Trónok harca - spoileres kibeszélő

  • Írta: Daks
  • 2019. május 25.
Mindent leromboltak. George R. R. Martin életműve csúfos befejezést kapott az HBO-tól, a Trónok harca a záró évadra dilettáns lett és vállalhatatlan. Pedig volt miért imádni annyi éven át - és imádta is mindenki.

Figyelem, cikkünk mindent lespoilerez!

A nyolcadik évad bukása ellenére kijelenthető, hogy a Trónok harca a valaha készült legjobb fantasy sorozat. Minden nemében stílusteremtő műről van szó, egy olyan történetről, ami képes volt nyolc éven keresztül tömegeket a képernyő elé szegezni, és olyanokkal megszerettetni a stílust, akik egyébként mondjuk egy Gyűrűk ura közelébe sem néztek életükben. Merthogy a sorozat (ahogyan a könyv is) inkább környezetként használta a fantasy műfajt, egyfajta legitimitációt adva a főhősöknek ahhoz, hogy következmények nélkül kínozzák és öljék meg egymást, míg a történet igazi értékét végig az emberek adták.

Az út, amit a karakterek bejártak, ahogyan elvesztették egyik napról a másikra a pénzüket és a hatalmukat, vagy éppen emelkedtek fel a földről, és váltak hőssé, semmihez sem fogható élményt nyújtott. A Westeros trónjáért folytatott csatákat a mocskos játszmák és a kiszámíthatatlan végkimenetelek tették emlékezetessé végig, és az, hogy ebben a véres, középkori környezetben senki sem volt halhatatlan. Bármelyik főszereplőt meggyilkolhatták bármikor, mindez pedig rádöbbentett minket arra, hogy mennyire halandó és esendő az ember - legyen akár király, akár paraszt.

Mindezt a nyolcadik évad leteperte és megerőszakolta. De pontosan olyan undorító módon, ahogy Joffrey tette az ágyasaival, ki is nyírva az aktus végén őket. Merthogy a Trónok harca az utolsó évadra egy átgondolatlan összevisszaság lett, egy borítékolt bukás, ami már akkor eldőlt, amikor önmagára kényszerítette azt, hogy egyetlen kardcsapásra legyen benne elvarrva minden szál, az Éjkirálytól, Havas Jonon át, egészen a vastrón sorsáig. George R. R. Martin nem készült még el a könyvekkel, ezért a sorozat forgatókönyvíróinak - még ha a mester felügyelete mellett is, de - maguk kellett kitalálniuk a befejezést, amire mindössze hat rész állt rendelkezésükre, de úgy, hogy az elmúlt hét évadban semmi sem ágyazott meg a nagy finálénak, minden fordulatot, bosszút és leszámolást most kellett lezavarni.

Ahhoz képest, hogy hat részből még most is kettőben az Éjkirály eljövetelét várták, a csata kicsit több, mint egy óra alatt véget ért. Korom sötétben tizedelték egymást az élők és a holtak seregei, ami nem csak azért volt csalódás, mert nem láttunk belőle nagyon semmit, de még az a kevés is híján volt minden logikának és stratégiának. Szemtől szembeni harcot kezdett a két tábor, miközben a védők ezernyi eszközt kiépíthettek volna a támadók megállítására, csak olvasni kellett volna egy kis Egri csillagokat, vagy játszani pár órát a Total Warral. Mert így csak a felgyújtott árok ért valamit. Arról már nem is beszélve, hogy néhány jelentéktelen mellékszereplőn kívül itt már meg sem halt senki, pedig még Sam is ott harcolt az első sorokban - csak nem fogott rajta egyetlen kard sem. Bezzeg az Éjkirályt egyetlen tőrrel meg lehetett ölni, és azt is egy negyvenkilós lány tette meg.

Bran persze az egészet csukott szemmel végig üldögélte egy fa alatt, és semmit nem tett hozzá az eseményekhez, mintha nem is ő lenne a Háromszemű holló. Na nem mintha az elmúlt évadokban komolyan ki is lett volna bontva a története, hiszen az epizódok talán felében nem is szerepelt, karaktere pedig még ennek ellenére is annyira visszafejlődött, hogy néhány Coelho-idézetnél többre nem is volt képes. Ami kifejezetten idegesítővé tette őt végig. De hasonlóan botrányos volt még Havas Jon szála is, akiről Sam tudta meg, hogy Targaryen, elolvasva néhány tekercset a könyvtárban, ezzel a ténnyel pedig senki nem kezdett semmit. A vastrón jogos örököse nemet mondott az utódlásra, még annak ellenére is, hogy ő volt az egyetlen ember, akit a hét királyság legalább annyira tisztelt, mint a nép és a hadsereg, illetve valószínűleg az egyetlen szóba jöhető személy, aki tényleg békét hozhatott volna a birodalomba.

Ennek ellenére egyedül Daenerys mozgolódott csak, irigységből persze, aki szintén sokat vesztett a jelleméből a nyolcadik évadra. Mióta nem teljes nevén mutatkozott be mindenkinek (Viharbanszületett Daenerys Targaryen, első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője, a birodalom védelmezője, a sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesije), hanem egyszerűen csak Danyként, azóta hódító uralkodóból egy elveszett kislánnyá vált csupán, aki láthatóan nem érzi jól magát a sivatagon túl, a „modern és civilizált” világ falai között. Ez az Éjkirály elleni csatát követő lakomán csúcsosodott is.

Karaktervesztése ellenére a néző persze végig kiállt mellette, hiszen amellett, hogy annyi évadon keresztül egy szerethető, és sok mindenen átment, önerőből felemelkedett karaktert alakított, magabiztos volt, gyönyörű, és emberséges is, vagyis olyan, aminek egy igazi uralkodót a mesékben elképzelünk. Erre az utolsó pillanatban, királyvár ostrománál feléget mindent, legyilkolva ártatlanokat, majd bejelenti, hogy hasonló jótettekre készül a világon még mindenhol. Mert ott is sok felszabadításra váró nép vár rá. Teljes káosz volt ez a fordulat, de persze Targaryen, legalább annyira őrült, mint amennyire zseniális, és megölték a férjét, a sárkányát, meg a barátnőjét is, de hogy minderre minket eddig egy kicsit sem készítettek fel, az felfoghatatlan. Mint ahogy az is, hogy Cerseinek nem volt nagyobb szerepe annál, hogy egy pohár borral álldogáljon végig az erkélyen, részenként egymillió dolláros fizetésért.

A befejezés ezzel együtt jól kezdődött. Ahogyan a főszereplők végig sétáltak a kiégett városon, szavak nélkül döbbentek rá, hogy végig a rossz oldalt támogatták, és ők maguk voltak azok a gonoszok, akiktől meg akarták védeni a népet. Nekünk nézőknek pedig velük együtt szorult össze a torkunk, hiszen ugyanezt tettük mindig, amikor Daenerys lábnyomát is imádtuk, illetve kifejezetten jó volt, hogy végül senkinek nem adathatott meg a kiváltság, hogy végezzen Cersei-vel, és ráüljön a vastrónra. A sárkány elolvasztotta az ezer kardból kovácsolt uralkodói jelképet, szimbolikus jelleggel véget vetve a háborúnak, és teljesen érhető volt az is, hogy nem ölte meg Jont, hiszen Targaryen, aki ellen nem fordulhat még ilyen helyzetben sem.

Ami viszont nem volt érhető, az minden más, ami komédiába süllyesztette a végkifejletet. Jont börtönbe vetették, pedig csak annyit kellett volna mondania, hogy hódoljanak be a jogos trónörökösnek, aztán Sam demokráciát akart kiáltani, majd az egész trónutódlás kérdést Tyrion döntötte el egy monológgal, Brannek adva a koronát. Amire a fiú nemhogy azt válaszolta volna, hogy köszöni, és hatalmas megtiszteltetés, hanem lazán bedobta, hogy mégis mit gondoltak, miért tett meg ekkora utat? Sansa persze még erre is rá tudott licitálni, leégetve Brant, hogy nem tud utódot nemzeni, majd egy mondattal kiléptette Északot a hét királyságból, uralkodóvá koronáztatva magát otthonában. Vagyis Westeros sorsát ennyi harc és szenvedés után egy csapat hülye döntötte el. Hát köszönjük, HBO.

24.
Oresko
Amúgy volt egy-két gyengébb rész, amikor még a könyv alapján írták. Daenerys tök könnyen megtanul Dothrakiul, Syrio Forell fakarddal leüt egy rakás katonát, de fémkardot nem bírt elvenni tőlük. Az Arctalan emberek, meg Jacklin Haegar (nem nézek utána a helyesírásnak) motivációja is érthetetlen, ha olyan jó bérgyilkosok, akkor miért nem bérlik fel őket az uralkodók, mondjuk megölni Joffreyt?
23.
Oresko
#9: Akkor én is tájékozatlan vagyok.
20.
redsovi
Ez az oldal van tele méltatlanul hanyag firkálmányokkal. Shame.
18.
markoci555
kedvenc sorozataim közé még talán befér "alulra", amit remélhetőleg letol a térképről a gyűrűk ura a jövőben
elég nagy volumenű fantasy cucc volt, számomra ez önmagában elvisz a hátán sok ****t, de a zárása egyáltalán nem tetszett... ha hagytak volna egy kis időt a megbolondulásra azt mondom még jól is elsülhetett volna az egész, de így hogy egy pillanat alatt kattant be a csaj ártatlanokat égetve fel...
meg a zombis harcot is nem kicsit elrontották, az egy dolog hogy összevisszaság és hülyeség volt sok helyen, meg összecsapva éreztem, de mi az, hogy alig haltak meg főszereplők, miközben hullahalmok közt fetrengve harcoltak? Hol vannak a régi szép idők, amikor még meg merték tenni, hogy egy vacsora alatt kinyírták a fél szereplőgárdát? Akkor azért imádtam a sorozatot, mert ilyeneket meg mertek húzni, és nem lehetett tudni mi lesz a a következő részben, a végére már csak egy ilyen elcseszett "fordulatot" tudtak megtenni.
17.
strangerthingsfan
Hála Istennek egyetlen részt sem láttam ebből a maisntream agymosó retekből.
16.
kanguru
Itt tuti valami penzugyi/jogi/ emberi ellentet van a hatterben amit nem kommunikalnak amiert ilyen tre lett az utolso evad.
Egy elso eves rendezotanonc, iro is 10szer jobb evadot hozott volna ki belole 100ad ennyi penzbol.
15.
Mortis
#14: Vicces , hogy azok között sincs egyetèrtès, akik könyvrajongók is S èvek óta nem igazán èlvezik a sorozatot. Szerintem az 5. èvad is egy borzalom, a dorne-i bènázással ès Sansa èszakra küldèsèvel( ami teljesen más a könyvek Sansa sztorijához kèpest s az egyik legèrtelmetlenebb, semmi felè tartó maszlag). Meg őszintén szólva, nekem már a negyedik èvadban is előtüntek zavaró dolgok. De az első 3 èvad Szent Grál, okos változtatásokkal a könyvhöz kèpest.
14.
Lorthirash
#10: Hát azért mert nagyon sokan elmerültek jobban a könyvekben is a mitológiában és persze hogy csalódtak, sehol sincs a minőség az első öt évadhoz képest.
13.
Lorthirash
#12: Pár ember aki ismerte, olvasta a könyveket ki is találta, ezt a két rendező is tudta.
És akkor azt találták ki, hogy ez így nem jó mert néhányan kitalálták és akkor lepjük meg a nézőket, ezt egyébként Martin ellenezte, csak gyakorlatilag semmibe vették. Azzal viszont nem számoltak hogy ezekkel a lépésekkel teljesen elrontanak szinte minden karakter szálat, teli lesz logikai buktatókkal stb.
Meg ez hogy 6 részbe van sűrítve, egyszerűen nem elég arra hogy kibontakozzanak a karakterek, az események, minden olyan túl gyors.
12.
adamsfamily
Lehet,hogy szar lett,de szerintem ha máshogy végződik,akkor se értékelte volna senki pozitívan,mert a 2 év alatt egy rakás rajongói teória terjengett a neten.Mindenki próbálta kitalálni,hogy mi lesz a vége és amikor nem jött be az elméletük,akkor csalódtak.
Voltak benne logikai bukfencek és elég sok előre megjósolt dolognak semmi jelentősége nem volt,ami az életben előfordul,de egy könyv adaptációnál f*szság.
Általában hza egy sztorit elkezd valaki írni és más fejezi be,annak 90%-ban bukás a vége(lásd a Mass Effect sztori íróját).
11.
cyberstaker
Biztos elírás, de sehol nem találom a cikkben a "szar" szót.
10.
Gorrister
Én nem néztem a sorozatot egészen pár héttel ezelőttig. Akkor viszont volt egy kis szabadidőm és egyben ledaráltam az egészet. És valahol a 6. évad vége felé éreztem, hogy kcsit mintha gyengülne a dolog, a 7. 8. évad meg már egyértelműen lejtmenet.
Nekem csak 1 hónapot töltött ki az életemből, de akik hosszú évekig követék azoknak nyilván jobban fáj és okkal csalódottak. De azt írni hogy "mindent leromboltak" meg hogy "vállalhatatlan" szerintem hatalmas butaság. De ha valakinek ez a véleménye, ám legyen.
9.
Yonkou
#8: "Sam meg Bran Starktól tudja meg, hogy Jon Daenerys unokaöccse."

Igazából nem...Bran először azt hitte, hogy Jon egy dorni fattyú, Sam rakja össze neki a képet az alapján amit Gilly talált az egyik könyvben amikor a Fellegvárban voltak. Utána kukkantja meg Bran az esküvőt és hallgatja meg mit is súgott Nednek Lyanna.

https://www.bustle.com/p/bran-tells-sam-who-jon-snows-parents-are-on-game-of-thrones-the-race-to-reveal-the-news-is-on-79398
8.
Oresko
Cikkíró egy kicsit tájékozatlan, Joffrey csak egy prostit ölt meg, és valószínűleg nem is szexelt vele. Sam meg Bran Starktól tudja meg, hogy Jon Daenerys unokaöccse.
7.
kopic
https://youtu.be/Tfc8fL-swxQ
6.
kopic
Dumb&Dumberrol par szo:
Mar a 8.evadhoz kapcsolodo nyilatkozataikbol le lehetett venni, hogy egy bekepzelt, arrogans pocsfej mindketto. Azt hiszik hogy ok szartak a spanyol viaszt... Hat rohadtul nem...
Amugy ha az HBO utasitotta oket, hogy 10 reszes legyen es ellenkeztek, akkor nem ertem mi a francert nem kuldtek el oket a halal faszaba? Wtf?!
Szerintem egy olyan rendezo, aki konyit valamennyire is a komolyabb fantasykhoz, az siman tovabb tudta volna vinni a sorozatot.
Ez a 2 faxtarisznya alapbol nem tett le semmit az asztalra, nem minosegi rendezok. Csak GRRM konyveit kellett vaszonra vinniuk... Fuuh, ehhez aztan nagy tehetseg kellett! Nyomorekok...
5.
Quent1n
"mindössze hat rész állt rendelkezésükre" Az HBO 2x10 részre adott volna zsét a két utolsó évadra, ők mondták, hogy ennyit csinálnak. Most már tudjuk miért. Még ennyire se volt ötletük.

Számomra ebben az évadban ami értékelhető volt: Theon halála, a vastrón elégetése, mikor Jon megsimogatta Szellemet, Brienne amikor írta Jamie lapjait, illetve Jorah és a medve-szigeteki kiscsaj halála.

Minden más szart se ért.
3.
RangerFox
Az én véleményem szerint az írók nem voltak képesek rendes forgatókönyvet írni, ezért a könnyebbik utat választották, és 6 rész alatt lezárták. Pocsék évad lett, lazán a legrosszabb mind közül, pedig azt hittem, hogy az utolsó évadra felmutatnak valamit, ezzel tisztelegve az első évadok és a könyvek előtt. Valamint szerintem ennyivel tartoztak volna nekünk, a rajongóknak is.
2.
Chrysh
Három dolgot tudok magasztalni az évadban: Theon halálát, mert az nagyon kellett, hogy így írják ki ennyi szerencsétlenkedés után, a Véreb-Hegy csatát, mert az nagyon odab*szós volt, meg az egész Éjkirály elleni csata, mert hiába csak egy részes volt ,meg voltak benne hülyeségek persze, de nekem akkor is bejött.

Ezen kívül még engem is -aki végtelenül megbocsátó és megengedő- néhány pillanat szájhuzogatásra késztetett. Pl.: az a rettenetesen ostoba kliséhalmaz rész az Éjkirály elleni csata előtti éjszakán, ahogy Arya visszatáncolt a Vörös Töröny lépcsője előtt és még meg is köszöni Sandornak, az egész Daenerys-féle perzselés nagyon gyérül lett felépítve, valamint az a tárgyalás a rész végefelé arcpirítóan kínos f*szság volt.

A sorozat egészében így is egész fasza, csak kíváncsi vagyok, hogy pl.: mit csináltok volna a rendezők akkor, ha elfogadták volna az HBO tanácsát és 10 évadig húzták volna az eseményeket.
1.
Mr.Dead
Úgy látom Daks-nak sem jött be az évad:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...