Pikachu, a detektív filmkritika

  • Írta: szlav
  • 2019. május 10.
Az unalmas életet élő Tim Goodman Ryme Citybe utazik, miután rejtélyes körülmények között elveszítette édesapját. Csak egy lelkes riporter, na meg egy szószátyár Pikachu segíthet neki az ügy felgöngyölítésében!

Ki gondolta volna, hogy a Pokémon hatalmas multimédiabirodalma épp a Detective Pikachu nyomán vetheti majd meg a lábát a nemzetközi mozikban? Persze korábban már rengeteg animefilmet láthattunk, amelyek zöme az örökifjú Ash Ketchum kalandjait követték, így talán épp ezért olyan furcsa, hogy Warner Bros. és a Legendary mégis a 2016-os Nintendo 3DS-es mellékág adaptálása mellett tették le a pénzüket. És hogy milyen jól döntöttek! A zsebszörnyek szeretnivaló világa, megspékelve egy kis nyomozósdival, pontosan annyi meglepetést tartogat, amivel a Kanto régiót becsukott szemmel járó ősrajongók is elégedettek lehetnek.

Kalandunk ezúttal Ryme City futurisztikus metropoliszába vezet minket. Itt nincsenek küzdőterek, vagy kitűzőkért versengő edzők – ebben a városban az emberek és pokémonok harmóniában, egyenjogú polgárként élhetnek és dolgozhatnak. Ide érkezik főhősünk, Tim Goodman (Justice Smith) is, hogy végső búcsút vehessen édesapjától, a város legnagyszerűbb nyomozójától, aki rejtélyes körülmények között életét vesztette. A tragikus történet azonban hajmeresztő irányt vesz, amikor Tim összefut apja egykori társával, egy beszélő Pikachuval (Ryan Reynolds), valamint Lucyvel (Kathryn Newton), a buzgó riporterlánnyal. A trió hamar nyomozásba fog, hogy felfedjék az egyre csak bonyolódó haláleset valódi hátterét.

A Pikachu, a detektív sztorija pontosan azt nyújtja, mint amit egy klisés detektívsztorival kevert Pokémon-történettől várhatunk. A vonakodó, felkészületlen Tim és a koffeinfüggő, nagydumás Pikachu párosa izgalmas kalandokba keveredik Ryme City alvilágában, a film második felére viszont sajnos az egész sztori mélyrepülésbe kezd és unalomba fullad. Egy újabb baljóslatú nagyvállalatot és egy szörnyen egysíkú, hihető motiváció nélküli gonosztevőt kapunk - láttuk ezt már ezer meg egyszer. A cselekmény elég sokat merít a 3DS-es Detective Pikachuból, és valljuk be: egyik Pokémon-játékot, de még az animét sem a története miatt szeretjük.

Az igazi vonzerőt mindig is a furcsábbnál furcsább szörnyecskék jelentették, ez pedig nincs másképp most sem. Ryme City különös ökoszisztémája egészen lélegzetelállító, az utcákon mászkáló, a város hétköznapi életéhez alkalmazkodott pokémonok pedig egyszerűen varázslatosak. Ráadásul nem csak az eredeti 151 fajjal találkozhatunk (habár érezhetően ők kapták a legtöbb figyelmet), láthatjuk majd az újabb generációk favoritjait is. Itt a négy karjával a forgalmat irányító Machamp, a tűzoltóknak besegítő Squirtle, vagy az útszéli padon lustán ücsörgő Pangoro mind hétköznapi látványnak számítanak. Ez az a különös világ, amibe a 90-es évek óta beleszerethettünk, csak éppen egy teljesen más szemszögből. Kissé furcsa talán, hogy a „Szerezd meg hát mind” szlogen nem játszik gyakorlatilag semmiféle szerepet, ahogy nem igazán láthatunk hagyományos Pokémon-párbajokat sem. Ennek a történetből adódóan így kellett lennie, de a látottak után én nagyon szívesen megnéznék egy „hagyományos” Pokémon-filmet is.

Ahogy azt az előzetesek is megmutatták: a Pikachu, a detektív életszerű, CG-technológiával megalkotott szörnyecskéi remekül festenek! Egyértelműen a film sztárja, a Sherlock-sapkás Pikachu kapta a legnagyobb törődést, de a többi lény is teljesen rendben van, gond nélkül illeszkednek az igazi hús-vér emberek világába, ez pedig nem kis szó. A folyómederben bandukoló Bulbasaurok, vagy az egyszerű városi madárként repkedő Pidgey-k néha olyanok, mintha tényleg csak ehhez a környezethez teremtették volna őket. Persze azért akadnak olyanok, akik már csak az eredeti dizájnból adódóan is teljesen bizarrul néznek ki; ha Mr. Mime ilyen rideg élőben, akkor el sem merem képzelni, hogy milyen lehetett volna például egy Jynx, vagy egy Mimikyu.

Ahol viszont igazán nagyot tarol a film, azok a poénok – ez sejthető volt, miután megtudtuk, hogy teljesen abszurd módon Ryan Reynolds kölcsönzi majd Pikachu hangját. A sajtóvetítés ugyan magyar szinkronnal zajlott, de le a kalappal a fordítói gárda és a Reynolds szerepét átvevő Nagy Ervin előtt – mindannyian nagyszerű munkát végeztek, érzésre nem sok veszett el a kanadai színész jellegzetes humorából. A sárga szőrmók szájából csak úgy zúgnak a többnyire valószínűleg improvizált egysorosok, ezek pedig egytől egyig hatalmasat ütnek. Meglepően sok rizikós, felnőtteknek szóló, kétértelmű poént kapunk, amiken az apróbb gyerkőcök valószínűleg csak vidáman mosolyognak majd, a széria mellett felcseperedettek pedig akkorákat röhöghetnek, hogy repül majd a kóla és a popcorn is. Azért nem kell aggódni, Pikachu nem fog átmenni teljesen Deadpoolba, de a határvonalat egyszer-kétszer azért megkörnyékezi.

Különös viszont, hogy meglepően komoly érzelmi skálát lezongorázik a furcsa detektívkaland, nem csak egy teljesen habkönnyed mozit kapunk. Az árván maradt Tim élettörténete egészen szomorúan indít, de az első fél órában simán jellemezném egyenesen depresszívnek azt. Persze amint megindulnak az események, hamar elveszik ez a nyomasztó atmoszféra, de egy-két szívfacsaró jelenet azért így is becsúszik a későbbiekben. Sőt, egy bizonyos ponton szinte klasszikus horrorba fordul át a film, a háttérben osonó szörnyetegekkel, a zsigereinkre ható zenével és hangeffektekkel, gyakorlatilag a komplett csomaggal. Rosszakat álmodni azért nem fog tőle senki, de azért érdekes, hogy a film egy ponton mégis csak megpengeti azt a húrt, hogy alapvetően harcra edzett, sok esetben hatalmas erejű lényekről van szó.

A Pokémon - Pikachu, a detektív egy nagyon könnyen szerethető film. Ha nem ismered a pokémonok világát, akkor azért vakarhatod majd a fejed, hiszen ez a történet elsősorban mégiscsak azoknak szól, akik a rajzfilmsorozat, vagy a játékok társaságában nőttek fel. A poénok nagyot ütnek, az akciójelenetek látványosak, Pikachu pedig egyszerűen imádnivaló. Egyedül csak a történet fárad meg a film utolsó egyharmadára és pont a nagyot szóló finálé az, ami a túlzott monumentalitásával hagy némi kívánnivalót maga után. Néha a kevesebb több, szokták ugyebár mondani – itt is jót tett volna egy kis visszafogottság. Minden apróbb buktatójának ellenére mégis elégedettek lehetünk: a kávémániás, Sherlock Holmes-sapkás villámegér a vásznon sem okozott csalódást.

Gamekapocs értékelés: 7

Pokémon - Pikachu, a detektív
Eredeti cím: Pokémon - Detective Pikachu
Rendezte: Rob Letterman
Írta: Dan Hernandez, Benji Samit, Rob Letterman, Derek Conolly, Nicole Perlman
Szereplők: Ryan Reynolds, Justice Smith, Kathryn Newton, Ken Watanabe, Bill Nighy, Chris Geere
Játékidő: 104 perc
Magyarországi premier: 2019. május 9.

11.
11.
Onion
Gyerekeknek való, gagyi mese film. Pfúj. Pokémonok cgi is vegyesre sikeredet. Egyik pokémon igényesen realisztikusra van meg csinálva, másik pokémon pedig video játék szintű animációja van. Nálam ez: 5/10
9.
9.
delphijos
"hihető motiváció nélküli gonosztevőt kapunk"

Ha leszámítjuk a betegségét, és hogy végig a gyógymódot keresi.... Ja, mondjuk ez tényleg senkit se motiválna.
8.
8.
TrishtanAG
#6: Mondjuk pont a 30-as korosztály az, akinek a gyerekkorában itthon ment az anime. Külföldön meg ők azok, akik a mai napig menő Nintendo-sorozattal játszanak, vagy pont kedvelik a Detective Pikachu játékot, ami a film alapja volt:
https://youtu.be/8ptNAZuPCLQ
7.
7.
tyber16
#6: 28 vagyok és imádtam a filmet. Pokémon a gyerekkorm része volt. Mindegy hány éves vagy ha kedveled a sorozatot a film is tetszeni fog. Annak külön örültem, hogy rövid volt. Másfél óra az egész film és tök jól elpörög. Már herótom van hogy minden filmet kihúznak 2 órára vagy többre így ez tök felüdülés volt.
6.
6.
Extol
Nem vagyok annyira pokémániás, attól jól néz ki. Valsz azért a 30-as korosztály már nem ül be erre. Ahhoz fokozottan infantilisnek kell lenni
4.
4.
toriell
#3: Attol megnézheted ! Nekem barátnőm is megnézte pedig utalja az ilyen mese sci-fi fele filmeket es fingja sem
Volt az egészről . Csak akkor teljes de csak idézőjeles n teljes a karakterek ha láttad 100 éve a meséket de nem feltétele annak hogy jónak tarsd vagy esetleg jot rohogj netán tetszene is még a film . Egyszeer Mindekeppen ajánlatos . Ja es nálam
Bejött a film . ;)
3.
3.
kopic
'A Pokémon - Pikachu, a detektív egy nagyon könnyen szerethető film. Ha nem ismered a pokémonok világát, akkor azért vakarhatod majd a fejed, hiszen ez a történet elsősorban mégiscsak azoknak szól, akik a rajzfilmsorozat, vagy a játékok társaságában nőttek fel.'

Akkor szerintem nalam felejtos... :/
2.
2.
Ooorky
#1: Valamit elnéztél, mert 5-ös skála van.
1.
1.
Nekem tetszik ez az új, filmeknél bevezetett 20-as skála. 20/7 teljesen korrekt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...