Kill Bill Vol 1

Azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek Quentin Tarantino-t, hiszen ki ne hallott volna a Kutyaszorítóban vagy a Ponyvargény című alkotásairól? Persze nem csak ezek a filmek kötődnek a nevéhez, de talán alkotásai közül ezek a leghíresebbek.

Rendezte: Quentin Tarantino

Főszereplők: Uma Thurman, David Carradine, Deryl Hannah, Lucy Liu

 

Azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek Quentin Tarantino-t, hiszen ki ne hallott volna a Kutyaszorítóban vagy a Ponyvargény című alkotásairól? Persze nem csak ezek a filmek kötődnek a nevéhez, de talán alkotásai közül ezek a leghíresebbek. Vannak, akiknek ezek a filmek nagyon tetszenek, de vannak olyanok is, akiknem abszolute nem jön be. De egy biztos, senkit sem hagy hidegen egy Tarantino film.

 

Így van ez a mostani, negyedik mesterművével is. Kedvenc rendezőm ezúttal is a tőle megszokott módón viszi a cselekmény szálát, azaz korántsem időrendi sorrendben kapjuk a történetet, hanem kicsit megkeverve. Ami a Kill Bill-t igazán érdekessé teszi, az az, hogy stílusában egy hatalmas nagy turmixra hasonlít. Van benne régi kung-fu filmes elem, modern anime, no és a zenék is hasonló mixel jeleskednek. Vegyük csak az anime rajzfilmet (O-Ren Ishi), ami keleten játszódik, japánban és egy igen komoly western muzsika szól alatta. Vagy a teaház kertjében zajló kardviadal eleje alatti vérbeli disco zenére. Szóval ezek a stíluskeveredések igen furcsák, de Tarantino keze alatt jól sülnek el.

 

Maga a film története egész sablonosnak mondható, hiszen a „feldühítik-bosszútáll” alapelvre épül, de „ahogy” épül, az viszont nem mindennapi. Rögtön az első percben megismerkedhetünk főhősünkkel, aki igencsak rossz passzban hever a padlón, szép menyasszonyi cuccban, no és kellő mennyiségű vérben. A jelenet kicsit brutálisan ér véget, de azt hiszem kellően megadja az egész film hangulatát, azaz, senki ne szímtson könyörületes tündérmesére! Szó, mi szó, a szép menyasszony kap egy fejlövést, ami elindítja a csodák és a bosszú hadjáratainak útján. Mondom csodák, hiszen egy ilyen fejlövést általában nem élnek túl az emberek, de hősnönk igen. No azért persze nem veszi könnyen a szervezete, négy év kómába esik, amiböl azt hiszem a lehető legcafatabbul ébred fel. Ha nem baj, akkor nem részletezem... A lényeg a lényeg, egy fejlövés és négy év kóma után, elveszítve gyermekét - akivel az esküvő ideje alatt, mikor lelövik, már terhes volt -, szépen sorba veszi azokat az embereket, akiknek köszönhető, hogy ide juttot.

 

Aki még látta volna moziban, annak erősen javasolt, hogy vásárolja meg dvd-n, ugyanis ténylegesen egy remekműről van szó. A film ugyan eléggé hosszú, no és az is igaz, hogy ez csak az első rész, de szerintem ha valami, hát akkor ez megéri a rá szánt pénzt és időt. Már csak azért is, mert Uma Thurman és David Carradine mellett minden egyes színész fantasztikusat alakít, ami nem igazán jellemző az utóbbi évek alkotásaira. Végezetül egyetlen dolgot tennék még hozzá, ami szerintem nagyon lényeges. A dvd-n ugyan rajta van a magyar szinkron, de ha rám hallgattok, inkább nézzétek meg eredeti, angol nyelven, ugyanis úgy az igazi! No és persze mondanom sem kell, hogy már tűkön ülve várom a második rész dvd megjelenését is!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...