Revenge Of The Sith Extra

  • Írta: Isaac
  • 2005. május 22.
Nézzünk kicsit a dolgok mögé:egy maratoni Lucas-interjú, bakik a premier vetítéseken, bolond emberek jelmezt öltenek, aztán mellbimbóra osztanak autogramot. Háttérinfók, érdekességek a mindent lepipáló új epizódról...

Túl vagyunk a bemutatón, összeszedtük az állunkat, és valószínűleg tervezzük a következő megtekintést. Most következzen néhány érdekesség, háttér-információ a Csillagok Háborúja világából. Kezdjük máris egy pár napos interjúval Mr. Lucassal, amelyet nem sokkal a bemutató előtt követett el külföldi kolléga…

Óriási nyomás nehezedett rád, mióta belefogtál az előzményeket feldolgozó trilógiába. Nehéz volt kezelni?

Próbáltam figyelmen kívül hagyni a feszültséget, meg aztán annyira sok okom nem volt idegeskedni. A sztori megvolt, a név „felfuttatva”:). Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen így kizárólag a munkára kellett koncentrálnom, nem zavartak külső tényezők.

Banális kérdés: gondoltad volna harminc éve, hogy ez lesz a vége?

Erre nem tudok mást mondani: ilyen az élet. Megragadtam a kínálkozó lehetőségeket, mentem a saját fejem után és ez lett belőle. Azonban mindenkit emlékeztetnék, hogy a Csillagok Háborúja mindössze egyetlen filmnek indult, egy szombat reggel gyermekműsor számára, előzmények, és epilógusok nélkül. Egy meghasonlott ember, Darth Vader tragédiájára épült, akit egy igazi szörnyetegnek alkottunk. Ám ahogy haladunk a sztoriban, a nézők úgy ébrednek rá, hogy megvan benne a rég elfeledett jó is, amire éppen a fia ébreszti rá. Mint említettem egy epizódot képzeltem el, aztán persze elfogyott a pénz, valamint ráébredtem, hogy ebből a történetből csak egy öt-hat órás mozit lehetne csinálni. Mikor feldaraboltam, úgy éreztem, „elveszett” Vader nagyúr története, sokkal inkább egy csalódott figura lett, aki megmentésre szorul.

De ezzel egyidőben belefogtam egy háttértörténet elkészítésébe is, a negyedik epizódban szereplő karakterek múltjáról. Minden egyes figurának megírtam a komplett biográfiáját, hogy honnan jöttek, miket tettek, és a Birodalom születésének körülményeit. Ezek megfilmesítését azonban akkoriban még egyáltalán nem terveztem.

Így hát befejeztem az eredeti ötletemet, és mit mondjak, kimondottan elégedett voltam. Igazából akkoriban nem is tudtam volna elkészíteni az előzményeket, hiszen története annyira szerteágazó, annyira sok helyszín, kosztüm, szereplő van benne, hogy rengeteg problémával kellett volna szembenéznünk, ellentétben a negyedik résszel, ami a galaxis peremén játszódik, viszonylag kevés aktív karakterrel.

De tíz év elteltével, újra elkezdtem gondolkozni azon, hogy Vader valódi tragédiája érdemes lenne a közönség figyelmére, hogy meg kellene csinálnom az egész sztorit, és összeálljon egyetlen egésszé.

Nagyjából ekkora értünk el arra a technikai színvonalra, ami lehetővé tette a megvalósítását, a Coruscant látványvilágát, a harcoló Yodát, olyan dolgokat, amik régen lehetetlennek tűntek.

A gondolatot még nem követte tett, szükségem volt egy kis feltöltődésre, nem készítettem új alkotásokat, és felneveltem a gyerekeimet. Életemnek ez a szakasza cirka 15 éven át tartott, mikor aztán láttam rajtuk, hogy kezdenek felnőni, azt gondoltam, rendben, akkor most nyomás vissza a filmek világába. Komoly válaszút előtt álltam, hiszen el kellett döntenem, hogy elkezdek művészfilmeket rendezni (amit mindig is szerettem volna), vagy kiteljesítem Anakin SkyWalker tragédiáját az előzményekkel.

Aztán arra jutottam, hogyha ötven éves koromig nem csinálom meg, akkor már nem is fogom, ezért döntöttem úgy, ahogy. Valószínűleg később megbántam volna, ha nem vágok bele.

Milyen érzés volt befejezni, lezárni az SW sorozatot?

Mint mikor a gyerekek, akiket eddig dédelgettél, nevelgettél, kirepülnek a családi fészekből. Természetesen a kapcsolat megmarad velük, de sosem lesz olyan, mint régen. Tervezünk két TV-sorozatot, amik már nem igazán az én közreműködésemmel készülnek. Nem a Vader-kaland lesz bennük a fő szál, az egyik egy animációs alkotás lesz a Klónháborúról, a másik pedig egy hamisítatlan akciósorozat a saga mellékszereplőinek közreműködésével...Tehát ez is amolyan "háttér" történet lesz. Teljesen különálló eseményekkel, szinte saját "élete" lesz.

Minden jel szerint decemberre megkapjuk a Sithek Bosszúját DVD-n, de őszintén, hány SW DVD megjelenésre számíthatunk ezen kívül?

Rengeteg múlik a médián. Amikor a New Hope a mozikba került, még VHS sem volt, nemhogy DVD, teljesen más lett a világ mára. Tehát valószínűleg karácsonyra jelenik meg az új epizód, de a hat film együttes megjelenésének időpontjáról fogalmam sincs, egyelőre sokat vitatkozunk róla.

A jövőt illetően nehéz bármiféle jóslásokba bocsátkozni. Biztos vagyok benne, hogy végül a neten fog teret nyerni (még jobban, mint most) az SW, ez megkérdőjelezhetetlen.

Aztán már folynak a munkálatok egy 3D-s projekt keretén belül, ami lélegzetelállítóvá változtathatja a Csillagok Háborúja világát. Nemrég tekintettem meg a produkció eddig elkészült részét, és azt kell mondjam, leesett az állam. Nem csak arról van szó, hogy a lézerkard szinte kiszúrja a szemed, hanem egy teljesen más, sokkal megkapóbb élményt nyújt. Sose voltam a 3D-s filmek híve, de most át kellett értékelnem a véleményemet. Ha sikerül elterjesztenünk a digitális mozikat (mivel ez alapfeltétele), akkor biztos, hogy az összes epizódot elkészítjük az új technika segítségével, mivel annyira látványos, hogy egyszerűen nem hagyhatjuk ki.

Legendás vagy arról, hogy a történet "csavarjait" szinte már mániákusan titokban tartod. Ezúttal milyen messzire mentél?

Nem volt nehéz dolgom, ebből a részből ugyanis hiányoznak a váratlan események. A nézők tudják, mire számítsanak.

De attól a legenda még igaz, ugye?

Igaz, de ezzel szerintem minden rendező így van. Minden filmnek megvan a maga titka. Manapság, az Internet és a fényképezős telefonok virágkorában sokkal nehezebb megtartani őket, ami kicsit elszomorít. Azért nincsenek a történetben már csavarok, mert szinte minden kikerült az Internetre.

Jelen esetben pl. jóval a megjelenés előtt láthattuk a neten a könyvet, a videojátékot, és minden mást, ami ezzel az univerzummal kapcsolatos. A sztorit mondjuk nem volt nehéz kitalálni, mindenki tudta, hogy nagy "átváltozás" lesz.

Mondhatjuk, hogy a kalózkodás a birodalmad legnagyobb ellensége?

Egyértelműen. Örülök, hogy ezúttal viszonylag jól bírtam velük a lépést, de nem hiszem hogy még egyszer képes lennék rá.

Tehát úgy gondolod, hogy rosszabb lesz a helyzet a jövőben?

Sokkal, de sokkal rosszabb. Nem tudom hogy fogja a filmipar ezt túlélni, de komolyan. Ha a kalózkodásnak köszönhetően összeomlik a DVD piaca (ami napjainkban a legfontosabb bevételi forrás), nem lesz gazdaságos filmeket csinálni, egyre kisebb és kisebb volumenű alkotásokat kapunk, míg végül teljesen eltűnik az iparág.

Az emberek továbbra is fognak moziba járni, de már csak a társas kapcsolataik fenntartása miatt. A filmek valószínűleg az Interneten és a filmszínházakban egyszerre jelennek majd meg, lehetséges, hogy valamilyen pay-per-view formában. Manapság nagyon elvadult a helyzet, a legújabb alkotások 2 dollárért cserélnek gazdát az "utcákon". Az ingyenes letöltéseket pedig ne is említsük. A nemzetközi bíróságok keresik a megoldást, hiszen nem csak a mozi, de a számítógépes játékok világát is tönkreteszi ez a jelenség.

Van kedvenc szereplőd? Kivel tudtál azonosulni a legjobban?

Ha választanom kellene, talán Luke karaktere az, ami igazán közel áll a szívemhez. Egy falusi fiú, aki harcolt az álmaiért, és végül megvalósította őket. Épp mint én.

És melyik epizód forgatása zajlott a legjobb hangulatban?

Ismét hangsúlyozom, úgy tekintek rájuk, mint a gyerekeimre, így többet ne kérdezd meg, hogy melyiket szeretem a legjobban:) Ha azonban mindenképp választani kell, az elsőt emelném ki. Amikor még új az ember egy közegben, folyton aggódik minden kisebb-nagyobb probléma miatt, szinte eszelőssé válik forgatás alatt.
Aztán, ahogy jön a többi, minden alkalommal jobban kezeled a helyzeteket, mivel tudod, hogy mire számíthatsz. Mikor elérsz az utolsó állomáshoz, már gyerekjáték az egész. Kijelenthetem, hogy a New Hope volt a legproblémásabb, és a Revenge a legkönnyebb.

Amerika híres a rengeteg egészségtelen ételéről, gyerekekre káros fogyasztói társadalmi szokásairól. Milyen érzés Yodát egy Pepsi dobozon látni?

Emlékszem, féltünk a Baljós Árnyaknál, hogy nem fog működni, ezért annak a marketing kampányát hihetetlenül erősre, agresszívra terveztük. Később inkább megpróbáltunk az arany középútra törekedni. Az olyan termékek, mint pl. a Pepsi, régóta vita tárgyai, a bennük található rengeteg cukor miatt. De van nekik Diet változatuk is, nem igaz? Én is ilyen dolgokon nőttem fel, és csak annyi bajom lett tőle, hogy már nem vagyok teljesen normális. Próbálunk óvatosan bánni azokkal a fogyasztási cikkekkel, akikkel szerződést kötünk. Kapcsolatban állunk az M&M's céggel, rengeteg gabona- és kukoricapehely gyártóval, gyorséttermekkel. Nem tudom, ezek mennyire károsak, mivel nem vagyok szakértő a témában. De hát a modern marketing már csak ilyen. Az internetes kalózkodás világában, mikor valaki 2 óra alatt letölthet egy filmet, nagyon nehéz felkelteni az emberek érdeklődését.


A technika fejlődése egyszer már lehetővé tette, hogy belenyúlj a régi trilógiába. Gondolod, hogy esetleg 10 év múlva újra megteszed?

Az az igazság, hogy a negyedik epizód sosem lett befejezve. Nem volt rá se pénzem, se időm, se megfelelő vizuális effektusaim, és ez bevallom idegesített. Az embereknek nagyon bejött, de én azt éreztem, hogy a terveimnek csak kb. a 60%-át tudtam belevinni a filmbe, csalódott voltam, nem is szerettem nézni. Ezért készítettem el a Special Edition változatot, kicsit talán a saját nyugalmam érdekében is.

A legfrissebb trilógiánál ilyen jellegű gondjaim nem voltak. Annyi időt fordíthattam rá, amennyit csak akartam, ennek köszönhetően kimondottan elégedett vagyok a végeredménnyel. Válaszolva a kérdésre, nem hiszem, hogy valaha is belenyúlok a kész filmekbe.

Rengeteg paródia is készült a világodból. Van kedvenced?

Számos remek és szórakoztató paródiát kaptunk az évek során, ez hozzátartozik a mókához. Egyesek szerint csak azért készítettük el a hat epizódot, hogy legyen anyag a MAD magazin számára. Volt egy tervem nekem is, el akartam készíteni a vígjáték változatát is a filmeknek, de megelőztek. De egyáltalán nem bánom, hogy így alakult…

Nos, ennyit az interjúról, úgy látom a hozzászólások és a vélemények alapján, hogy nincs vita: a III. epizód hihetetlen jóra sikeredett. Talán Lucas mester sem gondolta, hogy a trilógia befejező része ennyire be fog jönni a nézőknek (Na jó, talán reménykedett benne). Jöjjön most néhány érdekes hír a bemutatókról, a rajongók reakcióiról…

---TORES---

Ottawában három elvakult rajongó úgy döntött: a bemutató alkalmából hülyét csinálnak magukból: az egyik Darth Maul, a másik Bobba Fett, míg a harmadik Darth Vader jelmezbe bújt. A moziban gyülekező nézők a váratlan eseménytől megrészegülve rájuk vetették magukat, különböző kínos fotókat és aláírásokat követelve. Az egyik fickó amellbimbójára kért autogramot, ami finoman szólva is zavarbaejtő lehetett, lévén egy csapat férfi a moziban egymás mellére rajzol – ez a kép elég durva.

Egy amerikai csaj meg attól volt oda, hogy a fiúja a premieren kérte meg a kezét. Véleményem szerint a lányok többségének ez lehet az „álma”, de hát mindenki úgy éli a maga életét, ahogy akarja, többször említettem már, ez a tolerancia évszázada:).

A neten rengeteg „horror” sztorit olvashatunk a bemutatón tapasztalható technikai problémákról, szétment projektorokról, és egyéb finomságokról. Igazán büszkék lehetünk, hiszen a hírek szerint az egyik pesti moziban olyan sötét volt a kép, hogy csak nehezen lehetett felismerni a szereplők kontúrjait. Igaz, hogy ez a legsötétebb epizód, de a problémára a figyelmet felhívó, Balázs nevű magyar fiatal szerint „ez azért már túlzás”.

Azonban Balázs of Hungary még mindig jobban járt, mint egy Kentuckyban élő szerencsétlen sorsú közösség, akik a mozigépész tréfás kedvének köszönhetően a film elejét úgy nézhették végig, hogy „a felső fele lenn volt, az alsó fele meg fenn”. A mázlistáknak egészen újszerű élményben lehetett részük.

Egyébként az éjféli vetítések az első adatok szerint 16 és fél millió dolláros, elképesztő bevételt termeltek. Az ezt követő előadások is telt házzal mentek, így könnyen megjósolható, hogy minden idők legnagyobb sikerét könyvelhetik el az alkotók a pénztáraknál is (Az első nap csak Amerikában 50 milliót hozott, megdöntve ezzel a Shrek 2 tavalyi rekordját). No nem Katarban, ahol a Doha városában található plázában mindössze 12 darab ember gyűlt össze a premier alkalmából. Keleti kollégáink úgy tűnik nem nagyon vevők a lézerkarddal hadonászó amerikaiakra, ott talán a szőnyegen repülő Master Abdul tartott volna számot nagyobb érdeklődést.

Most jöjjön egy pár, néhány nézőnek homályos esemény magyarázata, kérdés-válasz formában:

K: Anakin valahonnan megtanulta a halhatatlanság művészetét (ld. A Jedi Visszatér vége), de biztosan nem Qui-Gon-tól, hiszen ő meghalt az első rész fináléjában. Hát akkor honnan?

V: Anakin Jedinek is iszonyatosan is erős volt, hát még Sith Nagyúrnak. Valószínűleg saját maga jött rá a titok nyitjára.

K: A Birodalom Visszavág egy jelenetében Obi-Wan azt mondja Luke-nak, hogy Yoda volt a mestere. Most akkor hogy van ez?

V: Obi-Wan Yodától kapott instrukciókat Qui-Gon halála után, így ő is mesterének tekinthető.

K: Hogyan kezdődött a régi trilógiában a lázadás? Talán a szeparatisták „maradványai” robbantották ki?

V: A szeparatistákat mind elpusztították. Az új felkelés később kezdődött, valószínűleg Bail Organa kezdeményezésre.

K: Az első Halálcsillag húsz évig készült, míg a második néhány hónapig. Mi ennek az oka?

V: Valószínűleg, mint a „jó munkásemberek”, ők is tanultak az első építkezés hibáiból. Egyébként hogy az elsőt mikor kezdték építeni, azt homály fedi.

K: Mikor vadászta le Vader a Jediket?

V: Már a harmadik részben elkezdte, de a Jedik maradványait (kivéve persze a két nagy túlélőt) a 3. és 4. rész között eliminálta

K: Hogyhogy nem fedezte fel Anakin Luke-ot a negyedik rész kezdetéig?

V: Ő úgy tudta, hogy a gyerekek Padmével együtt jobb létre szenderültek. Tehát nem is gondolt rá, hogy a fia életben lehet.

Érdekes lehetett, hogy mikor kiderült a porontyok léte, vajon mit mondhatott a császár Vadernek. A Sötét Nagyúr valószínűleg elég pipa lehetett rá.

Végezetül a híresztelések egy újabb trilógiáról. Maga Mark Hamill utalt rá, hogy elképzelhető a folytatás, a neten is több forgatókönyv verzió kering. Hogy ebből mi az igazság, azt csak maga Lucas tudja. Mindenesetre kíváncsian várjuk a híreket…

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...