Alien: Covenant filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. május 18.
A Covenant legénysége eredeti úti célját felrúgva meglátogat egy ismeretlen Paradicsomot. A landolás után azonban beüt a baj, az előzetes vizsgálatok alapján kolonizálásra alkalmas bolygóról pedig kiderül, hogy az maga a pokol.

A 2012-ben bemutatott Prometheus az Alien-filmek előzményeként alaposan felkavarta a sorozat körüli állóvizet. Ridley Scott filozofikus és teremtéstörténettel megfejelt sci-fije ugyanis a sorozat hagyományait követve egészen új hangot próbált megütni, csak ezúttal idegenek nélkül. A megválaszolatlan kérdések egész sorát maga mögött hagyó mozi végül alaposan megosztotta a rajongókat, így Scott hiába kezdett el dolgozni a közvetlen folytatáson, a negatív visszajelzések erősebbnek bizonyultak. Végül a rendező a fanatikusok és valószínűleg a stúdió együttes nyomására úgy döntött, elengedi a Teremtők, Elizabeth Shaw és David sztoriját, helyette pedig megadja a sorozat kedvelőinek mindazt, amire korábban is vártak.

Vért, nagyon sok vért és természetesen az azért felelős xenomorfokat. Ezzel viszont az Alien: Covenant egy nagyon fura egyveleg lett, amelyben egyszerre érhető tetten a Prometheus, A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál lenyomata. Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor az Alien-saga legújabb felvonása egyfajta bestof-gyűjteménynek is tekinthető, mert saját hangja az nemigen van. A film első fele egyértelműen a '79-es klasszikust idézi, amiben a hajó legénységével ismerkedhetünk meg, míg a cselekmény középső szakaszában a Prometheus megválaszolatlan kérdéseire kapunk válaszokat, hogy persze azok helyét újabb megválaszolatlanok vegyék át. A lezárás pedig lényegében az első és a James Cameron által lendületesebbé tett második felvonás genetikai öröksége. Az Alien: Covenant így jó eséllyel pont ugyanannyira megosztó film lesz, mint amilyen a Prometheus volt, csak most azok a hangok lesznek erősebbek, akik szívesebben láttak volna egy vallási és filozófiai kérdéseket boncolgató, a teremtésmítoszban még mélyebbre ásó második Prometheust.

Ehhez képest az Alien: Covenant ezeket a kérdésköröket nem nagyon tolja túl, sőt, az Alien-előzményben feltett kérdésekre igyekszik a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban választ adni, hogy a játékidő további részében a szerepet a legénység megtizedeléséért felelős neomorfok és a xenomorfok kapják. Ami válaszokat viszont ad a "folytatás", azok több mint kielégítőek, hiányérzetünk nemigen lesz utánuk, azonban a filmnek ezek azok a jelenetei, amelyeken nagyon érezhető, hogy Scott és csapata eredetileg nem ilyen mozit akart csinálni. Ők egyértelműen a Prometheus második részét szerették volna leforgatni, viszont az egyéni vízió helyett a projektbe ölt dollármilliók biztos megtérülése miatt az irány megváltozott. A rendező értelemszerűen nem akart teljesen megszabadulni az eredeti száltól, így kicsit sután, de beleszőtték a Covenant történetébe. Nyilván nem lehetett az asztalról teljesen lesöpörni és semmisnek tekinteni a Prometheus cselekményét, de ha már így alakult, akkor egyrészt erősebben is jelen lehettek volna az onnan átemelt szálak, másrészt pedig nem ártott volna, ha az újonnan beeső történeti elemeket megtámogatják némi feszültséggel.

Mert hiába véres sci-fi-horror az Alien Covenant, tulajdonképpen a klasszikus első rész zsigerig hatoló hangulata ezúttal sehol sincs. Az idegenek felbukkanása után elképesztő tempójú darálás veszi kezdetét, amibe a fenti bekezdésben tárgyalt Prometheus-válaszadási kötelező körök hoznak némi szünetet. Viszont amikor éppen nem Walter és David vitatja meg a létezés értelmét, akkor konkrétan percenként hullanak a legénység tagjai, olykor már gore-os trancsírozás közepette. Ez sokkal zavaróbb, mint az, hogy Ridley Scott lényegében behódolt a köz akaratának és a vitatott Prometheus koncepcióját nem vitte végig, csak azért, mert sokan xenomorfok hiánya miatt elégedetlenkedtek. Ennek ellenére a sodró lendület, az izgalmas sztori, a szimpatikus legénység, Michael Fassbender hihetetlen játéka és a rengeteg, újrahasznosított áthallás (igen, ez most nem negatívum, pedig lehetne) miatt mégsem lehet haragudni a végeredményre.

De hogy hogyan lehet majd továbbfűzni a történéseket, az egyelőre egy jó nagy kérdőjel. A Covenant egyébként teljesen kiszámítható zárása természetesen előrevetíti az irányt, de egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy ebben további három-négy filmre elegendő potenciál rejlik. Ha valóban ez a terv, akkor azt kell, hogy mondjam, a Prometheus felvetései sokkal érdekesebb, gazdagabb táptalajt szolgáltattak volna a jövőbeli részekhez, de talán Neill Blomkamp is képes lett volna új színt hozni a történésekbe. De amit most láttam, az a hibái és leginkább hiányosságai ellenére bejött, de az biztos, hogy ugyanezt a patikamérlegen kimért, kicsit a stúdió és marketingesei által biztosra szabott hangulatot még egyszer nem fogják a rajongók megkajálni. Persze ha minden jól megy, Ridley Scottnak lesz még lehetősége finomhangolni.

Gamekapocs értékelés: 7.0

Alien Covenant
Eredeti cím: Alien Covenant
Rendezte: Ridley Scott
Írta: Michael Green, Jack Paglen, John Logan
Szereplők: Michael Fassbender, Billy Crudup, Katherine Waterston, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollett, Noomi Rapace, James Franco, Guy Pearce
Játékidő: 123 perc
Magyarországi premier: 2017. május 18.

106.
#105: Miért hiszik sokan hogy a Blompkamp verzió annyira jó lett volna? Legtöbbünk már régóta hatalmas elvárásokat állított az újabb részek elé és lehet ott is csak mehh lett volna.
Engem még mindig az előzményszál érdekelne inkább, amit úgy érzek sosem fogok megkapni normális formában.
105.
L4z4
Még nem láttam a Covenantot, de az előzetesek alapján jobbnak tűnik a Prometheusnál. Mondjuk annál nem nehéz.. Mindenki egy Alien 5-öt várt, és akkor jönek ezek a .. valamik. A Prometheus is elég ócska mint Alien film, de külön filmnek nem rossz, ha sci-fi rajongó az ember. Egy ideig szó volt róla, hogy lesz Alien 5, Neill Blomkamp rendezte volna és az végre pont olyan lett volna, amilyet már régóta várunk - de nem lesz, lefújták. Scott azt mondta, hogy a Fox állította le. Az gyakorlatilag a valódi Alien 3 lett volna, mert a terv szerint figyelmen kívül hagyták volna az elbaltázott 3. és 4. részt, és az új részben újra élt volna Ripley mellett Hicks, Newt, Bishop. Természetesen már Newt is felnőttként, hiszen Sigourney már nem játszhatja el, hogy olyan fiatal, mint az Alien 2 idején. Ez lett volna a tökéletes új Alien rész, és ezek a marhák nem csinálják meg! Na persze a Prometheus vonalat csinálgatják tovább, miért is ne, szerintem szándékosan akarják leültetni és más irányba vinni az egészet. Talán egy kevésbé költségesen előállítható irányba? Mindenesetre az "Alien 5 is dead" számomra az év legrosszabb híre :(
103.
amadeusz gyermeke
Alig 100 misiből le lett tudva.300 át kb hoz.A fox meg leszarja amíg haszna van belöle.
101.
shatterhand
#83: Tök hiteles mikor barbie baba vagy vmi szépségkirálynő a főszereplő.
Egyébként a csajról találni szebb képeket is.

Off
"Meghal" egy L. Alap szo a halál es nem a hallás
100.
shatterhand
Ez van mikor a fa..nak ugatnak be a "rajongok". Ridley meg hulye volt hogy engedett.
98.
Simonus18
Nagy hiba volt már itt behozni a xenokat, de ahogy Ridley is mondta, sokaknak nem jött be (sajnos) a Prometheus iránya, amelyre haladt, így úgy tűnik gyorsabb utat választott. Prometheus azért volt érdekes, mert új irányba vitte az Alien Franchise-t, Covenant-tal ott ba**ta el Ridley, hogy nem ezt az új irányt vitte előre, hanem visszalépett két lépést csak is azért, hogy kényesztesse pillanatnyilag a rinyagép rajongóit, csak hát nagy hiba volt, mert ezzel nem hogy hosszútávra, de gyakorlatilag ahonnan elindult maga a franchise örökre el lett ba**va az egész univerzum.

Az hogy Dávid kísérletezésének köszönhető a xeno megjelenése olyannyira lekicsinyítette az egész Alien világát, hogy ezzel a régi filmek megtekintése kevés misztikumot kínál már. Én csak nagyon reménykedem, hogy tudja Ridley hogyan fogja értelmesen, alapanyaghoz hűen összehozni egy épkézláb megoldást az egész mizériára, melyet ezzel a "nagyon nem kellett volna" alkotással szült meg.
97.
ADMlN
Tegnap megnéztem. A Prometheus-nál jobb lett, de ezzel nem raktam túl magasra a lécet. Ezt is csak azért mondhatja el magáról mert a film vége fele volt egy 15-20 perces rész ami legalább távolról hasonlított arra, hogy hogyan kellene kinéznie egy Alien filmnek. A régi filmek anno azért működtek, mert szűk folyósokon, zeg-zugos űrhajón/állomáson játszódtak, ahol az alient alig láttad. Az egész film hangulatát ez a klausztrofób feszültség és a félelem az ismeretlentől határozta meg. Ez a lövöldözünk a dzsindzsásban olyan távol áll tőle, amennyire csak lehet. Horror filmnek közepes lett, Alien filmnek pedig gyenge.
96.
Onion
Azért néztem meg mert mindenki elvolt ájulva tőle. Nagyot csalódtam benne. Prométheusz film jobb volt.
94.
S.ityu
hát ez meg mi volt ez a film :D kajak, másfél órája néztem mire elkezdett kibontakozni... a xenomorfokat már az elején eldurrantják, akkor a rakás kiszámíthatóan unalmas fordulatról már ne is beszéljek... emlékszem mindenki a Prometheus-t fikázta, hát az ehhez képest egy valóságos remekmű. Nem tudom miért kell erőltetni ezt az evolúciós szart... és szerintem nem érdemel 7 pontot, mert semmi olyan momentuma nincs ami miatt én mégegyszer elő venném ezt az alkotást :) egyszer nőzés szvsz
93.
#92: Nagy rajongóként csak negatív véleményt lehet hozni? Érdekes lenne.
92.
flydomi
#91: 58-nak ment,bocs 57.

87-es:A Prometheus fogyaszthatobb,mint ez a film.
Nem vagy olyan nagy Alien rajongó te sem,ahogy írod. :)
90.
Samu
Előzmény-film: Tehát tudjuk hova fog eljutni, és ahhoz képest, a Prometheusötleteit is szépen viszi tovább. Maradnak még nyitott kérdések, reméljük, hogy lesz még benne potenciál. Akinek ez (sem) tetszett, az olvasson könyveket, ott tényleg vannak jó sztorik. Vagy hagyja a fenébe az Alien-univerzumot. Annyira azért nem lett rossz ez a Ridley Scott féle újrakezdés, mint amennyire itt is meg máshol is a véresszájú trollok alázni próbálják. Simán megállja a helyét, aki szereti, annak irány a mozi! Szerintem.
88.
Mortis
#87: a Prometheus-nál nem voltnehéz jobbnak lennie: korunk egyik legnagyobb kóklere írta a forgatókönyvet (Damon Lindelof -hála az égnek nem nagyon kap munkát manapság) és így kb. olyan szinten van, mintha egy falusi általánosiskola színdarabját készítették volna el pártucat millió dollárból. bár való igaz, hogy az egyetlen értékelhető momentuma a kérdésfeltevés volt s pont ezt kukázták erre a Covenant-ra...na mindegy, legalább nézhető és élvezhető volt.
azért mondjuk durva, hogy ebből a nagy franchise-ból csak 2 film, ami univerzálisan szeretett: Alien, Aliens - a többi legjobb esetben megosztó, de inkább pocsék.
87.
Perseus84
Nagy Alienrajongo letemre keves elvarassal ultem be de mondom adok neki egy eselyt IMAX-ben.
Es igen. Rohadtul izgalmas volt!!!
Persze kiszamithato de elozmenyfilmnel persze h az. A hibait elnezve sokkal fogyaszthatobb a Prometheusnal.
86.
delphijos
Én is csak remélni merem hogy ha az emberiség eljut valóban idegen bolygókra, nem ilyen dilettáns módon teszik, és ha összefutnak valami idegen fajjal, azért valami elemi biztonsági indézkedések azért lesznek... Én úgy érzem az összes "klisé" benne volt ebben a filmben amit csak össze lehetett szedni. Mint amikor a horrorfilmben egyedül marad a főszereplő nagymellű barátnője, akkor tudod hogy neki annyi.....
85.
McDuff
Azért egy Alién film kritika alatt is már előhozakodtok a Witcher 3-al,az teljesítmény :D tényleg mindent már ahhoz mértek?

Tegnap volt "szerencsém" megnézni ezt förmedvényt,tudtam nem kell ezt moziban nézni, de annyira unatkoztunk barátnőmmel,hogy mondom még ez is jobb...hát nem,néztük volna a plafont inkább!Lehetne sorolni a hibáit,de nem érdemes mert reggelig sorolnám,inkább az annyival jellemezném hogy AvP szintet hoz(nem gondoltam volna hogy ezt valaha ideírom).

U.I.: Író legyen a talpán aki a következő részekkel vhogy vissza bír majd kanyarodni a nyolcadik utashoz! Én akárhogy agyaltam rajta,mindig arra jutottam hogy olyan mint lóba visszalapátolni a szart: lehetetlen.
83.
pstomi
Alienben megkaptuk a világ egyik legrondább főszereplő nőt. Film feléig azon gondolkoztam hogy ez most pasi vagy csaj, olyan ronda volt... El nem birom képzelni, hogy James Franco karakterének, hogy lehetett ilyen ronda nője :D Jobban járt a csávó, hogy az elején meghallt.
82.
Formula1fanatic
#81: Ellenben a mai sorozatok az aranykorukat élik, mármint amik a mozicsatornákon mennek. Ott mondjuk fontos, hogy megnézzék a következő részeket is :) Nekem mai sci-fi filmekkel az a bajom, hogy semmi maradandót nem tudnak alkotni, egyszer megnézem többször nem akarom már. Igaz a bármilyen műfajt nézek hasonló a helyzet, néha elvétve találok egy egy filmet, ami tényleg jó. Igazából filmeknél nem csak azt várom el, hogy jó legyen, hanem hogy szórakoztasson is többször megakarjam nézni. 70-es 80-as évekből rengeteg ilyen film van :D
81.
caleb007
#79: Igazság szerint nem az a baj, hogy nem tudnak újat kitalálni, hanem nem mernek. Ez valamilyen szinten érthető, hiszen ez a stúdióknak, filmkészítőknek munka, befektetés, ami egy új címmel, ismeretlen témával vagy megtérül, vagy nem. Ez az egész szórakoztatóiparra jellemző manapság, mert akkora a kínálat, és olyan magasra ugrottak a költségek, hogy csak biztosra lehet menni. Ezért éljük a folytatások és remake-ek korát. Egy bejáratott címmel fel lehet mérni, hogy menyi pénzt fog hozni. Ha szar, akkor is megnézik a rajongók.

Egyébként tegnap láttam az új részt, nekem baromira bejött, bár Alien rajongó vagyok, és a Prometheust is szeretem. Ahogy olvasgatom a kritikákat, azt szűröm le, hogy általában vagy az Alien vonalat nem szeretik benne, mert "lerágott csont", vagy a Prometheus vonalat, mert nem illik bele. Szerintem Scott remekül ötvözte a Prometheus filozofikus hangulatát a klasszikus Alien filmek hangulatával. Nem csalódtam.
80.
Formula1fanatic
#79: Még annyit, hogy az Alien trilógia hozta a szintet, a negyedik rész már kevésbé, az már a new shit érához tartozik.
79.
Formula1fanatic
#15: Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mindegy melyik általad felsorolt vonalat próbálják meg, egyszerűen nincs meg a szint amit egy ilyen névtől elvárna az ember. Ezen kár vitatkozni ez tény. Lehet nem kéne a régi akkoriban sikeres neveket újra elővenni és erőltetni, el kellene fogadni az már a múlt lezárult vége. Valami újat kéne inkább kitalálni, csak sajnos ez az amire képtelenek, talán azért olyan középszerűek a folytatások is. A vicc az, hogy a Prometheus még mindig a jobbak között van ha MAI űr sci-fi. Szerintem nem sikerült olyan rosszra, de nem is fognak róla ódákat zengeni mint az első Alien filmről. Az új filmet még nem láttam, de túl nagy reményt nem fűzök hozzá.
78.
Mercy_Main
#77: Jogos az agyhallot legénység már fárasztó. Tudom hogy biztos volt valami pánik hangulat de könyörgöm szinte az összes Alien filmben elöjön ez.

77.
azureknight0715
Oke ezt elnèztem beismerem de ettôl független mèg mindig ott a többi :)
76.
Mercy_Main
#74: Nem tünt fől hogy a Prometheus végén elmegy mindenki arról a bolygóról?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...