The Champion élménybeszámoló

  • Írta: fojesz
  • 2017. február 11.
Egymást érik az interaktív kiállítások, szinte nincs is olyan időszak, amikor üresen állna a Millenáris. Legutóbb a The Championt néztem meg, és mivel azt mondták, hogy akár Federer is lehetnék, nyilván nagyon jól éreztem magam.

Nehéz volt mostanában nem belefutni a The Champion egyik hirdetésébe, de igazság egészen addig nem érdekelt a téma, amíg az egyik barátom, aki közreműködött a projektnél, fel nem világosított, hogy miről szól. A The Champion egy magyar csapat agyszüleménye, és bár nyomokban tartalmaz ismerős elemeket, a koncepció egyedi, a megvalósítás pedig technikai szemszögből is megsüvegelendő. Ilyen kiállításon még tuti nem jártál, sőt ami azt illeti, mások sem nagyon - aligha meglepő, hogy már külföldön is érdeklődnek az ötlet után.

A sport fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, azonban kár lenne tagadni: a többségünk nem mozog eleget. Ennek számtalan oka lehet, kezdve a lustasággal, de említhetném az iskola utáni életmódváltást is, amikor nem tudjuk/akarjuk belepattintani az edzést az életünkbe. Nyilvánvalóan kulcsfontosságú a sikerélmény kérdése is, hiszen még hobbiszinten is rengeteget számíthat, hogy olyan sportot űzzünk, amiben jónak érezzük magunkat. Ennek a sportágnak a megtalálása egyáltalán nem triviális, az aktuális kondíciónkon túl a genetikai adottságok is hatással lehetnek a teljesítményünkre.

A The Championt ez a problémakör hívta életre, és amellett, hogy azt üzeni, sportolni jó, még azt is megígéri, hogy a park végigjárása után kiderül, mely sportágakban teremhet neked babér, miben lehetsz te a bajnok. Nem kell megijedni, edzőcuccra semmi szükség, és leizzadni sem fogsz: néhány jópofa minijáték segítségével értékelik ki a képességeidet, a teljesítményedet összegző tanúsítvány végén pedig ott figyel majd az ajánlás, hogy merre érdemes kacsintgatnod. Benedek Tibornak például a vízilabdát és az úszást hozta ki végeredményként a gép, úgyhogy az a vád biztosan nem érheti a szervezőket, hogy random dobálnák az okosságokat.

A park területén hét ilyen minijátékot találsz majd, ezeket Champ Labeknek nevezték el a készítők. Mindegyik mást mér, az egyik a robbanékonyságot, a másik a reflexeidet, a harmadik a súlypontemelkedést. A feladatok teljesítéséhez javarészt egyszerűbb mozdulatokra van szükséged, az intenzívebb mozgást igénylő játékok pedig nagyon rövid ideig tartanak, így elfáradni egészen biztosan nem fogsz. A készítők egy raklapnyi szenzorral figyelik, hogy milyen magasra ugrasz, vagy milyen gyorsan érsz el A-ból B-be, és érintésérzékeny gombokkal mérik a csapkodásaidat a reflexjátékok során.

A The Champion területén elképesztően sok eszköz kommunikál egymással, egyrészt az állomásokat többen is próbálgathatják egyszerre, másrészt minden egyes látogató NFC-s karórát kap a belépéskor, ennek hála tudja őket profilozni a központi rendszer. A karórába töltik bele a mérlegelés eredményét és az általad megadott alapinformációkat, ezzel tudsz becsekkolni a Labeknél, és természetesen ez tárolja az állomásokon összegyűjtött pontszámokat is. A The Champion végén kapott oklevél így teljes mértékben személyes eredményeket tükröz, a számokat a súlyod, a magasságod és a korod alapján súlyozzák; nyilván az éves kondibérlettel rendelkező úriember lényegesen hatékonyabban tudja rángatni az evezőgépet, mint egy tízéves kislány, ezeket a különbségeket az utólagos súlyozás tünteti el az értékelésnél.

A minijátékokon túl is van élet természetesen, a szervezők igyekeztek a lehető leginformatívabbra és tartalmasabbra venni a figurát. Minden egyes állomáson beleáshatod magad, hogy az adott játék mit mér pontosan, és az miért jó, és természetesen abból is kapsz egy kis ízelítőt, hogy ki a műfaj legjobbja. Külön szekciót kapott az egészséges táplálkozás, itt egy gyors kvízben tesztelheted is magad, hogy mennyire vagy képben a helyes étrendet illetően. Aki erre a kis időre sem tud elszakadni a videojátékoktól, örülhet: a kognitív képességeket két tabletes játékkal mérik a srácok, és a VR is képviselteti magát. A jegy árában egy interaktív filmecske van benne, amiben a magyar válogatott egyik EB-meccse előtt szaladhatsz be a stadionba, az emeletre viszont betelepült a Delusion Park csapata, ahol némi plusz pénzért cserébe intenzív zombiirtásba kezdhetsz.

Minderre a koronát a vizuális dizájn teszi fel, a profi megjelenést azok a szuperlassított felvételek teszik teljessé, amelyek több méter magas falfelületeket töltenek ki. Természetesen mindegyik sport témájú, a szervezők láthatóan adtak arra, hogy megteremtsék a hangulatot, és már az első folyosón megpróbálnak elkapni azzal a hangulattal, hogy itt te ma bajnok leszel, és kész. Mivel adja magát, a The Championön a versenyzés is teret kap majd: a kiállítás végén a napi és az all-time toplista feszít, és már tervben van, hogy csapatversenyeket szerveznek a többedmagukkal érkező látogatók számára.

Hibák persze akadnak, én is találkoztam buggal, és bár a gépek láthatóan masszívak, az extrém igénybevétel így is megviseli őket. Miután a The Champion még csak most debütált, az ilyesmi elkerülhetetlen, ahogy az sem meglepő, hogy a dizájnt is folyamatosan csiszolják a srácok, frissítgetik a szoftvereket és így tovább. Ettől függetlenül én csak ajánlani tudom a meglátogatását: a jegyárak a még vállalható kategóriát erősítik, és tuti jól fogtok szórakozni rajta!

(A címlapon lévő kép illusztráció, a The Champion egyik látványterve.)

1.
Gykrizsi
Nyertem rá jegyet, vagyis kíváncsian várom, milyen lesz. Meghoztátok a kedvemet.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...