Fehér Zaj (White Noise)

  • Írta: pipi
  • 2005. április 20.
Egy újabb thriller. Juhéjjjj!!! Úgy látszik minden hétre jut egy. A baj csak az, hogy igazán egyik sem üti meg a mérce legfelső fokát. De talán a Fehér Zaj Michael Keaton (a néhai Batman) főszereplésével rácáfol ezen kijelentésemre. Lássuk tehát mit is kapunk a pénzünkért.

„Az Elektronikus Hang Jelenség (Electronic Voice Phenomenon, EVP) az a folyamat, aminek révén a halottak, hang és kép útján kommunikálnak az élőkkel, a modern elektronikus eszközök statikus és fehér zaján keresztül.” – így szól az EVP hivatalos definíciója. Megmondom őszintén én most hallok először erről a jelenségről, de tényleg elég érdekesnek tűnik, már ha igaz egyáltalán. Az viszont tény, hogy világszerte nagyon sokan bámulják naphosszat Tv-jükön a hangyák háborúját csak azért, hogy valami jelet vagy üzenetet foghassanak a túlvilágról.

A film alapja tehát ez a jelenség, ami egész jó ötletnek tűnik, hiszen tudomásom szerint még egyik alkotás sem dolgozta fel ezt az érdekes témát, ebből kifolyólag újnak számít a thrillerek világában. És ami új azt általában szeretik az emberek. Azonban miután megtekintettem a Fehér Zajt elég vegyes érzések kerítettek hatalmukba. Nagyon sok jó rész van a filmben, ami megborzongtatja az embert, de a forgatókönyv végét valahogy mégis elszúrták, és egy nagy összevisszaság lett az egészből. A történet elejével tehát nincs semmi gond, és a folytatás is épp olyan ütemben bontakozik ki, ahogy azt a kedves nézőközönség várná, de a végkifejlet nagyon rosszra és zavarosra sikeredett, ami eléggé lehúzza a film színvonalát.

Most kacsintsunk bele egy kicsit a Fehér Zaj eseményeibe. Jonathan Rivers (Michael Keaton) feleségével Anna-val (Chandra West), és kisfiával együtt boldogan tengeti életét, amikor is szörnyű tragédia töri meg családi idilljüket. Jonathan felesége rejtélyes körülmények között elhalálozik, amit a férfi elég nehezen tud megemészteni. A gyászoló férj életét az is nehezíti, hogy egy ember keresi fel (Ian McNeice), aki azt állítja kapcsolatba tud lépni elhunyt feleségével, Anna-val. Jonathan persze nem hisz a férfinek mindaddig, amíg furcsa események sorozatát nem éli át. Ekkor meglátogatja a férfit, aki egy szerkezet segítségével megmutatja neki Anna túlvilági üzenetét. A szerkezet egy Tv-ből, egy számítógépből, egy magnóból és különféle ketyerék összességéből áll össze, amivel fogni lehet a túlvilág hangjait. Ezek után Johnatan naphosszat keresi elvesztett feleségét a Tv-k képernyőin, és a magnókazetták szalagjain, de amikor végre megtalálja, Anna furcsa kéréssel áll elő. Johnatant mindeközben figyelmeztetik arra is, hogy a túlvilággal való kapcsolattartásnak vannak nem kívánatos mellékhatásai is, amelyek veszélybe sodorhatják a halandó embereket…

A történet alapja nagyjából ennyi. A film főszereplője, Michael Keaton igazán lenyűgözően alakította a gyászoló férj szerepét, és tanítani való az is, ahogyan az üres Tv képernyőjét bámulja túlvilági szellemeket kutatva. A Fehér Zaj többi szereplőjére sem lehet panasz, mindegyikük becsületesen megdolgozott a pénzéért.

Összefoglalva az eddigieket azt mondhatom el, hogy a mozilátogatók egy igazán érdekes filmmel találkozhatnak, ha megtekintik a mozikban a Fehér Zajt. Azt nem mondom, hogy életem legjobb filmjét láttam, de legalább egyszer mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért is, hogy a későbbiekben tudjuk, mit is jelent az EVP rövidítés. Bár ez elég sovány vigasz, ha a film elrontott végét tekintjük, de próbáljunk elvonatkoztatni ettől, és mindenki képzeljen el egy méltó befejezést az alkotás végéhez. Aztán aki gondolja, küldje tovább a Fehér Zaj forgatókönyvírójának, hogy tessék ilyen egy jó befejezés, így kellett volna csinálni.

Műfaj: kanadai-amerikai-angol thriller
Játékidő: 101 perc

Rendező: Geoffrey Sax
Forgatókönyvíró: Niall Johnson
Operatőr: Chris Seager
Zene: Claude Foisy
Producer: Paul Brooks, Shawn Williamson
Látványtervező: Michael S. Bolton
Vágó: Nick Arthurs

Szereplők: Michael Keaton (Jonathan Rivers), Ian McNeice (Raymond Price), Chandra West (Anna Rivers), Deborah Kara Unger (Sarah Tate), Sarah Strange (Jane)


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...