Az Igazság Ligája filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. november 19.
Link másolása
Van abban egy csipetnyi irónia, hogy a DC filmes univerzumát a Marveltől igazolt Joss Whedon mentette meg a totális lebőgéstől. Az Igazság Ligája ugyanis blőd hibái ellenére egészen vállalható lett, és ebben bizony óriási szerepe van neki is.

A DC jövőbeli moziverzumos terveinek egyik legfontosabb alapköve az, hogyan fogadja majd a közönség a hősöket összetrombitáló Igazság Ligáját. Ehhez képest a projekt gyakorlatilag a forgatás kezdete és a premier között végig komoly problémáktól volt terhes, ilyen szembeszélben pedig kész csoda, hogy súlyos hibái ellenére egészen vállalható lett. Ebben minden bizonnyal óriási szerepet vállalt a forgatás végefelé beugró Joss Whedon is, Zack Snyder ugyanis egy sajnálatos családi tragédiát követően teljesen érthető módon úgy döntött, kilép a projektből és inkább a szeretteivel szeretne időt tölteni.

Ez viszont nem kevés utómunkát és sok-sok órányi újraforgatott anyagot eredményezett, amelyből aztán olyan végeredmény született, amilyen. Ebben persze vastagon benne van az is, hogy egyes pletykák szerint maga a Warner Bros. elnöke szólt le a vágóknak, hogy az eredetileg 170 percesre tervezett filmből úgy készítsenek viszonylag élvezhető alkotást, hogy mindössze kétórásra vágják azt. A stúdió ugyanis az utómunka miatt teljesen elszabadult költségeket (közel 300 millió dollár) vissza szerette volna hozni, és ahhoz, hogy pénzénél maradhasson, szükség van a rövidebb játékidőre, hiszen így többször lehet egy nap levetíteni a filmet. Egy ekkora káoszban tényleg kész csoda, hogy Az Igazság Ligája nem hullik darabjaira. Nem mondanám, hogy ettől még koherens és minden percében élvezetes, amit látunk, de mindenképpen látványos a változás és az előrelépés.

A játékidő megvágása például érezhetően egyszerre válik előnyére és hátrányára a filmnek. Előbbi a cselekmény feszességében és gördülékenységében érhető tetten, míg utóbbi inkább a karakterépítés és a történet részletesebb bemutatása alkalmával érezteti hatását. Szerencsésebb lett volna egy arany középutat belőni, mert az előzményfilmek hiányában az újonnan beköszönő szuperhősök abszolút nem kaptak mélységet vagy normális ábrázolást, csak felskiccelt tulajdonságokat, a cselekmény pedig konkrétan egy mondatban összefoglalható. Az egyébként jól működő csapatdinamikának se tett jót a megkurtított játékidő, nagyon sok jelenetben érezhető, hogy akadnak kisebb-nagyobb konfliktusok, amelyek rengeteget tehettek volna hozzá a csapat formálódásához.

Helyette viszont kapunk egy teljesen összecsapott, sótlan, közel félórás toborzószekciót, hogy aztán Steppenwolf színrelépésével végre beinduljon a cselekmény. A bökkenő csak az, hogy a DC annyira görcsösen igyekezett átemelni a Marvel-filmekben jól működő paneleket, hogy ezzel sikerült a képregényfilmek egyik legunalmasabb és leggagyibban megálmodott főgonoszát is leszállítaniuk. Steppenwolf ugyanis a bűnrossz CGI-nek köszönhetően úgy néz ki, mint egy műanyag viaszbaba, így óriási szerencse, hogy jelenetei többségében csak feltűnik, kicsit összecsap a Liga tagjaival, majd el is tűnik.

Ezt viszont teljes mértékben ellensúlyozzák azok a jelenetek, amikor nincs valami csörte, hőseink pedig a nagy összecsiszolódás közepette valóban szánnak egymásra időt. Ha csak egy kis időre is, de ilyenkor felszínre bukkan emberi oldaluk, másrészt pont ezek a szekvenciák azok, amelyek a dinamikának teret adnak, legyen szó egy-egy önreflexív kikacsintásról, a csapattagok saját belső és egymás közötti konfliktusáról vagy egy azt feloldó poénról. Utóbbi mondjuk nem mindig sül el jól, de azért akad egy-két olyan egysoros, ami eléggé betalál.

A csapat tagjain egyébként is érezni, hogy tényleg baromi lelkesen vetik bele magukat az új kihívásba. Ez a színészek többségének a játékán is látszódott, talán Affleck és Cavill kettősénél lógott ki egyedül a lóláb, mert ők láthatóan már baromira unják ezt az egészet. Ehhez képest Jason Momoa könnyedén rázza le magáról Khal Drogo eddigi láncait, Ezra Miller pedig a laza, fiatalos lendületével ad komoly lökést Flash karakterének. Ray Fisher Cyborgja hozzájuk képest kicsit egysíkúbb, míg Gal Gadot még mindig baromi jó Wonder Woman, akinek ezúttal Batman ellenpólusaként kell a csapat összetartásában szerepet vállalnia. Afflecken pedig hiába látni, hogy nagyon unja az egészet, még mindig elképesztően jól hozza a fizikailag és lelkileg is meggyötört Batmant. Nagy kár, hogy a szupercsapatból a természetfeletti képességek hiányában mennyire kilóg, és ez sajnos a film második felében eléggé ki is csúcsosodik (ahogy már a Batman Superman ellen utolsó nagy jelenetében is érezhető volt), így nem lepődnék meg, ha a Ligát maga mögött hagyná majd a karakter és inkább az önálló történetekben feküdne rá jobban Gotham lovagjára a DC és a Warner.

Az Igazság Ligájának a DC-moziverzum egyik csúcsának kellett volna lennie. Ilyen szembeszélben kész csoda, hogy egyáltalán elkészült, a végeredmény pedig egyértelműen jobb, mint amit a Batman Superman ellennel vagy az Öngyilkos osztaggal kaptunk. Ez annak is köszönhető, hogy látványosan tetten érhetőek a stílusváltásnak és a fejlődésnek a jelei, amiben nemcsak Joss Whedonnak, de minden bizonnyal a DC élére kinevezett Geoff Johnsnak is köze van. A Warner ugyanis tényleg megelégelte Snyder vízióját és bátran nyúltak a Marvel-féle panelekhez.

Így Batmanek és csapatának első közös története végre maga mögött hagyja az erőltetett, izzadságszagú komor hangulatot, miközben azért az univerzum nem vesztette el sajátos identitását sem. Hogy mit hoz a jövő? Az Igazság Ligájának anyagi sikere alapvetően formálja majd a DC-univerzum jövőjét, így ha elbukik a Liga, akkor nem kizárt, hogy a Warner ismét újragondolja a dolgokat. Ahogy most áll a helyzet, erre lehet nem lesz szükség, de azért még így is bőven lesz min dolgozni, mert a Marvel lépéselőnyét még így is rengeteg idő lesz behozni. Ha egyáltalán be lehet.

Gamekapocs értékelés: 6.0

Az Igazság Ligája
Eredeti cím: Justice League
Rendezte: Zack Snyder
Írta: Bill Finger, Bob Kane, Joe Shuster, Jerry Siegel, Chris Terrio
Szereplők: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Henry Cavill, Amy Adams, Amber Heard, Diane Lane, J.K. Simmons, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Nuidis Vulko Willem Dafoe
Játékidő: 121 perc
Magyarországi premier: 2017. november 16.

31.
31.
tupaccc
Sajnálattal hallom, hogy ők is irányt váltották. Nekem már a Thorban is fura volt, mekkorát változtattak rajt, ott csetlik-botlik, rinyál, picsog, nyafog, és ez a humor, a jó film.
Inkább 100x valami darkosabb hangulat, pl. Logan, Nolan-féle Batman trilogy, mint ezek. Most már egyre inkább várom a horrorisztikus X-ment, mint a szivárványköntösbe bújtatott hősöcskéket.
30.
30.
n_csacsi
Biztos, hogy lesz bővített kiadás. Én tegnap láttam, számomra élvezhető volt, a kritikák ellenére is. A karakterek háttértörténete pontosan elég volt annyira, amennyire kellett.
A stáblista utáni jelenetről meg ne is beszéljünk, megérte végigülni.

#25: Ülj be rá nyugodtan, én is féltem az elején, hogy milyen lesz és ha nem is úgy jöttem ki a moziból, hogy az agyamat eldobtam tőle, de egy estés mozinak simán jó volt. Ha kijön a bővített, tuti beszerzem.

Amúgy itt sokaknál láttam, hogy a poénnal volt bajuk. Kellettek bele. Az a baj, hogy Snydernek egy hibája van: MoS óta nem bír elszakadni a komor hangulattól, amit a Watchmen-nel hozott be a világba. Biztos nem tetszett neki, hogy beletuszkoltak pár poént, de az Acélember számomra pont ezért került a "felejtős filmek" kukájába. A Watchmen-hez kellett az a hangulat, ellenben az Acélemberhez már nem. A DC filmeknek ez a tömény komorság ártó, mintsem hasznos.
29.
29.
Macifasz
Ő mentette meg? Lol, inkább ő szúrta el. Kukázott 50 percet, emiatt egy zavaros, elkapkodott, karakterek tekintetében felületes katyvasz lett, amire ráadásul ráerőltetett pár totál oda nem illő és felesleges MARVEL-es poénkodást. :-/ Amikor hallottam, hogy Whedon fogja befejezni, örültem...aztán amikor jöttek a hírek, hogy kivágtak 50 percet, már elkezdtem félni...és ez jogos is volt. Nagyon remélem, hogy Snyder csinál majd a BvS-hez hasonlóan egy bővített kiadást és megkapjuk azt a filmet, amit eredetileg kaptunk volna, mert ez így ebben a formában éppen hogy az egyszer nézhető minőséget képviseli.
26.
26.
Shifty
#23: Teljesen jogos, a szembeszél lesz a helyes. Köszi, hogy jelezted, kijavítom.
24.
24.
Onion
Gratulálok DC-nek. Elkészítették a gyermekbarát marvel bosszúállók asylum változatát. 4/10
23.
23.
admiralis888
Kedves Shifty!

Nem igazán ismerem, a film készítésének a körülményeit, de szeretném jelezni, hogy ennek a mondatnak az írásodban semmi értelme:

"Ilyen hátszélben kész csoda, hogy egyáltalán elkészült"

A hátszél, mint metafora nyilvánvalóan a hajó és a szél kapcsolatát írja le, a hajó pedig hátszéllel jobban megy mint nélküle, ugyanis a szél a hajót hátulról fújja. Az a szó, amit te kerestél az az "ellenszél" vagy "szembeszél", ami a hátszél ellentéte és a hajót - ami jelen esetben a film projektje - nehezíti az előrehaladásban (mivel szemből fújja).

Tehát ezek alapján annak, hogy " Ilyen hátszélben kész csoda, hogy egyáltalán elkészült" semmi értelme, mert egy paradoxon. Köszi hogy elolvastad.
19.
19.
delphijos
Szerintem a "komorabb" hangvétel nem feltétlenül rossz ( vagyis nekem sosem ezzel volt a bajom ) Egy Batman-től. Superman-től nem is azt várnám hogy fél percenként elsüt egy poént. Egy Iron Man-től már inkább. Viszont ( aki látta a Ragnarok-öt az talán egyetért ) egy Thor-tól meg egy Hulk-tól már erőltetett, és az egész filmet hiteltelenné teszi. Az Igazság Ligája ha nem is csúcs mozi, de szerintem egész élvezhetőre sikerült. A 6 pontot én is keveslem, úgy hogy pl. az új Múmia 5-öt kapott. Szerintem ez egy erős 7-es.
16.
16.
hedzsooo
Kihagyom a nagy monológot, így csak annyit tennék itt hozzá kommentben, hogy szerintem remek mozi adaptáció lett ez. Nem a legeslegjobb számomra de ettől függetlenül simán élvezhető volt. Nálam egy 8-as, ha pontozni is kell. :-)
13.
13.
Aanash
Az összes gonosz belibben hogy ők világokat győztek le meg minden, aztán meg mind egy pöcs. Semmit nem csinálnak csak idegeskednek azt agyvérzésben felfordulnak:D

Lehetett volna itt Superman a legyőzendő hiszen amikor vissza hozták eléggé pipa volt és jogosan.
Főleg a Batmanusra volt joggal berágva.
Ebből lehetett volna egy jó történeti szálat kihozni.
Dehát belőle is egy vidám és viccesnek szánt beszólásokkal tarkított pofonosztót kellett csinálni.
Jól mondta Wonder Woman a végén hogy gyerekekkel dolgozik.
És ez a gond.
11.
11.
#10: A két kiadó évtizedek óta egymást másolják még karakterekben is, mit vársz akkor a filmektől?
10.
10.
Scat
Most őszintén, nem éppen az volna a lényeg, hogy a DC és a Marvel képregény filmek különbözzenek egymástól? A DC a komor, komolyabb kérdéseket tárgyaló* (szerintem, ez a BvS-ben ott volt, főleg a bővített változatban), míg a Marvel a bohóckodó változat. Minek kellene értékelnem azt, hogy Superman humoros? Vagy, hogy az életunt Batman-ből csináltak egy Tony Stark koppintást. Váó, de tényleg.
Whedon ebből a filmből készített egy Bosszúállók kettőt. Villámot is azért dícsérni, mert csináltak belőle egy új Pókembert, nonszensz.

Mindettől függetlenül, nem bánom a rászánt két órámat, azt bánom, hogy ez már nem egy DC film volt, hanem egy Marvel, DC hősökkel.

*Öngyilkos Osztag nem tartozik ide, mert az inkább egy borzadály
9.
9.
Grabowsky30+
Nem tudom, miért vár mindenki olyan mély történeteket egy képregény adaptációtól? Ezek sima popcorn movie-k és nem többek, ülj be a moziba élvezd 2órán át a látványt ne keress benne mélységet ez nem arról szól nem azért készült!
7.
7.
azureknight0715
#2: Utolagodan mindegy de sorry a hibákért utazás közben nem szoktam ilyenekre figyelni főleg melo után :D 6 pont valóban nem lenne kevés de itt egy pókember kapott 9 pontot és kicsit sem lett jobb na azt akkor minek lehetne nevezni? :D
6.
6.
PaprikaJancsi
Én örülök, hogy nekivágott a Warner ennek az univerzum építésnek, mert eddig az összes filmjüket élveztem. Az Acélember és a BvS hasonló mértékben tetszett. Az öngyilkos osztag is élveztes volt, viszont nagyon semmilyen és buta. A Wonder Woman nagyon jó volt, és szerintem ez az új Igazság Ligája is vele egy szinten van. Várom a többi részt, remélem sikeres lesz.
3.
3.
#2: Vagy csak szarok a filmjeik, ne légy ilyen elvakult kölyök.
2.
2.
azureknight0715
Nem tudom mi bajotok van:D nem rosszabb igaz nemis jobb mint egy marcel film. Marvel filmeket mért nem szapuljárok mért csak a dct? Kicsivel sem rak le kevesebbet az asztra. Nost vagy direkt megszokásbol van ez vagy a batman trillogia után tul nagy elvárásokkal ültök be amot nem kéne mert szép volt jó volt de vége annak. Ez a film meg nem mondható egyáltalán roasznak ugyhogy én ezt a 6 pontot kicsit igazságtalannak tartom
1.
1.
Slik
nem ertem minek eroltetik ezt az univerzum baromsagot :D a marvel kitalalta es jol sikerult nekik
nem lehet a semmibol elokapott bena rendezokkel es eroltetett atgondolatlan tortenetekkel nekimenni egy eltalalt, akkoribban ujdonsagnak szamito reg megformalt sorozatnak ennyire agyatlanul
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...