PS3 - nem a kalózkodás miatt tűnt el az Other OS?

  • Írta: zoenn
  • 2011. március 29.
  • Érdekesség
Link másolása
A csoportos kereset azt állítja, a Sony nem azért távolította el tavaly áprilisban az Other OS funkciót a PlayStation 3-ból, mert nem akarta a kalózkodás elterjedését, állítólag mindez költségmegtakarítás céljából ment végbe. A konzol ezzel a döntéssel egy ideig biztonságossá vált, de a felhasználók mégis panasszal éltek.

A Sonyt perbe fogó felhasználók panasza az volt, hogy a cég biztonsági megfontolásokra hivatkozva távolította el a más operációs rendszer futtatásának lehetőségét, még pedig azért, hogy ezzel elejét vegye a kalózkodásnak. Tavaly még nem született olyan törés, ami egyszerű USB-kulcson keresztül telepíthető, ebben az időben a hackerek a Linux segítségével próbálták illegális másolatok futtatására bírni a konzolt, így egy 2010. áprilisában kiadott firmware-frissítés keretében a japánok egyszerűen kiollózták az Other OS funkciót a konzolból.

Nem számoltak azzal, hogy ez a döntés kicsaphatja a biztosítékot olyan PS3-tulajok körében, akik nem játékra, hanem kimondottan Linux futtatására használták a rendszert, hiszen a konzol processzor-teljesítménye egy asztali gépnél is jobb, nem beszélve arról, hogy lényegesen olcsóbb, mint egy programozásra szánt bivalyerős PC. A Sony ugyan bocsánatkéréssel fordult a feldühödött felhasználók felé, de ez nem volt elég, csakhamar beperelték a japán vállalatot.

Feltételezhető, hogy nem a kalózkodás miatt távolították el a funkciót, hanem a költségeik leredukálása végett, hiszen az Other OS szolgáltatás fenntartása túl drága, nem is került bele a vékonyabb modellekbe sem. A panasz azt is hozzáteszi, hogy ha az Other OS funkció használata közben az API és más hardveres funkciók - beleértve PS3 grafikus chipjét - blokkolva vannak, lehetetlenné válik, hogy más operációs rendszerrel futtathatóak legyenek a kalóz játékok.

Mindössze egyetlen esetről számoltak be, ami az Other OS-t használta a PS3 belső védelmének feltöréséhez, a Sony akkor lépett, talán túl hamar is. Tény, hogy a gyártási és a fenntartási költségeket ezzel megspórolta a japán vállalat.

A Sony még nem reagált a következtetésekre.

9.
9.
mark825
szerintem azért szivta meg mer hamar elbaszodott neki a PS2 én se csippeltettem ki a PS2-met mer attol féltem hogy hamar elbaszodik de azt kitudja de a PS3-mat se fogom semilyen ilyen genyokkal izélni inkább hagyom igy szebb xD
8.
8.
Berencsit
#6: nemértem énse, hogy lehet megszívni a csipeltetést? :D
6.
6.
IceColdKillah
Annak idején én hihetetlenül megszívtam hogy chipeltettem a ps2-met. Azóta megfogadtam hogy inkább várok és spórolok, mintsem hogy illegális előnyhöz jussak!
Azért el kell hogy ismerjem, sokkal tovább bírt szűz maradni a ps3, mint ahogyan azt gyanítottam!
Ami pedig Gehot-ot illeti, szerintem megérdemelt volna egy oklevelet, és hozzá úgy 10 évet.
3.
3.
tabu3x
Nem tudom, mi lehetett olyan drága benne, végül is túl sok supportot nem adott a témában a sony, implementálni meg gondolom csak 1x kellett a HW költsége pedig gondolom zéró.
2.
2.
Inmediasress
Hát ha jól tudom akkor a Konzol, kb ugyanaz mint a játékszoftver ha vettél egyet akkor csak a jogot vetted meg, hogy használd ergó a sonynak minden joga megvolt kivenni az otherOS-t.Persze ez nem jelenti azt hogy ki is kellet volna, de hát nah ez van ezt kell szeretni. Mondjuk viszont így szerintem mikor ki pachelték ezt a funkciót, adnia kellet volna a sonynak egy alkalmat hogy aki így elégedetlen vele annak visszaadják a pénzét, mert végül is nem ezért fizetett.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...