Tűzgyűrű: Lázadás filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. április 11.
Még éppen csak beindulni készül az idei nyári moziszezon, de ha fárasztó agyzsibbasztásról van szó, akkor az első jelölt már be is futott. A Tűzgyűrű: Lázadás nemcsak rém buta, de még csak nem is szórakoztató.

Az öt évvel ezelőtt bemutatott Tűzgyűrű ugyan nélkülözte az egyediség legapróbb jeleit is, azt azonban lehetetlen elvitatni tőle, hogy nyílegyenes karakterei és cselekménye ellenére volt egy diszkrét bája a méretes bádogdobozok, a jaegerek és egy másik dimenzió monstrum szörnyei közötti, városokat porig romboló csörtének. Ebben persze óriási szerepe volt Guillermo del Torónak is, aki a bárgyú történetet is képes volt feldobni a korlátokat nem ismerő fantáziájával és az abból eredő világteremtésével. Egyszerűen stílusos volt a film, miközben a színészek is képesek voltak kihozni a maximumot karaktereikből. Elég csak Ron Perlman-féle Hannibal Chow-ra vagy Idris Elba által alakított sokat látott, önfeláldozó, határozott vezetőjére, Stacker Pentecostra gondolni. A film ugyan csak a kínai piacnak köszönhetően nem lett óriási bukás, de ez is elég volt ahhoz, hogy már del Toro nélkül, de folytatást kapjon a hatalmas robotok és a világunkat leigázni akaró kaijuk újabb összetűzése.

Azzal persze lehet vitatkozni, hogy mennyire van létjogosultsága egy folytatásnak, ha a világot bemutató, karaktereit felskiccelő első rész története egy kerek egész volt, kérdések fennmaradása nélküli lezárással. A Tűzgyűrű világában azonban rejlik annyi potenciál, hogy lényegében védhető egy ilyen kezdeményezés. Azzal viszont már nehezen lehet megbékélni, hogy a Tűzgyűrű: Lázadás egyértelműen úgy lett hangolva, hogy a Paramount Pictures által parkolópályára került Transformers-filmek hiányából fogant űrt töltse be, ezzel tulajdonképpen nyíltan felvállalva azt, hogy a készítők nem akarnak foglalkozni a további világépítéssel vagy a karakterekkel, és a forgatókönyv kilúgozott változatában csak a nagyot szóló látvány a fontos. Részemről még ez is rendben lenne, de sajnos a tátott szájas vizuális pornó is elmaradt, hiába kapunk nappali jeleneteket.

És hogy ezek után mi marad? A nagy semmi, a műmájerkedés, a papírvékony, iszonyúan buta cselekmény, a még butább, tipizált, de cserébe jól beazonosítható karakterek és a fordulatok hiánya. Egyszerűen hiányzik ebből a filmből a szív, a lélek, az elsőfilmes Steven S. DeKnight nem értette meg, mi tartotta össze az első rész szintén egyenes vonalú cselekményét. A rendező megelégszik a del Toro által felhúzott díszletekkel, és azt hitte, hogy ebben elég, ha nagy robotok és egyébként funkciójukat tekintve teljesen felesleges kaijuk majd összecsapnak. Az akcióknak nincs ritmusa, a koreográfia unalmas (jó, a lezárás nagyon dögös lett), ráadásul a méretes gépszörnyek az identitásukat is elveszítik, miután nincs igazi súlyuk. Nem véletlen, hogy nemcsak a tudományos halandzsa miatt volt szükség a robotok kétpilótás irányítására. Hol vannak már Gipsy Danger csontropogtató, gyilkos ütései? A mostani monstrumok csetepatéjából így egyszerűen elveszett a valódi erő, helyette pedig a méret lett a fontos, némi Gundam-áthallással, csak ez így már teljesen más liga.

És ez azért is fájó, mert a történet felütése a sablonok ellenére is egészen bizalomgerjesztő. Tíz évvel járunk az első film eseményei után. Raleigh Becket törésnél végrehajtott robbantása után már csak a világszerte szétszórt kaijucsontvázak, illetve a porig rombolt városok emlékeztetnek arra, hogy egykoron milyen véres háborút vívtak az óriások egymással. A világot korábban védelmező robotszörnyeket mostanra darabjaira szedték, hogy aztán az értékes alkatrészek a feketepiacon kössenek ki.

Itt jön be a képbe az egykori kadét, Jake Pentecost (John Boyega), az első részben önmagát feláldozó Stacker Pentecost (Idris Elba) fia, aki tehetségét elpazarolva inkább a buliknak és a kisstílű balhéknak él. Pechjére a sors összehozza a minijaegert építő Amara Namanival (Cailee Spaeny), akivel annak rendje és módja szerint rövid időn belül börtönbe is kerülnek. A kaijuk váratlan visszatérése és egy, a rossz oldalon álló új generációs Jaeger azonban ismét a volán mögé kényszeríti a tehetséges, de forrófejű egykori kadétot. A tét ugyanis ezúttal sem kisebb, mint a Föld sorsa. 

A Tűzgyűrű: Lázadás akár egy jó Godzilla-, Power Rangers- és Transformers-mashup is lehetett volna, de az egész végül egy stílustalan mixtúra lett, amiben semmi sem akar működni. Sem a karakterek, sem az akció, pedig ugye utóbbi még akár el is vihette volna a hátán ezt a látványmozit. Persze ha valaki megelégszik a Transformers-filmek logikátlanságával és totális agykikapcsolásával (tényleg mindent ki kell üríteni hozzá), vagy azzal, hogy robotok csépelik egymást két órán át, akkor ez a film kétségkívül neki készült. Ráadásul ők örülhetnek, mert biztosan kapunk még egy zúzást.

Gamekapocs értékelés: 3.0

Tűzgyűrű: Lázadás
Eredeti cím: Pacific Rim: Uprising
Rendezte: Steven S. DeKnight
Írta: Emily Carmichael, Steven S. DeKnight, T.S. Nowlin
Szereplők: John Boyega, Scott Eastwood, Tian Jing, Cailee Spaeny, Rinko Kikuchi, Burn Gorman, Adria Arjona, Charlie Day, Jin Zhang
Játékidő: 111 perc
Magyarországi premier: 2018. április 5.

24.
NemecsekErno
Hogy ez egy mekkora szar film!
Tegnap szerencsétlenségemre végignéztem. Mert az ember igenis maradjon pozitiv és várja a jól megérdemelt jutalmat, amiért képes volt másfél órát az életéből eldobni erre a minősithetetlen förmedvényre.
Az, hogy manapság minden szart látványos CGI-al próbálnak eladni, már egyszerűen vicc.

A "szinészi" játék meg....
Ezt a Boyega-t ki nyomja amúgy? A Star Wars-ban is az egyik leggyengébb volt, itt meg amit produkál az egyszerűen az emberiség elleni bűntettnek kellene kinyilvánitani!

A 3 pont teljesen megérdemelt, de csakis a látvány miatt ilyen rengeteg!
A szinészi teljesitményre: -10
21.
Windrider
Nekem pont hogy az első film hatalmas pozitív csalódás volt. Pontosan azt kaptam amiért mentem, látványorgiát, de amin igazán meglepődtem, hogy az akció nélküli jelenetek sem voltak valahogy üresek. Nem volt erőltetett romantika, sem ízetlen viccelődés. Valahogy pont eltalálták a szintet. Nem mondom nyilván, hogy világklasszis, de ha mondjuk a Transformers-hez vagy hasonló szimpla látványfilmhez hasonlítjuk, szerintem simán kiemelkedő. Nekem nagyon bejött. Kíváncsi vagyok erre a második részére, remélem azért nem cseszték el tényleg ennyire...
20.
Formula1fanatic
A filmet nem láttam de azt bizton kijelenthetem, hogy a trailer egy f*s :D A film első része feledhető volt.
17.
Ooorky
#16: Nyugi, mire befejezed a középsulit megjön az eszed és az ízlésed (remélem).
16.
https://www.amazon.com/Pacific-Uprising-Original-Picture-Soundtrack/dp/B079NBPNTV

CD-t is érdemes beszerezni azoknak akiknek bejött a film, mert a score nem kap egy hűde nagy teret, viszont önmagában pedig rohadtúl erős.
15.
Perseus84
Ez a "film" nalam mar akkor bukott mikor probaltak elmagyarazni h miert kell 2 embernek iranyitani egy robotot. Ez biztos egy alternativ univerzum es meg nem talaltak fel a taviranyitot!!!
14.
#10: A csavar nekem is adta, Charlie Day remélem 3. részben is kap ekkora teret.
Boyega viszont uralja a filmet, a csávó gigászi tehetség.

Szerintem ez a rész, bár hangulatában annyira nem erős, mint a 2013-as, látványában úgy odacsap, nem térsz magadhoz.
A Ready Player is már megvakított szinte, itt viszont tényleg nem láttam.
Az a nyitójelenet a Jaeger roncsában, az valami epic, az az egéz üldözés, a díszlet.

Nagyon adta amúgy, rohadtúl bejön a film, főleg, hogy a trópusi hangulat érződik mindenen (kivéve ugye a havas jelenetek), a díszletek, azok a finom, meleg kékek mindenütt.
13.
#12: 100-100 ez nálam. Ready Player One-t 2-szer, Hurricane Heist-et 1X néztem, azok is adták, de egyelőre ez a favorit.
Mondjuk még Rampage a héten várat magára, le viszont a trónról már nem taszíthatja.
12.
A sok Transformers monster film fikázó itt is összegyűlt, de ez nem tántorított el.
Én már 6X láttam, szerintem év eddigi legjobbja.
Áh,,, attól a gigászi 3 Kaiju in One-tól már azt hittem elsőre is, hogy bepisilek, de 3. alkalommal végül sikerült is.

Színészi játékot is csak az fikázza, aki a ratyi szerelmes filmekhez van szokva, a látvány a helyén, a zene csak úgy pörög, kész voltam, mikor a karddal széthasítják a szörnynek a testét.

Steelbook-ban őrzöm előző részt is, Guillermo mester odacsapott 2013-ban, úgy, hogy még Kojima se győzte a köszönőlevelek írását, ezúttal kimaradt a projectből.
A rendező csávó a zseniális Spartacus sorozatért volt felelős, iszonyat odatette magát a csávó.
Olyan adrenalinnal pörög, 360 fokon ez a film kirepültem a székből, mert az előző részhez kéepst kétszer annyi robot, szörny, meg minden van.
Jelmezek is csúcsok.
11.
CitromH
#10: "még az első résznél is jobb volt"

Na hát ezt nem is kétlem. Azt nagyon nehéz lenne alulmúlni. Én mindenevő vagyok. A legtöbb filmben megtalálom azt, ami miatt valamiért mégis tetszik. Természetesen akad néha kivétel, és a Pacific Rim pont a kivételek egyike. Szerintem alulmúlhatatlan, és ha lenne olyan kategória, hogy 14 éven felül nem ajánlott, akkor ezt meg is ítélném neki.
10.
sunstreaker
Nem tudom megérteni, hogy mi nem tetszik nektek ezen a filmen, szerintem szuper film volt, volt benne egy jó csavar is, a színészi munka az olyan amilyen de hát na.. de ettől eltekintve egy 7 pontot simán megérdemel, ez még az első résznél is jobb volt , de persze azok a szar - húgy osca filmek simán 10 pontosak nem ??? Nektek semmi nem jó, minden film szar ami nem marvel super heroes . .
9.
sloth
#7: Na na na na na. Hé
Nagyon rossz színészek és Charlie Day
Na
8.
Aang
Ez pont annyira xar volt, mint az előző.
Nem értem miért kezdődik minden kritika, az első rész fényezésével.
Borzasztóan xar film, néhány jó akció jelenettel. Kész ennyi.
7.
Parano1d
Rossz film, nagyon rossz színészekkel.
Az egyetlen, szerethető karakter volt a kiscsaj volt. Ok, hogy látványmozi nulla történettel, de azért minimális szereplőválogatás nem ártott volna egy ekkora költségvetésű filmhez.
5.
Tibi80
Nem volt egy világmegváltás..de 1x ezt is meg lehetett nézni, nyilván nem kerül be Blu-Ray lemezen díszdobozos formában az ember kollekciójába, de tűrhető volt. :)
2.
Ooorky
#1: Igazad van, 2 pont.
1.
KRAT0S
Tanuljatok már meg pontozni,az isten áldjon meg benneteket.
Tény hogy szar film,de nem 3 pont! közepes egyszer nézős mozi (5 pont)
ami 3 pont körüli azt 15-20 perc után ki is kapcsolod mert nézhetetlen..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...