Sharknado 5: Global Swarming filmkritika

  • Írta: Daks
  • 2017. augusztus 15.
Kedvenc dokumentumfilm-sorozatom legújabb részéből kiderül, hogy már az ókori egyiptomiak is harcoltak a sharknadó ellen. A veszedelem közben lecsap Londonra, Sydney-re és Rómára, egy hatalmas Sharkzilla pedig Tokiót veszi célba.

A cápás filmek pápája, az Asylum koronaékszere, a Tara Reidet hetvennégy (negyvenkét) évesen karrierjének csúcsára emelő Sharknado újabb felvonásához érkezett. A Global Swarming pedig mint eddig minden évben, ezúttal is emeli a mércét. Az Oscar-díjas alakításokat megszégyenítő cápavadász-csapatnak idén az Amerikai Egyesült Államok határain kívül kell megküzdenie a mindent elpusztító katasztrófával. Míg az előző részek olyan legendás helyszíneket tette a földdel egyenlővé, mint Los Angeles, New York, Washington D.C. és Las Vegas, addig most Európa, Afrika és Ázsia legnagyobb városai vannak soron.


Nem lehet nem szeretni egy olyan filmet, amiben a főhőst megeszi egy cápa, majd azt egy nagyobb cápa, azt meg egy még nagyobb, és egy még annál is nagyobb. Amiben ezek után felcsendül a láncfűrész visító hangja, hogy emberünk kivágja magát a fenevadak gyomrából, és amiben David Hasselhoff ugyanezekkel a pokoli teremtményekkel az űrben veszi fel a harcot, néha hatalmas lézerfegyverekkel, néha a saját két kezével. De a Sharknado egyben kiváló oktatófilm is. Hiszen tudjuk, bármikor megtörténhet minden, amit látunk, sőt igazából az a csoda, hogy eddig megúszta az emberiség - a veszedelemre viszont érdemes felkészülni. Alaposan.

A Sharknado 5: Global Swarming története feszült és szövevényes. Nem sokkal az előző rész után járunk, egy kutatócsapat épp a Stonehenge alatt végez ásatásokat, amikor feltárnak egy eddig ismeretlen, hét lakat alatt álló katakombát. A cápás barlangrajzok láttán a csapat a téma legnagyobb kortárs ismerőjét, világunk megmentőjét, a mind a négy apokalipszist túlélő cápavadászt, Finnley Shepardet értesíti, aki azonnal a helyszínre siet, hogy tanulmányozza a leletet. A barlangban aztán kiderül, hogy már az ókori egyiptomiak is harcoltak a sharknadó ellen, minden katasztrófáért pedig nem más felelős, mint maga a CÁPAISTEN. A dolgok pedig ezek után megállíthatatlanul elszabadulnak. A tornádó újra kitör, és végigsöpörve a világon nem mást ragad magával, mint Finn és April fiát, Gilt.


Minden részletében izgalmas cselekmény, remek humor, és kiváló színészi munka, ami a Sharknado-sorozatot kiemelkedően szórakoztatóvá teszi, és ebből most sincs hiány. Londonra lecsapó cápavihar, double decker orrán elektromos gitározó Bret Michaels, kiegyenesedő pisai torony, síelőket elkapó tornádó - csak néhány azok közül az ötletek közül, amit a készítők odaadó és igényes munkával a képernyőkre álmodtak, és ami az ötödik részt méltó részévé tette a sorozatnak. De mint minden nagy sikerű sci-fiben, a Sharknadóban is fontos szerepet kapott a tudomány. A különböző helyszínek között térugrással utazik a társaság, a magyarázatot nem lövöm le, látni kell hozzá a filmet; egyik pillanatban még Rómában vannak, a következőben meg már Egyiptomban, így mennek a dolgok errefelé. 

A főszerepet játszó Ian Ziering ezúttal is hatalmas alakítást vitt véghez. A férfi hitelesen domborít a gyermekért aggódó apa, és a szakmájához hű, profi cápavadász szerepében is, színészi teljesítménye pedig annyira erős, hogy a stúdió a Wonder Woman sztárjához, Gal Gadot-hoz hasonló gázsival jutalmazta érte. De Tara Reid is kitett magáért. Míg az Amerikai pite tinicsillagából, a bionikus robotfeleséget alakító szőke színésznőből a korábbi részekben megpróbáltak egy fekete bőrnacis milfet csinálni, addig most rózsaszín kabcsit és hátra tűzött rocker sérót kapott a drága. A változás nemcsak újként hat, de egészen más stílusa is van tőle a karakternek, ami jót tesz a sorozatnak, illetve jó hír, hogy az első és harmadik rész után újra visszatért Nova, akit a tehetséges amerikai színésznő, az egyre több minőségi filmben szerepet kapó Cassie Scerbo kelt életre ezúttal is. A szereplőgárdából sajnálatos módon kikerült David Hasselhoff, helyette viszont egy hasonlóan legendás akcióhős vállalt vendégszerepet, de ez legyen most titok, az utolsó képkockáknál minden kiderül.


Nem tudom. Nehezen hihető, ami a filmben történik, mintha kicsit túlzásba estek volna a készítők, de az biztos, hogy a Sharnado még mindig a világ legjobb cápás sorozata. A Global Swarming után gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy hova lehet még fokozni az izgalmakat, de közel valószínű, hogy jövő nyáron jön a hatodik rész. Ami még ennél is nagyobb, jobb (rosszabb) és viccesebb lesz. Nektek melyik rész a kedvencetek?

Gamekapocs értékelés: 2.5

Sharknado 5: Global Swarming
Rendezte: Anthony C. Ferrante
Írta: Thunder Levin és Scotty Mullen
Zene: Christopher Cano, Chris Ridenhour
Szereplők: Ian Ziering, Tara Reid, Cassandra Scerbo, Billy Barrat, Porsha Williams, Chris Kattan és a meglepetésvendég, akit most se árulok el
Szlogen: Make America Bait Again (pedig nem is Amerikában játszódik)
Készítette a SyFy és a The Asylum
Premier: 2017. augusztus 6.25.
A Fénybenjáró
Egy biztos: sokkal izgalmasabb a Dunkirk-nél!
24.
Formula1fanatic
Ez az Idiocracy című film világában egy igen komoly film lenne :D Sőt nem is értenék :D
22.
XuChi
#21: Hàt rólad már inkább véleményt sem alkotok..... ;)
21.
crytek
#20: Ok leülhetsz 2-es alá.....

Legyél büszke magadra írd ki még sok helyre hogy nálad mennyire sokkal több millió ember igénytelen akik Baywatc, Fast and Furiou 4-5-6-7-8+ ,Sharknado filmeket néznek.... Facebook a te helyed ott talán like-okat is kapsz érte
Utalást is elfogadsz támogatlak te valami istentelen raj ember lehetsz.....
20.
XuChi
Fel nem tudom fogni, hogy vagytok képesek ekkora tràgya szart megnézni!!!

Ez kb olyan, mintha elmennétek fos izü fagyit nyalni, és utàna leírjàtok, hogy nagyon fos íze volt!

Komolyan azt sem értem aki ezt moziba nézi meg, digitàlisan fizet érte. Büntetném az ilyen idiótàkat. És ide tartozik a Baywatc, Fast and Furiou 4-5-6-7-8 nézöközönsége is. Az igénytelenség magasiskolàja ez!

Tűzzel vassal írtanàm az ilyen és ehhez hasonló allotàsokat. Szégyen hogy erre pazarolnak pénzt és időt.

De az iq betyàr nèzőközönségről is megvan a véleményem....
17.
Nothing
Tényleg olyan világban élünk, ahogy csak a legjobbak és legrosszabbak tudnak kaszálni. A prémium kaviárra a designer sz*r csúszik a legjobban és vice versa.
A lelkes, igyekvő, igényes középszer már senkit sem érdekel.
16.
Gamelord
Szándékosan szar a film, és nagyon nagy rá az igény, jobb mint egy vígjáták.
15.
Yanez
#14: Én azt mondom legalább van mire büszkének lennünk. :D
14.
crytek
Szomorú ,hogy a 4-hez se szinkron se magyar felirat:(
12.
Neo1989
Dancsó-tól láttam valamelyiknek a kritikáját. De a világ minden kincséért sem nézném meg egyiket se.
9.
latis666
Vicces de itt pont ugyanaz jut eszembe mint sok játéknál de ellenkező előjellel. azért csinálják mert van rá igény... Lehet húzni a szánkat de ha nem fizetnének érte nem dolgoznának vele (még ennyit sem).
8.
Miért foglalkoztok ilyen szeméttel?
6.
Hab
Első részt láttam, 2. nem volt elég szar ahhoz hogy élvezzem.

#5: itt minnél alacsonyabb a pontszám annál jobb :D
5.
Yanez
Hát Daks, szerintem erősen túlértékelted a filmet! :)
4.
Beniciodeltoro
Gondolom Seth Rogen és James Franco az ilyen filmeken szokott betépni :)
Nem vagyok fű párti de ezt tisztán nem tudnám végig szenvedni, hiába poénból csinálták.
3.
Apuci1970
Most néztem meg a negyedik és ötödik részt-hát gyerekek nem semmi!!! Azt hittem a negyediket nem lehet felülmúlni,de tévedtem-az ötödik akkor eget verő baromság hogy az már szinte fáj...epekedve várom a hatodikat!!!
2.
Artyom150
"Gamekapocs értékelés: 2.5"

:-D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...