Világok harca

  • Írta: Isaac
  • 2005. július 1.
Nem csalódunk Steven Spielbergben. Legújabb, egy földönkívüli támadás témáját boncolgató alkotása remek szórakozás, megdöbbentő kép- és hanghatásokkal, ne hagyjátok ki!
Földönkívüliek jönni Amerika, gonoszul karkogva csápokkal fenyegetni, tökös hazai fiú megmenteni bolygó, mindenki ünnepelni. Ez a téma régóta kedvelt hollywoodi berkekben, ráadásul ismerhetjük Spielberg mester mániákus vonzódását a nem földi eredetű lények iránt, törvényszerű volt tehát a Világok Harcának megszületése. Mégis mi az, ami megkülönbözteti a rendezőmágus legújabb alkotását a Függetlenség Napja-féle imperialista szeméttől? A választ keresve, kétségek között, izzadó tenyérrel süppedtem a multiplex selymes nyugalmat kínáló plüssfotelébe, következetesen szélen, a kijárathoz közel orientálódva, menekülési útvonalat biztosítva, ha esetleg bejön a megérzésem.

Már megint az átkozott előítéletek. Az alapanyag nekem elég szegényesnek tűnt, kizárólag a bölcs szakállas rendező miatt döntöttem végül a film megtekintése mellett, reszkettem, mikor kialudtak a fények. Egy sajnálatos romantikus film (lagzi-randi, vagy valami ehhez hasonló barom címmel), és a King Kong bemutatója után, Reviczky Gábor mondta el az expozíciós szöveget, amit szerintem az egész világ hallott már (természetesen saját nyelvekenJ), ugyanis az előzetesen kiadott trailer valójában egy az egyben a film első öt perce.
Az alapsztorit mindenki ismerheti: egy lúzer dokkmunkás, egyben szerencsétlen ex-családfő megkapja hétvégére a gyerekeket, de a Teletubbies-show helyett pánikszerű menekülés a víkend programja, hiába, nem lehet mindenki mázlista.

Nem bírom tovább, kimondom: a Világok harca remek szórakozás! Így csalódjak mindenben elkövetkezendő éveimben, pozitív meglepetés ez a javából. Legalábbis nekem. A látvány lenyűgöző, nagyon hangulatos, különösen a mozi által nyújtott hangélménnyel, néha azt hittem, tényleg nekünk jön az óriási sebességgel közeledő robotbigyó (amúgy a nevük: tripod).

A különböző, interneten olvasható véleményekben feltűnik egy közös pont, mégpedig a „történet teljes hiánya”. Azonban ez a film nem akar többnek látszani, mint ami: egy menekülős-túlélős kaland, mégis milyen történetet akarnak a fanyalgók, épüljön fel a nagy ufóinvázió közben egy komplett családi dráma, több dinasztián keresztül folyva a végtelenbe, intrikával, meg minden egyéb hozzávalóval? Akik emiatt panaszkodnak, azoknak ajánlom a Barátok Közt című sorozatot, annak csavaros a története, meg mélyen szántó is:) Igazából kisebb epizódok pörögnek a lebilincselő akciójelenetek között, nem is a sztori, inkább a hangulat érzékeltetése miatt. Az pedig tökéletesen eltalált, nyomasztó, apokaliptikus élményt nyújt, az ember azon kapja magát, hogy a vászon szélét nézi, merre kellene továbbmenni, hogy túléljük.

Az egyedüli negatívum a film vége, ami meglepő, és kissé mulatságos is, kb. egy percben megmagyarázzák a végkifejlet okát (de azt is csak homályosan), aztán meg már „the end” van.

Miért érdemes megnézni? Mert jó, mert izgalmas, mert nem bonyolítja túl a történetet, mert a kiscsaj tényleg nagyon gerjeszti a hangulatot, és mert a látvány, az mindent visz. Tom Cruise is hozza a formáját, szerintem jól nyomja a szerepét (az általános véleménnyel ellentétben). Ja és igen: tudom, ez egy ilyesfajta tudományos-fantasztikus filmmel kapcsolatban kis képzavar, de az egész olyan életszagú, olyan emberi, sokszor gyarló, de legfőképpen szerethető.

Mondjuk nem sok köze van az eredeti Világok Harcához, Spielberg részéről az inkább valamiféle tiszteletet kifejező gesztus lehet, hogy H.G. Wells-t jelölte meg íróként, de ez meg senkit sem érdekel.

A rendező egyáltalán nem más, olyan mint máskor, összehozott egy remek, egész estés szórakozásra alkalmat adó művet, mindenkinek ajánlom, hogy ne higgyen teljes mértékben a fanyalgóknak, hogy nem a régi a Mester, meg kiégett, ugyanis nem igaz. Aki meg nem szereti a műfajt, az ne nézzen marslakós-inváziós filmet…

Isaac

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...