Szeplőtlen filmkritika

  • Írta: osan
  • 2024. március 27.
Link másolása
Apácás horrorfilmekből nem vagyunk eleresztve így, mikor megláttam a Szeplőtlen első előzetesét egyből elfogott a kíváncsiság. Tetőzte, hogy Sydney Sweeny-jé a főszerep, akit mostanában mindenben is látni – kivéve ugye a Madame Webben. Nézzük hát meg, hogy milyen lett.

Már 2014-ben megvolt a kezdetleges forgatókönyv a Szeplőtlenhez, Sweeney pedig ott volt a meghallgatásokon is, a projektből viszont nem lett semmi egészen ez idáig. Sweeney felvette a producer szerepét, megkereste az írót, felülvizsgálta a szkriptet, szerzett egy rendezőt – Michael Mohant, akivel már kétszer is együtt dolgozott, egyszer a 2018-as Everything Sucks!-ban, majd a 2021-es Kukkolókban -, támogatókat talált és eladta a filmet a Neonnak. Egyértelmű tehát, hogy közel áll a színésznő szívéhez a történet, de az kérdéses, hogy tényleg megérte-e a sok vesződést a végtermék.

Cecilia – Sydney Sweeney alakításában – kiskorát egy halálközeli élmény határozta meg és megmenekülését egyedül Istenhez tudta kötni, így életét a hitnek és vallásnak szentelte. Ez vonzotta őt Olaszországba is, egy eldugott zárdába, ahol novíciusként szeretné leélni életét Istenhez imádkozva, az Ő akaratát teljesítve és testvérein, nővérein segítve. Természetesen tárt karokkal fogadja Ceciliát a többi apáca és Tedeschi pap is – akit Álvaro Morte alakít. A lány azonban hamar furcsa dolgokat vesz észre, mintha egy szekta működne a kolostorban, mégis a legfontosabb kérdés: hogyan lehetséges, hogy érintetlen mivolta ellenére teherbe esett?

Azzal kezdem, ami jó és működik a filmben, ez pedig leginkább a látvány. Nem feltétlen a gyönyörű tájakra gondolok, inkább a kamerabeállításokra. Remekül lettek átgondolva és van egy-egy jelenetsor, ami kifejezetten megragadta a figyelmem - amikor Sweeney az éjszaka közepén kioson a kolostor udvarára, közben pedig a kamera közeliben veszi a tekintetét. Ehhez párosul Sweeney játéka is, ami a film haladtával lesz egyre természetesebb, így a fontosabb és akciódúsabb részeknél, melyek a film háromnegyedénél érkeznek körülbelül, már eléggé összhangba kerülnek az elemek, olyannyira, hogy még élvezhetjük is azokat.

Nem hosszú a Szeplőtlen és ez nagyon jól áll neki. Nagyszerűen bánik a játékidejével és a 89 perc során egyszer sem lehetett azt érezni, hogy valami el lett volna nyújtva, azonban azt sem, hogy valamit nem bontottak volna ki eléggé. Már-már tökéletes tempóban halad a történet és a készítők tudták, hogy mit fog elbírni a vászon, és mit nem – legalábbis idő szempontjából.

A film eleje, míg teherbe nem esik Cecilia, a karakterek bemutatásával és a hangulat megalapozásával próbálkozik. Alapvetően nem mondható el a karakterekről, hogy bármiféle egyediség is szorult volna beléjük, megkaptuk a lázadó, dohányzó apácát, aki előző életéből és a férfiak által uralt világból menekült a zárdába; a törtető másokkal, de leginkább Ceciliával versenyző apácát. Megvan az először mentor szerepben tetszelgő papunk is Tedeschi képében.

Az pedig, hogy mennyire használja ki a film a műfaj adta lehetőségeket már egy kicsit más téma. Vannak előrelátható jumpscare-ek, nincs belőlük zavaróan sok, inkább csak megmosolyogtatók, viszont mintha nem tudná eldönteni, hogy a horroron belül mi is szeretne lenni. Nem sikerül elég ijesztő atmoszférát teremtenie, az a limitált gore, amit látunk ugyan jó és kellően véres, ám mégsem elég, és a film háromnegyedénél kezdődő akciódús jelenetsorok sem nyújtanak kellő feszültséget, a lezárás pedig egyáltalán nem kielégítő, sőt inkább kissé kellemetlennek éreztem.

Annak ellenére, hogy a karakterekbe nem került eredeti gondolat, a hangulatot pedig mintha egyszerre 3 műfajra próbálták volna belőni, van valami a filmben, ami egy kicsit érdekessé teszi. Miután várandós lett főszereplőnk felmerül az egyértelmű kérdés: Hogyan? Nem igényel fárasztó agymunkát a megoldás, sőt egyáltalán nem kell semmiféle elmés válaszra gondolni, egyszerűen groteszk és szürreális a végkifejlet, de ez épp elég ahhoz, hogy lekösse figyelmünket, még ha nem is fogjuk a körmünket rágni izgalmunkban.

Összességében nem lett olyan rossz film a Szeplőtlen, egy kifejezetten közepes alkotásról beszélhetünk, aminek egy unalmas hétvégén nyugodtan adhatunk egy próbát, azonban, ha egy jó horrorélmény lenne az elvárásunk, akkor sajnos csalódni fogunk. Aki viszont esetleg csak Sweeney miatt ülne be a filmre – mindnyájan jól tudjuk, hogy ő Hollywood legújabb szexideája -, az nem fog annyira csalódni.

Gamekapocs értékelés: 6

Rendező: Michael Mohan
Producer: Sydney Sweeney, David Bernard, Christopher Casanova
Forgatókönyv: Andrew Lobel
Szereplők: Sydney Sweeney, Álvaro Morte, Simona Tabasco, Benedetta Porcaroli
Zene: Will Bates
Operatőr: Elisha Christian
Vágó: Christian Masini
Gyártó: Black Bear Pictures, Fifty-Fifty Films, Middle Child Pictures
Forgalmazó: Forum Hungary, Neon
Játékidő: 89 perc
Eredeti premier: 2024. március 22.
 Hazai premier: 2024. március 21.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...