Jason Bourne filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2016. július 29.
Jason Bourne visszatér, és ezúttal is újabb, múltját bolygató kérdésekre próbál meg választ kapni. Ludlum egyik legjobb kémregény-trilógiájának hőse azonban megfáradt, és ez sajnos meglátszik Matt Damonon is.

Robert Ludlum minden idők egyik legjobb kémregényírója, és bár több mint kéttucatnyi bestsellerrel büszkélkedhet bibilográfiája, ráadásul közülük többet meg is filmesítettek, mind közül mégis a Bourne-trilógia lett az egyik legismertebb. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy minden idők egyik legjobb kémes sztorival megáldott akciófilmjének biztosított stabil alapot és bázist. És bár 2007-ben a filmvásznon is lezárult a Bourne-rejtély, a Universal mégis úgy érezte, bőven rejlik még potenciál ebben a kémes univerzumban, így Greengrass és Damon nélkül, de elkészítették A Bourne-hagyatékot, aminek ha csak lazán is, de bőven akadnak kapcsolódási pontjai az eredeti trilógiához.

Az új történet és az új szereplő azonban nem hozta meg az eredetileg várt sikert, így az univerzum további tágítása helyett a stúdió úgy döntött, itt az ideje, hogy visszatérjenek a nyerő pároshoz és jobb, ha reaktiválják a harmadik rész óta bujkáló Bourne-t. A helyzet viszont az, hogy az évek múlása nem csak a címadó főhősön, de az őt megtestesítő Matt Damonon és a film rendezőjén is komoly nyomokat hagyott, így az egyszerűen csak Jason Bourne-nek elnevezett új rész nem más, mint az első három rész legjobb pillanatainak tollbamondása, némi kiberbűnözéssel fűszerezve, csakhogy a frissesség látszatát azért fenntartsák a készítők.

A történet a harmadik rész eseményei után veszi fel a fonalat. Bourne (Matt Damon) sikeresen meglógott a kíváncsi szemek elől, mindennapjait pedig Görögországban tölti, ahol illegális bunyóból tartja fenn magát. Múltja azonban nem csak álmaiban kísérti, így amikor Nicky Parsons (Julia Stiles) ellopja a CIA legtitkosabb akcióit tartalmazó fájlokat, az egykori Treadstone-ügynök ismét a Központi Hírszerző Ügynökség célkeresztjébe kerül. A korábban titkosított anyagokból ugyanis kiderül, hogy az egykori művelet beindítása az apjához köthető, ráadásul a szálak a CIA jelenlegi vezetőjéhez, Robert Deweyhoz (Tommy Lee Jones) is elvezetnek. Dewey éppen ezért szeretne pontot tenni az évek óta húzódó Bourne-ügy végére, így amellett, hogy ráállítja Bourne-ra a kiberrészleg egyik legjobb emberét, Heather Lee-t (Alicia Vikander), legjobb ügynökét is aktiválja. Közben viszont a háttérben éppen arra készül, hogy a közösségi médiát felhasználva figyeljen meg mindent és mindenkit.

Érthető, hogy a készítők igyekeztek aktuális témákkal modernebbé tenni a cselekményt, de ez nagyon nem áll jól egy olyan régi vágású kémnek, mint Jason Bourne. De ez csakis a készítők hibája. Az aktualizálás és azzal behozott témák, mint például a kiberbűnözés, a civilek megfigyelése vagy éppen a világpolitikát jelenleg uraló gazdasági problémák kihangsúlyozása csak egy nagyon vékony keretként vannak jelen, a központi téma ugyanis még mindig Bourne, az ő emlékei, az újonnan felmerülő kérdésekre történő válaszkeresés és a saját útjának, új életének keresése. És ez igazából a negyedik (pontosabban ötödik) Bourne-film esetében kicsit már unalmas.

De csakis azért, mert a forgatókönyvírók egy percig se vették a fáradtságot, hogy legalább a sztori ezen szelete legyen tisztességesen összerakva. Nincsenek meglepetések, váratlan húzások, és miközben Bourne rezzenéstelen arccal, rutinból megy, öl, rombol, rejtőzködik, ha pedig épp olyan kedve van, akkor kérdez, addig a többi szereplő is ismerősnek fog tűnni. Nem véletlenül, az új arcok személyében ugyanis az előző részek karaktereit lehet felismerni, legyen szó a CIA vezetőjéről vagy a CIA kiberbűnözés részlegének karrierista ügynökéről. Az átlagosnál többet nem is nagyon tudunk meg róluk, és ahogy legtöbbször tetteik, motivációjuk, úgy múltjuk háttere is homályba vész.

Akad azonban a filmnek olyan porcikája, ami még mindig a jó öreg Bourne-t idézi. Igen, az akció. Ha nem vagy oda Greengrass gyorsan kapkodós, a történéseket a dolgok sűrűjéből megmutató akcióiért, akkor valószínűleg nem most fogod megkedvelni minden idők egyik legjobb akciósorozatát. A tempó, a látvány viszont még mindig nagyon pazar, a nézőnek gyakorlatilag csak szusszanásnyi ideje van megemészteni a látottakat, és bár lehet, hogy ez a látvány nem fér fel mondjuk New York lerombolásával, a testközeli, csontropogtató akció, a jól megkomponált üldözések még mindig emlékeztetnek rá, hogy ezt bizony CGI nélkül is baromi jól meg lehet csinálni.

De itt az ideje, hogy a Universal elengedje legsikeresebb kémje kezét és hagyja, hogy a múltjának boncolgatása helyett új életet kezdjen és lehetőleg ne a filmvásznon. Mert hiába néz ki még mindig elképesztően ütősnek egy-egy Greengrass koreografálta autós üldözés, ha közben a történet még 14 év elteltével is egy helyben toporog, és kisebb kiegészítésekkel, de gyakorlatilag ugyanazt meséli el, mint az előző részek. A Jason Bourne egy remek Bourne-gyűjtemény, de semmi több. És pont ez a baj vele!

Gamekapocs értékelés: 6.0

Jason Bourne
Eredeti cím: Jason Bourne
Rendezte: Paul Greengrass
Írta: Paul Greengrass, Christopher Rouse, Robert Ludlum
Szereplők: Matt Damon, Julia Stiles, Tommy Lee Jones, Riz Ahmed, Alicia Vikander, Bill Camp, Ato Essandoh, Vincent Cassel
Játékidő: 124 perc
Magyarországi premier: 2016. július 28.

7.
7.
mikike77
#3: tervbe van véve,tom hardy lesz a főszereplő elvileg,aki szerintem jó választás
6.
6.
mikike77
#4: osztom a véleményed! annyira csalódott vagyok hogy nincsenek rá szavak! ez a bourne nem az aki az ultimatumban a desh-sel vívott közelharcot olyan szinten nyomta hogy az agyam eldobtam tőle!! ez a mostani rész viszont.. meg sem közelíti a 3.rész bármelyikének dinamikáját,feszültségét,áá nem is érdemes ragozni.kár érte
5.
5.
delphijos
#4: Szerintem azért -föleg ha rajongó- nem "átpörgetve" akarja megnézni. Amúgy meg egy mozijegyet ez is megér. Ha a fémdobozos BR kiadását nem is veszi meg az ember, de szerintem simán nézhető moziban.
4.
4.
Macifasz
Haragszom rág Greengrass. Évekkel ezelőtt azt mondtátok Matt Damonnal, hogy azért nem vállaltok több Bourne filmet, mert nincs olyan sztori, ami miatt érdemes lenne. Ezek után bele se merek gondolni milyen sztorik fordultak meg a kezeitek között, ha végül erre bólintottatok rá. :-/
Ha egy szimpla akciófilm lenne, akkor azt mondanám na...ez nem volt rossz. De a Borune filmek, főleg a Csapda és az Ultimatum mindig is többek voltak szimpla akciófilmnél. Felépítésben és mindenben. A Jason Bourne viszont nem több ennél sajnos. A sztori gyenge, és a korábbi részekben látott elemekkel operál, csak gyengébb és kiszámítható kivitelben. Vincent Cassel karaktere nem lenne rossz, ha nem sütöttek volna el vele kapcsolatban egy a sablonosnál is sablonosabb csavart. Tommy Lee Jones karaktere annyira semmilyen és jellegtelen, hogy nekem fájt nézni az öreget a vásznon, Vikander karakteréről pedig ordít, hogy csak azért került bele a filmbe, mert harmadjára már nevetséges lett volna visszahozni Pam Landy karakterét.
Az akciójelenetek se működnek úgy ahogy korábban, sőt. Egyes jeleneteket én kimondottan túlnyújtottnak és unalmasnak tartottam (az elterelésnek bekapcsolom a szomszédos épületek tűzjelzőit, majd felviszem a csávót a tetőre jelenetsorra gondolok), a végén lévő autós üldözés meg látványos ugyan, de minőségben meg se közelíti a Csapda és az Ultimatum (de főleg a Csapda) autós üldözéseit.
Ha tucat akciófilmet akarsz látni, akkor ülj be rá nyugodtan. De ha te is Bourne rajongó vagy és tisztában vagy vele, hogy ez a karakter sokkal több ennél, akkor inkább ne. Majd otthon, átpörgetve megnézed.
3.
3.
GODL1KE
Sam Fisher Splinter Celljét kellene megfilmesíteni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...