The Last of Us Season 1 – első epizód kritika

Az előző évtized egyik legmeghatározóbb narratívájával rendelkező videojátéka a TV képernyőkön elevenedik újra az HBO Max kínálatában. Lássuk, hogy sikerült az évadpremier!

Óriási várakozás előzte meg a The Last of Us-sorozat premierjét. Erre több okuk is volt a rajongóknak, egyfelől minden szempontból kiváló alapanyagot adaptálhattak a készítők a TV képernyőkre, másfelől pedig igen impozáns stábot sikerült a projekt köré összehozni. Példának okáért sikerült a projekthez szerződtetni a Csernobil showrunnerét, Craig Mazint, valamint az eredeti videojáték íróját, a Naughty Dog stúdió fejese, Neil Druckmann is felügyelte a munkálatokat. Már az imént említett tények bizakodásra adhattak okot, ám még ennél is hatalmasabb elvárásokkal ültem le a premierepizód elé, hiszen nagyra értékelem a Naughty Dog stúdió munkásságát, és számtalanszor végigjátszottam a The Last of Us mindkét részét. Lássuk, sikerült-e az évadnyitónak felérnie az elvárásaimhoz!

Véleményem szerint egy adaptációnak akkor van létjogosultsága, ha az alapmű ismerete nélkül, önállóan is megállja a helyét, tud újat mutatni a régi rajongóknak, és mindeközben végig hű marad az eredeti alkotáshoz. Szerencsére a The Last of Us évadnyitója mindhárom kritériumnak eleget tesz. A rendező nagyon ügyesen bánik az 1 óra 20 perces játékidővel, megfelelően adagolja az információkat a nézők számára, és remekül építi fel a feszültséget. A játékhoz képest egy hosszabb felvezető jelenetsort kapunk, melyet Sarah (Nico Parker), Joel (Pedro Pascal) lánya szemszögéből élhetjük át.

Habár a játék is ugyanezt a metodikát követte, itt mindez egy fokkal jobban működött , köszönhetően az extra jeleneteknek. A katasztrófához közeledve egyre inkább érezzük a nyugtalanító feszültséget, utána pedig csak sodródunk a történésekkel, melyet remekül sikerült átadni a TV képernyőn keresztül. Akik játszottak a videojátékkal, azok bizonyára tudják, hogy mennyire fontos és erőteljes jeleneteknek lehetünk szemtanúi ekkor, Pedro Pascal pedig minden színészi képességét összeszedte a jelenet felvételekor, és nem okozott csalódást.

A videojátékból jól ismert posztapokaliptikus Boston a szemünk előtt elevenedik meg a nagyszerű és autentikus díszlet, valamint az életképek által. Nyilván a játékból ismert környezetet a való világban megvalósítani nem igényel nagy kreativitást, ugyanakkor erre, illetve a speciális effektek minőségére egy rossz szavunk sem lehet. Látszik, hogy kellő mennyiségű pénzt fordítottak a sorozat elkészítésére, és olyan emberek felügyelték a munkálatokat, akik a szívükön viselik az alapmű sorsát. Külön ki kell emelnünk a jelmeztervezőket, valamint a sminkesek munkáját, akiknek remekül sikerült életre kelteniük a fertőzötteket.

Sajnálatos módon rengeteg kritika érte a premiert megelőzően az Ellie-t alakító színésznőt, Bella Ramseyt. Ezek teljesen alaptalannak bizonyultak, ugyanis az eddig látottak alapján nem is találhattak volna nála jobb jelöltet a szerepre. Remekül játssza el a forrófejű, makacs, szókimondó 14 éves lányt, és pontosan úgy beszél, ahogy a videojátékban Ellie-t megszólaltató Ashley Johnsont hallhattuk. A két főszereplőt játszó színész remekül kiegészítik egymást, és remélhetőleg a későbbi epizódokban még inkább kamatoztatni tudják majd ezt az összhangot.

A többi mellékszereplővel is elégedettek lehetünk. Joel testvérét, Tommyt (Gabriel Luna), a Fireflies csoport vezetőjét, Marlene-t (Merle Dandridge) és a Tesst alakító Anna Torv mind-mind korrekt munkát végeztek. Az alaptörténetből kiindulva ugyan nem az évadnyitóban csillogtatják meg a színészi képességeiket, mindazonáltal jó volt látni a már jól ismert karaktereket élőszereplős változatban. A sorozat pedig tökéletesen működik, hiszen a karakterek új megjelenése, valamint az extra információk és jelenetek újdonságként hatnak azok számára is, akik ismerik a játékot. És persze, hogy jól esik újra átélni a már jól ismert jeleneteket új megvalósításban.

A The Last of Us-sorozat évadnyitója minden szempontból bizakodásra adhat okot. Kellő gondossággal és tisztelettel nyúlt az alapműhöz, miközben újat is tudott nyújtani a régi rajongók számára is. A kivitelezés elsőosztályú, a stáb remek munkát végzett, tulajdonképpen nem is lehet okunk a panaszra. Bónuszként érdemes megjegyezni, hogy a zenéje is tökéletes, hála Gustavo Santaolalla és David Fleming munkájának. A sorozat intróját egész egyszerűen vétek átugrani. Ha a sorozatnak sikerül tartania ezt a magas szintet az egész évadon keresztül, akkor kétség sem fér hozzá, hogy bizony ez lesz minden idők legjobb videojáték-adaptációja. Mi nagyon reménykedünk benne, hogy így legyen!

Gamekapocs értékelés: 9

Rendező: Craig Mazin
Producer: Rose Lam, Jacqueline Lesko, Cecil O'Connor, Neil Druckmann, Jane Allison Hooper, Craig Mazin, Asad Qizilbash, Greg Spence, Carolyn Strauss, Carter Swan, Evan Wells
Forgatókönyv:  Neil Druckmann, Craig Mazin
Szereplők: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Nico Parker, John Hannah, Merle Dandridge, Anna Torv, Gabriel Luna
Zene: David Fleming, Gustavo Santaolalla
Operatőr: Ksenia Sereda
Vágó: Timothy A. Good
Streaming platform: HBO MAX
Évadok száma: 1
Epizódok száma: 9

32.
32.
delphijos
#20: “Viszont a szexuális érdeklődés természetellenes torzulását könnyebb lesz megmagyarázni.”

Mi van ??? Talán azt gondolod hogy csak a nem tökéletes szépségű nők lehetnek leszbikusok ? Szerinted valakinek a szexuális orientációja azon dől el hogy néz ki ?
31.
31.
DragonBleacPiece
nagyon elszégyelltem magam amiért a kiscsaj arcát szidtam, megnéztem pár interjút vele youtubeon, és egy humoros, intelligens, tisztelettudó színésznő, szóval már sajnálom amiért ennyien szidják xD a frufru mindenképp jobban áll neki, mint a szabadon hagyott homlok
30.
30.
sumblinker
29: gratulálok a stílushoz. Amúgy Ellie-ről beszélünk egy ideje, nem Joelről/ Pascalról, de ne zavarjon... miatta linkeltem a képet.
28.
28.
sumblinker
25-26: én pl. nem vagyok topmodell, se színész, de ha utóbbi lennék furán néznék, ha becastingolnának Joel szerepére, csak mert férfi vagyok. :D Lehet jó színész a gyerek, de más szerepben kellett volna csillogtatnia a tudását, mert itt rettenetesen kiránt az élményből. Ha meg nem a másolás/ játékhűség a lényeg miért vannak a szereplők ugyanolyan ruhában, mint a játékban? Akkor lett volna valami alternatív adaptáció vagy egy spin-off a sorozat és mindenki jól járt volna. A CGI Ellie-hez meg megint ezt a képet fűzném a mondandómhoz:

https://preview.redd.it/62eburthxea51.jpg?auto=webp&s=fd90b633ce4a6f94173924db30f9a135da2af61c

Ez csak az én véleményem és csak örülni tudok, ha másoknak tetszik a sorozat, meg 1 rész után istenítik, de számomra egy főszereplő kinézete nem mellékes.

Azt is eltudom képzelni, hogy a készítők azért vállalták be a gyereket, mert tudták, hogy csak erősíti a két tábor viszálykodása a sorozat körüli marketinget
27.
27.
godach
5 hsz-ig bírtam aztán nem olvastam tovább.
Őszinte leszek, nem is vagyok kíváncsi se kritikára sem pedig a ti véleményetekre. Azért jöttem fel, hogy leírjam az enyémet.
Szerintem egyik szereplő sem hasonlít, sőt Ellie dankóros feje (nem rossz értelemben és gúnyolódva mondom) kifejezetten idegesítő volt a trailer megnézése után, de az első részt ahogy ledaráltuk, nem csak hogy átjött az az érzés amit a TloUS játék készítésénél akartak mondani, hanem szerintem még jobb is lett.
Joel nem az a Joel, akivel én játszottam, de sokkal Joelebb mint akit én megismertem.
Részemről fikázhatják, isteníthetik a sorozatot. Viszont, ha ezt a minőséget tartja, akkor én is azt mondom, hogy minden idők legjobb adaptációja. Sőt, talán azt is merem mondani, hogy ezek után a játéknak kell felnőnie majd a sorozathoz.
26.
26.
almaspite
#20: De jól játsza a szinésznő a szerepet, e fölött kérem ne menjünk el.
25.
25.
csoki0619
Könyvet nem borító alapján ítélünk srácok! Itt egyesek mit vártak? Cgi Elliet, az ikertestvérét, vagy elég lett volna Ashley Johnson is?
Az a baj, h sokan itt a játékot keresik egy teljesen más médiumban. Ez a sorozat nem feltétlen nekünk szól, mi ezt az élményt megkaptuk 10 évvel ezelőtt. Nekem bárki eljátszhatja Ellie karakterét, nekem mindig Ashley alakítása lesz az etalon. Viszont, megadom a lehetőséget a "lópofájú" lánynak(hamár itt a kommentszekcióban mindenki topmodell), hátha tud valami újat hozzátenni. Az a baj, h ti a karaktert arccal együtt kéritek, de mi a jobb, ha hasonlít rá, vagy jól eljátsza őt?
24.
24.
csongor1996
Nem csalódtam a kommentszekcióban.
23.
23.
Yanez
No gyerekek, olvastam olyan kritikát, ahol a kritikus már láthatta a teljes évadot és ez bizony tényleg a legjobb videójáték adaptáció lett! S habár nem adja át a játék teljes komplexitását, a történet lényege így is ott van, méghozzá a toppon!

Az én véleményem az első rész, azaz az intró után, hogy szerintem sok helyen fölöslegesen elnyújtották. A továbbiakban remélem lényegretörőbb lesz a széria! Az pedig meglepett, hogy nagyobb a költségvetése, mint a Trónok Harcáé, de nem véletlenül lett minőségi darab.
22.
22.
sumblinker
Mindig hangoztatom, hogy a játékadaptáció, mint műfaj [szerintem] felesleges műfaj, mert nem interaktív és nem 20-40 óra a végére érni. De ha már mindenáron csinálják: miért kellett ilyen alkalmatlan gyereket választani a főszerepre?

Lehet, hogy jó színész a lány, de Ellie karakterének pocsék az arca miatt. (Még Pascalnál is lett volna jobb választás, de ő legalább nem zökkent ki.)

https://preview.redd.it/62eburthxea51.jpg?auto=webp&s=fd90b633ce4a6f94173924db30f9a135da2af61c

Persze a HBO-nak ez a hírverés egyrészt hype-ot generál, másrészt a PC is közrejátszik a castingban. A sorozat ettől független igényes, az már most látszik.

@coderman - voltak csúnya színészek csak nem ilyen szerepben, pláne nem adaptációban.
@Denis99 - az ír-angol származás nem indok a rusnyaságra.
21.
21.
daenath
Azert a szerep valogatason ugy tunik nem nagyon adtak az egyezesre, vagy minimalis hasonlatosagra, ezzel a Nembinnaris Bellaval en sehogy se tudok megbaratkozni, a jatekban Sarah szoke, feherboru csajszi, erre a filmben meg mar kreol boru es barna afro frizuras! Trend, pffff.....
20.
20.
KratoS
#18: Szerintem az van, hogy ezekkel az emberekkel már volt szerződése a hbo-nak és ismerték a tarifájukat. A vak is látja hogy ortopéd a feje erre a szerepre(nőként). Viszont a szexuális érdeklődés természetellenes torzulását könnyebb lesz megmagyarázni.
19.
19.
DragonBleacPiece
bella ramsey arca elég fura (verébarc), de a személyiségét jól játssza ellienek, szóval nem lesz gond... és inkább ő mint pl a stranger thingsből az a másik csaj
18.
18.
Dens99
Még arról se tudtam hogy lesz ebből sorozat, arról főként nem hogy el is készült. Ezt a tipikus ír-angol kinézetű Ellie-t nem tudom hogy fogom megszokni, ennyire kevés jelentkező van filmadaptációs szereplőválogatásokon, hogy mostanában a lehető legelütőbb kinézetű karaktert szerepelteti mindenki, akár bőrszíntől függetlenül is? Komolyan csak az én környezetemben találnék legalább 5 olyan embert aki jobban hasonlítana némi átmaszkírozás után. Szerk: utánanéztem, valóban angol a csaj, náluk nem egyszerű jót találni, főleg a tősgyökeresek között.
17.
17.
RangerFox
#16: Nem siklottál el felette, ugyanis a megvalósításba nem tudok belekötni. Az az egy pont azért került levonásra, mert ez az epizód dolgozza fel a játék számomra leglaposabb pontját, a prológus és az Ellie-vel való első találkozás közötti részt. És fontos a világépítésben és a karakterek bemutatásában, ugyanakkor nem sikerült érdekesebbé tenni számomra, mint amilyen a játékban volt. A megvalósítás 10 pontos, csak nem volt meg ebben az epizódban az a plusz, ami igazolná a szememben a 10 pontot. Ettől még a teljes évad simán lehet 10 pontos, majd elválik.
16.
16.
Yanez
A cikkben egy rossz szó sem érte a pilot epizódot, akkor hogyhogy 9 pont és nem 10? Netán elsíklottam valami felett? Amúgy jó írás lett és nagyon örülök, hogy az egyik kedvenc játékom ilyen jó adaptációt kapott (eddig)!
15.
15.
crytek
Majd egybe az egész évadot megnézem egy nap. Utálom ezeket a heti részeket
14.
14.
Hab
13.
13.
silkgoat
#8: azert azt tegyuk hozza hogy az eddigi jatekadaptaciok szintjet nem nehez megugorni, igy a cim akar igaz is lehet. :D
12.
12.
Marcus88
#6: Ja aztán nem tud eljátszani egy szerepet.
11.
11.
BrockSamson
#6: Ha valasztanom kell, a hasonlosag es a szineszi jatek minosege kozott, az utobbit valasztanam (termszetesen esszeru keretek kozott).
10.
10.
almaspite
#6: Szegény lánynak nagyon nyomot arca van. Viszont jól játsza a karaktert, így kitudok egyezni vele... jobban mint a lord of the ringből galadriel, hogy hasonlít rá a színésznő csak borzalmasan játssza a szerepet.
9.
9.
RangerFox
#5: Nem módosítottunk rajta, ehhez a kijelentésemhez meg továbbra is tartom magam.
8.
8.
Hab
#5: Bocsánat, az idézőjelben lévő rész ebben az esetben nem idézet akart lenni. Viszont a Facebook-on és a címlapon ezt írták: "Még csak az első részt láthattuk, de bizony úgy néz ki, hogy megkaptuk minden idők legjobb videojáték-adaptációját."
Persze az ő dolguk mikor és mit írnak, csak én nem szeretem ezt a mostanában divatossá vált pilot után kritikát írunk dolgot.
7.
7.
Grabowsky30+
#2: Én sem játszottam vele, de ez egy 10éves játék nehéz lenne nem tudni róla semmit. Az első részt nyugodtan nézd meg ami ebben volt infó, ennyit szerintem mindenki tud már a last of us-ról.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...