Batman: Gotham by Gaslight filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. február 21.
A viktoriánus Gothamben Hasfelmetsző Jack sorra szedi áldozatait. Csak egyvalaki derítheti ki, hogy ki áll a rejtélyes és szörnyű gyilkosságok hátterében, de a lakosság sokáig Batmant tartja első számú gyanúsítottnak.

Hiába volt nagyon vegyes a Batman: The Killing Joe fogadtatása, az elmúlt hét évet tekintve a DC és a Warner Bros. animációs részlegének legjobb eredményét produkálta a film, köszönhetően a maga 8 milliós összeladásával és kölcsönzésével. Nem meglepő, hogy a stúdió ráfeküdt egy másik, a rajongók körében szintén népszerű képregény adaptálására is, így eshetett meg, hogy február elején az Elseworlds-sorozat hivatalosan is első önálló története, a Gotham by Gaslight is kapott egy mozgóképes feldolgozást. Az eredeti, 52 oldalas képregényt még Brian Augustyn író és Mike Mignola készítette, és mint az összes, később aztán más hősökre is kiterjedő Elseworlds-munka, a Gotham by Gaslight is egyszeri, a kánontól független történetet mesélt el, amiben az alkotók Bruce Wayne-t és éjszakai alteregóját, Batmant mindig valamilyen újragondolt Gothambe helyezték.

Az animációs film története szerint 1889-ben járunk, a viktoriánus Londonról mintázott Gotham városában, ahol Hasfelmetsző Jack éjszakánként sorra szedi az áldozatait. Az ártatlan, általában ledér erkölcsű lányokra vadászó mészárost a rendőrség képtelen elkapni, így csakis egyvalaki kerítheti kézre a titokzatos gyilkost. A város lakói azonban éppen csak ismerkednek az éjszakai életben felbukkanó Batman-jelenséggel, így nem meglepő, hogy a misztikum övezte felbukkanása vegyes fogadtatásra lel. Gotham lakói úgy vélik, a különös, fekete gúnyát viselő alak áll a gyilkosságok mögött. Batman végül a nyomozása során megleli a válaszokat a kérdésekre, amiben egyébként partnere is akad, de ezúttal nem Robin, hanem Selina Kyle személyében.

A Gotham by Gaslight egy meglehetősen sovány, nagyon rövid történetet mesél el, így az alkotók úgy döntöttek, hogy ahhoz, hogy ki tudják tölteni a nagyjából 70 perces játékidőt, alaposan kibővítik az alaptörténetet. Tulajdonképpen ez az animációs film legnagyobb hibája is, mert feleslegesen hoz be, a fan service-t egyébként jól kiszolgáló és a történetbe is belesimuló karaktereket - Poison Ivy, Harvey Dent, Harvey Bullock, Leslie Tompkins, Hugo Strange és Solomon Grundy is feltűnik majd. Kár, hogy a cselekményhez alig tesznek hozzá. Közben sem a nyomozás, sem a rejtélyek, sem Hasfelmetsző Jack egyébként jól ismert, de Batman különálló történetéhez igazított motivációja nem kap értelmes bemutatást, mélységet. Ahhoz ugyanis már kevés a játékidő, hogy részletesebben megismerkedhessünk a gyilkost hajtó igazi erőkkel, mert jelenleg nagyjából annyi jön át, hogy gyűlöli a nőket és őket okolja a társadalom hanyatlásáért. 

A Denevérember szerencsére nem a Ben Affleck-féle mindenki szó nélkül szétverek oldalát mutatja, de igazából a detektív vonal sem tud teljesen kiteljesedni. Ez nem egy új Sherlock Holmes-történet, még annak ellenére sem, hogy rengeteg az áthajlás, de közben sem a gyilkos kilétét övező misztikum, sem a rejtélyek felderítése nincs rendesen felépítve és kibontva, ezzel pedig a feszültség is elvész. Ráadásul a történet egy ponton szándékosan igyekszik félrevezetni a nézőjét, de a további időhúzás miatt még inkább szétesik a cselekmény, ami így a végére nagyon kapkodós lesz.

Ami viszont nagyon el lett találva, az a korhű hangulat. Laza természetességgel simul a viktoriánus korba Batman, mint jelenség, miközben az univerzum egyéb szereplőinek is megvannak az alternatív szerepei (ilyenek például a Robinok, akik ezúttal csavargó fiúk csoportja). Maga a látvány is remekül szolgálja ki a kor miliőjét, ráadásul az alkotók kényesen ügyeltek arra, hogy Mignolia megálmodott képei a lehető leghitelesebben keljenek életre. A már említett viktoriánus hangulat mellett némi steampunk és német expresszionizmus is visszaköszön, ez azonban kevés ahhoz, hogy olyanoknak is ajánlani merjük a filmet, akik nem elkötelezett Batman-rajongók.

Gamekapocs értékelés: 5.0

Batman: Gotham by Gaslight
Eredeti cím: Batman: Gotham by Gaslight
Rendezte: Sam Liu
Írta: James Krieg
Szereplők: Bruce Greenwood, Jennifer Carpenter, Anthony Head, Scott Patterson, Grey DeLisle
Játékidő: 72 perc
DVD- és Blu-Ray premier: 2018. február 6.

11.
Gykrizsi
#8: A new52 részek szerintem elég jól néznek ki. Amúgy ezek ilyen direct dvd filmek, nem várható el sokkal jobb minőség sajnos, mert soha nem hozná be az árát.
10.
NemecsekErno
Nekem sem a CGI hiányzik, csak a képregényektől megszokott rajzstílus.
Amit itt használnak, arról mindig a Teen Titans meg a Scooby-do ugrik be, nem a Batman.
9.
Drazhar
#8: Egyetértek. Nem magával a rajzstílussal van a gond, de olyan szinten ingerszegények a helyszínek, a környezet, stb. Teljesen üres, kopár minden a karaktereken kívül.
Nem tudom mekkora csapatok dolgoznak rajta, de évente jön három film, lehet ez az oka ennek :/
8.
BrockSamson
#5: Magam is nagyon szeretem a B:TAS-t, nem kifejezetten CGI-re gondoltam (bar gondolom mar nem igazan rajzolnak kezzel amugy sem), hanem ennek a stilusnak a fejlesztesere: tobb reszlet, jobb mimika, hasonlok.
7.
Necreon
#5: Bruce Timm stílusa az etalon. Épp a minap szedtem le a JL 1-2-őt és a JLU 1-2-3-at, nosztalgiázni 1-2 epizód esténként pont jó uborkaszezonban.
6.
Necreon
Selina király volt, meg Ivy az elején, de én amúgy az utolsó negyedét vagy harmadát bevallom átaludtam. Pedig a filmnézés nálam afféle szent rituálé, szóval ha én belealszok az már jelent valamit.
5.
McDuff
#4: Engem ez a stílus még mindig a Batman Animated Series-re és az Igazság Ligájára emlékeztet, amik mindig kellemes emlékeket idéznek fel bennem, ezért kívánom, hogy mindig maradjanak ennél, soha ne térjenek át vmi igénytelen csili-vili CGI animációra! Ma már amúgy is ritka a kézzel rajzolt RAJZFILM (ami nem japán anime).
4.
BrockSamson
Nezheto volt. Ertem, hogy a DC magaenak erzi ezt a grafikai stilust, de szerintem 2018-ban, a filmszeru videojatekok mellett ez mar nem uti meg a mercet. Nem mondom, hogy hagyjanak fel a rajzfilm megjelenessel, de azert fejleszthetnenek rajta.
3.
NemecsekErno
#2: Mondjuk nekem is.
Egy kicsit mindig csalódott vagyok a grafikai megvalósítás miatt a képregények színvonala után, de a történet be szokott jönni.
Csak egyszer csinálnának már egy vizuálisan is elfogadhatót.
2.
McDuff
A japánosat jobban várom de meglessük ezt is. Nekem mondjuk a Killing Joke is tetszett.
1.
Drazhar
Sajnos gyenge lett, most már zsinórban nemtudom hanyadszor. Utoljára talán a Bad Blood-dal zárult trilógia volt jó a denevértől.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...