Gateway to Space programajánló

  • Írta: Daks
  • 2016. február 13.
Lehet holdkőzetet simogatni, kint van annak az űrrakétának a másolata, aminek a sikere után megalapították a NASA-t, és a kijárat mellett áll egy igazi holdjáró. Ettől függetlenül a Gateway to Space annyira azért nem jó.

Magyarországra érkezett a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítás. A Millenáris Parkban a világűr felfedezésének minden fontos eszköze és szereplője képviselteti magát, interaktív szórakozás helyett mégis inkább maketteket és másolatokat lehet csak nézegetni. Azokból viszont nincs hiány. A március 15-ig Budapesten állomásozó vándorkiállítás hitelesen dolgozza fel és mutatja be a világűr meghódításának minden fontos lépését, kezdve a kezdeti álmodozóktól az Egyesült Államok és a Szovjetunió űrversenyén át egészen a modernkori küldetésekig.

A belépés után egy koromsötét folyosó vezet be minket a múzeum előterébe. Minden itt kezdődött. Meg lehet nézni Wernher Von Braun gyerekkori rakéta-kocsiját, amit a nyílt utcán próbált ki, és amiért aznap rendőrök vitték haza, kint van a Goddard-rakéta makettje, illetve megépítették Verne Gyula legendás regényéből a Columbiad ágyút is. Az „Utazás a Holdba” című történet főhőse ezzel tette meg útját, és ez adott ihletet a modern űrutazás minden fejlesztésének, így az Apollo programnak is. Bentebb lépve pedig már kezdődnek a hidegháborús idők. A 60-as évek űrversenye során a két nagyhatalom egymást túlszárnyalva gyűjtötte be a sikereket, a kiállításon megnézhető a Szputnyik kicsinyített másolata, és az Explorer-1 is, az első amerikai műhold, aminek a sikere után megalapították a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalt, vagyis a NASA-t.

A kiállítás ezek után újabb szkafanderekkel, rakéta- és űrkapszula másolatokkal folytatódik, megtekinthető a Space Shuttle pilótafülkéje, az Apollo-sorozat krónikája, a Szojuz és a MIR makettje, illetve a tíz Mariner űrszonda közül az egyik utánzata is. A program a Vénusz és a Merkúr mellett a Mars felfedezésében is hatalmas előrelépéseket hozott, nagy kár, hogy szinte minden másolat csupán. A kiállítás nem túl interaktív, a tárgyak sokszor tűnnek olcsó műanyag játékoknak, mintsem hiteles másolatoknak, és bár mindenhol információs táblák mesélnek a sikerekről és áttörésekről, mégsem érezhetjük úgy, hogy valaminek a részesei vagyunk. Nem könnyű eldönteni, hogy a kiállított cuccok közül mi másolat és mi eredeti, ez pedig rendkívül fontos lett volna. Ha megnézhetek, vagy megérinthetek valamit, amiről tudom, hogy járt kint a világűrben, igazi űrhajósok használták, igazi expedíciókon, az többet ér tíz, de akár ötven másolatnál is. Csak ebből a kiállítás sajnos nem bővelkedik.

Lehet viszont holdkőzetet simogatni, ami tényleg egy olyan dolog, amire életemben először, és valószínűleg utoljára volt lehetőségem, illetve imádtam még a kijárat mellett parkoló holdjárót is. A Lunar Rover járművek mindössze másfél év fejlesztés után születtek meg, mégis komolyabb problémák nélkül használták őket az űrhajósok a nagy sziklán való közlekedésre, a 70-es évek óta 3 darab még mindig a Holdon van, és talán még mind működnek. A kiállított darab persze nem járt soha idegen bolygón, hiszen az ilyeneket annyira nem hozzák vissza, de valószínűleg a NASA-nál rakták össze, igazi mérnökök tervezték, és még az is lehet, hogy űrhajósok pont ezen gyakoroltak a küldetés előtt.

A Gateway to Space kiállítást ajánlom mindenkinek, aki rajong az űrutazásért, és szeretné testközelből is megismerni az univerzum felfedezéséért felelős legfontosabb eszközöket. A kijárat előtt van belebújható szkafander, több űrszimulátor, meg egy giroszkópos kiképzőkapszula is kiállítva, de ezeken kívül nincsenek nagyon interaktív darabok a kiállításon. És ez utóbbi kettőért is plusz pénzt kell fizetni, 500 forintba kerülnek, amihez még hozzájön a belépő is. A tanulójegy hétfőn 2000, utána 2300, hétvégén pedig 2900 forintba kerül, míg a felnőtt ugyanilyen logika szerint 2600, 2900 és 3600 forint. Ha nincs pénzed elmenni a floridai Kennedy Űrközpontba, vagy megnézni a New York kikötőjében állomásozó Intrepid hadihajó Enterprise kiállítását, akkor a Gateway to Space tudja legjobban elhozni neked azt az érzést, amit csak az űrhajósok élhettek át. Nem az év múzeumi élménye, de nem is szabad róla lemaradni.

35.
frankdelgado
A statisztika egy baromsàg. Az emberek 85%-a tisztàban van ezzel. ;) Asszem itt én vagyok a legokosabb. Meg a haverjaim. Elmondom miért. Szóval elmentem haverokkal a kiàllítàsra, fotózkodtam asztronauta gúnyàban meg minden. A végén be akartam ülni a körhintàba, azt a falusi búcsúban se hagyom ki sose. Na beültem de azt a nagy pacskeromat sehogy se tudtam a làbtartóba belegyömöszölni. Mezténlàb nem lehetett pörögni így ez elmaradt. Mivel mi rendkívül intelligensek vagyunk igy nem hàborodtuk fel, hanem Pàlinkàval és sörrel kezeltük a sikertelenséget. A többi màr nem ide tartozik...szóval ezért vagyunk mi kibaxott okosak.
34.
kopic
#33: kimoderált üzenet
32.
Perseus84
kimoderált üzenet
31.
kopic
kimoderált üzenet
30.
Kolompár Tarzan
#26: Igen, Kolompár Tarzanként nehéz csillagászati témába nyilatkozni, hogy ki ne lépjek a szerepemből. A tudomány meg a suttyóság nem fér meg egy maszk mögött.
27.
Perseus84
#26: Ott a pont :)
Jol eltretunk a tematol. Temahoz valaki? Ki volt meg?
26.
Yanez
#19: Ezt ertem, de akkor azt mar nem, hogy ily modon mi ertelme a kommentednek? Ha szerinted itt ilyen puffancsok vannak, akkor miert veszed a faradsagot a kommentelesre? Ha pedig mar csakazertis, akkor pont hogy nem alpari stilusban kene megnyilvanulnod, mert ha akadnak itt normalis emberkek is, komolyan veszik majd a szavaid. Kulonben tenyleg idopazarlas...
24.
Caleon
#23: "A magyar lakosság 94,1 %-a" okosabbnak képzeli magát az átlagnál."

Hát, végülis a saját filmünkben mi vagyunk a főszereplők, inkább azon a maradék 6 %-on csodálkozom, szerintem ők nem voltak őszinték. :-D
23.
Kolompár Tarzan
#22: Nah, ezért megdícsérlek, ez egy korrket komment volt.

Csak annyit, hogy ez tényleg egy hivatalos, statisztikai adat:
"A magyar lakosság 94,1 %-a" okosabbnak képzeli magát az átlagnál."

22.
Caleon
#21: "A valódi énemet nem ismerve neked már megvannak a tényeket nélkülöző következtetéseid."

Olyan vicces, hogy ezt leírod, miután a valódi énemet nem ismerve szórod a következtetéseket! :-)

Ki van mosva az agyam, ez tény. Udvarias, előzékeny, empatikus ember vagyok az életben, aki bizonyos értelemben soha nem fogja semmire vinni. Nem lesz rózsadombi villám és talán földkörüli luxusutam sem. Ezt némileg kompenzálja a szűkebb környezetemmel való kölcsönös megbecsülés és harmónia. A szüleim kimosták az agyamat kiskoromban, amiért örökké hálás leszek nekik.

Én nem haragszom rád és nem vitatom, hogy amatőr csillagászként bizonyára többet tudsz a témáról, mint bárki a GK-n, aki eddig hozzászólt, beleértve a cikkírót is. Viszont az agresszív, asszertív és passzív kommunikáció kérdésköréről attól még nem biztos, hogy eleget tudsz. Az, hogy ajtóstól rontottál a házba, akkor is kontraproduktív, ha igazad van. Gondolom nem célod a nickeddel (akkor sem, ha csak szerep), hogy megbánts másokat, ellenszenvesnek tűnjél, stb. Ha én írok egy cikket, aztán ostobának neveznek engem is és a cikket is, az maximum megsért és megbotránkoztat, de nehezebben fogom a felháborodás ködén keresztül átlátni, miben van igazad. A józanságot nem segíti az agresszivitás, a Daks észrevételeit meg lehetett volna egészen más hangnemben is válaszolni.

Másfelől viszont, ha "szerepet játszol" és szándékosan vagy "pofátlan és alpári", akkor a hozzám hasonlók inkább valami heccelő kiskorút vizionálnak a nicked mögé és így a mondanivalót is nehezebb komolyan venni. Amúgy érdekes, hogy szerinted a magyar lakosság "94,1 %-a" okosabbnak képzeli magát az átlagnál, ezzel szemben te vagy az, aki folyamatosan mások agyi képességeit kritizálja.

Részemről ezzel vége is lenne az off-nak, ne vetíts rám dolgokat légy szíves, mert épp abba a hibába esel, amit nekem is tulajdonítasz.
21.
Kolompár Tarzan
#20: Már régen tudjuk, hogy a stílus egy felvett viselkedésforma. Semmi köze a perszónához, hanem egy társadalmi kör elvárt és gyerekekbe belesúlykolt, beprogramozott rendszere. Az egész egy képmutató, hipokrata és leginkább gerinctelen előadás része, ahol a nagyon hipokraták előadják még nem eléggé hipokratáknak, hogy mit várnak el tőle, különben...

Látszik, hogy nálad a tanult (beléd-erőszakolt-nevelt) viselkedési formák nagyon fontosak az életedben, ami pont annyira szerep, mint az én Nickem mögötti verbális erőszak. Annyi a különbség, hogy én itt ezzel szerepet játszom, nálad meg ez a valódi lényed, egy valódi ember kicsavart személyisége. Ez elég gáz ám!

A többire nem is reagálok, nem érted az egészet. Kitalálod magadnak a kis korlátolt képzelőerőddel, hogy én most mit csinálok és miért, mert a beléd nevelt eszközök korlátok között tartják mind a kreativitásodat, mind a képzelőerődet. A valódi énemet nem ismerve neked már megvannak a tényeket nélkülöző következtetéseid, amikkel békében tudsz este elaludni. Mert a valóság esetleg megfeküdné a gyomrodat, hiszen azt jelentené, tévedtél. Olyan meg nincs! Ahogy a cikkíró is meg van győződve mondandója tartalmának igazságáról, és esze ágában nincs megismerni a tényeket, igy teszel te is, ahogy a magyar lakosság 94,1%, mely meg van győződve arról, okosabb az átlagnál.

Pedig nem vagy rossz gyerek, látszik, hogy van mögötted "tartalom", csak ki van mosva az agyad. De hát, mindenki úgy él, ahogy akar.

20.
Caleon
#19: A stílus maga az ember. A verbális erőszak is erőszak, ha ezt egy nicknév mögött úgy véled, hogy megteheted, az inkább vall bizonyos éretlenségre szerintem. Nekem legalábbis rossz érzést okoz, ha bizonyos szavakat leírok ide, és nem fogok eljátszani egy szerepet a nickem mögött.

Gondold végig, hogyan viselkedsz, idehányod a haragodat, mert megteheted büntetlenül. Vendégségben úgyí dobnának ki érte, hogy a lábad se éri a földet, hogy itt ki mered így élni magad, az jellemtelen és gyáva emberre vall. Én a helyedben nem maradnék ebben a szerepben, mert lehet, hogy csak egy "nick", de esetleg visszahat arra is, aki a valós életben vagy.
19.
Kolompár Tarzan
#12: Yanez. Van igazság abban, amit írsz.

Sajnos a világunk elment abba az irányba, hogy sem a tudást nem értékeli, sem a kritikát nem fogadja el. Ha szépen írom le, akkor is le fogja a szerő sz@rni, mert nála van a toll, ő azt posztol a saját weboldalára, amit akar. Ha nem tetszik, elhúzhatok a pics@'ba. Vagy még ki is tilt. Joga van hozzá. Ez az internet 2016-ban.

Álnév mögé bújva, álszemélyiség által úgy nyilatkozok, ahogy akarok. A többi műember, akik válaszolgatnak, pontosan tudják, hogy itt mindenki kitalált szereplő. Sem arccal, sem névvel, sem felelősséggel nem rendelekezik senki. Amíg BTK-ba nem ütközik, addig azt csinál amit akar. Ez egy színház, egy szar szereposztással. Én a "pofátlan, alpári, tudálékos köcsög" szerepét vettem fel, és semmiből nem tartana átvedleni angol úriembernek, mert képes lennék rá.

De elolvasva a többi kis puffancs kommentjét, megkérdezem magamtól.
Ezeknek legyek úriember? MINEK????!!!!

:(
18.
Kolompár Tarzan
#14: Tök igazad van.
A többi 8-12 éves kisgyerek kommentjére meg nem is érdemes reagálni.


16.
Caleon
#11: "Neked is csak a szád jár, de faszság dől belőle"

Engem még úgy neveltek, hogy tanult emberek így nem beszélnek.

Mielőtt folytatjuk, kérlek ezt olvasd el (vagy olvastasd fel magadnak):

http://www.libri.hu/konyv/dr_sille_istvan.illem-etikett-protokoll.html
14.
Perseus84
Egyetertek a moderatorral h nem ilyen hangnembe kellene kinyilatkoztatni a velemenyt de abban viszont igaza van h ez egy gamer oldal dr mar filmrititkak meg konyvkritikak is vannak itt bezzeg mikor en kukdtem be hireket egyet se tettetek ki ami jatekrol szolt. Sztem nem kene eroltetni olyat amihez valaki nem ert inkabb maradni az oldal tartalmahoz illo professzionalitasnal
12.
Yanez
#11: Pont az a baj, hogy te érzed magad okosabbnak másnál, s ez valamiért számodra feljogosít az alpári stílusra. Máskülönben egy rendes, építőjellegű kommentet olvashattunk volna. Így viszont lényegtelen, hogy igazad van-e. Viszont merem remélni, hogy a jövőben kicsit visszaveszel.
11.
Kolompár Tarzan
#10: Neked is csak a szád jár, de faszság dől belőle. Inkább hallgatnál arra, aki ért hozzá. Pont az a lényeg, hogy ez egy gamer oldal, és nem ért hozzá a szerző, csak hülyeségeket ír, hogy te is.

Amúgy annyira tipikusan magyar a mentalitásod. Fontosabb a külcsíny, mint a tartalom, fontosabb a stílus, mint az üzenet. Legvégül pedig: okosabbnak hiszed magad a tanult embereknél. Szégyen...
10.
Caleon
#3: Nem tudom, feltűnt-e neked, hogy ez egy gamer oldal és nem csillagász weblap. Ennélfogva a szerző laikusként szólt laikusokhoz és elmondta, milyen benyomásokat szerzett a kiállításon. Minthogy a cikkét úgy fejezte be, hogy nem szabad lemaradni róla, el is határoztam, hogy az asszonyal elmegyek. Most, látva a hozzászólásodat kicsit elszomorodtam, hogy nem voltál képes a kritikádat kicsit visszafogottabban, mondhatni emberségesebben megfogalmazni.
8.
Kolompár Tarzan
#6: Szia. Nem ajánlom, az nem egy túl jó távcső. Maga az MC távcsőtípus remek, de mindenképpen nagyobbat kell megvenni belőle, a 127mm-eset. A mechanika (EQ1) önmagában rendben van, de az MC 127-eset már nem fogja elbírni. Ahhoz egy EQ3 kell. (Pont ilyenem volt, nagyon jó cucc, csak drágább sokkal...)

Ha annyi pénzed van, amennyi, akkor vagy egy Skywatcher 90/900 távcsövet vegyél (EQ2-essel adják, az úgy okés), vagy egy 130/900-as Newtont (szintén EQ2-vel adják).

Számolj azzal, hogy még minimum 10-15 ezret el kell utána költeni okulárra és csillagászati atlaszra. Ez az induló csomag. ;)

Ha kérdés van, írj!
7.
Kolompár Tarzan
#5: De letámadlak, mert nálad van a toll és a hatalom. Azt írsz, amit akarsz minden felelősséégeg és tudás nélkül. Írhatnál komly zenei kritikát, vagy azt, hogy Raffaellonak milyen szar az ecsetkezelése, pedig egyikhez sem értesz. Ehhez sem, mégis írsz róla egy olyan kritikát, ami tele van sületlenségekkel.

Ha valamit nem értesz, vagy nem tusz, akkor kérdezni kell és tanulni a témában, nem pedig kritizálni.
6.
Aanash
#3: Mint amatőr csillagász szerinted ez jó vétel lenne?
Régóta szemezgetek vele, csak ugye a pénz ami még egyenlőre akadály.

http://www.tavcso.hu/?o=termek&id=119
(A 90/1250 MC SkyWatcher EQ1- ről lenne szó)
5.
Daks
#4: Csillagászként biztos nagyon lehet élvezni a kiállítást. De ne beszélj velem légyszíves így azért, mert hétköznapi emberként szeretném jól érezni magam egy olyan helyen, amit pont a hétköznapi embereknek csináltak. Ez nem egy szakmai fórum. Másrészt meg egyáltalán nem volt negatív a cikkem, nem értem a letámadás okát.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...