Halálos iramban 8 filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. április 19.
Dom és Letty épp Kubában töltik a mézesheteket, amikor egy titokzatos nő felbukkanása alaposan megkavarja a dolgokat. Toretto hátat fordít szeretteinek, a többiek pedig nem értik, miért lépett ismét a bűn útjára.

A Halálos iramban nyolcadik részének begördülésével időszerűnek tűnt, hogy visszatekintsünk a sorozat több mint negyedévtizedes termésére, és meglessük, mégis milyen módon mászta meg Toretto és családja története az evolúciós lépcsőfokokat. A harmadik résszel majdnem teljesen földbe állt franchise ugyanis a negyedik résztől tulajdonképpen egy teljesen új, viszont nagyon is tudatosan felépített útra lépett; legalábbis ami a karakterek és a történetek összefüggéseit illeti, feltéve, hogy egy Halálos iramban-film esetében van értelme ilyesmiről beszélni. A mostani felvonás azonban igenis keretbe helyezi az eddig látottakat, amit azért egy komolyan nehezen vehető sorozattól talán nem vártunk volna el. Ez nem azt jelenti, hogy a nyolcadik felvonásra felnő a franchise, sőt, a dráma nem is mindig áll majd jól az új epizódnak, de mindenképpen pozitívum, hogy a szálak összeérnek. Lényegében az alkotók megalkottak egy saját univerzumot, saját szuperhősökkel és főgonosszal, így nem véletlen, hogy bőven találunk majd James Bond- és Marvel-áthallásokat.

Dom (Vin Diesel) és Letty (Michelle Rodriguez) Kubában vannak nászúton, amikor egy nap felbukkan minden idők egyik leghírhedtebb kiberterroristája, Cipher (Charlize Theron). Az Anonymus által is nagyra tartott titokzatos nő ráveszi Torettót, hogy minden indok és figyelmeztetés nélkül hátat fordítson a családnak. Így amikor Hobbs (Dwayne Johnson) megbízásából épp Németországban teljesítenek egy titkos küldetést, alapos meglepetés éri a csapatot. Letty, Pearce (Tyrese Gibson) és Tej (Chris "Ludacris" Bridges), élükön Hobbsszal nem értik, mi a pálfordulás oka, de tudják, hogy valami komoly dolog lehet a háttérben. Ezzel kezdetét veszi a válaszkeresés és a hajsza, ami New Yorkban folytatódik, majd a Barents-tenger jégpáncéljain ér véget, egy méretes tengeralattjáróval a hátsójukban.

Így leírva még egészen érdekesnek is hangzik a nem várt hátat fordítás, de a több mint kétórás játékidőbe megint nem sikerült úgy becsomagolni a cselekményt, hogy annak értelme is legyen. Hiába a részeken átívelő történet, ha ez a folytonosság az egyes karakterek tetteiben és térfél-cseréjében semmilyen formában nem jelenik meg. Igen, Briannel és Hobbsszal is eljátszották már ezt, de azok az átállások jól körülhatárolt és részletesebben végigvitt lépések voltak. A legutóbbi két részben a csapatlétszámot alaposan leredukáló Shaw-testvérek (Jason Statham és Luke Evans) esetében viszont már elég volt két jópofa beszólás és egy egymásra mosolygás, ami annak tükrében kicsit visszás, hogy Torettóék legszívesebben mindkét testvért a földbe döngölték volna. Sajnos Cipher motivációi és tettei is csak odavetett félmondatok formájában derülnek ki, így az anarchista karakterről a túlzott és indokolatlan magabiztosságon túl nem sok mindent tudunk meg, ahogy a Bond legnagyobb ellenfeleit idéző világuralmi tervek is csak homályosan felvázolt nagyzási hóbortnak tűnnek.

Persze tudom, a Halálos iramban-filmektől nem éppen a mélységet vagy valami épkézláb módon összetákolt forgatókönyvet kell elvárni, de ha már a nyolcadik részre végre felfedték lapjaikat a készítők és összeérnek a szálak, akkor azért igazán elfért volna némi értelmesebb és tartalmasabb magyarázat az elmúlt öt epizódban látottakat illetően, ezzel ugyanis pont a szériát végigkövető lojalitást köpik szembe. És ez a döntés még akkor is nehezen megbocsátható, ha a nyolcadik felvonásra alaposan megcsappant létszám miatt kénytelenek voltak friss emberekkel fenntartani a csapatdinamikát. De akkor legalább illett volna meghagyni Hobbs és Deckard közötti ellentétet, mert Pearce és Tej egymásra licitálása és cikizése mostanra teljesen elfáradt.

Ahogy a látvány terén sem tud, de igazából nem is akar már frappáns megoldásokkal levenni a lábunkról a film. A Halálos iramban nyolcadik részében eljutottunk oda, hogy a kaszkadőrmutatványok helyett a CGI tölti be a vásznat. Ezzel önmagában nincs probléma, de a kreativitás teljes hiánya miatt még a New York-i autósüldözés sem tudja már igazán lekötni az embert, pedig koncepcióját tekintve nem rossz alapokra helyezték az előzetesben is látott jelenetet. Azon már nem is akadunk fent, hogy a fizika törvényeire fittyet hányva egy tengeralattjáróval is megvívnak a srácok, de igazából az a jelenet is ismerős, csak ezúttal a végtelen hosszú kifutópálya egy végtelen hosszú jégpáncél, a felszállásra készülő repülő pedig egy baromi nagy tengeralattjáró. Az IMAX vásznat bámulva persze el lehet veszni a részletekben, de az egészről süt, hogy csakis a "nagyobb, még nagyobb" elv mentén lett kitalálva.

Viszont mindent egybevetve a sorozat a nyolcadik részéhez érve is pontosan ugyanazt kínálja, amit már eddig is megszokhattunk. Mindössze azt nehezményezem, hogy ezt már rutinból teszik és a készítők meg sem próbálják megragadni az alkalmat, hogy a felépített alapokra valami mást, valami ötleteset húzzanak fel. Az új rész cselekménye lehetőséget adott erre, de a Universal inkább a biztosra ment. Hibáztatni nemigen lehet ezért őket, hiszen amikor a harmadik résszel irányt váltottak, majdnem kinyírták a szériát. De akkor is adja magát a kérdés: hogyan tovább?

Gamekapocs értékelés: 6.5

Halálos iramban 8
Eredeti cím: The Fate of the Furious
Rendezte: F. Gary Gray
Írta: Gary Scott Thompson, Chris Morgan
Szereplők: Dwayne Johnson, Charlize Theron, Jason Statham, Vin Diesel, Jordana Brewster, Kurt Russell, Elsa Pataky, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Helen Mirren, Scott Eastwood
Játékidő: 136 perc
Magyarországi premier: 2017. április 13.

94.
lesik20
#93: Ezzel a 67-es kommentre akartam utalni. Már vagy 10 kommentjét törölte és még igy is beszologat.
93.
lesik20
#91: Admin már többször törölte az üzeneteidet és még mindig beszólsz. Komolyan? Jesszus, ezer bocsánat ha ennyire megbántottam az érzéseidet tényleg de hagyd már abba légyszives
92.
cod40
#91: Aztán még vannak itt rohadtul logikátlan jelenetek sorozata.Hirtelen mindenki vin segítségére siet.

SPOILER

A végén meg is kérdezi statham vin-től,hogy honnan tudta hogy segíteni fog,erre vin "leszarom az egészet" diesel annyit mondott az unott pofájával,hogy látta a szeméből.Azt hittem falat rakok.Persze az egyik legjobb barátját is kinyírta de semmit nem számít.:DMeg a jelenetekben ez a szólni kellene bryan-nak meg bryan erőltetés,hiszen halott szegény így meg kurva hiteltelen a nézőnek hogy ott van csak most a család miatt nem akciózik.Meg statham is megjátsza a halottat és utána tudja meg mit kellene csinálnia és akkor sem könnyen megy bele,akkor mi alapján ment bele hogy megjátssza a halottat?Valamint bárki diesel után futhatott volna akkor mi lett volna,hé nem neked kellett volna utánam futnod?xd


Szóval a "csavarok" rohadt erőltetettek.

Kurva egy moslék az egész "történet"

SPOILER VÉGE
91.
Skinner
#89: Nem azért szar mert nem tetszik. Hanem mert oltári primitív és halál komolyan veszi magát. Azért.
Ilyen színvonalat a Machete című erősen akciókomédia jellegű filmekben látni - csak ott a rendező és a színészek valamint a nézők is tisztában vannak vele hogy az egész poénra megy azért vannak benne nevetségesen dúrva túlzások. Itt nem. Itt mindenki kemény de főleg Diesel aki annyira megcsömörlött hogy más jellegű karaktert már képtelen eljátszani...Nézz a buta fapofáddal keményen mert te vagy a kigyúrt utcaischumacher gettósuperman. És büntess meg mindenkit aki baszakodik a családdal. Ennyi nagy vonalakban a Halálos Iramban a 4-től kezdve.
90.
cod40
#89: "Egyszerűen nem hiszem hogy egyből le kéne szarozni egy filmet csak azért mert nem tetszik."

És miért nem?Tudod a szar nem az a szar,hanem a rossznak az úgymond szleng verziója.Vannak páran akik ugye felcsapnak önkéntes teremtőnek és jól besírnak akár 20 kommentben vagy blogban is mert a lelkük nem tudja elviselni ha a kedvencüket szarozzák,dehát a gáz ebben hogy még a 7 éves keresztlányom is tisztában van az egyéni vélemény fogalmával és nem befolyásolják a negatív vélemények,nemhogy ilyeneken hisztizzen.Őszintén ha van egy felnőtt ember aki nem játékos és véletlen erre az oldalra téved jogosan hiszi azt hogy itt érzelmi sérült bohócok vannak.Most csak beszélgetünk,nem rád értem.Ezzel nem fogsz nézeteken stílusokon változtatni.
89.
lesik20
#87: Ez is igaz, végső soron akinek a legtöbb véleménye számit hogy mi jó és mi nem az a sajátunk, és szerintem senki sem tud senkit meggyőzni az ellenkezőjéröl.

Egyszerűen nem hiszem hogy egyből le kéne szarozni egy filmet csak azért mert nem tetszik. Mivel lényegében szó szerint ki jelented hogy ez a film ugyanolyan mint a 9-es terv a világűrből, Jack és Jill vagy a Vuk 2. És ez az ami kiakaszt

Én nem szeretem a Transformersz szériát. Rossznak találom. De mégis tudok benne találni valami értéket mégha nem is úgy ültem volna le hogy azokra összpontositsak. Pl az akció szempontból Bay jól nyomja, bár ez még nem hozz ell a vállán egy egész filmet. A zene is korrekt szokott lenni. Nem tudom erre a filmre egyszerűen rámondani hogy szar.

Tényleg azt nem szeretem amikor az emberek a filmeket vagy 10/10 vagy 1/10 értékelik mivel tényleg a kommentek olvassva ez jön le. Hogy a film vagy Szar vagy jó.
88.
cod40
#86: Hogy te hova emeled az nem számít.Attól még használatos a hétköznapokban,hétköznapi emberekre is.
87.
cod40
#85: Én látom a 2 szememmel,hogy azt nem nekem írtad,de válaszoltam rá.


Valóban félreértelmezted.Azt akartam kifejteni,hogy én nem hiszek abban a baromságban,hogy amit a többség kajál az jó is.Ez az egyik ok,amiért a teszteket is fenntartásokkal kezelem és a kritikákat is.
86.
lesik20
#84: Azért én az elismert szót nagyon magasra emelném.

Általában az Elismert iró/költő/művész a legjobb között is a legjobb
85.
lesik20
#84: Jaaaa. Vaze. Azt a kommentet nem rád értettem hanem speciel #52-re. :P

"Ha mindenki a penészes kenyeret enné,hát az is jó lenne mert mindenki azt eszi." Bocsi ezt értelmeztem annak hogy a Kritikusok egymást kritiáit másolják. Én értelmeztem félre!
84.
cod40
#83: Még mindig nem tudom miért nem olvasod el amit beidéztem tőled,akkor nem jönnél ide utólagos kitalált fogalmakkal.

Ezt írtad.

"""Vicces amikor kritikailag pozitív filmekre egyszerűen "leszarozzák""""

Hol van ebbe a kibaxott "elismerő" szó?

Az elismerés is egy pozitív hangvételű jelző, egyébként.

"Amugy nem hinném hogy a kritikusok más kritikáin alapján itélkezne a filmen."

Ilyet hol írtam?Hol látsz te ilyet?Hol van?Hol van?

Hol olvastad?Hol van?


"Viszont akkor most fölmerülne az egyediség kérdése. Nekem csak azért tetszik a halálos iramban széria mert a kritkusoknak is tetszik? Nem hinném, mivel azok a részek is bejöttek ami kritikailag alulteljesitttek (Tokio hajsza vagy a 4 rész)"

Természetesen arra sem akart rávenni senki,hogy kritikák alapján ítélkezz.Tudod az emberi agy egy nagyon bonyolult szerv,szinte nincs olyan alkotás,ami senkinek az ég világon ne tetszene.Viszont ekkor jönnek nagy bölcs egyének,hogy ízlések és pofonok.Jól van persze,még szerencse hogy egy filmről van szó,nem nagy dolog ez,csakhát ezzel mindenre lehetne választ adni,független attól,hogy tényleg negatív-e az adott dolog,vagy esetleg negatív hatást lehet vele elérni.
83.
lesik20
#82: Bocsi, de én azt mondom hogy most "Pozitivan fogalmaztál" vagy azt hogy "Elismerően fogalmaztál" értelmeznél külömbsége?

Pozitiv kritika: Pl a legtöbb Marvel filmek ilyet kap. A Thor filmeket, vagy esetleg az Első Amerika Kapitánya vagy talán még az Ultron kora. Nem a legjobbak, de mégis jók nem?

Kritikailag elismert kritika: A Mátrix, az első bosszúállok, Haragj Útja. Ezek a filmek olyan jók voltak hogy rengeteg Oszkárra is jelölték. RT-n mind 90-100%

Amugy nem hinném hogy a kritikusok más kritikáin alapján itélkezne a filmen. Az nyomban észrevehető lenne, sőt plágium gyanúja is fölmerülhet.

Én mindig úgy gondoltam ha az RT-n ha valami 66%, akkor akkora esélyem van hogy a film tetszeni fog nekem vagy nem. Ez persze nem mindig igaz. Pl

Viszont akkor most fölmerülne az egyediség kérdése. Nekem csak azért tetszik a halálos iramban széria mert a kritkusoknak is tetszik? Nem hinném, mivel azok a részek is bejöttek ami kritikailag alulteljesitttek (Tokio hajsza vagy a 4 rész)

Én általában követek egy megadott számu kritkust akikröl tudom hogy valamennyire hasonlit az izlésünk, ezek közt van egy pár youtuber, egy pár remek elismert kritikus is.

Viszont azt is érdemes megjegyezni hogy a utolsó 3 rész mind 70%+ fölött teljesittet (A 7 asszem elérte a 80% a top kritikus körében)
82.
cod40
#80: Hát én kérlek még mindig arra reagáltam,amit beidéztem tőled.Akkor még egyszer.

""Vicces amikor kritikailag pozitív filmekre egyszerűen "leszarozzák"""

Na nem mintha az elismert az ellenkező fogalma lenne a pozitívnak,esetleg csak nálad.

Mondjuk az meg már tényleg szubjektív kinek mi a rossz.Nekem a 60 százalék rossz volt mindig mindenben.A 70 százalék jelenti nekem a tök átlagot.Mondjuk ha nekem egy jól menő oldalam lenne és minden vetítésre hívnának én sem adnék semmire szinte 40 százalékot,csak nagyon ritkán.Azt meg sem említem,hogy az igényekkel szembe menni nehéz.Attól,hogy a többség vágyik valamire az nem azt jelenti,hogy maga az adott dolog jó is.Persze itt kezdődik a paradoxon,tudod,mint a cod is az egyik legjobban kelendő játék,hát ezek után teljesen természetes,hogy nincs a játékkal baj.Csak jó lehet ha annyian veszik.Ha mindenki a penészes kenyeret enné,hát az is jó lenne mert mindenki azt eszi.
81.
lesik20
#80: Mivel sokaknak az jön le hogy ez egy és ugyanaz
80.
lesik20
#79: Nem elmagyaráztam, csak nem akartam hogy esetleg félreértsél....
79.
cod40
#78: "Kritikailag pozitiv nem egyenlő Kritikailag elismertel"

Oké,nekem itt van vége ennek a témának is.Mikor valaki megmagyarázza hogy a döglött veréb csak 24 órája nem aludt szegény.
78.
lesik20
#77: Kritikailag pozitiv nem egyenlő Kritikailag elismertel

Én RT-t szoktam használni.

https://www.rottentomatoes.com/m/the_fate_of_the_furious

Lényegében a 66% annyit tesz hogy a 100 feljegyzet kritikusbol 66-nak tetszet a film, átlagnál felüli pontszámot kapott.

A kritikusok terjednek New York Times iróktol egészen néhány youtuberig.

Van egy Top kritikus szekció, ami lényegében a szakmailag elismert Irókat jegyzi számon, ott most 58% kapott. Nem a legjobb de távol áll a szartól.
77.
cod40
#75: "Vicces amikor kritikailag pozitív filmekre egyszerűen "leszarozzák""

Mondjuk azt nem tudom honnan veszed,hogy kritikailag pozitív ez a fasz rész.Még az előző sem,de tán még az azelőtti sem.

Mondjuk nyilván arra is nyomós okod van,hogy örökké a szuperhősös filmeket hozod elő a fax-al szemben,hiszen Diesel-ékről is csak a köpeny hiányzik,de ez egyáltalán nem pozitívum,csakhogy felvilágosítsalak.(ugye műfajok és stílusok,amik jó ha a kategóriájukban mozognak)

Azt már meg sem említem,hogy még a marvel filmekben tényleg színészek játszanak Downey-val az élen,addig a fasztban tipikus paprika jancsik Vin "leszarom az egészet csak adják a lóvét" Diesel-el az élen.
76.
lesik20
#75: Meg emlékszem azokra a kommentekre miszerint a Marvel lefizette az összes kritikust hogy negativan pontozzák a DC-s filmeket XD
75.
lesik20
#74: Én ezt kb humorilag az 5-hez hasonlítanám, akcióilag meg 6-oshoz

A RT-n jelenleg 68% van, kb egyenrangú a 6-os 69% százalékával.

Vicces amikor kritikailag pozitív filmekre egyszerűen "leszarozzák", én se szeretem pl az összes MCU filmet, de hát nem szarozom le őket mivel semmi kárt nem tettek bennem, biztos tetszene benne nekem valami ami másoknak is tetszet (Pl, a Thor szériában nagyon birtam a szereplőket) De sajnos vannak olyanok akik csak 1 vagy 10 pontokat adnak a filmekre, mintha csak az a két választás lenne és becsmérelik minden kritikust akik nem egyeződik a vélemény :)
74.
Norbiii
Én az 1, 4, 5, 6, 7-et láttam, és ezek közül az 5. rész az brutál jó volt, de a 6. is, ha jól emlékszem. A 7. rész azt hiszem annyira már nem tetszett, és félek, hogy a 8. sem fog, de azért majd biztosan megnézem valamikor.
69.
Skinner
#64: Enyhén álszent az "újrakezdi" a 64-esed után.
68.
lesik20
Köszönöm adminak a moderlálást!
66.
Skinner
#63: Akkor töröld. Nem én kezdtem sötétezni a másikat. És itt is "troll" lettem azt még véletlenül se töröld.
65.
Skinner
#64: kimoderált üzenet
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...
Advertisement