1 GB extra kapacitás az Xbox 360 lemezein

  • Írta: zoenn
  • 2011. március 31.
  • Érdekesség
Link másolása
Mint arról tegnap beszámoltunk, a Microsoft frissíteni szeretné konzolja lemezformátumát: a legújabb jelentések szerint mintegy 15 százalékkal nagyobb kapacitást szánna a jövő játékainak, ami nagyságrendileg 1 GB plusz adatot jelentene a lemezeken. Ismét a kalózkodás miatt kényszerült erre a vállalat.

A Digital Foundry magas rangú fejlesztési forrásra hivatkozva erősítette meg, hogy 14-15 százalékkal nagyobb DVD-lemezeken jelenhetnek meg a közeljövőben az Xbox 360 játékok.

A legnagyobb, tényleges játékadatokkal teli kapacitás a jelenleg is forgalomban lévő lemezeken mindössze 6.8 GB, mivel a konzol által használt sztenderd 7.9 GB-os duplarétegű lemezeken fennmaradó további 1 GB-os adat voltaképpen egy videópartició, amely olyan biztonsági információt tartalmaz, mely a kalózkodás végett került a diszkekre.

A HD-DVD-be anno belebukott a konzol

Szinte hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy az előző generációs PlayStation 2 lemezeinek kapacitásában a fejlesztők több játékadatot tudtak tárolni, mint az újabb Xbox 360 esetében. A jövőben megjelenő játékok számára ez a szűk 7 GB-os limit már nem elég, a Microsoft döntéshelyzetbe került: vagy drasztikusan csökkenti az 1 GB-os videópartíció méretét, vagy az teljesen kimarad a lemezekről. A redmondiak úgy döntöttek, hogy fejlesztésbe kezdenek, hogy még több adatot tudjanak kipréselni a formátumból.

A Microsoft cáfolta azt, hogy netán a Blu-Ray bevezetésén gondolkodnak, erről továbbra sincs szó.

70.
70.
KopyAti
A 25 után a 34 jön? :) Itt jó nagy háború volt! :)
69.
69.
spidey
#64: szerintem ne úgy képzeld el, mint pl. PC-ről USB stickre feltölteni valamit. Az adatokat sokkal gyorsabban rá tudják másolni flash memóriákra, mint te otthoni gépről USB interface-en keresztül. Gondolj a flash cartridge alapú konzolokra, vagy a Nintendo DS Solid State ROM chipjeire.
68.
68.
Hát, a sony már bepróbálkozott a pusztán digitális disztribúcióval és valljuk be ez a jövő. Szerintem egyik nextgen konzolban sem lesz már optikai meghajtó, maximum a nintendóban :) Épp ezért is lenne értelme minél tovább kitolni az élettartamot _mindkét_ gyártónak !

Ha meg mégis fizikai adathordozó lesz (amit nagyon erősen kétlek) akkor meg memória chip lesz: egy 8gb usb pedrive formátumban 3500-4000 forint kiskerben és több fér rá, mint a mai DVD-re :)))

Szerintem inkább arra fognak rámenni, ha nem kizárólagosan digitális terjesztés lesz, hogy olyan hordozón jelenjenek meg a játékok amit nem lehet kiskerben kapni, hanem teljesen saját egyedi, mert azzal lehet a kalózkodást visszaszorítani. Pláne, ha nem lesz semmi helyettesítő alternatíva, pl. nem dughatsz rá pendriveot, nincs optikai meghajtó benne. Tehát nincs miről feltölteni a tört tartalmat.

Épp ezért jó a digitális terjesztés, mert ott max. csak tört szerverre csatlakozhatsz akkor már elő lehet venni a szerver üzemeltetőjét és ha lesittelik, nem fog helyette másik bepróbálkozni, ha csak nem hülye. :) Egy torrent oldalnál lehet azzal védekezni, hogy nem itt van a tartalom, de egy konzolnál valahova fel kell majd tölteni! Ha meg töröd a konzolt és teszel fel egy portolt torrent klienst és onnan osztol, ugyanúgy sáros vagy és elkaphatnak.
66.
66.
huszti
hozzák vissza a floppyt a divatba azt jóvan'..úgyis retróóó van
64.
64.
Zoom3r
#57: szerintem egy ideig nem szakadnak el a lemeztől, a korongokra az adatokat préselve viszik rá tömeggyártásban ami baromi gyors, usb-re szerintem sokkal lassabb felvinni pl. 20-30 GB adatot, bár ebbe a témába nem nagyon vagyok jártas
63.
63.
#58: igen, még vicces az ára. az élettartama is lehet necces.
de még két-három év van hogy a m$ licenszeljen vmit és fejlesszen rajta hogy megfeleljen a saját céljaiknak is. nyilván megint egyedi csatolófelületben gondolkozának, stb.
szerintem simán reális lehet
61.
61.
Berencsit
#51: hát igen... de ez azért annyira nem agy fejlesztés. ;)
60.
60.
K/G.
#58: Több lemezezést erősen kétlem, akár csak a full internetest megoldást. Utóbbit főleg akkor, ha belátható időn belül érkezne a nextgen, hiszen nem lenne mindenhol kielégítő a sávszél stb.... Én, ha már a lemezek elhagyásán gondolkodunk, akkor a memóriakártyákra szavaznék. Hatalmas tárhely, iszonyat gyors, nem sérülékeny. És mekkora lenne már egy 100 gigás játékok egy ujjhegynyi kártyán hazavinni.
59.
59.
Maci80
Üdv! Szerintem egyszerűen ha nem tudnak a lemezen helyet csinálni,majd letölthető formátumban adják ki a játékokat!Manapság aki konzolozik rendlkezik nettel de legalábbis közeli ismerősei barátai közül valakinek biztos van.
58.
58.
Quent1n
#57: Így van én is ezt támogatom, bár nyílván élettartambeli kérdéseket felvet a dolog mindenképpen hisz olvasni nyilván bőszen kéne a cuccokról. De én is ezt támogatnám a korongok helyett. Csak sajnos még egy 40GB-os memkari azért nem olcsó móka. A netes elérés pedig jó, csak ahogy mondtad sokan szeretik (én is) a kézzelfogható dolgokat plusz ahhoz elég durva háttér kell. És ott nem fér bele semmilyen hiba, hogy pl. nem tudod letölteni a játékot amiért fizettél. Meg hát azért sávszélesség is kell. :) Plusz ha mondjuk minden csak netes lenne azzal sem csökkennének a játékok árai sajnos, ami azért nem szép dolog... :P

A kialakult vita pedig vicces. :D A MS és a Sony is csinált már melléfogásokat. A Sonyról meg annyit, hogy mára már csak a neve/ára prémium sok kategóriában, a termékei közel sem. A MS nyilván nem fogja már ebbe a generációba berakni a blu-rayt. A következőnél sem valószínű, inkább több lemezeznek majd. Mondjuk a blu-ray amúgy nem egy rossz technológia csak szerintem kicsit megkésett.

Egyébként páran emlékeznek talán az előző lemezformátum csatára anno az SACD meg a DVD-A között. Ott pl. mindkettő elbukott és egyik se terjedt el, pedig egyik se rossz! :) Persze azok a zenéről szóltak csak. :) Itt legalább lett egy győztes, és egész jó dolog ez a blu-ray én így látom! :)
57.
57.
#56: én nem szenvednék új optikai lemezzel, de a blu-rayel sem.
netes elérésre optimalizálnám a köv generációt, ha vki meg kézzelfoghatóra vágyik akkor itt az usb3 vagy az inteles thunderbolt csatolófelületre, belenyomva nand flash alapú pendrive-ba. mini ssd usb3 csatolófelületen, ütős kombó.
sokkal gyorsabb átviteli sebességre képes mint az optikai, kevésbé sérülékeny, kisebb helyen elfér. sztem meg lehet úgy oldani a kódolást hogy kb 2 évig ne legyen törhető.
franc se szenvedne a lemezekkel, usb sticknek is lehet tokot gyártani csak a profilt kell legyártani hozzá aztán kész.
56.
56.
K/G.
#54: Aham. Hát akkor vagy fizeti a jogdíjat, vagy már rég ki van találva valami (mint mondta Ibanez a hologram akár) amivel lehet majd újítani. Ha jobban mögé áll az Ms, akkor igazából nem fog formátum háború kialakulni, csak az egyikbe ez kell majd, a másikba meg az.
55.
55.
K/G.
#53: Kétlem, hogy hirtelen, azért is csodálkozok, hogy nem kapjuk a híreket. (ami azt jelentheti, hogy messze van még a váltás) Jó előre be fogják jelenteni, aztán meg elindítják az agresszív kampányt, hogy az is halljon róla, aki azt sem tudja, hogy eszik, vagy isszák. A bejelentés után 1.5-2 évvel, természetesen karácsonykor pedig kiadják. Így szokott ez menni. Ha holnap bejelentenék az újakat, akkor is legkorábban 2013 karácsonyán lehetne értük letenni a súlyos pénzeket.
54.
54.
#49: A Blu-ray technológia a Sony szellemi terméke. Attól még az belekerülhetne Xboxba is, (mondjuk a következőbe), csak akkor minden gép után az MS-nek fizetnie kellene a Sonynak a jogdíjakért, és a technológiáért. Ezt gondolom az MS mindenképp el akarja kerülni.
53.
53.
#49: Engem is érdekel már a következő generáció, de tényleg nem nagyon vannak hírek még. Maximum pletykák szintjén megy a megfogalmazás. Én a PS4-re koncentrálok.
Állítólag még messze van (szerintem 2-3 év még maximum). Állítólag felhagytak a Cell továbbfejlesztésével, mert azt nehéz programozni. Hallottam a PS4 GPU-ja egy PowerVR chip lenne, miután az Intel Larabbee-t lefújták.

Azt is olvastam, hogy lehet mindent az Intel fog bele gyártani, azaz a CPU és GPU egyesül, mert erre felé halad a tendencia. De ezek még mind pletykák.

Abban biztos vagyok, hogy a fejlesztés már megy mindkét nagy cégnél, de adatokat nem árulhatnak el, mert az rontaná a jelenlegi generáció sikerét, eladásait. Szerintem a következő generációs hardverek hirtelen fognak megjelenni, mind az NGP-nél is fog történni.
52.
52.
Daetnas
"mely a kalózkodás végett került a diszkekre."
Miatt.
51.
51.
bucsok
Örülnünk kellene inkább hogy tesznek az ügy érdekében, és nem hanyagolják a már 6 éves gépet!!
50.
50.
Ibanez78
#49: Bekerülni egyszerűeb bekerülhet. Nyilván fizetnie kell jogdíjakat és egyéb járulékos költségeket az MS-nek. Valszeg ezt szeretnék elkerülni, de nem hiszem hogy nagyon tudnák. Ha csak nem a köv generációra tömegesen használni lehetne már a holografikus meghajtókat. Végülis működni már most is működnek...
49.
49.
K/G.
Off: Hajajj. Látom vége lett az általánosban a tanításnak.
On: Plussz egy giga, nos több mint a semmi, de a két-három DVDs játékokat ezzel még nem tudjuk elkerülni, bár nem nagy probléma, HDDre másolással meg pláne nem. Engem már csak egy dolog foglalkoztat igazán: Mikorra várható az új generáció? Lassan esedékes lenne legalább híreket, előrejelzéseket adni, vagy tévedek?
A másik pedig, hogy De ebben nem vagyok otthon: a bluray az a Sony saját márkája? Ha igen, akkor hogy fog az bekerülni az új boxba? Vagy behoznak egy új formátumot majd?
40.
40.
Apostol360
tiszta sz*r h ilyeneken csúszik el a téma,hogy ki-kit oszt :S ,am nem tom ez a giga mire lenne elég?Engem még sose zavart ha 1-1 game 2 lemezesre sikeredett :).
39.
39.
#36: az nem, mert venybaby volt előtte sztem csak kibaszták. gondolom sokat hőbörgött meg kötekedett a többi normális emberrel. :)
de sebaj, jön még kutyára teherautó - megint :D
38.
38.
szogyenyi
pfú jól megerőltették magukat...
35.
35.
Yami
#34: Igazad van, de ha soha senki se mondana nekik ellen, akkor az ide tévedő olvasók még a végén elhinnének nekik mindent.
34.
34.
Scoo
Szánalom amit műveltek, komolyan mondom (akinek nem inge...) Ha én látok egy fanboyt, egy elvakultat csak legyintek. Felesleges bill koptatás az egész.
Azt azért még hozzátenném, hogy az aki szidja az MS-t az remélem linuxról, iphoneról vagy más, nem windowos opról írta a kommentjét. Ha nem, akkor nincs miről beszélgetnünk :)))))))
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...