DOOM 3 Hardver Útmutató!

  • Írta: InGen
  • 2004. július 29.
  • Hardver
Link másolása

Megérkezett a HardOCP mindenre kiterjedő tesztje a Doom3 hardverigényével kapcsolatban. Először is alapszinten leírják a különböző hardvereszközök hatását a sebességre, hogy melyik generációs -és típusú cucc milyen képminőségbeli változásokat eredményez, láthatjuk a különbséget az egyes grafikai minőségi szintek között, végül pedig grafikonokon mutatják be, hogy az egyes grafikus kártyák (és processzorok) milyen eredményeket értek el, melyből körülbelül mindenki leszűrheti, hogy az ő konfigurációja hogy fog teljesít majd.

A Doom3 négy különböző látányszintet ismer:

Low Quality: ez a 64 megabájtos kártyáknál lesz alapértelmezett mód, és a minimum konfigurációt épphogy megütő masináknál. Az 512x512-nél nagyobb textúrákat leminősítik, valamint a specular mapok is csak 64x64-esen jelennek meg. Geforce 4 MX 440-el ebben a módban szinte gond nélkül játszhatunk, és még így is nagyon szép a játék!

Medium Quality: a 128 megabájtos középkategóriás videókártyákhoz lett igazítva ez az üzzemmód, azonban remek kompromisszumot nyújt, ugyanis minősége nagyban megegyezik a High és a magasabb minőségi szintekkel. Minden úgy jelenik meg, a textúrák teljes méretükben pompáznak, azonban tömörítik a specular, diffuse és a normal mapokat. Ez minőségromlást nem eredményez, azonban a tömörítés utóhatásaként néhol grafikai hibáknak lehetünk majd tanúi, ennek ellenére ez a legvonzóbb mód, hiszen eg Geforce 4 TI 4600-ason egy AMD 2500+ -os processzorral átlag 40 feletti FPS-eket hozott!

High Quality: ebben a módban semmit nem tömörítenek, ezzel nyilván lassabb, de az előző módban előfordulú grafikai hibák megszűnnek. Mivel nincs tömörítés, ez a mód a 256 megás kártyáknál kerül be alapértelmezettként, valamint élből berakja magának a 8x anizotrópikus szűrést. Tökéletesen játszható lesz egy izmosabb processzorral és Radeon 9700 -és a feletti kártyákkal.

Ultra Quality: ez a Doom3 maximuma, a látvány netovábbja, de csak 512 megabájtos kártyáknál kerül be alapból, ettől függetlenül természetesen mindenki kipróbálhatja. Minden textúra és effekt teljes részletességében, teljesen tömörítetlenül jelentkezik a képernyőn, így a grafikus memória igény mintegy 500 MB-ra ugrik, így csak a fent említett memóriamennyiséggel rendelkező kártyák tudják majd döcögésmentesen elvinni a hátukon.

A teszt tanúsága, hogy a Doom3 kinézete szinte független a felbontástól. Iszonatosan jól néz ki 640x480-ban, feljebb pedig közel áll a renderelt videók minőségéhez. A játék jobban fut AMD prcesszorokon, mint INTEL-en, itt is az Athlon 64 az ideális platform. Csakugyan fürgébb az új Végzet az nVidia grafikus kártyáin, ideális egy Geforce 6800 Ultra, de persze ilyen szinten már tulajdonképpen mindegy, hogy X800 vagy Geforce. A játék simán elfut egy Geforce 4 MX440-esen, ahogy Carmack ígérte, és szép is, és jó is! Elmondhatjuk, hogy a programozó zseni és társai ismét remek munkát végeztek, a látvány nem hasonlítható egyetlen korábbi játékhoz sem (felejtsétek el a Far Cry-t, de tényleg!). Már csak pár nap a megjelenésig.

28.
28.
InGen
Azért azt is bele kell számolni, hogy Doom3 enginre épülő későbbi játékok valószínűleg még nagyobb hardver igénnyel fognak rendelkezni. Lásd például a Quake 3 és a MOHAA viszonyát. Viszont nagyon várok már egy D3 motoros Jedi Knight játékot :) A HL2 pedig valljuk be őszintén.... csúnya. Na jó nem csúnya, de mosott textúrák, kopár környezet, legalábbis eddig amit láttunk belőle, nem éri el a D3 színvonalát, igaz, a gépigénye is kisebb lesz.
27.
27.
Malfoy
hát igen.Ezért fogok külföldön élni ha elvégeztem a sulit..
26.
26.
Myko Alto
No de itten PCről van szó, méghozzá HomE Entertainment kategóriában, aminél aztán baromira fontos, hogy relative frissek legyen benne a cuccok! No persze ez ismét csak itthon okoz problémát, hiszen kint sokkal többen engedhetik meg maguknak azt, hogy ha kijön egy új csúcskártya, akkor azt simán megvegyék és a régit betegyék a hat éves kisöcsikéjük gépébe!
25.
25.
Avium
amikor vettem a gepem (kb egy eve) akkor meg csucskategoriasnak szamitott.. mostmar a videokartya elavult, a hangkartyanal is talalnek jobbat, es a proci 2Ghz-je se tartozik kozel se a csucsba mar... vegulis meg egy evet bir beruhazas nelkul... de ez edeskeves! egy mac elettartama (kihasznalhatosag szempontbol) 4-8 ev
24.
24.
Myko Alto
Megértelek, bár épp a maximális grafika az egyik legfontosabb dolog, hiszen a játékélményt még jobban tudja fokozni! Erre az egyik legjobb példa a C&C Generals! Ha leveszel róla minden effektet, akkor is megy, meg tök jó, de ha rápakolsz mindent, akkor rögtön más lesz az egésznek a szinezete! :D
Nem azt mondom, hogy félévente kell rákölteni 100 rongyokat, hanem azt, hogy egyszer kell beruházni egy csúcskategóriás zsugára és az elég lesz sokáig, min 2-3 évig!
23.
23.
Malfoy
1.Lehet hogy tényleg jól néznek ki ezek a játékok max felbontásban+részletességel,de jelenleg nem vagyok abban a helyzetben hogy félévente 100ezer forintokat költsek a gépemre..bőven elég nekem az 1024x768 is,az meg igazán nem lehet bűnronda..
2.Doom 3 abszolút nem izgat.Az egy dolog hogy végig fogom persze tolni,de egyszerűen nem vagyok hajlandó most egy holmi játék miatt súlyos pénzeket nyomni a gépbe..:D
3.Az előző hozzászólásomat úgy értelmezd,hogy egy R9600XT bőven elég lesz még másfél-két évig kb.1024x768-800x600as felbontásokra élvezhető FPS értékek mellett.Annyira nem vagyok nagy gamer hogy azon búslakodjak,hogy egy játék nem megy mindent a maximumra húzva..
22.
22.
Myko Alto
Malfy szerintem rosszul látod! Az a büdös nagy tény, hogy most kijön a közeljövöben három meghatározó játék. A Doom 3, a Half-Life 2 és a Stalker. Namármost, ha ezeket a játékokat úgy szeretnéd élvezni, hogy igenis azt kapd, amilyennek a készítők szánták, akkor rá vagy kényszerítve arra, hogy IGENIS VÁSÁROLJ EGY CSÚCSKATEGÓRIÁS kártyát, különben baszhatod azt a csodát, amit az alkotók készítettek. Na ezért gáz ez az egész játék mizéria! :(
21.
21.
Malfoy
Ha minden jól megy,akkor a doom3 engine-t sok játéban fogják alkalmazni,és ilyen gépigényű játék több nem nagyon lesz idén.Éppen ezért,mivel csak azoknak kel majd ilyen vas,amelyek a d3 engine-el lesznek meghajtva,úgy gondolom hogy egy Radeon 9600 XT bőven elég még vagy másfél évig!Jó,tudom hogy lesznek olyanok hogy pld Stalker jövőre,de sztem még az se lesz ilyen gépigényes.(bár ki tudja persze..)
Aztán,másfél-két év múlva meg úgyis gépcserét tervezek..
20.
20.
InGen
Te csöcs. Még a te gépeden is fog menni elég jól! :)
19.
19.
Myko Alto
Ááá gyerekek, ezt a játékot nem a mi pénztárcánkra tervezték! :(
18.
18.
InGen
Malfoy: teljes mértékben jól fog menni az általad említett felbontáson és részletességgel.

Avium: így van. Viszont most szerintem nagyon kell figyelni a Radeon 9800 kategóriás videókártyákat, szerintem 1 hónap múlva olyan jó árban lesznek, hogy le kell csapni rá!
17.
17.
Avium
mondjuk azert kene megvenni a legujabb videokartyat mindig h a legujabb jatekok fussanak rajta.. na ezert pont nem fogok :D
16.
16.
Malfoy
érdekes.hwsw fórumán pont erről dumáltam az egyik moderátorral,és ott teljesen lehúzta a gépemet hogy én egyáltalán hogyan képzelem hogy egy eggyel ezelőtti generációs középkategóriás videókártyán(Radeon 9600 XT 128 mb vram) a játék jól fog futni 640x480-nál magasabb felbontásban....én persze visszaugattam neki aminek nagy vita lett az eredménye,de úgylátszik nekem van igazam.Én egy 2500+os,R9600XT-s,1GB 333 Mhz-es RAM-mal rendelkező gépen fogom nyomatni a doom3-at,kiváncsi vagyok hogy normal detaillal 1024x768-ban fog e futni kb.40 FPS-el(én sztem igen.)Még nem csekkoltam le a tesztet,most nézem meg hogy jól tippeltem-e.. ;)
15.
15.
Shifty
Ja és kinek van erre pénze?Várok2 hónapot már csak 100 fél évet már majdnem ingyen hozzádvágják...lol? Vegyél most egy középkategóriásat és évekig el vagy vele...Gef 6800-at a megjelenést követő egy-két év után érdemes majd venni, hisz árban akkor lesz elérhető....lehet lesz jobb kártya, de minek mindig a legújabb?
14.
14.
InGen
Kábésan :) De minimum 150 :)
13.
13.
Shifty
Jah és majd annyiba fog kerülni amiből egy komplett gépet tudsz venni...
12.
12.
InGen
Hát kábé :) még nem is lehet kapni 512 megás vidkarit, de évvégéig elvileg már lehet majd...
11.
11.
Avium
Doom 4 minimal konfiguracio: GeForce 2gigabajtos videokartya............
10.
10.
InGen
hát igen :) már csak pár nap
9.
9.
badguy
8.
8.
InGen
áá hülye.. a tesztgép 2500+ 512ram + GF4 Ti kombójával hasított 45 FPS-sel. Bőven menni fog az!
7.
7.
badguy
2500+@3200 + ti4200/128 + 1 gb ram. mediumban nem szeretném ha gondok lennének vele. :)
6.
6.
InGen
Na igen. Milyen vasas badguy? :) Én a jelenlegi állás szerint olyan max 25-30 FPS-re számítok med qualityben, remélem hoz is annyit és akkor teljesen elégedett leszek.
5.
5.
Shifty
Gondolom egy ilyen nagyszabású oldal nem ad ki 21 oldalas kacsát:P
4.
4.
badguy
hiszem ha látom! mármint a saját vasamon. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...