Véget ért a Geohot-per

  • Írta: fojesz
  • 2011. április 12.
  • Érdekesség
Link másolása
A Sony és George Hotz a minap váratlanul bejelentették: a köztük zajló pereskedés véget ért, s bár a konzolgyártó győzött, korántsem sikerült úgy megkopasztania a hackert, mint arra számítani lehetett. Geohottal mindössze egy megállapodás született, mely szerint nem publikálhatja a PS3 biztonsági információit.

Háromhónapos huzavona zárult le a minap, mikor a Sony és George Hotz bejelentették: véget ért a PS3 feltörése kapcsán kirobbant per. A konzol védelmét ugyan végül nem Geohot játszotta ki, hanem a fail0verflow nevű csapat, azonban az iPhone feltöréséért is felelős hacker korábbi próbálkozásaival éppúgy törvényt sértett, mint azzal, hogy később elsők között publikálta a PlayStation 3 átalakított firmware-jét.

A Sony óriási hadjáratba kezdett, többek között a YouTube, a Twitter és a Google is kénytelen volt személyes információkat kiadni a konzolgyártónak a bíróság határozatára. Persze Geohotnak is voltak támogatói: az Anonymous hackercsoport lelkesen agitált a japán vállalat ellen, többek között a PlayStation Network és a Sony weboldalai ellen is támadásokat intézett, április 16-án pedig a cég üzleteiben szeretne tüntetni 1000 másik emberrel. A bíróság szerint ehhez a csoporthoz Geohotnak nincs köze.

A legutóbbi bejelentés szerint a per véget ért, mindkét fél elégedett a megállapodással, mely szerint Geohot nem publikálhat információkat a PS3 biztonsági rendszeréről. Ez ugyan a Sony számára jelent győzelmet, azonban korántsem akkorát, mint arra számítani lehetett. Geohot továbbra is fenntartja álláspontját, mely szerint a töréssel nem a kalózkodást akarta megkönnyíteni, de ennek ellenére örül, hogy végre a háta mögött tudhatja az egész mizériát.

Update! Kiszivárogtak a megegyezés részletei: a dokumentumok szerint Geohot nem csak nem oszthat meg biztonsági információkat a PS3-ról, de eltiltották attól is, hogy bármilyen Sony termék másolásvédelmét kijátssza. Ha megsérti a megállapodást, 10 ezertől 250 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Még érdekesebb, hogy bár a Sony sajtóközleménye rendkívül pozitív képet fest az ügy végkimeneteléről, Geohot a per miatt korábban indított blogján azonnal megjelentetett egy új bejegyzést, melynek keretében a Sony cuccok bojkottjára szólítja fel a támogatóit.

Michael Pachter elemző szerint a Sony egyértelműen győzött, mert nem csak sikerült elrettentenie a hackereket, de azt is bebizonyította, hogy kőkeményen harcol a kalózkodás ellen.

15.
15.
myrte
#4: Yep, azt meg titokban kell tartani. Elég kárt csinált a Sonynak, hogy ne nézzenek a körmére.
#8: Szerintem a játékok többet nyomnak a latba, pl engem nem érdekel, hogy x-edik józsi flashalt xboxon nyomul. Attól nem lesz rosszabb a live szolgáltatás, nem rontják a játékélményem, sőt ha csalnék, csak úgy kibannolnának, mint a sicc.
14.
14.
kiráy, mikor jön a 3.60 CFW!? :D :D
13.
13.
Neo1989
" kőkeményen harcol a kalózkodás ellen" am szerintem semmit sem ér mert mindig voltak vannak és lesznek nem csak hogy másolt szoftverek de filmek , zenék és egyéb cuccok is . XD
Am meg max másik nick alatt fog hackerkedni azt csá meg tudná oldani a gyerek hiszen profi ahogy azt már láttuk korábban .
12.
12.
Apostol360
#10: azt minek? :D azért nem ő a világ legjobb hackere...minek szerződtessék?
11.
11.
Apostol360
#8: Xbox liveon csak kalózok vannak , csalók nincsenek :D
10.
10.
Speper
Érdekes, azt hittem Geohotot rendesen meg fogják kopasztani.. de azért örülök neki, hogy nem! Nem fogom a pártját, de ha a Sony okos lenne (és lehet az is) akkor szerződtetné, mint biztonsági ember...
9.
9.
mark825
nem tom nekem mind1 legalább nincs baj meg végre vége va ennek a szarnak:)
8.
8.
XDannyL
Ez nem büntetés... :(
Szerintem a pénz bírságot már eleve ki kellett volna szabni. Milliók játékát teszi tönkre. Sokan azért ölnek annyi pénzt a PS3-ba (és veszik meg az Xbox helyett), mert PS-n nincs kalózkodás. Most már ennek is lőttek :S
Az még nem is nagyon zavarna ha csak letöltik és játszanak single-ben (bár sztem ez is szemétség), de az, hogy letöltik a játékot és jönne online csalni... az nonszensz :O x(
7.
7.
Apostol360
#2: kétlem,hogy pont ők szerződtetnék le ....a sony emiatt nem 2 dolcsit bukik...mondjuk egyre több haver vesz ps3at a freeboot miatt,de azok a büdös életbe nem vesznek hozzá gamaket.
6.
6.
Hát, nesze neked semmi fogd meg jól. Én inkább úgy érzem, kapott egy felfüggesztett semmit. Ez max. annyit jelent, hogy ha megint csinál valamit akkor ott van egy "mínusz jel" már előre...
5.
5.
fojesz
Frissítettük a hírt néhány érdekes aprósággal, olvassátok!
4.
4.
márk1212
100%-ék hogy a háttérben van valami megállapodás!
Azért egy ilyen per nem cseng csak így, és ilyen gyorsan le:)
Mondjuk ez biztos nem a magyar büntetés végrehajtás szerint zajlik leXD (BÁRMIRŐL IS LEGYEN SZÓ NÁLUNK JÓ HA VALAKI MEGÚSSZA 5 ÉV BÍRÓSÁGRA JÁRÁSSAL MERT CSAK AKKOR SZÜLETIK ÍTÉLET)
3.
3.
volkornka
Hát, akkor gyakorlatilag következmény nélküli volt a per.
2.
2.
Nem hiszem. Hackerek maximum feltörik a konzolt, a weboldal elleni támadás és egyéb hasonló próbálkozás már egyértelműen bűncselekmény, szóval nagyobbat koppannának ha az fbi is rájuk szállna nem csak a sony.

Szerintem született a háttérben egy olyan megállapodás, hogy a srác segít nekik biztonságtechnikai kérdésekben, esetleg pénzért csendben próbálkozik, mint belsős hacker (vagy az életéért cserébe :)
1.
1.
hakydakillah
Szerintem miután a hackerek megmutatták erejüket, a Sony-nál összefosták magukat, így született a „megállapodás“... :-D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...