Sicario 2 - A zsoldos filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. július 11.
A drogkartellek szintet lépnek, így már nem a drog jelenti a fő bevételüket, hanem az embercsempészet, amibe terroristák menekítése is belefér. Az USA kormánya úgy dönt, ideje ismét bevetni Matt Gravert és csapatát.

A két és fél évvel ezelőtt bemutatott Sicario - A bérgyilkos ugyan semmit sem tett hozzá a drogkartelles panelekhez, ellenben a végeredmény egy erőteljes neowestern-thriller kombó lett, amiben Kate Macer kíséretében a játékidő végéig a néző is teljesen sötétben tapogatózott. A cselekmény feszességét, szikár jellegét csak fokozta Jóhann Jóhannsson nyugtalanító kísérőzenéje, Roger Deakins festői képei és Denis Villeneuve sallangoktól mentes rendezése, miközben a mocsoktól, a gátlástalanságtól bűzlő háborúban ember embernek a farkasa volt. Ebben a szabályokat teljesen nélkülöző könyörtelen világban nemigen fért meg Macer idealizmusa, mégis remek ellenpólusa volt Gravernek és a drogkartellek háborúiban edződött Alejandrónak, akik attól sem riadtak vissza, hogy a cél érdekében feláldozzák az FBI-ügynököt. Feloldozást azonban nem kaptak hőseink, és végül a lelküket nyomasztó bosszú sem nyújtott megnyugvást. 

Legalábbis más okot nemigen találtam, ami indokolná, hogy a Sicario folytatást kapjon. Az első rész egy nagyon jól lekerekített, egész történetet mesélt el, ráadásul a film végén a feltett kérdésekre is megkapjuk a válaszokat. Napjaink egyik legjobb krimi-thriller írója, Taylor Sheridan azonban úgy látta, érdemes kiterjeszteni a maga teremtette világot, és ha már így tesz, akkor hősei lelkébe is nagyobb betekintést enged. Nem kellett volna, mert amíg a Sicario első része akcióbetétek nélkül is tökéletesen működő, feszült thriller volt, addig a folytatás csak egy klúgozott, néhol önismétlő visszatérő ebbe a bűnös világba. Kevesebb a rejtély, több az akció. Ráadásul Sheridan úgy igyekszik elmélyülni, főleg Alejandro lelki világában, hogy megerőszakolja rejtélyes, bosszúból táplálkozó énjét, klisékre építkezve pedig felfedi érzelmesebb oldalát.

A karakterek újabb rétegekkel felruházása persze önmagában nem gond, de közben a cselekményből elveszett a meglepetés ereje. Nincsenek feszült pillanatok, a háború résztvevői nyílegyenesen teszik a dolgukat. Persze, parancsot teljesítenek, de ezúttal mintha több moralitás, lelkizés lenne jelen, így a fókusz szépen fokozatosan eltolódik a cselekmény motorját berúgó drogkartellek elleni háborúról, helyét pedig Alejandro morális iránytűjének egyenesbe állítása veszi át.

Pedig a történet biztató felütéssel nyit. A drogkartellek mostanra már nem a drogban látják a legnagyobb üzletet, hanem az embercsempészetben, és bizony nem csinálnak belőle lelkiismereti kérdést, ha az amerikai-mexikói határnál terroristák átjutását is segítik. Az amerikai kormánynál akkor telik be a pohár, amikor ilyen módon az országba jutott terroristák robbantásos merényletet követnek el. A külügyminiszter megbízza Matt Gravert (Josh Brolin) és akciócsoportját, hogy oldják meg a helyzetet. Graver természetesen korábbi bajtársát, a drogkartellek háborúiban edződött Alejandrót (Benicio del Toro) hívja segítségül, akivel közösen kitalálják, hogy egymásnak ugrasztják a kartelleket, és csak később, a belső háborúban legyengült vadra csapnak le. A terv végül balul sül el, Graver az amerikai, Alejandro pedig a mexikói oldalon igyekszik kihozni a legtöbbet a megváltozott helyzetből.

A Sicario 2 - A zsoldos több aspektusból megvizsgálva is egy teljesen felesleges folytatás. Semmit nem ad hozzá az első rész által felépített, farkastörvények uralta kegyetlen kartelluniverzumhoz. Előtérbe helyezi hőseit, de a kliséken túl semmi izgalmasat nem tudunk meg róluk, ráadásul a háborúról sem derül ki semmi új. Hiányzik belőle a feszültség, a feszes tempó, cserébe viszont több akcióbetétet kapunk, amelyek ezúttal is remekül lettek megkomponálva. Természetesen adja magát, hogy egy harmadik részben még mélyebbre merüljünk a mocsokban, de nem biztos, hogy ebben a kilúgozott formában van értelme ezt tovább folytatni.

Gamekapocs értékelés: 5.0

Sicario 2 - A zsoldos
Eredeti cím: Sicario: Day of the Soldado
Rendezte: Stefano Sollima
Írta: Taylor Sheridan
Szereplők: Josh Brolin, Benicio Del Toro, Matthew Modine, Catherine Keener, Isabela Moner, Jeffrey Donovan, Manuel Garcia-Rulfo, Elijah Rodriguez, Howard Ferguson Jr., David Castaneda
Játékidő: 122 perc
Magyarországi premier: 2018. június 28.

7.
Macifasz
Kevés. Nekem se tetszett annyira, de az 5 pont ilyen Filmmánia szintű alkotást sugall, annál pedig sokkal jobb. :-D Az első nagyjából 80 perc sztem rendben van. Számomra volt feszültség is rendesen. Aztán az utolsó 40 perc rontja le az összképet és két főszereplő totál karakteridegen, idióta döntéseivel. :-( De még így is egy 7/10-et ér nálam. Csak sajna sokkal jobb lehetett volna, ha az utolsó felét nem kúrják el.
6.
CitromH
Nagyon terveztem, hogy megnézem, mert az első részt imádtam. Meglepődtem, hogy ez mégsem fog bekövetkezni, ugyanis nem játszák feliratosan.

Vicc.
Del Toro hangját nem lehet utánozni.
1.
xanatos0911
Robert Deakins helyett inkább Roger Deakins.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...