Batman Begins

  • Írta: Shifty
  • 2005. július 19.
Batman, azaz a Denevérember újra visszatér, ötödik alkalommal és nagy kérdés, hogy a harmadik rész óta felfedezhető hanyatlást követően végre tudnak-e valami újjal szolgálni a kedves rajongóknak.
Még mielőtt mindezt megosztanám veletek, egy kis történelmi kitekintésre kerítsünk sort. Hogyan is, ki által, stb alakult ki Gotham city védangyala?

Batman karakterét 1939-ben Bob Kane vetette papírra először. Azóta amúgy számos ráncfelvarráson esett át Bruce Wayne másik énje, de az alapkoncepció a mai napig ugyanaz maradt. Az akkor 23 éves rajzoló, társával, Bill Fingerrel együtt alkotta meg a történeteket a DC Comics-nak. A Denevérember megjelenése hatalmas siker volt, így a kezdeti néhány részt követően a két úriember tovább folytatta a történetek készítését. Hogy Batman milyen hatalmas sikernek is örvendett azt kitűnően tükrözi, hogy a Sin City szülőatyja, Frank Miller is megalkotta a saját kis bőregerét és azt kell, hogy mondjam, minden idők legsötétebb, legvéresebb, legdarkosabb Batman-feldolgozását sikerült létrehoznia.



Hogy miben is rejlett ez a siker?

Superman-nel ellentétben Batman sokkal elérhetőbb volt az emberek számára, hiszen egy olyan hősről volt szó, aki nem rendelkezett emberfeletti képességekkel-ellentétben Superman-nel-, így sokkal könnyebb volt azonosulni vele, de mindezek ellenére a két név a hosszú évek alatt egybeforrt és a mai napig látni olyan rajzfilmsorozatokat, amelyekben a Bruce Wayne és Clark Kent együtt védelmezik az elesetteket.



Természetesen a képregény megjelenése valamint a hatalmas siker nyomán Hollywood is ráharapott a dologra, így aztán 1989-ben a mozikban is hódító útjára indult a bőregér. Az első filmet az a Tim Burton rendezte, aki olyan nagynevű produkciókat rendezett azóta, mint a Nagy Hal, Az Álmosvölgy legendája vagy a hamarosan bemutatásra kerülő Charlie és a csokoládégyár. Gondolom minden kedves olvasó számára meghatározó alkotás volt 89-ben a Batman, amit követett a Batman Visszatér, melyet szerencsére megint csak a rendezőzseni vitt vászonra 1992-ben. Ebben a filmben Micheal Keaton mellett olyan nevek tüntek fel, mint Danny DeVito illetve a gyönyörű szép Michelle Pfeiffer-Macskanő-. Szintén meghatározó alkotás, amelyet azóta rongyosra néztünk már. De aztán következett 1996 és 1997, amikor is Burtontől az a Joel Schumacher vette átt a stafétabotot, aki olyan filmekben tette le a névjegyét, mint a 8 mm, Tigrisek földje vagy az Operaház Fantomja.

Ezen nevek ellenére, érthetetlen módon Schumacher valami förtelmeset hozott ki a két filmből, amely nyomán a mostani ötödik részt, mely a kezdeteket kívánja elmeselni a kedves nézőnek nem igazán vártam, de végülis miért is ne adnám meg neki az esélyt, amikor a trailerek ütősek voltak, a színészi felhozatal eszméletlen – Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Ken Watanabe, Katie Holmes, Rutger Hauer-. Így hát nem volt más dolgom, mint rászánni azt a közel két és fél órát, majd nekiveselkedni az élményeket cikk formájába önteni. Lássuk mi is sült ki Christopher Nolan új remekéből, aki már bizonyított a Mementoban és az Álmatlanság című mozikban.



Az ifjú rendező a már említett Frank Miller-féle feldolgozást vette alapnak, így hát már előzetesként se várhatjuk, hogy ebből valami tündérmese születik. Nolan a Pengét jegyző David S, Goyerrel társulva és a már fent említett színészekkel karöltve valami eszement nagyot hozott ki a Batman-storyból. A rendező nagyszerűen építi fel a film minden egyes mozzanatát, így lépésről lépésre jutunk el addig a pontig, amikor is végre színre lép Batman. Mindent megtudunk, hogy mi miért történt/történik, mik az alapok, mit csinált éveken át Bruce, míg végre újra visszatér Gotham-be. Nem kell pánikolni, mindez egy óra, így a közel száznegyven perces moziba bőven belefért minden.

A minden alatt pedig valóban mindent értek. Nolan kitűnően építi fel Bruce jellemének átformálását és megtudhatjuk azt is, hogy Batman-né válásának csak egyik oka volt a szüleinek a halála, de emellett megfelelő mennyiségű poént, romantikát és akciót is fecskendezett a filmbe, amely párosulva a Miller-féle darkos hangulattal –mely szó szerint árad a filmből- eszméletlen hatást gyakorol a nézőre, aki a film kezdetétől fogva garantáltan nem unja magát halálra. Mindezt megfejelték még Hans Zimmer muzsikájával, ami ezúttal sem okoz csalódást, így majd a film DVD-je mellett nem árt azt is beszerezni, mely 12 szerzeményt tartalmaz. Ezek azok az eszközök, melyek a harmadik és a negyedik részből hiányoztak és ezért merem bátran állítani, hogy Nolan által újra régi fényében tündököl a Denevérember.



Ha már szót ejtettem a rendezőről, akkor érdemes a színészek teljesítményét is kicsit kiveséznem. Talán a megfelelő szó a zseniális! Mindenki nagyon jól tudta, hogy itt nem egy B kategóriás szutyokról van szó, így mindenki apait-anyait beleadott. Christian Bale nagyszerű választás volt a bőregér szerepére, míg Liam Neeson ezúttal gonosz szerepében hozza formáját, na és a nagy kedvenc a Michael Caine által megformált Alfred volt, aki folyamatosan ontotta a megjegyzéseket, poénokat és megállíthatatlanul csipkelődött Bruce úrfival :).

Igazi negatívumként talán egy dolgot tudok felhozni az pedig a Batmobile. Igen Denevéremberünk csúcsjárgánya, mely az első és a második részben valami fantasztikusra sikeredett, majd a következő részekben a filmek hanyatlásával a járgány is annak indult és a Batman Begins-ben sajnos ezen megint nem változtattak. Hatalmas nagy monstrummal örvendeztették meg főhősünket, ami véleményem szerint nem illik a karakteréhez, de hát ez a fejesek dolga.



Ettől a kis semmiségtől eltekintve a film üt, mégpedig hatalmasat, amely köszönhető a színészeknek, a kiváló történetnek és természetesen magának a rendezőnek, Christopher Nolan-nek, akinek szerintem egy hatalmas köszönöm jár, amiért újra életre keltette Batmant.

Mûfaj: amerikia akció-fantasy
Idõtartam: 140 perc
Mozipremier:. 2005. 07. 14.
Szereplõk: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Ken Watanabe, Katie Holmes, Rutger Hauer
Rendezõ: Christopher Nolan
IMDB értékelés: 8.3

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...