Ne nézz fel! filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2022. január 16.
Link másolása
Egy, a dinoszauruszok kipusztulását okozó meteoritnál is hatalmasabb üstökös közelít a Föld felé. Hiába fedezi fel két csillagász a közeledő veszélyt időben, senki sem veszi őket komolyan, így elkerülhetetlenné válik az emberiség veszte.

Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) és Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) csillagászok hatalmas felfedezést tesznek, amikor vizsgálataik során kiszúrják, hogy egy, a dinoszauruszok kipusztulását okozó üstökösnél is nagyobb meteorit alig fél év múlva a Földnek ütközve elpusztítja a bolygónkat és így minden rajta élő élőlényt. A kezdeti sokk után a két tudós először az Amerikai Egyesült Államok elnökét próbálja meggyőzni, hogy azonnali lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát. Janie Orlean elnök (Meryl Streep) azonban stábjával nem veszi komolyan a fenyegetést, mert mint mondja, lényegében naponta kapnak ilyen és ehhez hasonló "jön a világvége" figyelmeztetéseket, aztán eddig mégsem történt semmi.

Mindy és Dibiasky ledöbbenve veszik tudomásul, hogy hiába állnak évek óta a tudomány szolgálatában, és hiába elismert szakemberek, a világ vezető nagyhatalmának elsőszámú embere kiröhögi őket. Egyetlen esélyük marad. A médiához fordulnak, ugyanis a nyilván titkosított anyagról a közvélemény csak akkor szerezhet tudomást, ha a publikum erejét használva megpróbálják eljuttatni mindenkihez a közelgő szerencsétlenség hírét. A tengerentúl legnézettebb talkshow-jába kapnak meghívást, de hamar szembesülniük kell vele, hogy az embereket teljesen hidegen hagyják a negatív hírek, helyette sokkal fontosabb számukra a bulvár és a cukiskodás, így itt is falnak ütköznek.

A Ne nézz fel! humorforrása egyben a film legnagyobb arconcsapása is, hiszen mindaz, amit látunk, nem egy elénk tartott görbetükör, hanem a színtiszta valóság, amiben jelenleg is éljük a mindennapjainkat. Adam McKay szatírája így hiába vicces, valójában az abszurditása az, ami drámai élt kölcsönöz a mondandónak, még ha az sokszor nagyon is szájbarágós. Már az üzenet ilyen szintű leegyszerűsítése is egyfajta kikacsintás, napjainkban ugyanis nem az összetett mondatoknak van ereje, hanem a végletekig leegyszerűsített, egyszavas, máskor pedig már csak smiley-kra támaszkodó kommunikációnak. A tartalom is mellékes, hiszen az üzenetek célzott rétegeket szólítanak meg, többnyire más rétegeket ellenségként feltüntetve. Ráadásul a kommunikáció napjainkra ott tart, hogy ne a szemednek vagy ne a tudományos szakembereknek higgy, hanem annak, amit mi, azaz a hatalmon lévő populisták mondunk, hiszen mi vagyunk azok, akik a legjobban tudjuk, mire is van szükséged.

Ebben az elcseszett helyzetben tényleg a médiának lehetne még ereje arra, hogy egyfajta kontrollt gyakoroljon a politikai erőkre, de a Ne nézz fel! tűpontosan rávilágít két további problémára. Az egyik, hogy az embereket olyan mennyiségű információval bombázzák a híroldalak és a különböző közösségi platformok, hogy egyszerűen megcsömörlenek az információáradattól, miközben a gomba módjára elszaporodó álhírek okozta zajban az emberek már nem igazán kíváncsiak a valódi tényekre, és egyszerűbb leragadni a bulvártémáknál, hiszen mások életén mindig egyszerűbb csámcsogni. A másik probléma, hogy a médiának hiába van a mai napig komoly hatása a mindennapjaink alakítására, valójában ezt a hatalmat politikai és gazdasági érdekek hajtják. Utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy pontosan azt kapja a néző, amire tömegigény van. A kukkulós műsorokra, mások megaláztatását bemutató show-kra, cukormázas, semmitmondó reggeli adásokra.

Az ingerküszöbünket pedig már nem üti meg, ha egy, a Föld pusztulását okozó meteorit közelít felénk. Egyszerűbb szemellenzősen, burokban élve a valóságot, a tényeket kizárva élni a mindennapjainkat. Egyszerűbb úgy élni, hogy másokra bízzuk, hogy döntéseket hozzanak helyettünk, vagy éppen másokra bízzuk, hogy gondolkodjanak helyettünk. Éppen ezért működőképes napjainkban a populizmus. Erre tökéletes példát ad a film is, amikor az Elon Muskra hajazó techguru, Peter Isherwell (Mark Rylance) színrelépésével újabb gellert kap a történet abszurditása, hogy aztán elszabaduljon a káosz. Mert amikor már tényleg az a tét, hogy kipusztulunk-e vagy nem, mi még akkor is csak azt látjuk, hogyan tudunk pénzt csinálni. Ezen a ponton inkább már csak a fejedet fogod, nevetni is csak kínodban tudsz.

Persze a látottak ellenére lesznek olyanok, akik képesek a maró gúnyt sértésnek venni - naná, hiszen róluk szól a film. Pedig a Ne nézz fel! nagyon komoly problémákra igyekszik felhívni a figyelmet. Görbe tükröt kapnak a Trump-hívők, a klímatagadók, a média, a populisták, az Elon Musk-szerű alakok, a cancel culture hívei, a rasszisták, na meg maga a demokrácia és a szólásszabadság is, mint intézmény. Adam McKay egyszerre vicces és szomorú, és sajnos pont azoknak nem fog átmenni az üzenete, akiknek egyébként szól. De ezen ne lepődjünk meg, mert napjaink totálisan polarizált társadalmaiban csak a fekete és a fehér létezik, csak az én igazam. Pedig ez a film pont arra világít rá, hogy néha az arany középút az, ami elhozhatná a régóta elfeledett egységet, és talán felülírná az emberi hülyeséget és a kapzsiságot.

 

Gamekapocs értékelés: 8.0

Rendezte: Adam McKay
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Gina Gershon, Cate Blanchett, Ron Perlman, Meryl Streep, Jonah Hill, Melanie Lynskey, Mark Rylance, Tyler Perry, Ariana Grande, Himesh Patel, Michael Chiklis, Kid Cudi
Játékidő: 145 perc
Hazai premier: 2021. december 24.

32.
32.
Kolompár Tarzan
A kritikátok jó lett. Viszont többen rosszul azonosítják a filmben a "techgurut". Az nagyon nem Elon Musk.
Az a néhai Steve Jobs (esetleg lehetne az Elizabeth Homles a Theranos elnöke).
31.
31.
Grabowsky30+
Jó film volt nekem tetszett! De egyben szörnyű is, hogy az emberiség tényleg ilyen seggfejek gyülekezete. "csak 599 dollár az ásó" ebben minden benne van!
29.
29.
mamgu
A héten is van 1 "aszteroida tart a föld,...na végre valami, ráböksz, de úgyis elkerüli" felé hír az egyik hírportálon, már meg se nyitom őket... :)))
28.
28.
NECROSMOKE
Nekem nagyon tetszett. Caprio itt is hozza a legjobb formáját.
27.
27.
Heldengeist
#26: Miután a Cuties átment szűrőjükön, szerintem minden átmegy, ami a regresszív bal irányába húz.

https://www.rottentomatoes.com/m/cuties
26.
26.
nemfontos
A film ügyesen építkezik, hiszen mindenki kicsit magáénak érezheti, egyesek szerint még az is "csoda" hogy a netflix szűrőjén átment a sok szélső balos téma mellett.
De valójában tökéletesen belesimul abba az irányba is, mint zöld propagandafilm. Ezért nem meglepő hogy elkészült, és az sem hogy a netflix foglalkozott vele.
24.
24.
gucho
Az ötlet jó, de ez a film számomra egy gyenge 6-os.
23.
23.
SLi
#21: az egyik író , David Sirota Bernie egyik főtanácsadója volt, nála jobban kevesen utálják a demokraták Biden-Harris-Obama vonalát, McKay és ő is bőven a demokraták lassan kiszakadni vágyó balszárnyába tartoznak, ők alapból utálják Muskot.
A demokraták Biden vonalának egy baja van csak Elonnal ( amúgy imádják az ilyen okoskodó-jópofizó milliárdos seggfejeket) mégpedig hogy többször nekiment Biden cúcsmilliárdosokat célzó adóreformjának, de ennyi, sőt pár hónapja volt Elon röhögcsélni a Saturday Nigh Live-ban ami a demokraták csúcs "szórakoztató" műsora.
21.
21.
Heldengeist
#7: Igen, Musk jónéhány hónapja elkezdett kegyvesztetté válni demokrata körökben, azóta gyakran őt állítják be a gonosz lobbista milliárdos archetípusának.

Szvsz ez a film sokkal jobban működik, ha a klmaváltozás helyett COVID-ot, Trump helyett Harrist, Musk helyett pedig Bezost vagy Zuckerberget helyettesítembe a főszerepekbe.
19.
19.
Őrnagy
#16: Azért, mert ez egy filmszatíra. Neked nem jön be ez a stílus és kész. Van ilyen. Én meg kurvajól szórakoztam rajta. Én meg a Family Guyt nem bírom, bár elismerem az érdemeit.
18.
18.
Straga25
#15: Szóval teljesen igaz amit mond #1.
Képmutatás valamiről amit a készítők és színészek csinálnak.
17.
17.
momant
Hatalmas film. Minden benne van : ).
#1 #2 Dehogynem ezt képviseli. Nagyon sok ember pont ezt képviseli, a felszínes szélsőségkereséeket ,az termeli igazán az endorfint. A részletekben ugyanakkor senki nem mélyed el , már a kezdeti ítéletek eldöntik , h mi felé alakítjuk majd az igazságainkat, torzítva a valóságot. Mint ahogy szépen ebből a két kommentből le is jött : ). Azt is elárulom , h Hollywood nem egy ember : ) ezerféle ember képvisel ezerféle értéket. A szereplőgárda is teljesen hiteles. Vagy ti ismeritek az alkotókat személyesen , h így egy vállrándítással bepumpáljátok őket a képmutató kalitkába?
16.
16.
godach
Hát, nem tudom. Nekem ez a tipikus Tarantino film, ahol mindenki be akarja mesélni mekkora állat a MŰ de én egyszerűen nem értem, és erre a válasz az, hogy azért mert aluliskolázatlan fos vagyok.
Nekem a 25 óra tetszett. Teljesen átjött. Tetszett a harcosok klubbja is, az is átjött. Az aljas nyolcas is, pedig tarantino film. Ebben semmi többet nem látok, mint rengeteg pénzt, sztárszínészeket egy hülye történettel aminek valóságalapja lenne, de a rendezés és a környezet nem illik hozzá.
Egy egész estés Family Guy köntösben ez nagyot ütött volna és jó is lett volna, de így ilyen nagy színészekkel élőszereplősben részemről kuka.
Végigszenvedtem és nem mondom hogy kuka, mert ágról végről érdekes volt még a mondanivalója is, csak nagyon nem ebben a stílusban.
Inkább megnézek egy Éli könyvét, vak végzetet, the roadot vagy a the moont mégegyszer.
13.
13.
delphijos
#4: SPOILER

Ha láttad a filmet, akkor ugye tudod hogy lett volna mód arra hogy megakadályozzák…..
11.
11.
LCoder
Az marad ki mindig az ilyen progpagandaanyagokból, hogy az a civil szervezet, ami a legtöbb CO2 kibocsájtásért felel, maga a Greenpeace. Sok-sok fosszilis erõmû van velünk évtizedek óta az õ tevékenységük miatt.
10.
10.
pszihoapu
a kritikat mar ezert sem olvastam vegig:
", senki sem veszi őket komolyan, így elkerülhetetlenné válik az emberiség veszte."

nem oket nem veszik komolyan, hanem a konkret fenyegetest.

#4
es pontosan ez a film mondanivaloja. tok mindegy kinek drukkolsz, miben hiszel, a dolgok attol meg megtortennek, akar tetszik akar nem.

#7
szegeny, hat qrvara nem. total steve jobs volt, csak a gyerekek mar asse tuggyak kijaz.

#1, #2
orulok hogy megtalalta a film azokat is akikrol szol.:D

7.
7.
Őrnagy
Szegény Elon Musk... Több helyen is olvastam, hogy hozzá hasonlítják a filmbéli techgurut.
4.
4.
A Fénybenjáró
De ha egy meteor közelít felénk és kipusztít minket a rákba, akkor nem teljesen mindegy, hogy ki mit gondol? Hiszen hamarosan mindenki halott lesz, nem? Attól nem lesz jobb, ha halálra rémül mindenki a halála előtt.
3.
3.
cyberstaker
Szerintem csak simán jó film volt :)
2.
2.
2x2=5
Tipik hollywoodi képmutatás. Azért jó ez a műfaj, mert ha valaki kritizálni meri, arra rögtön rámondják a sablonszöveget, hogy "azé nem érted, mer rólad szól stb.stb."
Ja, persze. A film valójában a készítőiről szól. Az emberek túlnyomó többsége nem ezt a beteg gondolkodásmódot képviseli.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...