Kocka Kiállítás élménybeszámoló

  • Írta: Daks
  • 2017. június 27.
Csillagromboló, középkori csatajelenet, Taj Mahal, mozgatható robotok, Titanic, Angry Birds és Harry Potter. Tizenöt kamionnal érkezett Magyarországra Európa legnagyobb LEGO-kiállítása.

A budaörsi Kids Fusion Élményközpont ad otthont immáron március közepe óta Rafal Szymanski utazó LEGO-gyűjteményének. A július közepéig látogatható tárlat 3 ezer négyzetméteren több mint 5 millió kockából épült, és közel 100 hatalmas makettet vonultat fel, több tucat tematikában, LEGO- és LEGO Technic-elemeket felhasználva.

Ezernyi részlete van. A LEGO-város családi házas környékén fürdőgatyás apafigura grillez a kertben, miközben kutyája türelmesen figyeli az elkészült csirkecombokat; előttük az utcában kukásautó készül elszállítani a szemetet, míg a háttérben egy igazi LEGO-villanyvonat suhan el éppen. Nem messze innen hatalmas vidámpark nyújt ezernyi lehetőséget a szórakozásra, a város járókelőkkel és autókkal van tele, a pályaudvaron utasok tucatjai várják, hogy megérkezzen a járatuk, míg a belvárosi részen tűzoltóság, rendőrség, űrközpont, de még kikötő is van, hatalmas hajókkal, hidroplánnal.

Az építkezésen óriásdaruk és mindenféle dömperek, markolók végzik munkájukat tökéletes fegyelemben, minél tovább nézzük városrészleteket, eseménypillanatokat, annál több poén és titok tárul fel előttünk. De nem csak LEGO City van itt. Rendeztek be indiános, sárkányos, ókori római, DUPLO-, Chima- és lányos LEGO Friends-vitrineket is, a középkori csatajelenetben több ezer figura támad egymásnak, míg a filmes tematikában Angry Birds, Harry Potter, Jurassic Park, Avatar, Simpsons és Indiana Jones is van.

De mind közül a Star Wars-sarok lett a legjobb. A hatalmas csillagromboló-, Ezeréves Sólyom- és X-Wing-modelleken kívül több filmes pillanatkép megtekinthető a Birodalom visszavágból és a Jedi visszatérből, illetve vannak életnagyságú figurák, jelenetek is, megörökítve például Anakin Darth Vaderré válását. De George Lucas klasszikusa mellett nagy figyelmet kapott a legendás Titanic is, mely egyszerre állít emléket a hajónak és James Cameron emlékezetes filmjének. A modell 11 méter hosszú és 3 méter magas lett, az orrán pedig ki más is üvöltené, hogy övé a világ, mint Jack és Rose.

Tovább nézelődve várnak még ránk történelmi pillanatképek, megtekinthető például a Holdra szállás híres jelenete, illetve valódi épületek is megjelennek, úgymint a Taj Mahal, a Szabadságszobor, a Tower Bridge, vagy a Sydney-i Operaház. Rengeteg minden világít, mozgatható vagy működtethető, várnak ránk hatalmas robotok, és többféle modellel, részletes magyar nyelvű leírásokkal meg lehet ismerni az emberi testet is. A szerveket, a csontvázat és az egész működését.

A szervezők teljes gyűjteménye majdnem kétszer ekkora, de a kiállítás így is a legnagyobb Európában. Előttünk Prágában voltak, de néhány év múlva szeretnének majd visszatérni még egyszer, akkor új maketteket, jeleneteket elhozva. A kiállítás a LEGO-játszóházzal együtt még három hétig lesz nyitva, úgyhogy aki teheti, és szereti a kockákat, az látogassa meg, nézzen szét - végigszaladni viszont nem érdemes rajta, egy kövér délutánt kell rászánni, annyi a rejtett részlet, meg kidolgozott poén!

 

Kocka Kiállítás
Helyszín: Kids Fusion Élményközpont
Cím: 2040 Budaörs, Keleti utca 1.
Nyitva van: 2017. március 14-től július 16-ig minden nap
http://www.kockakiallitas.eu/

3.
3.
gyerekek ez van még? elérhető még ?
2.
2.
Köszi a cikket! Nem is hallottam erről a kiállításról, de jövő hétvégén már viszem is ki a családot :)
1.
1.
Gykrizsi
Hatalmas LEGO rajongóként örültem, hogy Magyarországra jött egy ilyen kiállítás. Nagyon tetszett, az Egyiptomos MOC volt a kedvencem, hihetetlen ötletes volt. Mindenkinek ajánlom.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...