Valerian és az ezer bolygó városa filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. július 24.
Valami nagyon nincs rendben az évszázadok alatt fajok millióinak otthont adó intergalaktikus városban, az Alphán. A kormány két legjobb különleges ügynöke, Valerian és Laureline nyomozásba kezd, aminek a végén nem várt titkot fednek fel.

Valerian és Laureline képregénysorozata még 1967-ben indult hódító útjára, Pierre Christin író és Jean-Claude Mézières rajzoló párosának köszönhetően. A galaxis legkülönfélébb fajait egyesítő Alpha kormányügynökeinek feladata, hogy fenntartsák a rendet és a békét. A Valerian és az ezer bolygó városához az egyik,1975-ben megjelent Ambassador of the Shadows szám szolgált ihletforrásként, amiben hőseinknek egyetlen napjuk van, hogy kiderítsék, ki akarja elpusztítani Alphát, az ezer bolygó városát, ahol addig évszázadokon keresztül éltek békében egymással a különféle idegenek. A leginkább Európában ismert képregényfolyam egyébként a ma ismert sci-fi filmek alapvető kiindulási pontja. Nélküle jó eséllyel nem született volna meg a Star Wars vagy éppen Luc Besson húsz évvel ezelőtti klasszikus, karikaturisztikusan ábrázolt, magából kifordult filmje, Az ötödik elem, aminek szintén egy Valerian és Laureline-képregény volt az inspirációs forrása.

Luc Besson gyerekkorának meghatározó élménye volt, mikor először találkozott a két kormányügynök intergalaktikus kalandjaival. Elmondása szerint Mézières unszolására vágott bele a megfilmesítésbe, ami akkor kapott végső lökést, mikor megnézte az Avatart. Tudta, hogy a képregény elképesztően változatos és színes világának, a különböző idegen fajoknak a megvalósításához elképesztő mennyiségű számítógépes technikára, CGI-re lesz szüksége. Amikor azonban végignézte James Cameron moziját, fogta magát és kukázta az akkori forgatókönyvet. Hogy az mennyire sikerült jól, már sosem tudjuk meg, az viszont már biztos, hogy a végleges változat egy egyszerűsége és kiszámíthatósága ellenére feleslegesen túlgondolt, sokszor baromi középszerű, a második felére pedig teljesen sablonossá váló, közhelyeket puffogtató, mind a tudományt, mind a fikciót nélkülőző kisebb katyvasz lett.

Pedig a film első harmada bődületesen jól indul. Változatos, ötletes, akciódús, a néző pedig tátott szájjal sodródik az ügynökduóval. Így nemigen van lehetőségünk elidőzni azon, hogy az előzetesekkel beharangozott elképesztő látvány néha megbicsaklik. Ha viszont kiszúrod, akkor nehéz lesz elvonatkoztatni attól, hogy mégis mire tapsoltak el a készítők 180 millió dollárt. Sokszor ugyanis olyan érzésem volt, mintha egy videojáték átvezetőjét nézném, vagy pedig egy statikus díszlet előtt zajlanának az események. A másik probléma, hogy a Bessonra jellemző őrült, vad ötletek csak a film első felében érhetőek tetten. Amit utána kapunk, azok egyszerűen csak újabb és újabb, pár másodpercre magukat megmutató különböző lények, egzotikus helyszínek, szerepük viszont betöltetlen, egyszerűen nem tesznek hozzá semmit a filmélményhez, a cselekményhez.

Ennél is nagyobb probléma a színészválasztás, ami totálisan mellément. Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) párosát valahogy úgy tudnám elképzelni, mint egy hőskori, civakodó Han Solo és Leia, vagy a világot bármikor és bármitől megmentő hősszerelmes Korben Dallas és Leeloo duója. Ehhez képest Dane DeHaan és Cara Delevingne kettőse egész egyszerűen nem működik a vásznon. Semmilyen kémia nincs közöttük, így nem csak azt nem hiszed el a Valeriant alakító színésznek, hogy ő valami világmegmentő, tökös, belevaló kormányügynök, hanem azt sem, hogy csibészes rosszfiú, aki amolyan Han Solo és James Bond-keverékként bárhol és bármikor ágynak dönti a csajokat. Ehhez képest Cara Delevingne az, aki tőle váratlanul jól hozza a laza, vagány csajt, míg DeHaan inkább tűnik egy érthetetlenül öntelt, beképzelt, idegesítő pöcsnek.

Besson állítólag már rég papírra vetette a folytatások vázlatait, ami valószínűleg egészséges optimizmusra vall. Pedig lehet meg kellene várni a bevételi adatokat, mert egy olyan népszerű képregény, mint a John Carter is csúfosat búkott a kasszáknál, és nem igazán látni, hogy a Valerian és az ezer bolygó városában több lenne. Persze, nyári popcorn mozinak kólát szürcsölgetve elmegy, de ha egy ilyen gazdag, színes alapanyagból csak ennyit voltak képesek kihozni az alkotók, akkor ne csodálkozzunk, ha mindenki csak jól bejáratott folytatásokban hajlandó gondolkodni. Kár érte, mert szerettem volna szeretni ezt a filmet, drukkoltam is neki, hiszen mégiscsak európai rendezés, de itt nemcsak a történet, a látvány sem mindig talál be, miközben a főhős hihetetlenül irritáló, Az ötödik elemre jellemző könnyed humornak pedig nyoma sincs.

 Gamekapocs értékelés: 5.0

Valerian és az ezer bolygó városa
Eredeti cím: Valerian and the City of a Thousand Planets
Rendezte: Luc Besson
Írta: Luc Besson
Szereplők: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Ethan Hawke, John Goodman, Rutger Hauer, Rihanna
Játékidő: 129 perc
Magyarországi premier: 2017. július 20.

51.
Aang
Besson tanulhatna egy kicsit lucastól. Gyakorlatilag minden ami ebből a filmből hiányzik, egy magasabb minőségi szinten, megvan az első 6 starwars filmben. A vágás, a zene, az akciók, a story ritmusa, és felépitése, sokkal jobb starwarsban. Pedig nagy reményeket fűztem a filmhez.
50.
Chrysh
#49: +1

Bár én 6/10-et adok, mert tényleg volt egy pár gyengus karakter, meg a világban is össze-visszaugráltak, de egyáltalán nem rossz a film, maga a világ pedig fantasztikusan kitalált, amit kár a sci-fi tudósoknak magyarázni, inkább csak gyönyörködni kéne és elégedetten csettinteni, hogy van még kreativitás a világon. Személy szerint csak sajnálni tudom, hogy lehúzták ennyire a filmet, mert messze nem tökéletes, de ezt a gyűlöletet egyáltalán nem érdemli meg.

bár jobb lett volna...
49.
shatterhand
7/10
Az internetnek "hála" ma már mindenki fotelkritikus. Mi a tököm lenne ez 1pontos film vagy ultraszar, pénzvisszakérős,stb. Ott egy tucat zs kategóriás film az akkor micsoda? Oscardíjas remekmű? Viszonyítani bammeg,viszonyítani tudjatok már.
Nem szeretem a túlzott cg-ket, transformers filmeken szinte bealszom, de ez legalább most stílusos volt. Könnyed sci-fi kaland.
48.
Prax
Tegnap neztem meg, az utolso kb. 15 percben mar a 3d-s szemuveget is levettem, amikor a szeretetrol kezdtek el papolni. 2/10
47.
NemecsekErno
#25: A válasz pedig igen egyszerű.
A manapság nagyon divatos alternatív életmód követője. Halivúdban pedig örömmel vesznek minden ilyen kvalitásokat feltudni mutató jelöltet.
Amúgy érdekes megfigyelni pont ennek tudatában, hogy mennyire csodálatos és hihető a hősszerelmes szerepének megformálásában.

Mondjuk nem is lesz Oscar győztes az biztos, mivel háttérbe szorították a valódi érzéseket, és ráerőltettek egy szerepet, amiben kénytelen megalkuldni egy ósdi, elcsépelt férfi-nő kapcsolattal.
46.
Őrnagy
Mikor is rendezett a "mester" utoljára jó filmet?
45.
Transceps
Nekem például kifejezetten tetszett a film. Vannak ugyan benne hibák (minden filmben van) de közel sem olyan bántók, hogy az fájó legyen. A történet rendben van mindennek megvan a helye és egy percig sem éreztem azt, hogy egyenes vonalon mozogna a cselekmény (ellentétben mondjuk az ébredő erővel). És ha már SW akkor itt tényleg el tudtam képzelni, hogy a történet valóban egy idegen világon játszódik nem úgy mint az utóbbi két SW filmnél, ahol a helyszínek nagy részéről ordított, hogy a földön forgatták. Erre való a CGI és itt legalább kihasználták az előnyeit. Jó néhány pofátlanul jó ötletet sikerült megvalósítani (pl a piac a tipikus turistákkal) és a férfi főszereplőn kívül a színészek is hozták az elvárt szintet. A film nálam elérte a célját sokkal többre tartom mint napjaink Marvel (a galaxis őrzői kivétel) tucatfilmjeit.
A John Carter pedig, ahogy előttem már leírták nem képregényen alapul hanem egy 1912-ben a Tarzan történetek írója által jegyzett regényszérián. Nem csoda, hogy akkorát bukott mivel pont a regény misztikusságát és a kalandregény stílusát vették el belőle. Pont a lényegét nem értették meg a Disney-nél, amiért azóta is átkozom őket.
44.
Mortis
még sosem éreztem azt, hogy a film megnézése után (talán már fél úton is), hogy vissza kéne követelni a jegy árát - ennél igen.
olyan jelenetek voltak benne, amiknek konkrétan semmi közük a sztorihoz, érdekes karakterinterakciókat se mutatnak, lore-hoz se tesznek hozzá: értelmetlenek - a tengeralattjárós és a táncos jelenet. ilyet még nagy költségvetésű filmben nem is láttam, amatőr filmkészítők nem csinálnak ilyet. remélem hatalmasat bukik és Besson-t ezután még videóklippek közelébe sem engedik.
43.
kopic
#41: Talán az hogy durván elrugaszkodott. Az eleje meg tetszett is, de amiket már később művel az számomra egyáltalán nem tetszett. Ennyi.
42.
Skygameboy
#24: Ajánlanék neked egy filmet amibe DeHaan mutat abból mit is tud igazán . Ez a film az Erő krónikája . Nekem az eggyik kedvenc filmem és a srác is eléggé jól játsza a szerepét.
41.
Apuci1970
#15: Nem szeretnék kötekedni,de amúgy mi is a probléma a Lucyval?
40.
ilovenancythompson
kedves shifty neked tökéletesen megfelel a halálos iramban 18, nem is értem miért erőlteted ezt a kritika írást, totál nem neked való.
39.
giga321
#37: Ugyanez nálam is. Teljesen lekötött bár a sztori az nem egy agysebészet de technikailag a film nagyon a toppon volt és tele volt rengeteg utalással más filmekre. Taken utalás, Jessuca Rabit, és basszus én még egy Nabukodonozort is véltem felvedeznii az üldözéses jelenetnél.

Besson sosem volt a kedvencem, de a Yamakasit imádtam tőle. (Igen tudom, hogy csak írta, de lesz@rom).

Eredetin néztem felirattal és teljesen okésnak hatott minde ki. Talán egy negatívum az a viccesnek szánt jelenetek néha nagyon nem sűltek el jól és főleg kínosnak hatottak. 10/7 de valszeg a büdös életbe nem fogom újranézni.
38.
delphijos
A John Carter amúgy nem képregény. Edgar Rice Burroughs regényein alapult, de nem csoda hogy bukott, mert a könyvekhez képest egy zagyva szar volt.
37.
KaktuszPingvin
Szerintem nem olyan szörnyű mint ahogy itt sokan leírják. Elvoltam rajta, nem unatkoztam.
36.
vadkan03
Szerintem az öt ponttal még túl is értékeltétek a filmet.
A látvány jó volt, a különféle színorgiák miatt.
De a sztori összecsapott, és annyira gagyi, hogy el sem akartam hinni, hogy tényleg ennyi...
A színészi teljesítmény meg kb alulról nyaldossa a nullát.
Bár egy ilyen semmiről szóló, izgalmat, poénokat, és történetet minden téren nélkülöző anyámtyúkjában nehéz is lenne kiemelkedőt alkotni.

A két főszereplő meg...Én nem tudom, mi alapján választották őket, de katasztrofálisak voltak.
Ide még Rihanna is elég volt - ő is nyújtott annyit, mint a két "hős".

A jegy árát sem érte meg, az fix.
(Bár ezzel nincs egyedül az idei mezőnyben.
Csőstől jönnek ezek az agyhalott, agyon CGI-zett, semmiről szóló marhaságok.)
35.
Apuci1970
#28: Mivel a politikát rühellem és ha már lehet választani,inkább az irodalmi Nobel-díjas,egy sci-fi/akció/kaland regénnyel a hátad mögött:))
És nem kell felkapni a vizet,én csak finoman megkérdeztem valamit és nem is basztalak le-úgy fikázol le valamit/valakit ahogy jól esik...de ha megnézed,Spielberg papának is (meg a többi nevesebb rendezőnek) volt már egy-két melléfogása és nem akarták dühös "rajongók" meglincselni őket! Egyszerűen megnéztük a filmet és megállapítottuk hogy a MESTER nem alkotott maradandót és annyi-majd legközelebb...de azok más idők voltak,még a málnaszörpnek is markánsabb volt íze...
34.
Drazhar
#33: "...a női szereplőnek, aki modell (meglepődtem, mert nekem teljesen átlagosnak tűnt, az utcán ha végigmegyek, szebb nőket látni)..."

gyakorlatilag le is írtad magadnak mi az a modell ma. nem szépek, hanem teljesen jellegtelenek, pont amiatt, hogy bármivé formálhatóak legyenek a kifutón - bármilyen smink/ruha/stb.
33.
mephi
Úgy ültem be a filmre, hogy nem hiszek a szalagcímeknek (kritikát nem olvastam előtte, direkt) és mivel az 5. elemet én szerettem, ezzel se lehet baj.
A film összességében lekötött, a történet jó volt, gondolom ez a képregénynek köszönhető. Látványos és pörgős volt, én a CGI-ba nem kötök bele, végül is egy mesébe belefér minden.
A két főszereplőt én nem ismertem, a film után tudtam meg, hogy a női szereplőnek, aki modell (meglepődtem, mert nekem teljesen átlagosnak tűnt, az utcán ha végigmegyek, szebb nőket látni), tényleg ennyire durva a szemöldöke (itt még jobban meglepődtem). A játéka nekem megfelelt, de el tudtam volna tehetségesebb színésznőt is képzelni.
A ffi színész viszont borzasztó volt. Nekem, rögtön Han Solo jutott eszembe, hogy ezt a menő, csajozógépet Harrisoon Ford mennyivel jobban hozta. Egyfolytában olyan érzésem volt, hogy egy gimis 40 kilós csávó adja itt a nagy szerelmest. Kiábrándító volt látni, hogy mennyire bénán adja vissza ezt a karaktert, és mennyivel többet ki lehetett volna belőle hozni.
Ennél már csak az volt a meglepőbb, hogy Dane DeHaan 1986-os születésű :) Szóval jól tartja magát, de ez a szerep nem kellett volna, hogy az övé legyen.
32.
daenath
Ezek utan a franc se kivancsi erre a filmre.
De hogy manapsag mi folyik a GK-n az kritikan aluli!
31.
30.
#28: Ebben és amit Tuco egyébként akárhogy is nézzük van igazság.
Személy szerint én soha nem tudnám egy lapon említeni mondjuk ha így vele egykorúakat nézünk (nehogy Spielberg-el jöjjek), teszem azt Peter Jackson-al semmiképp.

Miután láttam a Mélytengeri poklot és a Patriots Day-t azt mondom Peter Berg is köröket ver rá.

Alfonsó Cuarón, Guillermo del Toro, Coen tesók....a lista pedig végtelen...mégis ahányszor azt hallom, hogy KULTIKUS név, Luc kerül sorra.


29.
#23: Oksa, meg van bocsájtva de nem volt harag sem mondjuk XD
28.
hadzsime
#23: Ez mégis mi akart lenni, de komolyan? Úgy értettem, hogy a Lucy nem tetszett(enyhe kifejezés), ezért nem vagyok meglepődve azon, hogy ez a film is alacsony értékeléseket kap, erre lebaszol, hogy semmi jogom fikázni, mert ő elismert filmrendező, én pedig nem? Ezt mégis hogy? Mi az a szint, aminél kinyilváníthatom a nemtetszésemet egy film vagy a rendezője iránt?
Miniszterelnöknek kell lennem vagy elég ha irodalmi Nobel-díjas vagyok?

Azért mert egy rendezőnek van néhány sikeres filmje, már nem lehet az új filmjeiről negatív véleménye az embernek? M. Night Shyamalan megvan? Az ő filmjeit is biztosan szereted, hiszen a Hatodik érzék és a Sebezhetetlen után nem szólhatsz róluk rosszat ugye? Az Utolsó léghajlító és a Föld után is tökéletes kell hogy legyen, hiszen ő sokat tett le az asztalra, ezért nem lehet ezeket sem fikázni igaz?
26.
shorty123
Nem értem, egyszerűen nem értem, hogy aki anno egy Nagy kékség-et vagy egy Nikita-t összerakott miért nem képes már csak ilyen sz@rokra mostanában:(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...