Bosszúállók: Végtelen háború filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. április 25.
A Bosszúállók: Végtelen háború a Marvel-moziverzum elmúlt tíz évének a csúcspontja. Végre beköszön Thanos, az időközben felbomlott Bosszúállók szövetsége pedig minden eddiginél komolyabb kihívás előtt áll.

A Marvel egy évtizede még maga sem gondolta, hogy Vasember bemutatkozása és Nick Fury felbukkanása egy egészen izgalmas útra tereli a filmiparban korábban sokat bukdácsoló képregényes céget. Végül az egészből kinőtt a Marvel-moziverzum, egy több fázisra bontott, tudatosan felépített központi történetfolyam, ami most, a Bosszúállók: Végtelen háborúval éri el tetőpontját. Ahol a szálak nemcsak összeérnek, de új utat is nyitnak majd az egész univerzumhoz most csatlakozó hősök előtt, miközben jó eséllyel ez lesz sokaknak a végállomás. És bizony ez így rengeteg buktatót rejt magában. Nem elég, hogy rajongók millióinak kell megfelelni (mégis csak az utolsó nagy össznépi csörtéről van szó), de a cselekmény egyben tartása sem ígérkezett egyszerű feladatnak, főleg ilyen sok karakterrel. És akkor még ott van a főgonosz, a tíz éven át csak rejtőzködő, többnyire csak extra jelenetekben felbukkanó Thanos, akit könnyen utolérhetett volna a Marvel-főgonoszok visszatérő betegsége, a semmitmondó világuralmi törekvések és az olcsó megalománia.

Ezzel szemben a Bosszúállók: Végtelen háború egy nagyon összeszedett, jól átgondolt, érett film, ami egyszerre humoros, érzelmes, drámai, feszült, és amiben Loki után végre olyan főgonoszt kapunk, akit egyszerre tudunk majd csodálni és gyűlölni. Thanos ugyanis nem egy céltalan, "csak mert el akarom pusztítani az univerzumot" alak. Hihetetlenül jól árnyalt karakter, aki a kitűzött célját tekintve határozott elképzelésekkel bír, és ennek rendel mindent alá. És ebből fakad majd a saját tragédiája is, mert amíg a Bosszúállóknak is meglesznek a maga érzelmes pillanatai, addig Thanosnak is meg kell majd küzdenie a saját démonaival, amelyek folyamatosan emésztik őt belülről. Igaz, világképe és filozófiája nyílegyenes, de olyan, a mai társadalmunkat is érintő problémára van felfűzve, ami miatt lehetetlen, hogy ne ítéljük el vagy azonosuljunk tetteivel és annak következményeivel.

Ami a Bosszúállókat illeti, ők a Polgárháború utáni szakadást még mindig nem heverték ki, de szerencsére a filmben nem is azzal telik az idő, hogy ismét összekovácsolják a csapatot. Sőt, a Végtelen háború igazából meg sem kísérli az egyesítést, helyette nagyon ügyesen több részre szedi a csapat tagjait. Lehet, hogy valakinek ez csalódást fog okozni, de ezzel az alkotók két legyet ütöttek egy csapásra. Egyrészt olyan, eddig egymással soha nem találkozó hősöket hoztak össze egymással, akik között baromi jól működött a kémia és a dinamika, másrészt a véges játékidő miatt így nem éreztem azt, hogy van olyan karakter, aki teljesen háttérbe szorult volna. Természetesen most is vannak központi hősök, akik a cselekmény hajtóerejét adják, így nyilván a fókusz alapvetően rájuk helyeződik, de így is mindenkinek bőven jut minőségi játékidő, köszönhetően annak, hogy térben és időben is több helyszínen zajlanak az események. Ráadásul egyik sem az időhúzást szolgálja, mindegyik csapatnak megvan a maga feladata és mindegyik szépen megjárja a maga poklát, amikor szembetalálkozik Thanosszal.

Ennek eredményeként a filmben nincsen üresjárat. Végig lendületes, izgalmas és nem utolsó sorban humoros. Nehéz elképzelni, hogy egy ennyire kiélezett helyzetben is van még energiájuk a Bosszúállóknak bohóckodni, de ha csapatnak olyan tagjai vannak, mint Tony Stark vagy a másik nárcisztikus, önelégült pojáca, Doctor Strange, esetleg a Galaxis Őrzői, akkor lehetetlen nem lecsapni a magas labdát. A Russo-fivérek ráadásul nem a Marvel moziverzumára néha jellemző gyerekes humorral oldják a feszültséget, és így Star-Lordék megszokott fárasztó poénjai is sokkal jobban ültek, nem csoda, hogy a legjobb beszólásokat is nekik köszönhetjük.

Amivel viszont nehéz megbékélni, az az akció. A Polgárháború repülőtéri jelenete is csak a sok, egymásnak feszülő szuperhős miatt volt elsőre izgalmas, valójában egy nagyon ötlettelen csihi puhit kaptunk. Úgy tűnik, a koreográfia nem a rendezőpáros erőssége, mert a Földön zajló, előzetesben is látott csata például unalmas, ami azért meglepő, mert a társaság másik része egy másik jelenetben meg egy nagyon izgalmas, feszes, ötletes, látványos és drámai csatát vív Thanosszal. Egyedül azzal védhető az akciók visszafogottsága, hogy ez a film valójában a Végtelen Kövek összegyűjtéséről szól, miközben remekül festi fel Thanos hátterét és új lendületet ad a Bosszúállók egységbe kovácsolásának is.

Nyilván anyagi okai is vannak, hogy végül két részre szedték a Végtelen háborút, de ez teljesen indokolt. Lehet, hogy sokan mégis hétszentségelni fognak, hiszen újabb egy évet kell várnunk a folytatásra, de ez a rész tényleg kellett ahhoz, hogy Thanost felépítsék, hogy megszerezze a köveket, és hogy látszólag végzetes gyomrost vigyen be a Bosszúállóknak. Közben pedig az egész egy teljes, kerek élmény, aminek az élvezetéhez sokat tesz hozzá, ha ismered az összes fázist, de így még izgalmasabb, milyen irányba terelik majd tovább a történetet, hogy mi lesz hőseinkkel, az univerzummal, és nem utolsó sorban magával a főgonosszal. Az elmúlt tíz évet ugyan még mindig nem sikerült megkoronázni, de a ceremónia már kezdetét vette.

Gamekapocs értékelés: 8.5

Bosszúállók: Végtelen háború
Eredeti cím: Avengers: Infinity War
Rendezte: Joe Russo, Anthony Russo
Írta: Christopher Markus, Stephen McFeely
Szereplők: Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Elizabeth Olsen, Vin Diesel,  Zoe Saldana, Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Paul Bettany, Tom Holland, Tom Hiddleston, Josh Brolin, Sebastian Stan
Játékidő: 149 perc
Magyarországi premier: 2018. április 26.

29.
Rakottkrumpli
#27: "Ennek a filmnek amúgyis, se eleje, se vége nincs."
Ja, mert ennek lesz még egy része ;) Meg van 18 előző rész, aminek a folytatása, szóval nem véletlen. Kontextusból kiragadva nyilván így tűnhet. De csak erre a mondatra akartam reagálni. Nyilván mindenkinek más jön be. Engem nem zavar, ha másnak nem tetszik, ami nekem igen. Nem nézek mást hülyének ezért és magamat sem érzem különlegesnek. Bár anyukám azt mondta az vagyok, szóval mindenki bekaphatja! :D
28.
#27: Csak, hogy a tüzet is szítsam, ha már rámfogták.
27.
Ennek a filmnek amúgyis, se eleje, se vége nincs.
SPOILER
Csettint valamit a haver, mert összegyűjti a köveket és akkor eltűnik a fél univerzum lakossága.

SPOILER VÉGE

Ez minden csak nem B kategória.
Ez ZS kategória.
Ekkora blöff, blődséget még életbe nem láttam.
26.
#24: Kimondom én ha kell.
A "szerintem" pedig szerinted mit jelent?
Mi ebben a kedélyszítás ember?

Hallod?
Egy rakás külföldi kritikus van, aki a Rampage-t dícsérte, erre meg 2-3 pontot se adott.
Egyetértek velük.
Nekem ez nem jött be és kész, írtam én, hogy B+ hülye akinek bejön az Avengers vagy hol szítottam a tüzet mi?

Nincs jog ellenvéleményre?
25.
Yanez
#24: Én megpróbáltam kimondani, de a feléig sem jutottam, s már röpült is a taknyom a röhögéstől. :)
24.
Mortis
#23: te meg komolyan direkt próbálod szítani a kedélyeket. :D
pacific rim meg rampage jobb? élőszóban ezt nembírnád kimondani röhögés nélkül.
23.
Nekem is tetszett, de igazából nem annyira lett jó, mint amennyire vártam volna.
Kissé gyorsan váltogatnak A,B,C és még ki tudja hány helyszín között.
Sok karakter nagyon keveset kap és sok párbeszédet fel is áldoztak az olsó poénkodás kedvéért.

A Rampage és a Pacific Rim szerintem jobb filmek, de ez se volt rossz.
Sok szép élménnyel gazdagodtam, de még mindig nem vagyok Marvel rajongó.

100-60 tőlem.
22.
Rakottkrumpli
#21: SZPOJLER: Nekem kb addig a 6 és fél másodpercig át adta a "nekúrjálmárfel" érzést, amíg eszembe nem jutott, hogy lesz a pókembernek folytatása. :D Igazából vissza tudnák hozni ezt a feszültséget egy olyan mozzanattal, hogy mondjuk a második rész első 3 percében thanos elpusztítja az összes követ. (Mert ugye elég egyértelmű, hogy az idő köve oldja majd meg a gondokat.)
21.
hadzsime
Remek film lett, de a sok halál nekem nagyon súlytalannak tűnt. Úgyis tudja mindenki, hogy vissza fogják őket hozni, szóval nem volt a vége annyira sokkoló mint amennyire a készítők fel szerették volna tüntetni.
20.
Firsttime
#19: SZPOJLER


Hát én személy szerint pont a rengeteg elhalálozás után várom a második részt a legjobban. Aki nem hülye persze hogy tisztában van vele, hogy bizonyos karakterek visszatérnek, itt a nagy kérdés a hogyan is oldjuk meg hogy ne legyen halott a fél univerzum a maradék hősökkel. Mivel eddig ezt csak egy ember tudta, strange, aki ugyi előre nézett az időben. De ő halott... Szóval mindenképp érdekes lesz a második rész is. És ez egy baromi jó film.
17.
sikwitit
#16: Ez pont úgy igaz, ahogy leírtad. Saját vélemény a tegnap esti vetítés után Londonból.:

Pont annyi Dráma/Románc/Humor/Akció volt a filmben amire azt mondtam, hogy pont elég. Se több se kevesebb. Elég sok volt a meglepő fordulat és pont az volt a jó a filmben, hogy nem előre kiszámítható elemekből áll. (A végtelen kövek összegyűjtése kívételével).

Habár a film csalóka a maga 159 perc hosszával, számomra ez az egyetlen negítívum, hogy még el tudtam volna nézni belőle lazán + 1 órát.

A Civil War a kedvenc filmem jelenleg a Marvel Menüjértől, de most úgy vagyok vele, hogy mindenképp meg kell még1x tekítenem ezt a filmet jövő héten, mert el kell ismerni : Ez jött, látott és tarolt. Kiváncsi leszek mikorra várhatók a Box Office reportok és hogy mennyi idő alatt lesz Top Listás rekorder, mert, hogy az lesz az tuti.


Aki még nem látta a filmet de fikázná, az tegyen vele egy próbát. Ettől jobb filmet az évben popcorn mozi kategóriában nem hiszem hogy találni és valószínű, hogy a Deadpool 2 sem fog felérni hozzá. (Bár ne legyen igazam). Erősen ajánlott az eddigi MCU filmek és karaktereinek ismerete, hogy a legtöbb dialógust/poént megértse az ember. (Lásd Racoon poénjai :D ) Számomra eddig 9.1/10 de még nem láttam szinkronosan, az tuti hogy még rádob az élményen.

Ja és DC fan vagyok, kár hogy a Warnernek Nolan óta nem jött össze maradandó alkotása.

16.
Jigsawwasright
Én tegnap láttam a filmet. Nekem valahol az Ultron környékén lett nagyon elegem a Marvel moziverzumból. Olyan súlytalanná és érdektelenné vált az egész, hogy eddig egyáltalán nem sikerült újra lázba hozniuk. A Pókembert megnéztem, és a Thor Ragnarök-ot is, de minden pozitívumuk ellenére egy pillanatra nem tudtak izgalmat kiváltani belőlem. Hiányzott a cselekedetek súlya, következménye. Mindig ugyanaz a recept, mindig ugyanaz a megoldás.

DE! Ezt most megnéztem, mert jött egy lehetőség, hogy beüljek a sajtóvetítésre. És azt kell hogy mondjam, hogy ez a film elképesztően el lett találva. Valaki lejjebb írta, hogy a kritikák alapján szokásos Marvel középszer. Ez annyira elkeserítő, mert ennél nem is lehetne messzebb az igazságtól, de mivel látott egy Metascore-t, levonja a következtetést. És a legszomorúbb, hogy én is ezt tenném. Pedig most nagyon csalóka az eredmény. Végre volt miért izgulni a szó klasszikus értelmében! Végre volt feszültség azon túl, hogy ez a felhőkarcoló is összedől e. Számomra ez sokkal közelebb áll a blockbuster jelentéséhez, mint az elmúlt évek agyonajnározott szuperhősfilmjei. Thanost nagyon eltalálták, a poénok nagy része ült, rohadt kreatív látványelemek és akciójelenetek voltak benne, dramaturgiailag konzekvens volt ( leszámítva egy jelenetet, de az...), és elképesztően ütős momentumok voltak benne.

Szerintem nagyon jót tett az egész Marvelnek egy kis komolyság a sok limonádé után. Végre nincs teljesen poénra véve. Közben mégis eddig ezen röhögtem a legtöbbet, mert jól vannak elhelyezve a vicces jelenetek.

Összegezve, jó volt b@sszameg, kellett már ez mint egy falat kenyér, végre azt érzem, hogy újra érdekelnek a szuperhős filmek. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt leírom, de nézzétek meg, ha már ti is kiábrándultatok a zsánerből! És végképp, ha még nem! Ne higgyetek vakon egy Metascore-nak...
10/9
15.
delphijos
#9: Pont úgyanúgy vagyok vele én is. Nem hiszem hogy a többi hasonló film bármivel is jobb lenne manapság ( sőt ) , egy 1.5-2 órás kikapcsolódásnak simán elmennek. Nem ezeket teszi fel a polcra az ember díszdobozban nyilvánvalóan.
14.
Ooorky
#12: Első képregénye a 2. világháború alatt készült és azzal vált híressé, hogy bevitt egy bal horgot Hitlernek...
13.
almaspite
#4: Aha. Nem.

https://www.youtube.com/watch?v=k_HLX-LZmIg

Vér és erőszak részei ezeknek a "gyerekes" képregényeknek. Ezek csak, hogy minél több csilliárdot kapjanak, rájöttek hogy gyerekes családokra is ki kellene terjeszteni a dolgot.
12.
Ramirezx
Ez az Amerika Kapitány eléggé propaganda szagú elnevezés.
11.
user101
Azt gondolom, hogy a "tűzokádó lézer dinón lovagló transzformersz"-hez képest már nem lehet magasztosabbat alkotni, nem is érdekel... nincs benne potenciál ! :DDD
10.
McDuff
#8: a hogyvolt.blogja az szórakoztató, pont odavaló :D de úgy tűnik nem tudja levetkőzni azt a stílust magáról ha azon kívül kell "mozogni" :D
9.
Lord Zozo
Ezektől a Marvele-es szuper hősös filmektől én pont azt kapom amit várok. Látványos ,szórakoztató kikapcsolódást. Nem kellenek nekem mély tartalmú beszélgetések, elgondolkodtató filozofálások. Legyen picit humoros, könnyen emészthető film.

Sokkal inkább megnézem egy nehéz munkanap után az egyik Marvel-es filmet 20. alkalommal, mint mondjuk a víz érintését vagy valami hasonlóan mély gondolatok érzések kiváltó filmet.
8.
#5: Ne is mondd.. Sixx nevét már nagyon rég megjegyeztem Index-en. Tőle pozitív kritikát én még nem olvastam.
7.
amadeusz gyermeke
Az összes megjelent kritika összesítés alapján egy jó középszer Marvel átlag. Nenem szabad nagy elvárásokat Támasztani iránta, és akkor nem lesz gond.
6.
Mortis
#5: én pont az ilyen kritikákat találom a legszórakoztatóbbaknak. nincs is jobb, mint sznobokon nevetni. : )

#3: én is így vagyok. a galaktikus csipet csapat miatt nézem majd meg, mert a második film közben néha majd megfulladtam a röhögéstől.
5.
Macifasz
#1: Pedig ez egy borzalmasan rossz kritika. Ordít róla,hogy már eleve úgy ültek be rá, hogy akkor is szidni fogják, ha nem adj isten tetszik majd nekik. Nem hazudtolták meg önmagukat.
4.
Buggy
#2: Ezek képregény filmek, pont arra van, hogy a jók legyőzik a gonoszat, ahogy általában a gyerekeknek képregényekben szokás, a rossz meg megkapja méltó büntetését, se több se kevesebb. Ez egy tuti recept ezt kell követni és erre kell számítani.
3.
Anti4730
Ja es meg a galaxis őrzői is egész vállalható a világa miatt, de a bosszúállók meg Amerika kapitány szerintem nagyon bééna:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...