A Marvel-moziverzum izgalmas jövője

Lerántották a leplet a Marvel-moziverzum jövőjéről, mi pedig sorra vesszük a következő három év bejelentett mozifilmjeit és tévésorozatait, minden tudható információval, képregényes érdekességekkel és spekulációkkal.

Nemrég ismét sor került a világ legnagyobb geek-rendezvényére, a San Diegó-i Comic-Conra, ahol többek közt a Marvel Studios is képviseltette magát, és szokás szerint megint olyan nagyszabású, ígéretes bombákat dobott le, amelyekre több millió rajongó emelte fel ökölbe szorított kezét egyetlen egy összefüggő, kollektív tudatként. A cég főnöke, egyben a Marvel-moziverzum atyaúristene, Kevin Feige utoljára 2019-ben, a franchise első nagy, The Infinity Saga címre hallgató fejezetének lezárása után jelentkezett egy hasonlóan nagy show-val. Akkor lerántotta a leplet az MCU negyedik fázisának mozifilmjeiről és tévésorozatairól, amelyek aztán a COVID-helyzet és egyéb más problémák ellenére kisebb-nagyobb késéssel meg is érkeztek, illetve ami még hátravan, azokra sem kell már sokat várni, így a mester elérkezettnek látta az időt, hogy felfedje az elkövetkezendő három esztendő projektjeit.


Sokan, sok helyen, sokszor kérdik, vajon mikor lesz vége a most már nagyjából 2008, de a legszerényebb becslések szerint is 2012 óta tartó, töretlennek nevezhető szuperhős-mániának – nos, a bejelentett produkciók és a rajongók példátlan lelkesedése alapján ha lehet, senki se vegyen mérget arra, hogy a jelmezes-maszkos héroszok egyhamar kimennek a divatból. Mert bár a 2019-es rendezvényt követően is jócskán beindult a fanok nyáltermelése, Feige most megmutatta, hogy még azt a hatalmas geek-orgazmust is képes tovább fokozni. A megszokottnál is nagyobb műsort csinált, de szavak helyett beszéljenek a számok: összesen huszonkettő projektről volt szó! Ezek nagy részéről eddig is lehetett tudni, az elkövetkezendő hónapokban megjelenő filmekről és tévésorozatokról új előzetesek érkeztek, egy szűk csoport néhány 2023-as címből is láthatott egy-egy zárt körben levetített trailert, valamint négy úgy, eddig csak pletykált projekt is csatlakozott a hivatalosan most már The Multiverse Saga néven futó fejezethez, ami az MCU negyedik, ötödik és hatodik fázisának történeteit fogja össze.

Lehet szeretni, lehet utálni a Marvelt, de azt el kell ismerni, hogy Feige profizmusa és patikamérlegen kimért üzletpolitikája tényleg példamutató és elismerésre méltó. Tudja, mitől döglik a légy: eddig évente kettő-három mozifilmet üdvözölhetett a nagyérdemű, de tavaly óta egy sor tévésorozat is hozzátette a magáét a grandiózus, egyedi univerzumépítéshez. Egyik húzza maga után a másikat, így a teljes kép maximális megértéséhez egyszerűen mindegyiket látni kell. És a rajongók meg is fogják nézni az összeset – nem csupán azért, mert Marvel. Zseniális stratégia. Ember legyen a talpán, aki manapság fejből fel tudja sorolni, hogy milyen filmek, élőszereplős és animációs sorozatok érkeznek 2025-ig, és talán nem vagyok vele egyedül, ha azt remélem, legalább ezeknek a fele el tud majd szakadni a mostanság egyre fáradtabbnak tűnő Marvel-recepttől, és képes lesz komolyan venni magát, amennyire azt a témájuk megköveteli. De ez még a jövő zenéje: egyelőre még mindenki a Comic-Conon elhangzott bejelentéseket emésztgeti, mert tényleg van mit!

Eme epikus geek-ejakuláció örömére sorra vesszük az MCU jövőjének produkcióit, minden eddig tudható információval együtt (ez mondjuk nehéz lesz, mert gyakorlatilag szinte naponta érkeznek róluk friss hírek), képregényes érdekességekkel és laza elméletgyártással kiegészítve.

Én vagyok Groot (I Am Groot, 2022. augusztus 10.)

A csillagközi fejvadászból hőssé avanzsáló szűkszavú fadarabnak kétszer is sikerült meghódítania a közönséget. A galaxis őrzőiben bemutatkozott karakter egyszerre volt menő, vicces és imádnivaló, de igazán a folytatásban lopta be magát a nézők szívébe. Baby Groot egy csapásra kiakasztotta a cukiságmérőt, és nem kellett hozzá sok, hogy a fejesek az ezerszámra felvásárolt játékfigurák és plüssök közepette meglássák a lehetőséget arra, hogy még jobban kiaknázzák a benne rejlő potenciált. Mielőtt sokunk kedvence visszatérne az univerzum legnagyobb s-fejeinek harmadik önálló kalandjában, még megkapja a maga Disney+-os sorozatát, melyhez egyébként egy stílusos és aranyos előzetes is érkezett.


A minisorozat öt rövid epizódot tartalmaz, amelyek fotorealisztikus animációval készültek. Vin Diesel visszatér a főhős hangjaként, valamint Bradley Cooper közreműködésére is lehet számítani, aki ismét Mordály szinkronját szolgáltatja. Az Én vagyok Groot augusztus 10-én debütál a Disney+-on, és a streamingszolgáltató bevett szokásaitól eltérően már az első naptól fogva elérhetővé válik az összes rész. A történettel és a széria mibenlétével kapcsolatban keveset tudni: egy ízben valószínűleg Groot visszatér szülőbolygójára, a Planet X-re, ahol megmagyaráznak néhány dolgot az eredetével és a gyerekkorával kapcsolatban, valamint a produceri feladatokat ellátó James Gunn elhintette, hogy a sorozat nem feltétlenül kapcsolódik az MCU kánonjához, inkább a Team Thor című mockumentary-rövidfilmekre fog hajazni, és saját lábon áll majd, az univerzumhoz való erős kötődés helyett. Bárhogy is legyen, annyi bizonyos, hogy mókás, ártatlan és szórakoztató kaland lesz – nem csak gyerekeknek.

Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law, 2022. augusztus 17.)

Hulk szintén zöldellő unokahúgának sorozatáról már régóta lehet tudni, azonban néhány hét múlva a Disney+-ra érkező széria egy új trailerrel, valamint néhány friss információval is jelentkezett. A címszerepet Tatiana Maslany játssza, feltűnik Mark Ruffalo Hulkként, visszatér Tim Roth, mint Emil Blonsky/Förtelem, Benedict Wong is képviselteti magát, valamint Charlie Cox is tiszteletét teszi Fenegyerekként, méghozzá a képregényekből ismerős klasszikus piros-sárga ruhájában. A harmincperces epizódókból álló sitcomban (amiben a főhősnő a bűvös negyedik falat áttörve nem egyszer kiszól majd a közönségnek, mint ahogy az eredeti alapanyagban) Hulk próbálja felkészíteni Jennifer Walterst a szuperhőslétre, miközben a nő a szuperképességekkel rendelkező egyének ügyeit kezelő jogi osztály élén harcol a tárgyalóteremben. Az elismert képregényíró, Zeb Wells is az alkotók között van, és az új előzetes alapján úgy tűnik, hogy a főhősnő eredete is merőben más lesz, mint a füzetekben.

Ott Jennifer úgy vált Amazonná (ne röhögj, magyarhonban emberemlékezet óta ez a neve), hogy egy lövöldözés során súlyosan megsebesült, és mivel sürgős vérátömlesztésre volt szüksége, nagybátyja, Bruce Banner, azaz Hulk rögtön a segítségére sietett. Ezután Jennifer is hasonló képességekre tett szert, bár ereje messze alulmúlta Hulkét (ez a sorozatban ezer százalék, hogy nem így lesz). Bannerrel ellentétben az átalakulás során végig megőrzi az emberi tudatát, később tagja lett a Bosszúállóknak, a Fantasztikus Négyesnek, a Bérhősöknek és a S.H.I.E.L.D.-nek, és persze rengetegszer kivette a részét  a teljes Marvel-univerzumot megrengető eventekből is. Egyébként 1980 februárjában debütált a saját, Savage She-Hulk című képregénysorozatában, így egy viszonylag régi karakterről van szó.

Úgy fest, az MCU-ban egy baleset során kerül kapcsolatba Banner vérével, ami napjainkban sokkal logikusabb megoldásnak tűnik.

Az összesen kilencrészes sorozatban az MCU-ban új, de a képregényekben már régi motorosnak számító ellenlábas, Frog-Man is feltűnik, valószínűleg a Eugene Patilio-féle változat, aki apja, Leap-Frog jelmezét magára öltve küzdött meg többek közt Fenegyerekkel, Vasemberrel és Pókemberrel, végül sokadik kudarca után visszavonult a bűnözéstől. Ám az is lehet, hogy egy teljesen új karakter lesz. Instant röhögőgörcsöt kiváltó békaruhája okán egy meglehetősen komikus karakterről van szó, aki mondjuk illik is a sorozat humoros hangvételéhez.

Jameela Jamil a füzetekben már szintén „nem mai gyerek” Titánia szerepében domborít majd, egyben ő lesz a széria főgonosza. Azt már most tudni, hogy a karakter sokban különbözni fog az eredeti verziótól, aki az 1984-es Titkos háborúban tűnt fel először egy vézna, megfélemlített nőként, aki gyerekkori barátnőjével együtt Doctor Doom fogságába esett. Szuperképességeire (fizikai ereje megközelíti Amazonét, ráadásul sebezhetetlen) egy alku során tett szert: a Fantasztikus Négyes legnagyobb ellensége szuperképességekkel ruházta fel, cserébe ő csatlakozott a gonoszok csapatához. A sorozat alkotója, Jennifer Gao nagyon modern, friss, bohókás és vicces karaktert ígér, aki ettől függetlenül megmarad a képregényes megfelelőjének alapvonalánál.

Amúgy Disney+-fronton ez a sorozat jelöli a negyedik fázis végét – augusztus 17-től fut majd, heti rendszerességgel a streamingszolgáltató felületén, szóval már nem kell rá sokat várni.

Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! (Black Panther: Wakanda Forever, 2022. november 11.)

A 2018-ban nagyot ment Fekete Párduc folytatása is villantott egy előzetest, ugyanakkor az még mindig nem tiszta, hogy a karaktert alakító Chadwick Boseman halála után ki bújik majd a vakandai szuperhős jelmezébe. A régi szereplők közül Letitia Wright (Shuri), Danai Gurira (Okoye), Lupita Nyong’o (Nakia), Winston Duke (M’Baku) és Martin Freeman (Everett Ross) is visszatér, Dominique Thorn itt debütál Ironheartként, a film főgonosza pedig az MCU-ban méltatlanul hosszú ideig hanyagolt Namor lesz, akit Tenoch Huerta alakít. 

Namor, más néven Torpedó nem csupán a Marvel egyik legkomplexebb karaktere, hanem konkrétan a kiadó első szuperhőse. 1939-es bemutatkozása óta sok minden volt már: hős, antihős, gonosztevő, Atlantisz királya, a Védelmezők egyik alapítója, a Bosszúállók és az X-Men tagja (utóbbi azért érdekes, mert sokan a Marvel-univerzum legelső mutánsának tartják), a Szövetségesek és Amerika Kapitány oldalán harcolt a második világháborúban a nácik ellen. Valamint nem egy nagyszabású crossoverben szerepelt, az Avengers vs. X-Men eseményeinek során viszont megromlott a viszonya Vakanda urával, T’Challával, akit Namor addig megbízható, tiszteletreméltó embernek tartott. A történetben a Főnix Erő megszállta Namort, aki ennek hatására elárasztotta vízzel Vakandát, majdnem elpusztítva ezzel az egész országot. Ezután a két király a térfúzió jelentette veszély megoldásának érdekében kénytelen volt összefogni, ám T’Challa végül leszúrta Namort és a sorsára hagyta egy másik univerzumban – persze Atlantisz vezére nem halt bele a sérüléseibe, de ennek köszönhetően viszonyuk enyhén szólva is elmérgesedett.

Persze a filmben több, mint biztos, hogy nem ez fogja elindítani a vakandai és az atlantiszi birodalom közti konfliktust (legalábbis a trailerből úgy tűnik, hogy a két nép nemigen ápol egymással baráti kapcsolatot), illetve ez az Atlantisz nem is lesz igazán Atlantisz, legalábbis nem a klasszikus értelemben véve, mivel az előzetesből is látszik, hogy Namor népe, de még maga Namor is inkább egyfajta azték/dél-amerikai megközelítésre hajaz. Tekintve, hogy máig nem sikerült bebizonyítani, hogy létezett-e egyáltalán az elsüllyedt földrész, illetve mivel egyes elméletek Dél-Amerikával kötik össze Atlantiszt, ez talán nem is akkora baj.  Egyébként Namor és Atlantisz szerepét már a Bosszúállók: Végjáték is belengette: ott Okoye beszélt egy tengeralatti földrengéstől, emiatt sok képregényrajongó már eleve fellelkesült, és ismerve a karakter hirtelen haragú, arrogáns vérmérsékletét (első képregényes feltűnésekor rögtön megölt két búvárt, mert azok az ő területére tévedtek), egyáltalán nem lenne meglepő, ha már akkor gonosz terveket szövögetett volna az emberiség ellen. Végtelenül büszke, gőgös figura, aki tényleg bármit hajlandó megtenni a népéért.

Ezer ember erejével bír, tud repülni, egyszerre él földön és vízben, hihetetlen sebességgel úszik, valamint telepatikusan kommunikál a tengeri lényekkel és atlantiszi társaival. Jellegzetességei közé tartoznak hegyes fülei és a bokáin lévő kis szárnyai (amit egy mutációnak köszönhet), egy atlantiszi hercegnő, Fen (akit népe kémkedni küldött az emberek közé) és egy felfedező, Leonard McKenzie szerelméből született. Namor felszíniekkel szembeni bizalmatlanságát anyjának köszönheti, ezért folyamatosan őrlődik a két világ között, és bár sokszor csatlakozott a hősökhöz, számtalanszor szembekerült már az emberekkel, és közben mindig saját népének érdekeit tartotta szem előtt. Ezért lehetséges, hogy a filmben nem azért támadja meg Vakandát, mert egyszerűen csak le akarja igázni, hanem mert bizonyos körülmények erre kényszerítették.

Filmes fronton egyébként a Vakanda, légy áldott! zárja majd a negyedik fázist, és bő három holnap múlva már jegyet is válthatunk rá.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (Ant-Man and the Wasp: Quantumania, 2023. február 17.)

A Kvantumánia az ötödik fázis nyitófilmje lesz, amelyről a Comic-Con résztvevői egy exkluzív betekintőt is láthattak. Az első két részt jegyző Peyton Reed ül a rendezői székben, Paul Rudd (Scott Lang) és Evangine Lily (Hope van Dyne) mellett Michael Douglas (Hank Pym) és Michelle Pfeiffer (Janet van Dyne) is visszatér, Scott lánya, Cassie Lang (Kathryn Newton) szuperhős gúnyát ölt, valamint feltűnik a The Multiverse Saga főgonoszának, Kangnak (Jonathan Majors) egy variánsa, és Bill Murray-t is castingolták egy még ismeretlen szerepre.

A filmben sokkal többet megtudhatunk majd az eddig rejtélyes kvantumvilágról, ezen kívül a képregényekben már 1967 óta létező, a Vasember-rajzfilmsorozatban, valamint a 2020-as Bosszúállók-videojátékban is szereplő MODOK is benne lesz a buliban. A karakter a Tales of Suspense című széria 93. számában tűnt fel először, eredeti neve George Tarleton: az AIM nevű szervezet teljesen hétköznapi technikusa volt, amíg be nem választották egy különleges kísérletbe, amelynek keretein belül egy organikus szuperszámítógépet akartak megalkotni. A számításokba hiba csúszott: a Kozmikus Kocka titkait megfejő élő komputer helyett egy öntudatra ébredt, deformált, nagyfejű gonosz szörnyeteget kaptak, aki rövid úton végzett a főnökséggel, majd később többször is borsot tört a szuperhősök orra alá.

Mivel a negyedik fázis főleg Thanos csettintésének hatásaival, valamint a Végjáték utáni állapotokkal foglalkozott, esélyes, hogy a Kvantumánia már jobban beleássa magát a multiverzumba (Kang jelenléte is erre enged következtetni, valamint nemrégiben beígérték, hogy a harmadik Hangya-kaland nagyszabású, fontos film lesz), így a The Multiverse Saga behatóbb ismeretének szempontjából olyan alkotásokhoz csatlakozhat, mint a Loki, a Pókember: Nincs hazaút és a Doctor Strange az őrület multiverzumában. Az első két rész viszonylagos jelentéktelensége miatt üdítő csavar lenne, ha pont a trilógia záróepizódja emelkedne ki a franchise átlagos képviselőinek posványából.

Secret Invasion (2023 tavasz)

Az alakváltó skrullokat a középpontba helyező hatrészes minisorozat alapjául szolgáló képregény minden idők egyik legnagyszerűbb Marvel-története. Brian Michael Bendis író éveken és több párhuzamosan futó címen keresztül vezette fel a felkavaró eventet, ami a Polgárháború zűrzavara után végre összeterelte az egymással harcoló, majd szétszakadó hősöket, hogy egyesült erővel számoljanak le az alakváltó képességeiket tökélyre fejlesztő idegen fajjal, akik észrevétlenül beszivárogtak a világ vezetői és a szuperhősök közé. A történet csúcspontja egy Végjátékhoz hasonló gigaesemény volt (sőt, ami azt illeti, háromszor-négyszer több szereplőt mozgatott meg, mint az említett film), ami ugyan győzelemmel zárult, de a következmények nem hoztak sok megváltást a hősök számára. A korábbi Zöld Manó, Norman Osborn került a S.H.I.E.L.D. igazgatói székébe, saját Bosszúálló-csapatot szervezett a Mennydörgőkből, míg a szuperhősök szinte mind számkivetetté váltak.

A minisorozat persze nem követi a képregény cselekményét, csupán a skrullos-alakváltós felütést és az eredeti alapanyag paranoid elemeit veszi át. Ugye a skrullokat az MCU-ban először a Marvel Kapitányban láthattuk, és a legtöbben ott el is engedték az esélyt, hogy valamikor a jövőben megfilmesítik még a Titkos inváziót, főleg, hogy az idegen lényekből konkrétan békés szándékú jótét lelkeket faragtak. Azonban Feige nem hagyta annyiban a dolgot, és egy sötét hangulatú, hidegháborús sci-fi/thriller keretein belül visszahozza Nick Furyt, Talost, Maria Hillt, Everett Rosst és War Machine-t, hogy felderítsék a ködbe burkolódzó skrull-összeesküvést, amiért valószínűleg egy renegát csoport vagy törzs felel. Samuel L. Jackson elmondta, hogy nem az volt a céljuk, hogy a Végjátéknál és az eredeti képregénynél is több karaktert zsúfoljanak bele a történetbe, inkább egy váratlan csavarokkal és fordulatokkal teli, kissé földhözragadtabb kémsztorit készítettek, ami egyúttal felfed néhány titkot, ami még Thanos csettintése közben történt.

Egy ilyen adaptációt illik is komolyan venni, és az ígéretek tényleg adnak okot némi bizakodásra, bár a Fekete Özvegynél is egy Amerika Kapitány: A Tél Katonája stílusú filmet lengettek be, aztán tudjuk, mi lett a vége...

Mi lenne, ha…?: Második évad (What If…?: Season Two, 2023 tavasz)

Az MCU párhuzamos dimenzióira fókuszáló animációs sorozat tavaly debütált a Disney+-on, és bár az epizódok minősége vegyes volt, az a legelejétől látszott, hogy szinte végtelen lehetőség rejlik a koncepcióban, és bőven van még mit elmesélni egy lehetséges második évadban. Ami jövő tavasszal meg is érkezik: ismét kilenc epizódra számíthatunk, az egyik egy Vasember és Gamora főszereplésével készült kaland lesz, amit a COVID miatt kihagytak az első szezonból. Jeffrey Wright visszatér a különböző sztorikat mesélő és összefogó Utau szinkronhangjaként, továbbá néhány kósza infó is kiderült arról, hogy milyen történeteket láthatunk még a folytatásban.

Amire számítani lehet: Hela (Thor és Loki gonosz mostohanővére) saját történetet kap, Odin, a Mindenek Atyja összecsap Mandarinnal, Carter Kapitány találkozik a Tél Katonájával és megküzd a Hydra Stomperrel, Tony Stark kalandozik egyet a Sakaaron Valkűrrel és Hulkkal, láthatjuk Kamala Khant, azaz Ms. Marvelt Inhumanként (Embertelenként), és lesz egy 1602-ben játszódó sztori is (Neil Gaiman a kétezres években írt egy minisorozatot, amelyben a népszerű Marvel-karaktereket áthelyezte az 1600-as évekbe, ezt adaptálja majd szóban a forgó epizód).

Szép felhozatal, annyi szent, a többi már a készítőkön múlik. Akárhogy is lesz, az már most biztos, hogy a harmadik évad is érkezik.

A galaxis őrzői, vol. 3 (Guardians of the Galaxy, Vol. 3, 2023. május 5.)

A galaxis őrzőinek harmadik kalandja körül történt egy kis hercehurca, de végül helyreállt a világ rendje: a kegyvesztett, majd visszaédesgetett James Gunn készen áll, hogy levezényelje a záróepizódot, ami, ha hihetünk az író-rendező nyilatkozatainak, akkor tényleg az utolsó lesz. Az eredeti gárda természetesen visszatér, melléjük még becsatlakozik Will Poulter Adam Warlockként, Chukwudi Iwuji High Evolutionaryként és Maria Bakalova Cosmo, az Űrkutya szinkronhangjaként. A Comic-Con résztvevői kaptak egy exkluzív előzetest bébi Mordállyal (Gunn egyik korábbi tweetjéből megtudhattuk, hogy a harmadik etapban minden eddiginél nagyobb hangsúly lesz a beszélő mosómedvén és annak eredettörténetén), és a Fosztogatókat vezető Gamorával.

Előbbit sokan a High Evolutionary jelenlétével kötik össze (valószínűleg az MCU-ban az egyik kísérlete következtében született meg Mordály), de a képregényekben a karakter már a hatvanas években feltűnt, egy Stan Lee és Jack Kirby jegyezte Thor-füzetben. A figura eredetileg egy oxfordi tudós volt, akit az élő organizmusokon végzett tiltott génmanipulációs kísérletei miatt kirúgtak az egyetemről, ezután pedig egy roppant erős szupergonosz vált belőle, aki az egész univerzumra fenyegetést jelent.

Adam Warlock is régi szereplője a Marvel-képregényeknek. A kozmikus világ szülötteként az univerzum egyik legfontosabb, legerősebb karaktere, főleg, ha a Lélekkövet is birtokolja. A világegyetem védelmezőjeként sokszor harcolt a Fantasztikus Négyes és a Galaxis Őrzői oldalán, ugyanakkor nem egyszer jelentett komoly fenyegetést is, sötét oldalának, a Mágusnak köszönhetően, akit többször próbált már elpusztítani, sikerültelenül. A képregényben eredetileg egy Enclave nevű tudóscsoport hozta létre, azzal a céllal, hogy megalkossanak egy genetikailag tökéletes, szintetikus emberi lényt. Warlock szupererős, szupergyors, emberfeletti a kitartása, tud repülni, elnyeli és kilövi a kozmikus energiát, valamint ha súlyos sérüléseket szenved, akkor egy burkot növeszt maga körül, hogy felgyógyulhasson. Erejének nagy részét a Lélekkő adja, amelynek segítségével elnyelheti más élőlények lelkét, ugyanakkor hatalmas teher is számára ez az ereklye, mert később ennek hatására veszítette el józan eszét, és alakult át Mágussá. Sőt, az 1991-es, magyarul is megjelent Végtelen hatalom fináléja után mind a hat Végtelen Kő a birtokába került, ezzel ő lett a valaha volt legerősebb teremtmény az univerzumban.

Az MCU-ban a Sovereign bolygó főpapnője, Ayesha parancsára alkotják meg Warlockot, hogy elpusztítsa az Őrzőket, miután azok keresztbe tettek neki. Emiatt több, mint valószínű, hogy a harmadik etapban a rossz oldalon fog állni, de képregényes megfelelőjét ismerve ez könnyen megváltozhat, akár már eme film során is – nyilvánvalóan a Marvel Studios hosszabb távra tervez vele, így biztosan nem pazarolják majd el.

Az első két részben feltűnt Cosmo is nagyobb szerepet kap a lezárásban: az űrkutya eredetileg a Szovjetunió kísérleti alanya volt, a hatvanas években egy űrhajóval lőtték ki földkörüli pályára, azonban elsodródott a kozmoszban, és végül a Tudástérben kötött ki, ahol a kozmikus sugaraknak köszönhetően különleges képességekre tett szert, és végül a bolygó állomásának biztonsági főnöke lett. Egy kutya megszokott tulajdonságai, az élesebb hallás és szaglás mellett Cosmo képes a telepátiára és a telekinézisre, erős védelmi pajzsot hozhat létre maga körül, hogy elhárítsa az energiarobbanásokat, valamint tudatrobbanásokat is ki tud fejteni. Pontos erőszintjei nem ismertek, de a képregényekben egyszer még Adam Warlockkal is elbírt, ezen kívül élettartama is jelentősen meghosszabbodott – hiszen már több mint fél évszázada annak, hogy elhagyta a Földet.

Gunn egyébként határozottan kijelentette, hogy bár a harmadik rész is megmarad a humoros vonalnál, egy sokkal felnőttesebb, komolyabb filmet kapunk majd, ami minden szempontból méltó és izgalmas betetőzése lesz a trilógiának.

Echo (2023 nyár)

A Sólyomszem-sorozat eseményeit követően az indián származású, siket harcművész, Maya Lopez visszatér szülővárosába, hogy szembenézzen a múltjával, felmelegítse a kapcsolatát őslakos gyökereivel és rendezze a viszonyát családjával és a közösséggel. A széria földhözragadt, éltszagú stílust képvisel majd, de még ennél is nagyobb hír, hogy Charlie Cox visszatér Fenegyerekként, valamint Vincent D’Onofriót is újra láthatjuk Wilson Fisk szerepében – és ők ketten már eleve erősen indokolják, hogy a sorozat hangvétele a szokásos szuperhősös cukormáz helyett inkább a Netflix-féle marveles alkotásokra hasonlítson.

Loki: Második évad (Loki: Season Two, 2023 nyár)

Az általános meggyőződés szerint a csínytevés istenének első önálló kalandja a Disney+-os Marvel-sorozatok mindmáig legjobbika – és mivel az évad fináléjában sikerült alaposan felborítani a multiverzumot, természetesen Loki is visszatér, hogy megpróbálja helyrehozni a szent idővonalon bekövetkezett változásokat. Rajta kívül viszontláthatjuk Loki női variánsát, Sylvie-t, valamint Mobiust és Miss Minutest is. A sztoriról egyelőre semmit sem tudni, de az első szezon színvonalát és a felülmúlhatatlan vesszőparipát, Tom Hiddlestont nézve nyugodtan bizakodhatunk egy legalább annyira magas minőséget képviselő folytatásban.

Marvelek (The Marvels, 2023. július 28.)

A 2019-es Marvel Kapitány ugyan világszinten könnyedén elérte az egymilliárd dolláros bevételt, a rajongók nagy hányada mégis elhibázott döntésnek tartja Brie Larson castingolását. Talán épp ezért, a folytatás már nem egy, hanem mindjárt három „Marvel Kapitánnyal” erősít. Larsonon kívül Iman Vellani (Kamala Khan/Ms. Marvel) és Teyonah Parris (Monica Rambeau) is visszatér a filmben, így a Marvelek egyszerre szövi tovább a Marvel Kapitány, a Ms. Marvel és a WandaVízió történéseit. Samuel L. Jacksont is láthatjuk majd Nick Furyként (ugye ő legutoljára egy skrull-hajón tevékenykedett, de a Secret Invasionben is szerepelni fog), a rendezői feladatokat Nia DaCosta (Kampókéz) látja el. A főszereplők alapján egy erősen feminista beállítottságú alkotásra lehet számítani, de érdemi infó egyelőre nem hangzott el vele kapcsolatban.

Ironheart (2023 ősz)

A saját Vasember-páncélt fejlesztő, majd így Tony Stark nyomdokaiba lépő Riri Williams ugyan a Fekete Párduc folytatásában debütál, de nem kell sokat várni a saját minisorozatára sem. A karakter eredetileg 2016-ban csatlakozott a Marvel-univerzumhoz, a The Invincible Iron Man sorozatban, azóta a kiadó legemblematikusabb új szuperhősei között jegyzik, szorosan Miles Morales és Kamala Khan mögött. Eddig viszonylag rövid, ámde tartalmas pályafutása során még Thanossal is összecsapott.

A tehetségét már egészen fiatalon megmutató lány eredetileg asztronautának készült, ám a Massachusettsi Műszaki Egyetemen elkezdett egy Vasemberéhez hasonló high-tech páncélzaton dolgozni a kampusz különböző laboratóriumaiból összelopkodott alkatrészeiből. A fejlesztés sikerrel zárult, amikor érte jöttek az egyetem biztonsági őrei, könnyedén elrepült újdonsült, összetoldozott-foltozott páncéljában, azonban amikor első bevetésén megakadályozta két rab szökését egy új-mexikói börtönből, a ruha szétesett.

De ez nem szegte kedvét, és végül maga Tony Stark is felfigyelt rá: kapott tőle egy mesterséges intelligenciát, amely hatékonyabban működteti a páncélját. Mindez nagyjából egybeesett a második Polgárháború eseményeivel, amikor is Amerika Kapitány látszólag halálosan megsebesítette Tonyt – aki, bár először nem lelkesedett túlzottan a mesterséges intelligenciákért azok magas költsége miatt, szokás szerint mindent eltervezett, és miközben kómában volt, a saját magáról mintázott, általa készített MI már Riri páncélját erősítette. Legjobb barátja és keresztapja halála (akikre egy haladó autóból nyitottak tüzet) már végleg megerősítette őt abban, hogy szuperhős lesz, és szerettei előtt való tisztelgésként vette fel az Ironheart nevet.

Az MCU-ban természetesen egy kissé más eredetsztorival találkozhatunk majd, már csupán Tony Stark halála miatt is, és mivel a karakter a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!-ban mutatkozik be, valószínűleg a páncélját is más körülmények között szereli össze.

X-Men ’97 (2023 ősz)

Ugyan ez az alkotás nem képezi részét az MCU-nak, ámde nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni amellett a tény mellett, hogy a sokunk gyerekkorát meghatározó, kultikus, kilencvenes évekbeli X-Men rajzfilmsorozat is folytatást kap. A projekt mögött a Marvel Studios áll, a szériát Beau DeMayo író (Vaják, Holdlovag) készíti, a cselekmény pedig ott veszi fel a fonalat, ahol 1997-ben abbamaradt. Az eredeti szinkronhangok közül majdnem mindenki visszatér, és a nyilvánosságra került képek alapján a csapat vezetője ezúttal Magneto lesz (ugye Charles Xavier az eredeti sorozat végén „kikerült a képből”), valamint új karakterekre is lehet számítani. A széria a Disney+-on debütál, és már a második évad is zöld utat kapott.

Blade (2023. november 3.)

A fénybenjáró vámpírvadász saját filmje már gőzerővel forog, Wesley Snipes legnagyobb bánatára Mahershala Alival a főszerepben. Többet egyelőre még nem tudni róla, a Comic-Conon is csak egy premierdátumot jelölt meg hozzá a Marvel.

Agatha: Coven of Chaos (2023 tél)

A WandaVízióban megismert és egyből közönségkedvenccé avanzsált boszorkány, Agatha Harkness karakterére fókuszáló sorozat is készül, immáron új alcímmel. A széria egy sötét hangulatú végjáték lesz, Kathryn Hahn természetesen visszatér a szerepben, valamint nemrégiben az is kiderült, hogy a Marvel Studiosszal kötött szerződésének értelmében további sorozatokban és filmekben is feltünhet majd.

Daredevil: Born Again (2024 tavasz)

Sokunknak lábadt könnybe a szeme, amikor annak idején kiderült, hogy a Disney akkor még előkészítési fázisban lévő streamingszolgáltatója miatt kivétel nélkül az összes netflixes Marvel-sorozatot elkaszálja. Köztük is a Daredevil volt a legfájóbb: ugyan szinte az összes széria évadról évadra gyengébb minőséget prezentált, a vak ügyvéd pályafutása nagyjából töretlennek volt mondható, és szép ívet írt le. A három évadot megért sorozat teljesen szembement a megszokott MCU-formulával és a hősies pózolás túltolt cukormázával: nyers volt, kegyetlen, vérgőzös, brutális – nem véletlen, hogy sokan azóta is a legjobb képregényadaptációk között tartják számon. A Disney-Netflix mizéria miatt néhány évig nem használhatta a Marvel Studios a karaktert, de végig a levegőben volt, és már be is bizonyosodott az, hogy Feige még nem végzett a Fenegyerekkel. Először a Pókember: Nincs hazaútban tűnt fel egy rövid meglepetés-cameo erejéig, az Amazonban és az Echóban is tiszteletet teszi, és ennek az egésznek mintegy csodálatos megkoronázásaként kap egy saját sorozatot, méghozzá egy tizennyolc (!!!) epizódos szezon formájában.

Nyilvánvalóan ezúttal is Charlie Cox bújik bele az ördöggúnyába és Vincent D’Onofrio, azaz Wilson Fisk jelenlétére is számíthatunk. Az alcím alapján a sztori Frank Miller és David Mazzucchelli kultikus 1986-os képregényét dolgozza fel (amelyből a netflixes sorozat harmadik évada is vett kölcsön elemeket), ami kiemelte a figurát a tradicionális, színes és harsány szuperhősképregényes közegből, és rögtön az éjsötét mélységbe taszította. A történetben Matt Murdock élete szép lassan és módszeresen darabjaira hullik: miután egykori szerelme, a heroinfüggőségben szenvedő Karen Page egy löketért elárulja Matt titkos személyazonosságát, az értékes információ a New York-i alvilág vezéréhez, Fiskhez jut, aki válogatott eszközökkel szép lassacskán tönkreteszi a vak ügyvédet. Matt mindent elveszít, ami fontos számára: munkáját, ügyvédi engedélyét, vagyonát, hírnevét, kapcsolatait, sőt, még a lakását is. Lelkileg és szellemileg megtört földönfutó válik belőle, akit már csak néhány kis lépés választ el a teljes összeomlástól.

Végül persze feláll és győzedelmeskedik, erre utal a Born Again alcím is, egyelőre viszont még nem tudni, hogy a sorozat valóban ezt a történetet adaptálja-e, vagy csupán a karakter tényleges, igazi visszatérésére akarnak-e utalni vele. Bárhogy is legyen, ha tudják hozni a korábbi három évad szikár hangulatát, akkor nem érheti szó a ház elejét.

Captain America: New World Order (2024. május 3.)

A negyedik, immáron Sam Wilson, azaz a Súlyom főszereplésével készülő negyedik Amerika Kapitány-filmről is jó ideje lehet tudni, de most alcímet, illetve premierdátumot is kapott. Anthony Mackie újra kézbe veszi az ikonikus pajzsot, a forgatókönyvért A Sólyom és Tél Katonája írói, Malcolm Spellman és Dalan Musson felelnek, a rendezői székben Julius Onah ül. Többet nem árultak el róla, igaz, a bemutató is messze van még.

Thunderbolts (2024. július 26.)

A Marvel saját, külön bejáratú Öngyilkos Osztaga is megkapja a saját filmjét az ötödik fázis záróetapjában. A csapat 1997-ben tűnt fel először a képregények lapjain, magukat szuperhősöknek álcázva, miután a hősök nagy része odaveszett egy világot leigázni akaró lény elleni csatában. Később a Polgárháborút követően jutottak fontos szerephez, Norman Osborn, azaz az amerikai kormány irányítása alatt: a legtöbb hős a regisztrációs törvény miatt menekülni kényszerült, az emberek pedig kiábrándultak a jelmezes-maszkos jótevőkből, így pont kapóra jött az egykori gonosztevőkből álló brigád, akiket bármikor be lehet vetni szigorúan titkos küldetéseken, és a keményebb módszerektől sem riadnak vissza.

A csapat összetétele folyamatosan változott az évek során, de hogy az MCU-ban kik fogják erősíteni a patinás társaságot, egyelőre rejtély. US Agent (Wyatt Russell) és Yelena Belova (Florence Pugh) több, mint biztos, őket ugyanis már felkereste a valószínűsíthetően a Mennydörgőket toborzó Valentina Allegra da Fontaine, de egyesek Baron Zemo (Daniel Brühl), Szellem (Hannah John-Kamen), Förtelem (Tim Roth) és Kiképző (Olga Kurylenko) részvételét tippelik.

A forgatókönyvet Eric Pearson írja, a rendezői feladatokat Jake Schreier látja el, és állítólag néhány, filmen eddig még nem látott karakterrel is találkozhatunk majd.

Marvel Zombies (2024)

A Mi lenne, ha...? animációs sorozat zombis epizódja (ami Robert Kirkman, a The Walking Dead írójának tollából született Marvel Zombies című képregényen alapult) tavaly sokak tetszését elnyerte, így alig néhány héttel a bemutatója után már be is rendeltek belőle egy spin-off szériát, mely 2024-ben érkezik a Disney+-ra. Zeb Wells író is részt vesz a projektben, a sztori pedig a szuperhősök új generációjával foglalkozik majd, akik a világ megmentése érdekében felveszik a harcot az agyzabáló élőhalottakkal. Zombiként feltűnik többek közt Skarlát Boszorkány, Szellem, Sólyomszem, Okoye, Förtelem, Marvel Kapitány és Amerika Kapitány, valamint Ikaris is. A jófiúk csapatát Vörös Őr, Jimmy Woo, Kate Bishop, Yelena Belova, Shang-Chi és Ms. Marvel erősíti, emellett Comic Conon megmutatott képek alapján a skrullok is szerepelnek majd, Mad Max-szerű jelmezekbe öltözve. Minimum meghökkentő hír, hogy a sorozat TV-MA besorolást kap, így ez lesz az első Marvel Studios-produkció, amely kizárólag 18 éven felülieknek ajánlott.

Spider-Man: Freshman Year (2024)

Peter Parker, azaz Pókember gólyaéveire koncentráló animációs sorozat egy alternatív univerzumban játszódik majd, amely ettől függetlenül is az MCU részét képzi. A történet időrendben az Amerika Kapitány: Polgárháború előtt játszódik, annyi különbséggel, hogy itt nem Tony Stark vár Peterre a film népszerű jelenetében, hanem Norman Osborn, ami teljesen új és váratlan pályára állítja a karakter életét, és sok meglepő szereplővel sodorja össze.

Egyelőre a következő figurák feltűnése biztos: Fenegyerek (természetesen Charlie Cox kölcsönzi a hangját), Harry Osborn, Amadeus Cho, Kaméleon, Skorpió, Sírkő, Pyromania, Ámokfutó, Tarantula, Otto Octavius, Rhino, Varázsló és Doctor Strange, valamint Nico Minoru, aki már a Hulu marveles tévésorozatában, a Runawaysben is szerepelt.

A képi világ az alkotók elmondása szerint a korai Pókember-képregényeket fogja idézni, és már a második évadot is berendelték, ami a Sophomore Years címet kapta.

Fantastic Four (2024. november 8.)

Hollywood eddig összesen háromszor próbálta meg vászonra adaptálni a Stan Lee agyából kipattant kultikus szuperhőscsapatot: az első két alkalommal ugyan a pénzüknél voltak a producerek (még ha a minőség erősen kifogásolható is volt), a 2015-ös reboot viszont kritikailag és anyagilag is a csernobili atomkatasztrófa felé konvergált. A jogok végül visszaszálltak a Marvelhez, és Kevin Feige jelenleg is azon ügyködik, hogy végre egy képregényekhez méltó filmmel ajándékozza meg a kiábrándult rajongókat. A rendezői székben eredetileg Jon Watts (az MCU-s Pókember-trilógia direktora) ült volna, de visszalépett a nemes feladattól, mivel egy ideig hanyagolni szeretné a szuperhős-projekteket.

Egyelőre nem sok derült ki a filmről, de Feige előre leszögezte, hogy ezúttal hanyagolják a csapat megalakulásának bemutatását – ez mondjuk egyáltalán nem baj, amióta képregényfan lett a világ feléből, már mindenki ismeri a Fantasztikus Négyes eredettörténetét. Egyébként az sem tiszta, hogy vajon ismét John Krasinski alakítja-e Reed Richardsot (a Doctor Strange folytatásában láthattuk már az egyik variánsát, de mint tudjuk, ez még semmire sem garancia), ahogy a Sue Stormot, Fáklyát és Ben Grimet megszemélyesítő színészek sem ismertek még.

Néhány napja viszont kiderült, hogy Tom Holland, azaz Pókember is benne lesz a filmben, talán épp a fekete pókruha miatt, ugyanis a képregényekben Reed segített neki abban, hogy megszabaduljon a földönkívüli szimbiótától.

Avengers: The Kang Dynasty (2025. május 2.)

A Végjáték után sokan azt hitték, hogy ezzel pont került a Bosszúállók pályafutására. Tévedtek: 2025-ben ugyanis nem egy, hanem mindjárt két filmet kapunk ugyanazon évben, cirka hat hónap eltéréssel. Ezek valószínűleg ugyanúgy összekapcsolódnak majd, mint a Végtelen háború és a Végjáték, és ezúttal a hősök Kanggal, valamint annak végtelen számú variánsával csapnak össze. Destin Daniel Cretton, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája direktora ül a rendezői székben, a film alcíme pedig egy 2001-es Bosszúállók-képregényre, a The Kang Dynastyra utal, amelyben az időutazó gazember fiával, Marcusszal visszamegy a XXI. századba, hogy leigázza az emberiséget.

Hogy mire lehet számítani? Rengeteg, de szó szerint rengeteg karakterre, hatalmas háborúra, még hatalmasabb pusztításra, ami minden bizonnyal a még ennél is nagyobb tétekkel járó következő epizódhoz fog kifutni.

Avengers: Secret Wars (2025. november 7.)

A hatodik fázis utolsó filmje, ez zárja majd a The Multiverse Sagát. A cím alapján a Marvel eddigi legmonumentálisabb szuperhősfilmje lesz ez, ha hihetünk a nyilatkozatoknak, akkor tízszer nagyobb, mint a Végjáték. Különböző világok, valóságok, még az is lehet, hogy különálló filmes univerzumok és azok karakterei küzdenek majd a világmindenség megmentése érdekében, és ez a Marvel-történelem egyik legkedveltebb sztoriján és a kiadó legendás crossoverén, az 1984-es Titkos háborún alapul. Illetve ez nem olyan biztos, és a körülményeket megvizsgálva valószínűbb, hogy nem az eredeti, hanem Jonathan Hickman 2015-ös Titkos háborúját használják majd fel a történethez.

Előbbiben egy hatalmas erejű lény, a Túlontúli elrabolja a hősöket és a gonosztevőket, akik a Csatavilág nevezetű távoli bolygón kénytelen harcba szállni egymással a Túlontúli szórakoztatására. Az összecsapások közepette Doctor Doom megszerzi a földönkívüli lény hatalmát, így ő válik a valódi főgonosszá. Az eredeti Titkos háború szépen fogyott a maga idejében, ráadásul az esemény következményei még jó pár évig meghatározták a hősök életét és a Marvel-univerzumot (elég csak Pókember fekete ruhájára gondolni).

Az utóbbi, azaz a 2015-ös Titkos háború csak a Csatavilág miatt emlékeztet az 1984-esre (ami az új verzióban különböző alternatív realitások töredékeiből épül fel), ezt kivéve teljesen más koncepcióval találkozunk benne. A sztori elején a teljes Marvel-univerzum elpusztul a térfúzió miatt, egyedül a Csatavilág marad fenn, ahol olyan párhuzamos világok keverednek össze, mint például az Old Man Logan posztapokaliptikus senkiföldje, vagy Az eljövendő múlt napjai Őrrobotok uralta sötét jövője – és mindent a teljhatalommal kormányzó Doctor Doom irányít. Végül a hősök (akikből egyszerre több változat is szerepel a csaták során) legyőzik őt, és visszaállítják az eredeti univerzumot, de ennek köszönhetően néhány alternatív karakter, mint pl. Miles Morales is egyazon világba kerül.

Mivel a Doctor Strange folytatása már bevezette a térfúzió koncepcióját (ha két páhuzamos Föld valami oknál fogva megbomlik, akkor csak úgy lehet megálltani a pusztulást, ha az egyiket kiiktatják), és mivel a Secret Wars zárja a The Multiverse Sagát, nem nehéz megtippelni, hogy a film milyen irányba indul el, és hogyan végződik majd. A hősök különböző változatai megküzdenek Kanggal (de az is lehet, hogy magával Doommal, akit egyelőre még nem láthattunk az MCU-ban), sokan elbuknak, világok pusztulnak el, hősök vesznek oda, végül hatalmas áldozatok árán bár, de végül nyernek. Megszűnik a multiverzum, és egyetlen egy világ marad, ami majd az MCU következő nagy fejezetének játszóteréül szolgál – és persze arra is megvan az esély, hogy az olyan multiverzumos karakterek, mint Carter Kapitány, átkerüljenek az MCU eredeti valóságába, a 616-os Földre.

Rettenetesen nehéz lesz kivárni, az biztos.

A Marvel Studios szokás szerint vitte a prímet, ahogy kell. Sok mindent bejelentettek, ugyanakkor néhány más projekt kimaradt: nem volt szó a Disney+-ra érkező halloweeni és karácsonyi különkiadásról (utóbbiban a Galaxis Őrzői teszik tiszteletüket), sem a War Machine főszereplésével készülő Armor Warsról (bár nemrégiben maguk a készítők mondták el, hogy még mindig sínen van az alkotás), a sokat emlegetett vakandai szériáról sem tudni semmit, és úgy látszik a Nova- és a Wonder Man-sorozat hivatalos leleplezésére is várnunk kell.

Filmek szempontjából is van mit hiányolni: egyesek szerint összesen tizenegy projekt lesz a hatodik fázisban (ahová most csak három lett bejelentve), és akad néhány lefoglalt premierdátum is, amelyeket valószínűleg a Shang-Chi 2, a Doctor Strange 3, vagy az Örökkévalók 2 kap majd meg. A Pókember 4 a Disney-Sony megállapodás értelmében nem szerepelhetett, X-Men-film pedig a friss pletykák szerint egyelőre azért nem készül, mert a Disney megörökölte a 20th Century Fox által kötött szerződések kötelezettségeit, szóval 2025-ig nem castingolhatnak más színészeket a korábban kiosztott szerepekre. Így esélyes, hogy az MCU-ba csak a hetedik fázisban jönnek a mutánsok (ez persze nem érinti a kezdetleges fázisban lévő Deadpool 3-at, hiszen ott továbbra is Ryan Reynolds játssza majd a főszerepet).

Feige is kijelentette, hogy nem akarták a Comic-Conon ellőni az összes puskaport, mivel idén szeptemberben a D23 nevű Disney-expó is megrendezésre kerül, ahol ugyancsak számíthatunk majd bejelentésekre.

A Marvel-gépezet tehát továbbra is gőzerővel pörög, sőt, jobban, mint eddig bármikor.

Ti melyik bejelentett filmet, illetve sorozatot várjátok a legjobban?

7.
7.
Aanash
Eddig az Örökkévalók, Doktor Strange, Thor filmeket láttam, de csak az Örökkévalók folytatása érdekel.
Sorozatokból az Amerika kapitányt néztem meg, ami csalódás volt, ahogy az új kapitány is, eleve nem kellene folytatni.
Tisztességesen le lett zárva a története a karakternek.
Összességében túlzottan egyik sem érdekel az itt felsorolt címek közül.
6.
6.
A Fénybenjáró
Egyedül a Penge érdekel, de az nagyon.
5.
5.
hedzsooo
Kivancsi vagyok birjak-e majd tartani magukat a tervekhez. Akkor 2025 elegge szuper ev lenne ilyen szempontbol majd.
4.
4.
hedzsooo
#3: Na, ma mar minden barlangban van internet hozzaferes? :)
2.
2.
Shao Kahn
Ja és nem tudom miért, (tudom hogy Kang és a Túlvilági is szuper) de én szívesen látnám az MCU-ban inkább Galactust mint főgonoszt. (És normálisan kivitelezve, nem olyan ködként-felhőként mint amilyen az egyik Fantasztikus négyes filmben volt.) Valahogy ő jobban érdekelne, de mindegy, szuper lesz ez így is!
1.
1.
Shao Kahn
Én nagyon elégedett vagyok a hírekkel. Csak arra vagyok kiváncsi hogy az Örökkévalók 2-t milyennek tervezik? Már csak azért is mert három is meghalt közülük az első filmben, szóval lehet-e még önálló filmjük, nem gyengültek le ahhoz túlságosan? Én jobban örülnék ha a maradék örökkévalók csatlakoznának az új Bosszúállókhoz majd.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...