A kaptár – Raccoon City visszavár filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2022. február 20.
Amikor már azt hittük, nem lehet még jobban meggyalázni a Resident Evil-sorozatot, akkor jött a magát keményvonalas rajongónak tituláló Johannes Roberts, aki még a Paul W.S. Anderson-féle mélységnél is mélyebbre ásta a franchise-t.

Egészen rövidre zárhatnám ezt a kritikát, mert igazából nem sok mindent lehet elmondani a Resident Evil-sorozat újabb megcsúfolásáról. Az is beszédes lenne, ha csak annyit írnék, hogy mi végigszenvedtük, hogy nektek már ne kelljen. Természetesen nem lesz ilyen egyszerű dolgom, kénytelen leszek részletekbe bocsátkozni és megindokolni, hogy szerintem ez a Resident Evil-film miért szarabb még az évekkel ezelőtt szintén végigszenvedett A Kaptár - Utolsó fejezetnél is. Pedig ugye a léc ott sem volt már magasan, de az állítólag keményvonalas Resident Evil-rajongó Johannes Robertsnek csak sikerült az újabb hullagyalázás, igaz ebben most is vastagon benne volt a keze Paul W.S. Andersonnak, aki ezúttal producerként taposta meg páros lábbal a Capcom több mint 25 éve sikeres franchise-ának kétes hírű, amúgy is szegényes (saját) filmes hagyatékát.

Pedig az A kaptár – Raccoon City visszavár tényleg megpróbálja feledtetni Alice korábbi rémtetteit, hiszen ezúttal az alapanyagot tiszteletben tartva, az ismerős karaktereket felvonultatva, az első két rész cselekményét összemosva ismerhetjük meg a gáltástalan Umbrella Corporation kísérleteiből eredő következményeket. Ugyan a jelenlegi viszonyok között szűkösnek számító 25 millió dolláros költségvetés nem vetít előre látványos megoldásokat, de miután egy horrorfilmről beszélünk, nagyon sok kreativitással át lehetett volna hidalni a büdzséből eredő hiányosságokat. Mert például feszültséget teremteni, esetleg egy épkézláb történetet elmesélni vagy nem papírmasé unalmas karaktereket felskiccelni biztosan nem kerül ennyibe. 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a rendező nem tesz erre kísérletet, de a kicsit több mint 100 perces játékidőnek nagyjából az első 20 perce tartja valamennyire magát, utána teljesen darabjaira hullik az illúzió. Pillanatok alatt feltárja lapjait a film és kiderül, hogy megint a bazári gagyival, az ipari hulladékkal kell megelégednie szerencsétlen rajongóknak. Mert a forgatókönyv - amit amúgy a rendező írt - egyetlen épkézláb koherens pillanatot nem tartalmaz, a karaktereket két helyszínre szeparálja, hogy aztán semmi, de az ég egy adta világon semmi érdemi ne derüljön ki az Umbrella tevékenységéről, a Racoon Cityben zajló furcsaságokról vagy éppen a karakterekről. Az például kifejezetten vicces pillanat, amikor Claire Redfield (Kaya Scodelario) megérkezik a városba, majd úgy tör be a testvére, Chris Redfield (Robbie Amell), a S.T.A.R.S. rendőrének otthonába, hogy utóbbi észre sem veszi azt. Ahogy az sem tűnik fel neki, hogy a szomszéd már lényegében zombiként csócsálja a családtagokat. 

De a forgatókönyv teljesen kilúgozza Jill Valentine-t (Hannah John-Kamen), Albert Weskert (Tom Hopper), de talán Leon S. Kennedyvel (Avan Jogia ) bánik el a legcsúnyábban. Hiába zöldfülő újonc a rendőrőrsön, a játékokból azért tudjuk, hogy mindezek ellenére egy talpraesett, bátor, karakán hős. A filmben mégis sikerült egy kétbalkezes, nyámnyila balfékként bemutatni, hogy az ügyeletes hülyegyerekként ne csak a filmbéli partnerei, de mi nézők is röhöghessünk rajta, ezzel oldva a nyomasztó, horrorisztikus hangulatot. Persze ehhez nem ártott volna, ha utóbbiból mutatnak is valamit, de attól valami nem lesz ijesztő, hogy a fegyver torkolattüze által megvilágított tök sötétben követjük végig, ahogy Chris Redfield bunyózik a zombikkal.

Az egydimenziós szereplők csak úgy sodródnak A-ból B-be, a cselekményt a hülyeség hajtja előre, miközben véletlenszerűen zajlanak a különböző, logikátlan események. Az egészet aztán megfejelték minden idők egyik legnevetségesebben gagyi CGI-jával. Kínos volt nézni a szörnyeket, a különböző effekteket, a film végén a nagy robbanás és a tehén esetét pedig egyszerűen még mindig nem tudom hova tenni.

Mégis ki gondolta, hogy ennek a mosléknak ebben a formában moziban a helye? Már a TV számára is megalázó, hogy ezt valaki rá merte ereszteni a VOD-kínálatra, de azért elég komoly önbizalomra utal, hogy a gyöngyvásznat is megszentségtelenítik a készítők. Végülis megtették ezt Alice kalandjaival is, és mivel a gagyira, a szarra mindig is volt, van és lesz igény, feltételezem, még így is rentábilis egy-egy ilyen projekt, ami már csak a negatív visszhangja miatt is becsábítja a nézőket. És amíg kinyitjuk a pénztárcánkat, addig néhány évente megkapjuk az újabb és újabb hullagyalázást. Kár, hogy én ezt a durván 107 percet már sosem kapom vissza az életemből, így ha tehetitek, ti válasszatok valami értelmesebb időtöltést. Higgyétek el, jobban fogtok járni!

Gamekapocs értékelés: 2.0

Rendezte: Johannes Roberts
Szereplők: Hannah John-Kamen, Kaya Scodelario, Neal McDonough, Tom Hopper, Robbie Amell, Avan Jogia, Donal Logue
Játékidő: 107 perc
Hazai premier: 2022. január 6.

42.
42.
FreeKatana
Ez így, hivatalos kritikának fémjelezve valóban eléggé shitty.
Számomra is nehéz lett volna pozitívumot találni, és a klasszikus részek szerelmeseként sértés ez az adaptáció. Valami hasonlót írtam a blogomban tavaly, tehát az egyetértés megvan, csak míg az én írásom szimplán egy dühöngő volt, addig ez a hangvétel egy kritikánál kevésbé állja meg a helyét, bármilyen rossz is az alanya.
41.
41.
JohnSpartan
Huhhh... Mihez tudnám hasonlítani ezt a remekművet? Jah! The predator! Megint sikerült megerőszakolni egy franhsie-t...
Komolyan mondom hogy inkább álljanak le ezekkel a feldolgozásokkal mert nem csak magukat gyalázzák meg. Szerintem a rendező onnan merített ötletet hogy a kölke èpp nyomta a Resi 2 remaket ès kèt fingás közben ránèzett a TV-re! Vannak ezek az ominózus jelenetek amikor a kamionos a burgerhez nyúl vagy amikor már fèl zombikènt csapatja a kamionnal, nah pont azok a jelenetek megmaradtak neki azt a szokásos feltöltöm a mèg szokásosabb maszlaggal le is tudta az egèszet! Az elejèn mèg remènyt keltettek bennem ezek a jelenetek de aztán szèp lassan de biztosan ugrott egy fejest a feneketlen kútba! Hihetetlen mi megy a film második felèben... El sem hittem amit láttam egy ideig... Így rá rá kellett nèzegettem az időre hol is tart a film hogy megerősítse bennem azt az èrzèst hogy ezek megint elkúrták, nem kicsit, NAGYON! Ennèl mèg a kedves "Mila" fèle foshalmaz is 100x jobb, nem hiszem el....

Nah mind1 is, maradok a játèknál meg az animèknèl. Azok azèrt mèg rendben vannak.

Kedves Shifty! Rajtad meg látszik hogy nem tudsz pártatlan maradni a kritikáknál ès csak úgy hányod össze vissza a pontokat. Szeritem egy kritikus mindig pártatlanul álljon hozzá az írásnak mert csak azon fog látszani hogy mit tud a film 100-on! Ezzel nem azt mondom hogy ez a film nem 2 pont környèkèt verdesi hanem ahogy már előttem is írták hogy pl a Dűne kevesebb pontot kapott mint egy sikoly ami szimplán csak egy jumpscar horror... Felőlem aztán nyomhatod így tovább csak egy idő után senki nem fogja komolyabban venni a kritikáidat! Csak egy èszre vètel.
40.
40.
Ps fanboy
Jó hát félrement a dolog na. Látni lehetett, hogy statisztákra nem futotta. Jobban működött volna paródiaként, mint a Dög című alkotás például. Sőt, jobban is működött úgy, Leon S Kennedy egy újabb arcába nyerhettünk bepillantást, én például nagyokat nevettem ahogy állandóan szopatják, nem erre számítottam. A film kontextusában számomra nevetséges módon pont Claire karaktere lógott ki a sorból, mert ő volt az egyetlen, aki komolyan vette magát. Szegény nem ismerte fel a helyzetet, hogy ez a film maximum azok számára lesz félelmetes, akik erre az egészre pénzt adtak. Lol
38.
38.
Fata Morgana
Miután megnéztem, legszívesebben kivájtam volna a saját szemem, ennél lejjebb remélem már nincs.(vagy még is Jean Cloude v D. UFO cimű filmje.)
37.
37.
delphijos
#9: Mobilon pl. a “friss komment” rész teljesen sz*r…

néha szétcsúszik valami és egy cikkre kattintva egy másik cikk képei jönnek be….

a kereső szintén egy sz*r….

hirtelen ez jutott gyorsan eszembe….
36.
36.
#35: Gondold már végig, hogy mit akarsz írni hallod, mert legközelebb minden mondatod külön komment lesz a végére. :D
35.
35.
GAMEROD
Rebecca Chambers és Barry Burton karakterét hiányoltam, oszlopos tagjai voltak a Spencer incidensnek. Ha benne is voltak, elkerülte a figyelmem.
34.
34.
GAMEROD
#33: Plusz hiányoltam belőle karaktereket, igaz magyarul még nem láttam lehet hogy elkerülte a figyelmem ha mégis benne voltak. Pl. Barry Burton, Rebecca Chambers mind oszlopos tagjai voltak a történet elejének.
33.
33.
GAMEROD
Véleményem annyi, hogy lehetett volna jobb is, a karakterek is jobban hasonlíthatnának a játékban megszokottra, de jól visszaadta a RE 1, 2 és kicsit a Code Veronica hangulatát. Viszont én inkább a RE Zero-val kezdtem volna a filmadaptációt, ha már a játékfejlesztők menetközben kitalálták hogy az legyen a sztori eleje.
32.
32.
Ooorky
#31: Te jó ég, akkor régebb óta itt vagyok mint a szerkesztők :D
Igazán kaphatnék kitüntetést érte, mondjuk Élettelen léhűtő, Köcsög kommenter, Miértnemtakarodszmárinnen vagy vmi hasonló.
31.
31.
Heldengeist
#30: Inkább a fele. A csapat másik fele már jó 15 éve itt koptatja a billentyűzetet, de tényleg sok a cikkíró 2-3 éves fiókkal.
30.
30.
#29: Véleményem szerint azért nem gyúr rá az oldal, mert amatőrök csinálják, saját pénzből.

Egyszerűen nem kapnak sajtópéldányokat.

Az impresszum alapján kb. mindenki diák.
29.
29.
Heldengeist
#25: Mondjuk ez az lodal pont nem gyúr rá, hogy minden cikkel és hírrel az első legyen. A hírek napokra előre beidőzítve óránként jelennek meg, sokszor még akkor is, ha időhatáros vagy készletlimites ingyen játékosztogatásról szól.

Ez a film is másfél hónapja került nálunk a moziba. Játékoknál általában jobban sietnek és kiraknak valamit a megjelenést követő két héten belül. Csak minek. Aki türelmetlen, annak a megjelenés napján tele van videóval a youtube és mire itt kijön a teszt, már végig is játszotta, aki meg türelmes, az egy hónapot is szívesen vár egy részletes és jól megírt tesztre.
28.
28.
Astrisal
Elnézést, de elég vizuális típus vagyok, és nem tudom szó nélkül hagyni... Bevallom, nem emlékszem, hogy valaha találkoztam volna egy kritikai irományban ezzel a jelzővel ,hogy valami "s*ar". Legközelebb már a szalagcímben is szerepelni fog ez a költői szóhasználat?Én még kommentben is ódzkodom tőle ,nálam leginkább indulatszó, ami hirtelen kikívánkozik, de próbálom nem "közszemlére" tenni.És ez most független a film értékelésétől ,amelyet más kritikai oldalak (köztük sok olvasói értékelés) általánosságban nem ítélnek a WC-én való lehúzásra érdemesnek.
27.
27.
xanatos0911
Én csak azt tudnám, hogy mi a dildóért hívjuk mi magyarok ezt a sorozatot még mindig Kaptárnak..
26.
26.
JinjeR
#3: 8 pont? mi a fax: :DDD
Nem akartam elhinni én nem is figyeltem.Visszanéztem és tényleg annyi! lol
Pedig az se ér többet 2 pontnál,az is nézhetetlen,még jó hogy már régen nem adok a Gk értékeléseire..játék még hagyján,de film meg sorozat? inkább ne erőltessék!..
25.
25.
Ooorky
#23: Azért az egy más világ volt, mozikban sokkal kevesebb szemét ment, videójátékoknál meg automatikus bukást jelentett ha valami félkészen jelent meg (meg eleve a kockulás még rétegműfaj volt).

Az olvasói interakció is kimerült a levrov-ban, esetleg egy-egy email-ben az írónak, nem pedig folyamatosan a nyakába hányták, hogy szar vagy mert nem egyezik az ízlésed az enyémmel.
Na meg volt kb. 2 nagy gamer magazin meg néhány kisebb, most meg csak magyarisztánban legalább 20 weboldal verseng a klikkekért, nincsenek hetek megírni egy cikket.

Sajnos az én újságaimat elégették a szüleim miután elköltöztem, nem lesz olcsó mulatság újra beszerezni őket...
24.
24.
godach
#19: Itt van pl ez a hozzászólás. Még csak megmagyarázni sem akarja az ellenkezőjét.
10 éve az oldalon ez megy. Max amikor a csajok menesztik őket, akkor jönnek a nagy bannhammerrel, de semmi kontakt az olvasókkal. Szégyen a köbön...
23.
23.
godach
#17: Egy jogos kritika, egy jó kritika mindenki számára építő jellegű.
Az amit ez a Shifty is képvisel és amit kb 10 éve minden önjelölt játékújságíró és filmkritikus, az enyhén szólva is csak hiszti.
Könnyű szavakkal dobálózni úgy, hogy hazahordjuk az ételhordót mosogattatni és a szaros boxereket is.
Itt azért eléggé látszik, hogy a tisztelet még csak halvány fingja sincs meg a tesztíróba, függetlenül az alkotástól.
Ajánlom figyelmetekbe olvasni pár 2000-es gamestar és pcguru újságot.
El lehet mondani azt, hogy valami nem jó, normálisan is.
Persze akinek mindenre "megkapod" volt a válasz, annak ezt hiába mondani.
22.
22.
Csoki80
Végre egy jó pörgős resi film. Nézős lesz.
21.
21.
Jarl Balgruuf
#17: Plusz a negatív kritika mikroagresszió, ami súlyos lelki sérülésekhez, azokon keresztül pszichoszomatikusan fizikai tünetekhez vezethet, végső soron akár gyilkosság is lehet ha az áldozat belehal.
Mindenképpen meg kell állítani ezeket a bűnözőket.
20.
20.
csoki0619
#13: Ez de szar duma, istenem!
Ezzel azt akarod mondani, h mindegy mennyire szar valami, illik rá bólogatni, mert én nem tudok akkorát szarni?!
Elnézést ha kicsit vulgáris voltam(és leszek), de ez olyan mintha meghívnád a cimboráidat vacsorára, főznél nekik valami olyan kritikán alulit, amitől fosik a fél társaság egy héten keresztül és ahelyett, h adnál nekik egy-egy széntablettát, leb.szod őket, h főzzönek jobbat, ha tudnak.
18.
18.
Ooorky
#17: Aki negatív/mínuszol az fizetett orosz troll, hát nem tudtad?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...