Coldplay: X & Y

  • Írta: Isaac
  • 2005. július 19.
Számomra a Coldplay a zsenialitás, igényesség, és profizmus szinonimája lett, új albumukat hallgatva teljesen elszáll az ember. Ráadásul, ha minden jól megy, novemberben Budapesten játszanak! Halleluja!

A Green Day budapesti koncertje után bizakodóvá váltam. Elvégre végre nem egy szakadék felé száguldó tinisztár (Britney), nem is egykor szebb napokat látott, de mára nyugdíjassá vált banda (Duran Duran), sőt egyáltalán nem egy kapuzárási gondokkal küszködő, az „amúgy tehetséges, de kit érdekel” kategóriába tartozó, önmagára gondolva azonnal izgalmi állapotba kerülő  félisten (Flatley) lép fel kicsiny hazánk fővárosában, hanem egy, a fiatalok körében különösen kedvelt, „kurvajó” amerikai punkzenekar. És most tessék, váratlan meglepetés érte az alternativ/punk/rock műfajért bolonduló népeket, a Coldplay november 6.-án Budapestre jön. Elvileg. A U2-val eljátszották azt a kópéságot, hogy télen beharangozták nagy dérrel-dúrral a pesti koncertet, de rá egy hétre sztornózták is. Na de csak nem lehetünk ilyen szerencsétlenek, jönniük kell és kész!

 Aki esetleg zavartan keresné a zenekar nevét a popzene fehér foltokkal, és szörnyű kráterekkel tarkított világtérképén, azoknak annyit: ők britek („Na de kik azok a britek?”, „Mi vagyunk!”), zongora-alapú, gitárral megbolondított, teljesen nyugis zenét játszanak, és most már az énekesnek köszönhetően a pletykalapokba is bekerültek, ugyanis volt mersze Gwyneth Paltrow-val házasságot kötni (aki mellesleg Steven Spielberg keresztlánya), amit a többi tag természetesen elég hűvösen fogadott, teljesen igazuk is volt, hiszen így a zenekart újabban szinte csak ebből az apropóból emlegetik.

A csapat egyébként ’96-ban jött össze a Londoni Egyetem falai között, a tagok Chris Martin (ének), Jon Buckland (gitár), Will Champion (dob), és Guy Berryman(zongora) hamar szoros barátságot kötöttek. A száraz életrajzokat elkerülve ugorjunk inkább a termékükhöz, a Coldplay nevű zseniális kreációhoz, ami – folytatva a brit pop hagyományait -  inkább a gondolkodósabb, elmélyültebb hangulatot hozza, amit én személy szerint imádok.

 A zenekar tehát már nem fiatal, lassan tíz évesek lesznek, ennek ellenére mindössze négy albumuk jelent meg eddig, ám azok zeneileg és hangulatilag is nagyon-nagyon eltalált korongok lettek. Kezdődött a „Parachutes” című munkájukkal 2000-ben, folytatták két évvel később a „Rush of blood to the head”-del, amivel sikerült berobbanniuk Nagy Britannián kívül is (16 millió példányban kelt el!), közben volt a harmadik számúnak számító „Rush of B-Sides to the head”, ezt azonban sokan nem ismerik el külön albumnak, lévén főleg a dalok más verzióit tartalmazza, de új dallamok is felcsendülnek rajta, végül nemrég jöttek ki legújabb anyagukkal, ami az „X&Y” címet viseli, és amivel azonnal  a listák élére ugrottak, és ami ennek a cikknek is a témája.

Érett már az új album, és szerencsére szép pirospozsgás lett, egy szavunk sem lehet. Ritkán találkozik az ember ilyen finoman kimunkált, egybefüggő, szinte tökéletes zenével, azt hiszem mondhatjuk, hogy az összes dal kiváló, kezdve a magány érzetét sugárzó Square One-nal, folytatva a kicsit reményteljesebb Fix You-val, át a VIVA által is nyomott Speed of Sound-al, a Hardest Part csúcspontjáig (egyébként véleményem szerint ennek van a legjobb szövege, a félelmetesen hatásos "The hardest part was letting go, not taking part." sorával), mind-mind hihetetlenül eltalált nóta. Az ember csak beteszi a háttérbe, elkezd valamit csinálni, és hirtelen azon kapja magát, hogy nem a munkájára koncentrál, hanem lassan ringatózik a székkel, dúdolva a magával ragadó dallamokat. 

Pedig egy pár alkalommal veszélybe is került az album léte, köszönhetően Chris maximalizmusának, végeredményben ők négyen tényleg kihoztak mindent, amit csak lehetett. Mint fentebb említettem, eddig csak a Speed of Sound rendelkezik videóklippel, kíváncsian várom, vajon melyik dal kap még ezen kívül vizuális testet. Valójában mindegyik megérdemelné.

Szerintem egyébként is elmentem volna a koncertre, de most már egyenesen vágyok rá, akarom, és nem érdekel, hogy megkezdődik a szorgalmi időszak, jönnek a zh-k, akkor is legyen már november! Kérem szépeeen…

 

X & Y (2005)
1. Square One
2. What If
3. White Shadows
4. Fix You
5. Talk
6. X&Y
7. Speed of Sound
8. A Message
9. Low
10. The Hardest Part
11. Swallowed In The Sea
12. Twisted Logic
Honlap: www.coldplay.com , www.coldplaying.com

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...