Star Wars: A Sithek Bosszúja

  • Írta: Isaac
  • 2005. május 20.
Félelmünk megalapozatlan volt, a harmadik rész talán a legjobb mind a hat közül, bár ezt majd az idő eldönti. Mindenesetre remek produkció lett, lebilincselő filmélmény...

Akad-e még olyan ember széles e világon (esetleg az univerzumban), aki ne tudná, hogy a hatalmas reklámkampánnyal érkező új Star Wars film ezúttal is Darth Vader önmegvalósításáról szól, amely akár a „Hogyan kerüljünk lélegeztetőgépre” címet is viselhetné, utalva a Sötét Nagyúr oxigénfelvételében tapasztalható kisebb-nagyobb fennakadásokra. De mivel mindenki jól ismeri a történetet, talán hagyjuk is ezt a részét, fókuszáljunk most a „feelingre”, és próbáljuk megválaszolni a kérdést: Jó-e a Sithek bosszúja, avagy nem jó-e?

Nézzük, mit kapunk a pénzünkért. 146 perc akció, romantika, néhol humormorzsákkal megbolondítva, de ami a legfontosabb: parádés hangulat. Anakin gonoszabb, mint valaha, Kenobi mester már-már Igazmondó János szintű bölcs mágus lett, Csubakka pedig fiatal és bohó kamaszéveit éli.

Persze – mint mindig - most is nyugtalanság uralkodik a galaxisban, jönnek ezerrel a rosszak, lőnek kérdés nélkül, pont mint Bruce Willis. Valljuk be, néhányunkban azért megszólalt az a bizonyos hang, féltettük kicsit az utolsó epizódot, de bátran kijelenthetjük: aggodalmunk megalapozatlan volt, az új nemzedék trilógiájának utolsó alkotása „nagyon ott van”. Nemcsak a látványvilág lenyűgöző, de a történet annyira magával ragadja az embert, hogy szinte el is felejti, hogy egy zsúfolt teremben üldögél, a zacskózörgéstől megrészegült tömeg közepén. Azok a pillanatok pedig, mikor az ifjú jedi végleg a sötét útra lép, pontosan úgy ütnek, ahogy vártuk. Az embernek a háta is beleborzong, mikor rákerül a szétégett képére a vödör (sisak), vagy mikor először felébred Darth Vaderként. Remek, csodálatos, vanderful…

Vannak ilyen érdekességek, hogy az szólal meg utolsóként, aki a New Hope epizódban elsőként (nevezetesen C3-PO, „szíszripió”), meg hogy megtudhatjuk, hogy a Császár miért lett olyan ocsmány, hogy még Soma Mamagésával szemben is elbukna egy szépségversenyt, de Luke és Leia születésének is tanúi lehetünk.

Szerintem a film további magasztalásának nem sok értelme van, „jó, oszt kész”, nézzünk inkább néhány negatívumot, he-he-he…

Az egyik, hogy véleményem szerint rettentő lassan indul a (valós) cselekmény, bár lehet csak én éreztem nem odaillőnek az első negyedóra csatajelenetét, jó, tényleg nagyszerűek a speciális effektusok, de ismét mondom, valamiért nem éreztem, hogy ott kellene lennie. A másik: A sztorik összekötése. Lucas jó takács módjára nem hagy elvarratlan szálat, de lehet, hogy utalásokból is elég lett volna kevesebb. Fene tudja, miért, de ezt gondolom. Pedig imádom ezeket a globális beszólásokat, amik a hat rész kohézióját biztosítják, de ez kicsit sok volt (szigorúan szvsz!).

A történetben lehet bakikat találni, például rögtön az elején észrevehetnek egyet a figyelmes rajongók, mikor Anakin és Obi-Wan három év után tér vissza a Coruscantra, ahol is Padmé azzal a csodálatos hírrel fogadja kedvesét, hogy az előrejelzések szerint hamarosan gyermekük várható. Az átható tekintetű jedi nem lehet valami nagy koponya, mert e hír hallatán szerelmesen megöleli barátnőjét, pedig a logikus tett inkább egy „ki volt az, te ribanc?” felkiáltással kísért látványos nagyjelenet lenne. Most vagy az van, hogy az Erőnek van egyéb, eddig rejtett „messziről nőket teherbeejtő” képessége,(szinte látom magam előtt, ahogy később a Császár Leia erogén zónáit birizgálja százezermillió kilométerről, hogy egy esetleges Obi-Wan - Yoda duót ne is említsünk), vagy valamelyik nagymester a Tanácsból túlságosan vigyázott a hercegnőből szenátorrá avanzsálódott cédára.

Puffogtassuk el most a szokásos közhelyeket, hogy George Lucas most kárpótolt minket az előző két részért (miért nem tudtak azok is ilyen lebilincselőek lenni, miért !!!???), meg hogy bebizonyította, hogy mekkora filmes (Bár ha kritikusak vagyunk, háromból egy nem valami hűdenagyonjó arány), meg teljes lett a saga, és ehhez hasonlók. Itt most már tényleg csak az maradt megválaszolatlanul: lesz-e hetedik rész, vagy a mester a csúcson hagyja abba. Mindenesetre nem fog éhen halni, bár a pénz nagy vonzerő, tudjuk, hogy sosem elég, lehet ha a bankszámlája lecsökken százmilliárdra, akkor belevág. Ha megteszi, reméljük többször fogja átolvasni a forgatókönyvet, mint azt az első résszel tette. Ha meg nem vág bele, majd megcsinálja más.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...