ŰrDongó filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. december 20.
Link másolása
A Kubo és a varázshúrok rendezője, Travis Knight nem reformálja meg a Transformers-sorozatot, de végre nem egy üres, öncélú, buta akcióorgiát kapunk, hanem egy szívvel és lélekkel megtöltött kalandot.

Michael Bay elmúlt években elkövetett Transformers-ámokfutásának szerencsére a sorozat legutóbbi felvonásának, a Transformers: Az utolsó lovagnak egyértelmű anyagi kudarca vetett véget. Sajnos az öncélú, megalomán robbantáscunami majdnem kinyírta a filmes Transformers-franchise jövőjét is, hiszen a Paramount Pictures a bevételi adatokat látva azonnal behúzta a kéziféket. Végül az akkor már javában tervezett ŰrDongó-projekt megmenekült, a stúdió pedig egy olyan rendező kezébe adta a sorozat jövőjét is meghatározó mellékágnak szánt filmet, aki korábban csak stop-motion filmeken dolgozott.

Travis Knight azonban a Kubo és a varázshúrokkal vagy ParaNormannel már bizonyította, hogy remekül ért a történetmeséléshez és a karakterekhez. És valahol ez az ŰrDongó legnagyobb erőssége is, mert hiába vannak benne sekélyes pillanatok, unalomig ismert panelek, meg 80-as évekbeli nosztalgia-hullámvasutazás, valójában egy kisebb léptékű, földhöz ragadt, de mégis nagybetűs kalandot kapunk, csupa szívvel és lélekkel megtöltve.

1987-ben járunk, a Cybetronon tombol az Álcák és az Autobotok közötti háború. Utóbbiak vesztésre állnak, így Optimus fővezér a Földre küldi egyik megbízható társát, ŰrDongót, hogy ott újraszervezhessék az ellenállást. ŰrDongó azonban a Földre érkezését követően kénytelen farkasszemet nézni Villámszárnnyal, az összecsapás eredményeként pedig nemcsak a hangját, de memóriáját is elveszíti. Az alaposan megtépázott kis robot végezetül egy bogárhátúvá változva húzza meg magát San Francisco közelében, egy roncstelepen. Végül egy 18 éves, a helyét a világban kereső lány, Charlie (Hailee Steinfeld) talál rá az ütött-kopott, lerobbant ŰrDongóra, és hamar világossá válik számára, hogy nem egy közönséges Volkswagen Bogarat szerzett magának születésnapjára. Ekkor még egyikük sem sejti, hogy két Álca, Shatter és Dropkick a Föld felé tart, hogy kiderítsék, hol bujkál Optimus.

A cselekmény ezúttal sem körmönfont, de legalább nem is egy értelmetlen, marhaságokat összehordó zagyvaság. Jól behatárolt keretek között zajlik a történet, ahol az arányok is egészségesen lettek elosztva, így végre van idő, hogy alaposabban megismerjük a karaktereket, miközben lehetőséget kapott a két főhős, hogy a közöttük kialakuló kapcsolat és barátság is elmélyüljön. Ennek megfelelően ne is várjuk el ettől a filmtől, hogy percenként valamilyen bazári akcióval vegyen le minket a lábunkról. Gondolkodni most sem kell, de az ŰrDongó a 80-as és 90-es évek klasszikus, szerethető családi filmjeinek a hangulatát idézi meg, éppen ezért nincs abban semmi meglepő, hogy bátran nyúl vissza a kor sikerfilmjeinek receptjeihez. Legyen szó az elképesztően jól összeválogatott zenékről vagy a konkrétan megidézett klasszikus pillanatok felelevenítésétől. Lesz itt Terminátor-, Vissza a jövőbe- vagy éppen Iron Giant-kikacsintás is.

Ugyanez a szerethetőség jellemző a karakterekre is. ŰrDongó és Charlie kapcsolatára van felfűzve a teljes történet, és bizony mindketten szenvednek valamitől. Hiába a fémváz, Dongó bizony egy meglehetősen érzékeny lény, de a személyes tragédiától sújtott Charlie sem nevezhető hétköznapi lánynak, aki végre nemcsak egy biodíszlet picsanadrágban, hanem egy hús-vér ember, aki a játékidő előrehaladtával nem csupán társa, de barátja is lesz a robotnak. Egyszóval mindketten egymás megmentői. Közben pedig az emberi lépték az akción is nyomot hagynak, így végre tökéletesen követhető, ahogy egymásnak esnek a robotok, akik a korszaknak megfelelően megkapták a klasszikus G1-külsőt, és bizony ez sokkal jobban áll nekik, mint a Bay-féle modernebb kinézet.

Mindezek ellenére nem tökéletes film az ŰrDongó. A legnagyobb gyengéje, hogy nem mert merészet húzni, valami újat mutatni, helyette a már említett klasszikus családi filmek paneljeire épít, ez pedig a kezdetektől fogva kiszámíthatóvá teszi. Cselekménye és karakterei is papírvékonyak, de legalább nem olyan idióták, mint a korábbi részekben. Ezzel szemben jól körülhatárolható problémáik, céljaik vannak. És bár jól áll a filmnek, hogy visszavett a tempóból, azért a film elején és végén látott két nagy akció mellett elfért volna még egy-két kisebb csörte. De ez a legkevesebb, mert az ŰrDongó ennek ellenére is nagyon szórakoztató és látványos film, aminek a sorozat történetében először végre szíve és lelke is van, és ezért nem győzünk eléggé hálásak lenni az alkotóknak. A jövő ennek ellenére bizonytalan, de ha hinni lehet a korai híreknek, akkor ha jól teljesít a kasszáknál a film, akkor következhet egy újabb mellékszál, ami elvileg Optimus fővezérre fog koncentrálni. A részünkről jöhet!

Gamekapocs értékelés: 8.0

ŰrDongó
Eredeti cím: BumbleBee
Rendezte: Travis Knight
Írta: Christina Hodson
Szereplők: Hailee Steinfeld, John Cena, Pamela Adlon, Kenneth Choi, Gracie Dzienny, Peter Cullen, Glynn Turman, Vanessa Ross, Jorge Lendeborg Jr., John Ortiz
Játékidő: 114 perc
Magyarországi premier: 2018. december 20.

13.
13.
kopic
#11: ?
Azt irta, hogy Bay-telenites. Az uj reszeket ő rendezte ugyebar...
12.
12.
kopic
9.
9.
Max3000
Végül is,ha az összes magyar filmes/gameres oldalon mindenki szarozza a transformers filmeket,akkor a hazai mozikba csak olyanok járnak transformers filmekre,akik nem kommentelnek forumokon?
8.
8.
Ooorky
Egy TF film amiben nem rángatózik folyamatosan a kamera, van színészi játék és kifejezetten tetszett.
Ezt se hittem volna, hogy leírom valaha.
7.
7.
Jól néz ki a film, szimpatikus a szereplő is. Nagyon várós film lesz.:)
6.
6.
ez de fasza...végre nem okádás micheal bay utólag is üzenem hogy beveheted a fszt a transformersért és TNT is te kretén!
5.
5.
hedzsooo
Ez a filme teljesen rendben volt, nem kell itt mindig mindenkinek újateni.

Amit akartak, azt szépen össze is hozták ezzel a TF filmmel végre, simán 9/10 de mivel nekem pont az ilyen hangulatú részek/történetek tetszettek meg a képregény/rajzfilm világában is, nálam megvan neki a 10/10, + tuti párszor megfogom nézni újból, amíg jobb nem lesz esetleg még ennél is! :)
4.
4.
Batman
Óriási ez a szinkron a trailer alatt :D Remélem nem ilyen szar a filmben.
3.
3.
Extol
Herbie a kicsikocsi újratöltve
2.
2.
Haha jól néz ki a trailer és Sokkoló meg Fülelő klasszikus megjelenése láttán azt hiszem eljött az első TR film, ami engem is érdekel. Ja, lehet, hogy gyerekfilm, de majd én is gyerek leszek, azt ennyi. Ráadásul kezdetnek abszolút nem rossz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...