Verdák 3 filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. június 30.
Megöregszünk, helyünket pedig a fiatal, tettre kész titánok veszik át. Nincs ez másként a Verdák univerzumában sem, és ez alól Villám McQueen sem kivétel, akit ráadásul egy súlyos baleset majdnem végleg nyugdíjba küld.

A Verdák 3 első előzetesei bizakodásra adtak okot, mert nagyon úgy nézett ki, hogy az alapvetően a merchandise-üzletágat megcélzó sorozat harmadik epizódja végre túlnő azon, hogy a szülők pénztárcájának megcsapolását vegye célba. Igen, tudom, ezt majdnem minden Pixar-film kritikájában felhozom, de mivel most konkrétan a sokat vitatott alany legújabb epizódjáról van szó, ismét elő kell hozakodnom ezzel a problémával. Egész egyszerűen azért, mert kis túlzással a 2006-ban bemutatott első rész egy új időszámítás kezdete volt a lámpás cégnél. A Verdákban annak ellenére sikkadt el a mondanivaló, hogy komoly, de nagyon rosszul kommunikált tanulságokat kaptunk, a hangsúly pedig nem is ezen, hanem a gyerekek számára jól eladható járgányokon volt, mint például a humort garantáló Matukán, akiből ráadásul a folytatásra sikerült főszereplőt csinálni.

Éppen ezért volt örömteli látni, hogy az előzetesek inkább a komor, személyesebb hangvételre helyezik a hangsúlyt. Ebből végül csak az utóbbi valósult meg, a készítők ugyanis nem merték meglépni, hogy mélyebb drámával sokkolják a nézőket, és így a gyerekeket. Így viszont kaptunk egy sima Verdák-feldolgozást, csak ezúttal a másik oldalról közelítette meg a témát a Pixar: most Villám McQueen nem ifjú titánként robban be a köztudatba, hogy aztán tapasztalatlan zöldfülűként a veterán Hudson Doki tanácsait hallgatva nőjön be a feje lágya, hanem ő maga a kiöregedett, rutinos versenyző, akinek meg kell birkóznia azzal a szégyennel, hogy a jobb, fejlettebb, fiatalabb NASCAR-gépek bizony simán állva hagyják. 

Az idő múlása ellen nincs ellenszer. Ezt Villám McQueen (Owen Wilson) egészen addig nem tapasztalja meg, amíg az egyik versenyen fel nem tűnik egy elképesztően modern, a tökéletes autótervezés mintapéldánya, Vihar Jackson (Armie Hammer). McQueen kezdetben nem tulajdonít jelentőséget Jackson győzelmeinek, de amikor az istállók elkezdik sorra kirúgni és fiatalabb versenyzőkre cserélni a régi motorosokat, McQueen az egyetlen, aki talpon marad. Szívós, makacs és kitartó versenystílusa azonban visszaüt, amikor az egyik hétvégi futamon súlyos balesetet szenved, és totálkárosra töri magát. A felépülés nem megy egykönnyen, ráadásul a fizikai sérülések mellett a lelkét és önbizalmát is alaposan megtépázták az elmúlt időszak kudarcai.

Ahhoz, hogy újraépítse magát, azonban sok munkára lenne szüksége, miközben az idő és az erőforrások szűkösek. Ekkor jön be a képbe Sterling (Nathan Fillion), a milliárdos befektető, aki biztosítja a megfelelő körülményeket, persze csak feltételekkel: egyrészt a #95-ös verda kénytelen lenyelni, hogy egy nyeretlennek tűnő személyi edző, Cruz Ramirez (Cristela Alonzo) is hátráltatja a felkészülésben, másfelől pedig ha elbukja az első futamot, akkor visszavonul és a jól felépített márkája nagyköveteként virít majd sok lóvét Sterling számára.

A sztori tehát ismerős alapokon nyugszik, és ha nagyon is szigorúak akarunk lenni, azt is mondhatnánk, hogy a harmadik rész nem több egy sima újrahasznosításnál. Mindent láttunk már az első felvonásban, legalábbis ami a Verdák 3 közvetítendő mondandóját illeti. Ezúttal is szó esik az elmúlásról, arról, hogymihez is kezdünk, ha öregkorunkra már nem kellünk senkinek, mert a fiatalok a helyünkre lépnek, de annak fontosságát is igyekszik belénk sulykolni a film, hogy ha ennek eljön a pillanata, akkor érdemes elfogadni, mert az élet bizony nem áll meg, és rengeteg dolog vár még ránk. Ezúttal is kapunk egy mentor-tanítvány vonalat, csak ez nem annyira direkt, mint az első részben, illetve szerencsére Matuka a játékidő jelentős részében a háttérben meghúzódik.

Ennek ellenére nem lehet elvitatni a filmtől, hogy vannak remek pillanatai. Az összes oválpályás verseny elképesztően jól néz ki, a roncsderbi pedig kétségtelenül a Verdák 3 egyik legjobb néhány perce. Így a gyerekek is megkapják, amiért kikönyörögték, hogy moziban nézhessék meg a filmet, de ezúttal a szülők sem feltétlenül fogják unni a látottakat. De ettől függetlenül jó lenne, ha a Pixar elengedné ezt az univerzumot, mert ahogy a következő alkotásuk is mutatja, bőven van más téma, amit érdemes lehet feldolgozni.

Megjegyzés: A film előtt ezúttal is kapunk egy rövidfilmet, ami viszont képes továbbra is azt a színvonalat hozni, amiért anno megszerettük a Pixart. Szóval ne hagyjátok ki, mert a Lou nagyon szórakoztató, és nagyon be tud találni!

Gamekapocs értékelés: 6.0

Verdák 3
Eredeti cím: Cars 3
Rendezte: Brian Fee
Írta: Robert L. Baird, Daniel Gerson
Szereplők: Owen Wilson, Cristela Alonzo, Armie Hammer, Chris Cooper, Nathan Fillion, Larry The Cable Guy
Játékidő: 104 perc
Magyarországi premier: 2017. június 15.

5.
kastorhun
Az első része se volt annyira nagy durranás, a második része pedig kifejezetten rossz lett, szóval nem is tudom hogy mit várjak.
4.
Enolagay
az 5 eves lurkom miatt csoppentem bele a verdakba, es bar ketsegtelen, hogy az elmult 3 evben ipari mennyisegu love lett elegetve verdas cuccokra, megsem tudok ezert haragudni. a verdak aranyos rajzfilm, az elso pedig egeszen kulonleges. ez a harmadik egyertelmuen jobb mint a masodik, de az is ketsegtelen, hogy elfaradt a sorozat. mondjuk ugy, ez egy fasza zaras volt. zárójelben mondom, tegnap megnéztem a gru3-at is, az hatarozottan gyenge lett.
2.
Zisten
Nővérem fiával néztem moziba.
Ezt kaptam tőle szülinapomra. :)

Nekem elképesztően tetszett.
Főleg hogy csak a végén esik le mi is történt valójában az egész film során.
Nagyon tetszett a sztori. Király a Pixar!
1.
PaprikaJancsi
Jelenleg úgy látszik vége a Verdák sztorinak, sajnos. Rengeteg dolgot kaptam ettől a sorozattól, amit nagyon köszönök a Pixarnak, és amit egész életemben csak ők tudtak nekem megalkotni. Ez a sorozat nem a pontokról szól, sőt az egész mozizás nem arról kéne, hogy szóljon, mi mennyi pontot ér. 2006 óta hatása alatt vagyok, és el telt azóta 11 év, akik akkor gyerekként látták, és most megduplázva életkorukat újra látják, ahogy elindul a verseny, és Villám hasít, felemelő érzést nyújt. Folytatástól függetlenül örökké bennünk maradnak, és soha nem felejtjük el ezeket a járgányokat.
Csodálatos film lett, fantasztikusan zárták le a sorozatot, remélem nem örökre, mert bármit is rak össze a Pixar, még egyszer ezt a hatást, amit itt létrehoztak, soha többé nem fognak tudni. Lehet, hogy ez így is van jól. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...