A majmok bolygója: Háború filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. július 17.
Koba félresikerült forradalma alaposan felkorbácsolja a kedélyeket. Cézár nem tehet mást, mint biztonságos helyre vezeti népét, az Ezredes azonban egy kisebb hadsereget vezetve azon van, hogy végleg leszámoljon a majmokkal.

Hat évvel ezelőtt nemigen gondoltam, hogy A majmok bolygója rehabilitációja sikeres lehet, főleg azután, amit Tim Burton művelt a sorozattal. Ehhez képest az akkor útjára indított, majd trilógiává bővült előzmény üde színfoltja volt a nyári blockbuster-kínálatnak. És nem azért, mert már akkor is elképesztően jól néztek ki a majmok, hanem mert a készítők a látványorgia helyett egy érzelmes történetre, az emberek és a majmok sorsára, vagyis a drámára fűzték fel a mondanivalót. A népéért bármire képes Cézár jellemfejlődése például hihetetlen és jól felépített ívet jár be a három rész alatt, aminek egyértelmű csúcspontja a trilógia záróakkordja. A majmok bolygója: Háború ennek ellenére közel sem hozza el azt a katarzist, amit az előző két epizód tudatos építkezése során belengettek a készítők. Ugyan az utolsó felvonás megtartotta a mély és érzelmes drámai irányt, miközben az egészet akciófilmnek álcázták, de az a fajta következetesség, ami a Forradalmat jellemezte, sajnos ezúttal hiányzik.

A Koba (Toby Kebbell) által kirobbantott konfliktus után ugyan a majmok megpróbálnak elvonultan, békében élni, de az Ezredes (Woody Harrelson) vezetésével egy kisebb hadsereg vadászik rájuk, és leginkább vezérükre, Cézárra (Andy Serkis). A háború ugyan a történtek ellenére elkerülhető lenne, de Cézár személyes tragédiája mindent felülír, így amellett, hogy útnak indítja népét, hogy egy biztonságosabb helyen végleg békére leljenek, ő maga is bosszút esküszik azokon, akik ártottak neki. Ezzel viszont pont annak a Kobának a nyomdokaiba lép, akinek tetteit korábban elítélte, és ha egy kis időre is, de elmosódik az emberi kegyetlenség és Cézár eddigi civilizált gondolkodása közötti határ.

Ezen persze már meg sem lepődünk, a háborúk velejárója minden esetben a magukból kiforduló ellenfelek állatias viselkedése, ahol az ésszerű, logikán alapuló döntéseknek nemigen jut hely. Nem meglepő módon aztán pont a majmok tudnak felülemelkedni a helyzet súlyosságán és a legnehezebb időkben is képesek összefogni, civilizáltan viselkedni. Az Ezredes is csak látszólag egy szadista, kegyetlen hadvezér, aki megveti ellenségét, de miután fény derül motivációjára, nehezen tudunk elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy vajon hasonló esetben mi hogyan viselkednénk. Merthogy az Ezredes személyes tragédiája ellenére lényegében ugyanazt képviseli, mint Cézár. Népe védelmezőjének tekinti magát, akinek az a feladata, hogy az emberiség kipusztulásáért felelősnek tartott majmokat végleg kiirtsa. Mégis ki az, aki tétlenül nézné végig, amint fajtája elbutulva válik a természet martalékává?

 A lassú, komótos tempó a film jelentős részében egyébként remekül szolgálja a drámát, viszont a készítők mintha megfeledkeztek volna arról, hogy ha már beharangozták, akkor nem ártana a véres, mindent eldöntő háborúnak is helyet és időt szakítani. A majmok bolygója: Háború viszont pont ilyenkor nem működik. Egyrészt az addig jellemző visszafogottság, elidőzés hirtelen sebességet vált, aminek eredményeként logikátlanságok, összecsapott fordulatok egész sora váltja egymást, hogy aztán a lezárás pont olyan klisés, hollywoodi, olcsó megoldás legyen, amitől egyébként az elmúlt hat évben tudatosan távol tartotta magát a sorozat. Így Cézár hiába éri el célját és menti meg népét, valójában az igazi katarzis elmarad. Helyette kapunk egy teljesen semleges, kissé giccses és erőltetett lezárást.

Ennek ellenére A majmok bolygója: Háború tűpontosan azt hozza, amit az előző két rész is kínált. Elképesztően erős karaktereket, mély és érzelmes drámát, és olyan, az emberiség legsötétebb történelmi időszakait idéző kegyetlenséget, érzéketlenséget, az ismeretlen iránti elkötelezett gyűlöletet, ami láttán nem is kérdés, hogy ki nyeri el a szimpátiánkat. Nagy kár, hogy ezzel azonban lezárult Cézár története.

Gamekapocs értékelés: 8.0

A majmok bolygója: Háború
Eredeti cím: War for the Planet of the Apes
Rendezte: Matt Reeves
Írta: Matt Reeves, Mark Bomback
Szereplők: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis, Steve Zahn, Max Lloyd-Jones, Chad Rook, Ty Olsson, Aleks Paunovic, Sara Canning, Terry Notary
Játékidő: 140 perc
Magyarországi premier: 2017. július 13.

18.
Kezdem azzal, hogy mindig megmosolyogtat, ha egy gamer oldal a véleményét egy filmről kritikaként tálalja. Ez nem kritika, ez vélemény. Pont annyit ér, mint az enyém, vagy a másiké. A filmkritika egy szakma, egyetemen oktatják, filmesztétákat, filmkritikusokat képeznek. A gémer oldalalokon meg ilyen nem dolgozik...

Beültem a moziba egy nagy adag nachos-szal szerdán, elvárások nélkül.A film, mint minden epizódja érdekes kérdéseket boncolgat, és sajnos groteszk képet tol az emberiség képébe. Mindezt leszámítva, ez egy teljesen középszerű, vontatott mozi. A két órán felüli 24 percet simán lespórolhatták volna.

Semmi rendkívüli nincs ebben a filmben, pláne nem kiváló, sokszor megmosolyogtató klisékkel manipuláló (pl. virágszirom a lány, majd a majom füle mögé) mozi ez, amit egyszer érdemes megnézni.

16.
Nagyerecsakide
De miért pont a majmok?
Miért nem zsiráfok, medvék, békák, vagy delfinek, kutyák vagy cicák, ?
15.
Cipo3
Kár, hogy az utolsó mondattal a kritika elspoilerezi a legfontosabb elemet. Vagy ha nem is fontosat, de lényegeset.

Én is 8 pontot adnék rá, nekem néhol túl sok volt az arcok érzelmes mutatása..ez nem mindig jött át. De nem volt romboló sem csak kicsit sok. Első felében sokszor eszembe jutott, hogy történhetne már valami.

Ez a sorozat egy remekmű és abban ez teljesen jól helyet foglal. Biztos lesz folytatása. Cornelius a kismajom, Nova a néma lány...ezek a régi 68-as filmek szereplői. Okkal hívták így vagy csak gesztus? De ugye 2000 évnek el kellene telnie az űrhajós eseményekhez.


14.
Yato
#8: Nyílván unalmas neked mert nem halt meg kb 10millió majom... bocs de ez nem a te trilógiád, nézz amerika kapitányt, vagy fa..om tudja mit.
13.
kopic
#8: Transformersz, Halálos iramban, ezek valók neked akkor
12.
Yato
Tegnap este néztem meg.Tartottam tőle, hogy az előző rész után szinte lehetetlen jobbat vagy ugyan olyat csinálni mert az a rész odavágott de rendesen. az 10-bő 10 volt. ez a mostani 9-re adom, nagyon jó film, a moziból csendben mentek ki az emberek. Az egész trilógia előtt le a kalappal zseniális lett!!!!!!! Történet lezárva. DE akkor mikor fogunk megint majmok bolygóját látni? ááá már most hiányzik egy következő rész :(
11.
NemecsekErno
Tökéletes ábrázolása az emberi gyarlóságnak, az ismeretlentől való félelemnek, ha nem gyűlöletnek ahogy a cikkíró is nagyon jól megfogalmazta.

Ha csak egy pár ember gondolkodik el azon, hogy a majmok és az emberek igenis képesek lennének békésen egymás mellett, vagy akár egymással együtt is élni, akkor a film már elérte a célját.
10.
luxuskurva
Szerintem egy nagyon fontos dolog kimaradt a cikkből, ami számomra kerek egységgé emeli a trilógiát: a természet, amire az ezredes (Woody Harrelson, remek alakitas :) ) is többször célzott. Emlékezzünk, hogy is kezdődött ez az egész? :) Ezt szem előtt tartva tökéletes a film vége.

Véleményem szerint zseniális alakításokkal, zseniális film / trilógia született. A cikkben megfogalmazott kritikával nem értek egyet, néhány előzetes interjú miatt nem fair egy filmet lepontozni.

Nálam: 9.5 / 10
9.
Macifasz
#8: Akkor menj Béjwacs-ot nézni, az a te szinted. ;-)
8.
szinkron
unalmas, giccses, könnyezőszemű szar
7.
flanker83
#4: "Nincs azzal baj, ha nem értünk egyet valamiben, de miért kell egyből ezzel a szerkesztő hülye kommentekkel jönni? Miért nem lehet elfogadni, hogy valamit máshogy látunk?"

Egyikük sem írta hogy hülye lennél, csak épp más a véleményük, inkább te nem fogadod el hogy ők és még jópáran a világon ezt a filmet jobbnak látták mint ahogy te.
Lehet hogy másak az elvárasaid, vagy az értékrended mint az övéké volt.

"A majmok bolygója rehabilitációja sikeres lehet, főleg azután, amit Tim Burton művelt a sorozattal"
Akkor biztos hülye vagyok, de nekem tetszett a Tim Burton féle változat is, eredeti hanggal.
Pedig világ szinten bukta volt, én láttam a régi filmeket is és én pont azokkal vontam a párhuzamot.

Szóval a komment szekció pont azért van hogy az emberek megosszák gondolataikat, te mikor megírtad a kritikád vállaltad hogy kapsz majd érte hideget vagy meleget. Béke! ;)

6.
delphijos
#5: Köszönöm. Pont ezt akartam idézni. Meg ezt:
"A majmok bolygója: Háború viszont pont ilyenkor nem működik."
5.
Macifasz
#4: "ha már beharangozták, akkor nem ártana a véres, mindent eldöntő háborúnak is helyet és időt szakítani."

Ebből a mondatodból. Fajok fennmaradása ide meg oda, tudni lehetett (illetve tudni kellett volna), hogy itt nem lesz semmiféle véres háború.
4.
Shifty
#1: Semmit nem hiányoltam a filmből, nem rémlik, hogy említést tennék ilyesmire. Szimplán csak az nem tetszett, hogy a vége egész egyszerűen összecsapott. Sehol nem írtam, hogy hiányolom (Macifasz kommentjére is reagálva) a háborút. Azt maguk a készítők harangozták már be, jó előre, főleg úgy, hogy egyértelmű volt, itt a fajok fennmaradása a tét, tehát igenis van súlya annak az összecsapásnak. Azzal nincs semmi baj, hogy mégse ezen volt a hangsúly, hanem Cézár belső vívódásán, de az már igenis zavaró, hogy a végén a blockbusterkedés jegyében olcsó megoldással varrták el a szálakat. És ebbe bizony a klisés, giccses lezárás is beletartozik.

Nincs azzal baj, ha nem értünk egyet valamiben, de miért kell egyből ezzel a szerkesztő hülye kommentekkel jönni? Miért nem lehet elfogadni, hogy valamit máshogy látunk?

#2: Egyáltalán vetted a fáradtságot és elolvastad a cikket? Miért is nem jött át a háború lényege?
3.
#2: Szerintem is.
Szeretem a kritikáidat, de ezzel nem értek veled.

LEGFŐKÉPP és itt SPOILER jön:
az ezredes és Cézár nagyon külön vonalat képviselnek, én nem látok semmiféle párhuzamot, hasonlóságot.
Az ezredes egy végsőkig a maga elvakult hitében elmerült vad őrült, aki egy beteges téveszméből képes megölni a saját fiát.
Nem hinném, hogy bármennyire is végét járnánk mi emberek, meg kéne ölnünk bárkit is csak azért, mert a vírus egyik verziója megnémít minket.
Pont, hogy ezen a ponton kell arra gondolni amit Morris is mondott a lánynak, hogy te vagy Nova.
S mivel te magad is írtad, úgy gondolom ez is része a Háborúnak, ez a filmnek is kritikus eleme.
Hitler is megölette azokat a német állampolgárokat méreg injekcióval (itt pedig egyetlen zsidóról sincs szó) akik tolókocsiban ültek vagy más fogyatékosságtól szenvedtek.
Nagyon gyűlöletes és elfogadhatatlan amit az ezredes tett, messze nem egyeztethető össze Cézárral, aki csak egy békés és nyugodt helyre vezetné a népét.

Nagy különbség.
2.
Macifasz
Annyira szeretem, hogy ahogy az emberek meglátják a HÁBORÚ szót, rögtön valami epikus, robbanásokkal vegyített véres szafaládét várnak. Ugyan ez volt az Amerika Kapitány: Polgárháború esetében is. Hol, de kérdem én HOL ígért a Majmok Bolygója neked olyan háborút, mint amit vártál? Mert én többször is láttam az előző két részt, és nem emlékszem ilyenre annak ellenére sem, hogy ott is jó párszor elhangzott, hogy kitör a háború ha ez meg az. Egyszer látnátok a fától az erdőt komolyan mondom. Ahogy delphijos mondja, ez egy közel tökéletes film. Nálam pont az rontotta volna le az összképet, ha kapok egy sablonos, 40 perces véres háborút. Nem. Ez a háború sokkal de sokkal több ennél. És ezek szerint ez a cikkírónak nem jött le. És a szomorú, hogy nincs vele egyedül. :-(
1.
delphijos
Annyiszor megfogadtam hogy nem olvasok itt filmkritikát. Már megint nem tartottam be. Fogalmam sincs Shifty mit hiányoltál a filmből de hogy giccses lenne a vége az már ne is haragudj..... Inkább az nevetséges ahogy mindenbe képesek vagytok belekötni "kritika" néven. szerintem ez a film majdnem tökéletes. 9.5 pont a minimum.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...