...