Assassin's Creed filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2016. december 28.
A templomosok és az asszaszinok évszázadok óta vívják a maguk háborúját az Éden Almája megszerzéséért. Ennek a véget nem érő macska-egér játéknak pedig úgy néz ki, a mi korunkban lesz vége, méghozzá Callum Lynch jóvoltából.

A videojátékok és a mozi házasítása nem újkeletű dolog, Hollywood mégis dacos kisgyerekként viselkedik, amikor képtelen beismerni, ha hibázik. Márpedig a filmgyár az elmúlt években, évtizedekben tett adaptációs kísérletei rendre kudarcot vallottak. Leginkább azért, mert a készítők képtelenek megérteni, hogy mindkét médiumnak megvannak a maga korlátai, így ami a tévé előtt ülve, 10-12 órás kaland formájában, interaktívan elmesélve ki tud teljesedni, az nem biztos, hogy két órában bemutatva ugyanazt az élményt fogja nyújtani. Az Assassin's Creednek egy ilyen szembeszélben természetesen nincs könnyű dolga, de igazából maguk a készítők is tettek azért, hogy a Ubisoft elmúlt éveit meghatározó zászlóshajó gyöngyvászonra szánt adaptációja totális érdektelenség mellett próbáljon meg rácáfolni az eddigi játékadaptációs átokra.

A templomosok rendje szerint az Éden Almája nemcsak az emberiség első bűnbeesésének szimbóluma, de egy olyan ősi genetikai lenyomat is, aminek a segítségével kiirtható lenne az emberi génből az erőszak. Merthogy a rend szerint az pont ugyanolyan kórság, mint mondjuk a rák, és bár ez utóbbi még mindig nem gyógyítható, szerintük az Alma segítségével megelőzhető lenne, hogy a társadalom rákfenéjének tartott bűnözés végleg megszűnjön. Ahhoz, hogy a templomosok megtudják, hol van elrejtve az évszázadok óta dúló háborúzást kiváltó kegytárgy, egy új technológiát vetnek be. A megfelelő alanyt kiválasztva és annak génállományát felhasználva az Animus nevű gép segítségével újra átélhetővé válik évszázadokkal ezelőtti őseink minden tette, azok emlékei jóvoltából.

Tudomásuk szerint az utolsó ember, aki ismerheti az Éden Almájának rejtekhelyét nem más, mint az asszaszin rend egyik egykori harcosa, Aguilar, akinek leszármazottja egy Callum Lynch (Michael Fassbender) nevű, halálraítélt bűnöző. A program vezetője, Sofia Rikkin (Marion Cotillard) azonban meggyőzi Callumot, hogy most jóváteheti minden eddig elkövetett bűnét. Ehhez nem kell mást tennie, mint rácsatlakoznia őse emlékeire, hogy azokat újraélve ismét megleljék az Éden Almáját.

Az Assassin's Creed-film legnagyobb gyengéje pont maga a történet. A készítők ugyanis nem mérték fel megfelelően a lehetőségeiket, így tulajdonképpen teljesen lecsupaszították a sztorit, aminek az lett az eredménye, hogy a kétórás játékidő az elejétől a végéig egy óriási katyvasz. Kicsit olyan, mintha egymás után felvett, de összefüggéstelen jelenetek követnék egymást, amelyek során néha elhangzik egy-két elképesztően értelmetlen sületlenség. Mindez azért érthetetlen, mert a Ubisoft még külön filmes stúdiót is alapított, csak azért, hogy teljes felügyelettel tartsa kézben készülő filmjeit. Ehhez képest az Assassin's Creed története pont azt tükrözi, hogy az alkotók nem igazán értették meg a játék esszenciáját, és pont azokat az elemeket hagyták el, amelyek már a játékban is a tévé elé szögezték a rajongókat.

Tudniillik a sztori gyakorlatilag három jelenetet leszámítva végig a jelenben, az Abstergo Industries központjában játszódik. Ez persze önmagában nem akkora tragédia, hiszen akár ebből a szemszögből is érdekesen be lehetett volna mutatni ezt az évszázadok óta vívott háborút, csak ehhez kellett volna egy épkézláb forgatókönyv, egy izgalmas cselekmény és érdekes karakterek. Ehhez képest az Abstergo falai között zajló történések gyakorlatilag egy helyben toporognak és egy ponton kiderül, nemcsak a néző, de maga Callum se érti, mi a fészkes fene történik. A kérdések záporoznak, a válaszok pedig elmaradnak.

Ahhoz viszont kétség se férhet, hogy a 15. század Spanyolországában, az inkvizíció idejében játszódó cselekményszál, élén Aguilarral sokkal izgalmasabb, mint egy hűvös tudományos központban zajló semmi. Merthogy azonkívül, hogy Fassbender néha beáll az Animusba, Cotillard pedig aggódó tudósként emészthetetlen halandzsákkal fárasztja a nézőt (és persze Callumot is), sok minden nem történik. És ezt azért is fájdalmas végigszenvedni, mert a korhű Spanyolországban zajló történések még úgyis izgalmasabbak, hogy gyakorlatilag csak a játékra jellemző, de nagyon látványos parkour ugrabugrát és harcot képviselik. A történet szempontjából jelentősége nincs ezeknek a jeleneteknek, de pont ezek azok a pillanatok (az idegesítő szűrőt leszámítva), amelyek miatt a film most azt a lenti pontszámot kapta.

És így az Assassin's Creed nemcsak, hogy a rajongókat nem tudja kiszolgálni, de a játéksorozatot nem ismerő nézőket is jól összekavarja, akik így garantáltan nem lesznek majd kíváncsiak a folytatásra. A cselekményt lehetetlen követni, mert nemigen van, a botegyszerű történet mellett pedig a szereplők is rém unalmasak és egysíkúak, így külső szemlélőként abszolút nem érezni a templomosok és az asszaszinok évszázadok óta dúló háborújának tétjét, miközben azt se nagyon fogod érteni, ki miért is cselekszik úgy, ahogy.

Az Assassin's Creed vetítésére úgy ültem be, hogy az előzetesek után nemigen voltak elvárásaim, de azt a legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy még így is minden képzeletet alulmúl, amit kapok. Nagy kár érte, mert tehetséges rendező és még tehetségesebb színészek vettek részt ebben a projektben, ráadásul az alapanyagban is sokkal több a kraft. Ehhez képest ismét nem sikerült átlépnie Hollywoodnak önmaga árnyékát, így tovább folytatódik az átok, miszerint videojátékból jó filmadaptációt nem lehet készíteni. Én ugyan nem hiszek ebben, és bízom benne, még megélem, hogy egyszer valami értékelhetőt is viszontlátok majd a vásznon. A Ubisoftnak lesz lehetősége a javításra, hiszen többek között egy Splinter Cell-filmen is dolgozik.

Gamekapocs értékelés: 4.0

Assassin's Creed
Eredeti cím: Assassin's Creed
Rendezte: Justin Kurzel
Írta: Bill Collage, Adam Cooper, Michael Lesslie
Szereplők: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Michael Kenneth Williams, Callum Turner, Ariane Labed, Matias Varela
Játékidő: 116 perc
Magyarországi premier: 2016. december 29.

30.
Gykrizsi
Megnéztem a filmet, vegyesek az érzéseim, de szerintem nem olyan rossz film ez az egész, mint ahogy előadják.

Ami tetszett: A látvány, az akció (nagyrészt), a hangulata a filmnek jó volt. Szerintem a zenével sincs semmi gond, nem olyan mint a trailerben. Maguk a színészek sem voltak rosszak, a rendezés is jó volt, itt a forgatókönyvvel volt baj.

Ami nem: A történet szerintem nem passzol a játékba, tele van ellentmondásokkal, bár az emlékeim kopottak már, de szerintem nem stimmel az egész almás dolog (ha ez egyáltalán az az alma). Maguk a karakterek sem voltak érthetőek, bár igazán gond csak a csajjal volt. A végét nem is értettem igazán.

Összességében szerintem ez a film inkább azoknak készült, akik nem ismerik a játékot, mert bennem csak kérdéseket vetett fel az egész. Tény, hogy mára már a játék is egy akkora katyvasz, hogy a jó Isten sem érti már miről szól ez az egész, de így sem érzem jó ötletnek, hogy külön univerzumként kezelik azt. Én kíváncsi lennék egy második részre, de ha megbukik, nem tudom mi lesz belőle.

Ha valaki jobban emlékszik még a történetre, elmondhatná, hogy beleillik, vagy sem a történetbe ez a film.
29.
ilovenancythompson
#28: igazából orvszarvú csak az már sok lett volna
muhaha
28.
RangerFox
#27: bocs, 21-esnek ment volna
26.
rossitibi
Na azért ennyire nem vészes a helyzet! Semmivel sem rosszabb mint akár melyik mai film. Ha a játékot félre tudod tenni,egész jó.Ha meg nem,akkor érhetnek csalódások sajnos de az sem olyan vészes.Tény,hogy sokkal jobb is lehetett volna,mert volt miből meríteni,kár érte,de szerintem teljesen nézhető!
25.
Yato
Tegnap néztem meg, fogalmam sincs miről szólt! Majdnem elaludtam. Sorba jönnek a mozikba a szarbbnál szarabb filmek pl:Underworld mostani utolsó egy nagy.....kaktusz áááááá, pénz kidobás volt mind2
24.
ilovenancythompson
#23: azért egy le nem fordított főcím meg egy franchise beli alapfogalom ami tulajdonképpen egy kasztot jelöl itt, van különbség nem? :)
23.
felegyi
#21: Assassin mint "név" teljesen helytálló a szinkronnál... a főcímet is úgy mondják be hogy "Bérgyilkos Hitvallás"? Az assassin elnevezés is egy egyszerűsített és átvett dolog, eredetileg Hassassin's néven szerepeltek, alias "Hasis szívók, vagy hasis mámorban történő gyilkolás" amiből lett a jelenkori elnevezés "bérgyilkos", aminek nem sok köze van a "klán" eredeti megnevezéséhez. Az első AC játékban Altair minden "fő" célpontja előtt haskát fogyasztott az egyik menedékházában, nem értem hogy miért nem lehetett ilyen kultúrelemeket beépíteni pl egy filmbe? A lényeg hogy ez is egy hányinger lett...
22.
Egy hétre kiütött engem, mondhatni igazi ünneprontó a film.
XD
21.
ilovenancythompson
hát ha láttam már szart mostanában, akor ez übereli. a magyar szinkronnál az is jobb lenne, ha urdu nyelven nézné meg mindenki.

ja és persze Assszzaszinok vagyunk....nem bérgyilkosok ugye...asssaszinok bazeg anyádd
20.
Úgy volt, hogy ma megnézem. Nem nézem meg.
19.
mephi
#18: Jah és a csattanó a végén, az iszonyú gyenge volt.
- Lányom mondj valami nyitómondatot.
- Lám én vagyok a halál és elhoztam néktek a pusztulást.
Lány utálja apát, mert az gonosz.
5 perccel később apa meghal és a lány egy tökéletes Zs kategóriás monológgal bosszút esküszik.
18.
mephi
A film színvonala iszonyú hullámzó. Nem csak arra gondolok, ahogy azt a cikkíró leegyszerűsítette (jelen xar, múlt jó), de nálam sok helyen elvérzett ez a film:
- Az említett parkour jelenetek jók voltak, de a zene ami szólt alatta valahogy nem passzolt hozzá
+ Gyönyörű a középkori helyszínek megjelenítése.
+ Jó jelenet az, amikor a Szultántól megszerzik az almát...
- ...erre a végén iszonyú gagyi, ahogy a Templomosok főépületéből elhozzák az almát, azt az almát, amit több száz éve próbálnak megszerezni egy karcolás nélkül kihozzák az assassinok...
- Helyenként büntetni valóan rossz színészi játék.
- Őrzünk egy raklapnyi gyilkológépet, látjuk, hogy nyerik vissza a képességeiket ("etetjük a szörnyet"), de nincs az őröknél lőfegyver, vagy egy fegyverszoba, ahol felszerelhetnénk őket.
- Ordít a film egy jelenben is tökéletes Templomos ninjáért, de lehet jobb hogy nem tettek be ilyen szereplőt, mert félek azt is elszúrták volna.
Nálam 5/10, a köv részt is meg fogom nézni, de félek ezzel a filmmel kinyírták a folytatást. Mert bár a Corvinban telt ház volt, rengeteg asssassinnak beöltözött ninja fotózkodott az emberekkel, félek a köv részre ezek a fiatalok inkább a hátsó ajtón fognak beosonni, hogy ne dobálják meg őket rohadt zöldséggel köszönhetően a film gyatra minőségének.
17.
giga321
Holnap nézem meg sajnos. Igen már sok kritikát olvastam róla és tényleg elég kaka lett, de haver már lefoglalta a jegyet szóval nincs mit tenni. Nem baj ma még megnézem 2.-ára az SW-t.
16.
KőbányaKispest
Már eleve a trailerek alapján lehetett látni, hogy egy gagyi szar lesz az egész. Meg Fassenbender mint assaszin? Valami fiatal srác, mint anno Ezio, vagy akárki más. Ennyi erővel Tom Hardy is lehetett volna a szerepre, mert na, mert név. Fassenbeder is eljátsza az Alienbe a gyborgot, meg Steve Jobsot, meg kb az utolsó csövest is.

Kár a filmért. Annyi negativ értékelés jött ki, nincs az az isten, hogy ez nekem megérjen egy mozijegyet. Majd kap egy letöltést.
14.
x360player
Valószínűleg egyedül vagyok ezzel,de nekem a Dead or Alive film is bejött,ha már adaptáció.Az volt benne a legjobb,hogy nem vette magát komolyan,helyette egy laza,poénos kis film lett belőle,jó csajokkal. :)

Ez az AC már az első trailer óta taszít,amikor a középkori Spanyolország alá bevágtak valami feka rap zenét......marhára passzolt hozzá,de tényleg.
A játékokat imádom,a könyveket szintén,de ez egy eléggé elbaszott film lehet ezzel az Animusos baromsággal,amit már az első játékból is kivágtam volna egy nyisszantással.
12.
miskafia
a filmnek van valami köze a játékhoz?
11.
br1Koo
#10: Az tetszett egyedül nagyon a filmben, hogy a tárgykeresést bele tudta tenni a rendezö, ami tényleg csillagos ötös húzás. Emlékszem több jelenetben is talált a nö valamit amivel elörébb jutottak.
9.
A Fénybenjáró
Szerintem azért készültek jó videójáték-adaptációk. A Kaptár első része vagy éppen a Mortal Kombat első része véleményem szerint hangulatilag és látványilag simán visszaadták azt, amit a játékokban tapasztaltunk. Vagy épp a 2007-es Hitman. Igaz, hogy annak nem sok köze volt a játékhoz, de önmagában akciófilmként simán megállta a helyét.
8.
Extol
Még a játékkal sem játszottam O_o
2.
Giggsy
Azért az már egy jó ideje nem állja meg a helyét, hogy videojátékból nincs jó film. A Prince of Persia jó lett, még ha a játékhoz nem is volt sok köze. Ami meg az AC-t illeti, nekem már akkor elszállt minden reményem, mikor bejelentették, hogy a kétharmada a jelenben fog játszódni. Nem is értem hogy gondolhatták ezt. A jelenbeli szál fontossága és ideje az első játék óta folyamatosan szorult vissza, vannak játékok, amiben az Animus benne sincs, és a játékok alapján készült könyvekből is totálisan kimaradt. Egyszerűen NINCS RÁ SZÜKSÉG. Elképzelni sem tudom, hogy miből gondolták a film készítői, hogy a játékok sikerének nem KIZÁRÓLAGOS oka a múltbéli szál. Ez olyan mértékű dilettantizmus, hogy már-már úgy tűnik, mintha szándékosan akarták volna elkúrni.
1.
PS4jacksony
Mert ki lehetne alkalmasabb rendező ha pl: Egy Uncharted filmről van szó ? ??
Hát persze ,hogy a Naughty Dog !!!

Ezért nem sikerül egy filmes adaptáció sem mert lövésük sincs a rendezőknek ( hisz nem videojáték fanok ) Mit akarunk a vásznon látni és hogyan........
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...