Az elmúlt évek legjobb ifjúsági filmjei

  • Írta: Daks
  • 2017. március 9.
Tüskevár, Keménykalap és krumpliorr, Pál utcai fiúk. Ezeket olvasták és nézték apáink kötelező vagy kikapcsolódási jelleggel, amikor gyerekként róluk szóló meséket kerestek. De mit érdemes egy mai tinédzsernek látnia?

Az ifjúsági filmek kifejezést sose szerettem. Már maga a kifejezés is régimódi, és azt sugallja, hogy nem értenek a fiatalok nyelvén azok, akik használják. Pedig nevezzük is bárhogy a kategóriát, voltak nagyon jó filmek mindig is a témában - és ezt látva, átélve én már csak azért is újra elkezdtem használni.

Ezek a történetek életünk legizgalmasabb éveiben a legfontosabb üzenetet hordozzák: kivétel nélkül tudatják velünk, hogy legyenek jó vagy rossz napjaink, sosem leszünk egyedül. Általános és középiskolás diákként mindenki átél dolgokat, amik megváltoztatják az életét, és amik varázslatossá vagy épp csalódásokkal telivé teszik a felnőtté válás amúgy is sokszínű, és kihívásokkal teli éveit. Következő cikkünkben következzen hát tíz ifjúsági film, melyek az elmúlt években a legjobbak voltak a témában - és melyet minden mai tinédzsernek látnia kell.

10. Fák jú Tanár úr (Fack ju Göhte / Suck Me Shakespeer) (2013)

A Göhte Gimnázium nem tartozik a német oktatási rendszer legkitűnőbb iskolái közé. Egy igazi gyűjtő, ahova cigizni, lógni, trógerkedni járnak a gyerekek, és ahonnan még a legkitűnőbb tanárok is fejvesztve menekülnek. Ide vezeti a sors Zeki Müllert, a börtönből frissen szabadult bankrablót, akinek barátnője évekkel ezelőtt egy építési területen ásta el a pénzt, épp ott, ahol az iskola nyitotta meg kapuit. Müller hamis papírokkal kisegítő tanárnak adja ki magát, és sikerrel fel is veszik, aztán kezdődnek a megpróbáltatások.

Eleinte hihetetlen flegma. Oda se bagózik a gyerekekre, azok meg cserébe szétszívatják őt - de tűr, hogy este mehessen felkutatni a kincset. Aztán valahogy mégis meglágyul a szíve. Megszereti a kis szörnyeket, ahogy mi is kezdjük egyre jobban megkedvelni őt is, meg az osztályt is, az első együtt töltött év után pedig Müller lesz a suli legjobb tanára. Aztán ha tetszett, akkor érdemes megnézni a folytatást is! A Fák jú Tanár úr 2-ben a Göhte Gimnázium 10/B-je thaiföldi kirándulásra megy: Alsó-Szászország leghaszontalanabb diákjai a vakációt egy punci ping-pong bárban kezdik, és ez még csak a kezdet lesz. Ha akarsz egy jót nevetni, ne hagyd ki!

9. Sráckor (Boyhood) (2014)

Az előzőnél már komolyabb témát dolgoz fel a Sráckor. Richard Linklater filmje tizenkét év forgatás után megjelent meg, a főszereplő Masont a rendező hatéves korától az érettségiig kísérte, teljesen valós időben. A történet természetesen kitalált: Masont egyedülálló anyukája neveli, bicajozik, suliba jár, pornóújságot nézeget, majd jönnek a drámai részek. Költözés, új iskola, új emberek, folyton visszatérő, aztán újra eltűnő apa, első csók, vagyis minden, amit egy tinédzser igazából is átélhet felnőtté válása során.

A stáb és a szereplők Masonnel együtt öregedtek a forgatás alatt. Patricia Arquette, az anya, és Ethan Hawke, az apa a forgatás kezdete és vége előtt egy tucatnyi más moziban feltűnt, rendkívül érdekes őket fiatalként látni a film elején, és figyelni, ahogy egyre idősebbek lesznek. De nála is érdekesebb a főszereplő, Ellar Coltrane, akin két óra alatt söpör végig a pubertás, mindenféle filmes trükk és smink nélkül. A Boyhood jó kikapcsolódás annak, aki látni akar egy hétköznapi srácot felnőni, mi az ilyeneket ifjúsági filmnek hívtuk, az amerikaiak pedig nem tudom, hogy nevezik. De ez az új Stand by Me.

8. Kábszer (Dope) (2015)

Ha a gimid bejáratánál fémdetektor és kutyás rendőr vár, biztos lehetsz benne, szar környéken élsz. Malcolm ezzel tisztában van, és kerüli a bajt, most viszont az találja meg őt. Los Angeles külvárosában járunk, egy feketék lakta, csóró környéken, ahol a drog és a villantás számít, semmi más. Malcolm felvételizni készül a Harvardra, de karrierjét csaknem derékba töri egy váratlan fordulat, belerángatják egy olyan dologba, amiért a legjobb esetben is felfüggesztés jár. Ha nem azonnali börtön.

A Dope egy különleges hangulatú gettófilm elképesztő ruhákkal, nagyon jó zenével és szuper fényképezéssel. Olyan srácokat ismerhetünk itt meg, akik sorsa már születésükkor megpecsételődött - hiába élnek a lehetőségek hazájában, az Egyesült Államokban, a gettóból akkor sem könnyű kitörni. Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen a kábszeresek élete, és hogyan telnek a mindennapjai ott egy fiúnak, akit a többiek strébernek, eminensnek bélyegeznek, akkor ez a te filmed lesz. Ja, és betekintést nyerhetsz egy kicsit a 90-es évek hip-hop világába is. Még ha visszatekintésként is.

7. Mustang (2015)

A bajszos férfiak és háromlábú kutyák országában nem könnyű tinédzsernek lenni. A Mustang öt lánytestvér történetét meséli el, akik Törökország egy keleti, hagyománytisztelő falujában laknak. A csajok élvezik a tinédzserkor adta szabadságot, fürdeni járnak a tóhoz, kirándulnak, összekacsintanak az arra járó fiúkkal, aztán megtörténik, amire senki se számított. Nagyanyjuk bezárja őket a házba, rácsot tetet fel, és asszonnyá kezdi nevelni őket.

Ezer kilométerre vannak Isztambultól, tévé, telefon, internet nélkül. Főzni és sütni kell tanulniuk, miközben visszafogott, régimódi ruhákat hordhatnak csak - és jobbra nem is számíthatnak egészen addig, míg kérő nem jön értük. A lányoknak azonban eszük ágában sincs belenyugodni a dologba, és ez adja a film cselekményét: megpróbálnak kitörni a házi fogságból, megszökni, és vissza se jönni soha. A Mustang a Saul fiának legnagyobb kihívója volt az Oscaron, egy komoly dráma, mely egy olyan kultúrát mutat be, amit mi nem érhetünk meg. De aki nem fél megnézni, az hatalmas élménnyel lesz gazdagabb.

6. Kesäkaverit (Summertime) (2014)

A finn nyár akkor a legszebb, mikor nem esik sem a hó, sem az eső. Két huszonöt éves lány tölti vakációját felszolgálóként egy tengerparti kávézóban, Hankóban, az ország legszebb és legnépszerűbb nyaralóhelyén. A történet szerint Karoliina sok év után jött vissza külföldről, Iiris pedig úgy imádja őt, mintha el sem váltak volna soha. Piálnak és pasiznak egész nap, összeismerkednek két másik lánnyal, aztán a közös kalandok lassan egy erős és összetartó csapattá alakítják őket.

Nem kell komoly dolgokra számítani. Nem lesz benne nagyon dráma vagy sírás, egy hétköznapi nyárról van szó, két felnőtt, de belül még tinédzser lány tolmácsolásában. Talán ez az utolsó évük, hogy úgy tudnak mulatni, hogy nem számít semmi sem - és ezt ki is használják. A Kesäkaverit egy újabb olyan idegen nyelvű alkotás, amit látni kell: ilyen egy hagyományos európai ifjúsági film.

5. Papírvárosok (Paper Towns) (2015)

A The Fault in Our Stars alkotójának legújabb filmjében egy fiatal srác történetét ismerhetjük meg. Quentin a floridai Orlando egyik kertvárosi részében éli szürke mindennapjait, kosarazik, iskolába jár, készül az érettségire, aztán egy nap megjelenik Margo, és felborul az élete. A lány a szomszédba költözik szüleivel, a fiú pedig bár azonnal beleszeret, sosem tud hozzá közel kerülni - Margo más társasággal lóg, más dolgokat csinál, és úgy tűnik, még egy komoly kapcsolata is kibontakozóban van. Aztán a csaj egy nap mindenféle előjel nélkül bemászik a fiú ablakán.

A Papírvárosok innen indul be igazán. Quentin és Margo együtt tölt egy izgalmas éjszakát, megszívatják a lány expasiját, bejárják az egész várost, és hajnalra érnek haza. Quentin úgy érzi, hogy eljött végre az ő ideje, aztán reggel rendőrök várják őt a konyhában. A lány elszökött otthonról, és ő az, aki utoljára látta őt. A hivatal nyomozni kezd, a szülők aggódnak, Quentin viszont apró kis jeleket kezd el felfedezni, amik talán elvezethetik ők Margóhoz. Követi a nyomokat barátaival, miközben végig ott lebeg előttük a végzős bál, és a szétválás biztos tudata. Mindez azonban csak erősebbé teszi őket.

4. The Edge of Seventeen (2016)

Nadine tizenhét múlt. Nem találja helyét sem otthon, sem az iskolában - introvertált, fura, és akkor jön életébe csőstül a baj, amikor a legkevésbé van rá felkészülve. Legjobb barátnője, Krista egy átbulizott éjszaka után összejön a bátyjával, a flegma és idegesítően jóképű Dariennel, a futó kalandból pedig komoly kapcsolat lesz. Aminek Nadine semmiképp se akar a részese lenni. Összeveszik hát mindkettőjükkel, egyre többet ront a suliban, és betegesen elkezdi hajszolni ő is a szerelmet.

A The Edge of Seventeen történetet Woody Harrelson karaktere teszi teljessé. A külvárosi tanár mintha rá sem hederítene a gyerekekre soha, Nadine azonban valamiért mégis őt választja, hogy elmondja neki baját. A tanár először megpróbálja lerázni őt, de amikor a lány az ajtaján kopogtat, akkor komolyan elkezd foglalkozni vele, megpróbálva rendbe hozni életét. És hát van is mit. Az elmúlt idők legjobb tinifilmje ez, sok olyan dologgal, amit mind átéltünk már.

3. Captain Fantastic (2016)

Egy férfi él hat gyerekkel a hegyekben. A zöldséget maguk termesztik, a húst vadásszák, este pedig olvasnak és Guns 'n Rosest énekelnek a tűz körül. Hat nyelven beszélnek, de kólát még sosem ittak, aztán egy nap kénytelenek bemenni a városba. Az anya kórházba kerül és meghal, el kell intézni a temetést, és a szemébe kell nézni a rokonoknak, akik egyáltalán nem veszik jó néven, ahogy ők élnek. A férfit hibáztatják az anya haláláért, és azért, mert a gyerekek nem járnak iskolába, nem látja őket orvos, nem élhetik azt az életet, ami szerintük egy amerikai tinédzsernek kijárna.

A városi kalandokat minden gyerek máshogy éli meg. Van, aki itt találja meg első szerelmét, míg más kifejezetten megrémül attól, hogy milyen világ veszi őket körül, és vissza akar menni. A nagyszülők magukhoz akarják venni őket, elszakítani az apjuktól, ami az anyjuk elvesztése után még nehezebbé teszi az életüket - a Captain Fantasic a tavalyi év legnagyobb meglepetése, megnevettet és megsirat egyszerre. Nem fogsz benne csalódni!

2. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (Me And Earl and The Dying Girl) (2015)

Greg egyik osztálytársát rákkal diagnosztizálják. A fiú az anyja unszolására átmegy hozzá, dumálnak, filmeket néznek, lógnak. Kapcsolatuk nem indul könnyen, Rachel hallani sem akar róla, hogy valaki szánalomból látogassa őt, aztán összebarátkoznak, és onnan minden megváltozik. A fiú feldobja a lány mindennapjait, elkezdenek kötődni egymáshoz, az együtt töltött idő viszont egyben azt is jelenti, hogy közeleg az elkerülhetetlen.

Rachel állapota közben egyre rosszabbodik. Kemoterápiára jár, kopasz lesz, vannak jobb napjai és rosszak, Greg pedig legjobb barátjával, Earllel elhatározza, hogy méltó módon vesznek tőle búcsút. Amatőr filmesként elkezdenek filmet forgatni a lányról, így próbálva meg feldobni az utolsó napjait. A Me and Earl and the Dying Girl egy életre szóló film, nincs benne szerelem, nincs benne giccs, csak két (három) fiatal, és egy szörnyű betegség.

1. Ha maradnék (If I Stay) (2014)

Mia éppen családjával utazik egy havas, erdei úton, amikor egy szembejövő autó megcsúszik, és eltalálja őket. Szuper rockerszülők, imádnivaló pasi, kibontakozó zenei karrier, a lány kórházi ágyánál ismerjük meg, milyen csodálatos élete volt eddig, most viszont minden odaveszett. Nem tud felébredni a kómából, és hallva a családjáról érkező rossz híreket, talán nem is akar már.

Az If I Stay olyan film, amit végig fogsz sírni. Chloë Grace Moretz karrierjének legjobb alakítását nyújtja benne, kislányos arcát és ártatlan mosolyát látva nem kívánunk semmi mást, csak a gyógyulását, hogy felébredjen végre, és térjen vissza a szerettei közé. A lány a filmben kívülről figyeli, hogy mi történik vele és az őt körülvevő emberekkel a kórházban, tenni mégsem tud semmit, akaraterő kéne, de abból most kevés van neki. Pedig várják vissza. Nagyon várják.

És a különdíjas: Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars) (2014)

Két tinédzser él a rákkal együtt, tudva, hogy hamarosan vége lesz mindennek. A fiú bár egy ideje tünetmentes, elvesztette már egyik lábát, míg a lány egy vontatható kis oxigénpalackkal, és egy átlátszó inhalátorral éli a napjait. Az önsegélyező klubban ismerkednek össze, megértik és megszeretik egymást, boldogok, hogy végre olyan életük lehet, amit mindig elképzeltek. Csak még egy kicsit.

A The Fault in Our Stars szívszorító és szomorú dráma, egy olyan helyzetről, amit senkinek se kívánhatunk. Gus és Hazel szerelme tiszta és önzetlen, jobb napjaikon úgy élik életüket, mintha semmi se történt volna, a rosszabb napokon viszont embert próbáló kihívásokkal állnak szemben. Tizenévesek még, előttük lenne az élet, a felnőttkort viszont nem élhetik meg, és ez benne a legrosszabb.

***

Ha végigolvastad a listát, azt köszönöm. Összeállításomban csak az elmúlt évekre koncentráltam: volt benne vígjáték és dráma is a világ minden tájáról, érdemes megnézni őket akkor is, ha fiatal vagy, akkor is, ha nemrég voltál az. Aztán ha végeztél mindennel, és még kedved lenne régebbi filmeket is megismerni a témában, abban is tudok segíteni. Ken Park, Spinédzserek, 10 dolog amit utálok benned, Juno, Hangyák a gatyában, Amerikai pite, Osztály vigyázz, Veszélyes kölykök, Rekviem egy álomért, Tizenhárom, Goodbye Lenin. Én ezeken nőttem fel. Neked mik a kedvenceid?

Modern Android-fejlesztői képzés indul - végre Kotlin-alapokon
A Java múlté, az Android elsődleges nyelve immár hivatalosan is a Kotlin. A HWSW új online képzésével egyszerre ismerheted meg a Kotlin nyelvet és az androidos mobilfejlesztést.
19.
DaemonX
Ez egy erős lista (több film nekem is kimaradt), mindenesetre hiányolok néhány nagyszerű darabot a listáról. Ilyen például a 2007-es, katartikus élményt okozó Submarine, vagy a szintén hasonlóan megérintő The Perks of Being a Wallflower. A Short Term 12 is egy kiváló választás lehet.
18.
pj_nothingman
Dazed And Confused, időtlen klasszikus.
17.
NemecsekErno
#14: +1 The Way Way Back, az is nagyon jó film volt.
Főleg a búcsúztató jelenet amikor elköszöntek az egyik dolgozótól.
Legjobb mozgása a ferdeszemű kisfiúnak van benne!
16.
NemecsekErno
#1: +1 a Sing Street-re.
Nagyon jó tinédzser film, tele király zenékkel.
15.
kopic
Ezek kozul csak a Fák ju tanar urat lattam, hatalmas film, mindenkinek ajanlom. Sajnos a 2.resze szerintem nagyon gyengere sikerult.
Ja, a Dope is kiraly film. Tobbit pedig nem lattam meg.
Edge of seventeen foszereploje (Halee Steinfeld) iszonyat szep csaj velemenyem szerint, de ez elmondhato Chloe Grace Moretzrol is.
14.
Macifasz
Az If I Stay mint első? Ez most valami vicc?! :-D Messze a leggyengébb a felsorolt alkotások közül, max a külön díjas kategóriába tartozna bele...vagy még oda se. Erőltetett, túlnyáladzott középszerű alkotás semmi több. Simán le lehetne húzni a listáról, és odarakni a helyére a The Way Way Back-et (Az első igazi nyár).
13.
Extol
Aztán jött rövidesen az A+ anime csatorna, ott aztán jött a kultúra csőstül. Nem az ostoba média szennyáradat határozza meg alapvetően, hogy az ember drogozik-e vagy sem, és nem is a barátai. Nekem anno akikkel középsuliba jártam, elkezdtek menőzni cigarettával, a számba akarták nyomni, hogy szívjak én is, mert mennyire cool. Lósz@rt. Mikor levizsgáztam gépkocsira, és ha 20 éves kocsival is, de sokszorta menőbbnek éreztem magam bármelyik műmájernél
12.
Extol
Sosem bírtam se a közép se az általános sulit, se az ifjúsági filmeket, a kötelező olvasmányoktól mint a paul sztrít bojz rendszerint a rosszullét kerülgetett. Szerencsére jött a betárcsázós net de ha lassan is le tudtam tölteni a napi pornó adagokat, és megnézni időben hogy kihűljön a CRT képernyő mire anyámék hazaérnek
11.
Prax
Párat láttam már, de ez a csillagjainkban a hiba szerintem inkább lányoknak való. Nem vagyok már tini, de biztosan nem néztem meg volna még barátnő unszolására sem. Pl. a Bunkó vagyok, így hódítok című filmet, ami a béna magyar cím ellenére szerintem egy igen jó film, kb. 5x láttam. Jó, nem a story az erőssége, de van pár filmes elem benne ami tetszik (bár nem nagyon értek hozzá, mondjuk az átvezetőkre gondolok), a zene is helyén van, néha fel is keresem neten az OST-t. Próbálok nem eltérni a mondanivalómtól, tehát ebből a filmből nem tudok így első ránézésre olyat kinézni, ami érdekelne. Mivel nem láttam még, csak a kis leírást olvastam, így gondolom h az egyik lerippel a végén, közben/előtte meg a herce-hurca, aztán opcionálisan rippel a másik is, és/vagy megsiratja. Nah, ágyba rippelem magam én is.
10.
DON GONDOCS
#9: +1 Így van. Szerintem egy rendkívül jól sikerült film.
9.
imige
jó lista, csak a legjobb szerintem kimaradt:
The Perks of Being a Wallflower (Egy különc srác feljegyzései)

8.
imchristailor
"The edge of seventeen" és a "Me and Earl.." szerintem nagyon klassz filmek, még a "Captain fantastic" sem rossz, de sokszor elég bosszantóan a karakterek nyilván szándékosan, de azért engem zavart, nehéz azonosulni. Azért imádom ezeket a filmeket, mert nem hollywoody filmek, hanem valós emberi történetek, átélhetőek. Az "If I stay"-nek épp az a problémája, hogy erőltetett, és ettől egy közönséges giccses és közhelyes romantikus film lesz. Ha valaki ezekbe a filmekbe szeretne kezdeni, ne ez legyen az első. ;)
7.
delphijos
Nekem a Boyhood nagyon tetszett. A többit még nem láttam bevallom. Kösz a listát !
6.
azureknight0715
Nem rossz lista, jó párat már láttam belőle. Én amúgy 1 filmet nézetnék meg kb mindenkivel, nem tinédzseres film, de ennek van a legtöbb mondanivalója és az nem más mint a Mr. Nobody.
5.
RangerFox
Fault in Our Stars nagy kedvenc. A Me Earl and the Dying girl is nagyon jó volt. Papírvárosok kicsit meh, a fáj jú tanár úr vicces, az if i stay meg simán korrekt volt. A többit majd pótolom.
4.
gatyamadzag
Az az If I Stay nekem nagyon-nagyon furcsa az első helyen... Nagyon mellélőttek azzal a filmmel, szerintem csak erőltetett volt. De örülök, hogy a The Fault in Our Stars meg lett említve legalább, akárcsak a Me and Earl and the Dying Girl.

Viszont a Requiem for a Dream mégis mióta sorolható ebbe a témába? :D Az nem egy kis tinédzseres dramedy, hanem egy kőkemény, sokkoló dráma. Na de ha már picit visszanyúlunk, ajánlanám a The Way Way Back, It's Kind of a Funny Story és a The Kings of Summer című filmeket, ezek is jól sikerültek szerintem.

Amúgy köszi az írást, a Captain Fantastic-ról még sosem hallottam, de nagyon érdekesen hangzik, amint tudok, szakítok időt rá.
3.
Sun9us
Az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni valami baromi jó film. Semmi giccs, semmi nyáladzás, ahhoz képest, hogy miről szól, a műfajról nem is beszélve.
1.
KENKILL
Sing street.
Nem mellesleg remek emlékművet állít a rock and roll korszaknak, emellett pedig egy remek történet a fiatalkori lázadásról, és a saját utunk megtalálásáról. Ajánlom mindenkinek.

Érdekes lista, néhányat még pótolnom kell :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...