Sony: a felhasználók 90 százaléka visszatért

  • Írta: zoenn
  • 2011. június 15.
  • Érdekesség
Link másolása
Jack Tretton, az SCEA vezérigazgatója a minap a New York Timesnak mesélt a PlayStation Network visszatéréséről és a benne kavargó érzésekről. Szerinte az áprilisi hackertámadás a legutolsó pillanatban jött, és egyben ráébresztette őket arra, hogy ezentúl sokkal éberebben kell őrködniük a rendszer felett.

Jack Tretton - talán az elmúlt hónapok viszontagságainak köszönhetően - érezhetően több ősz-hajszállal rendelkezik. A PSN-t ért hackertámadást egyfajta telefonos ébresztéshez hasonlította, mivel most már sokkal éberebbek az egy hónapos leállás után, hiszen tényleg nem szép dolog 77 millió felhasználó személyes adatait veszélyes kezekben látni.

Tretton egyben kitért arra, ezekben az időkben is számos cégről olvasható az újságokban, hogy hackerek áldozataivá váltak, mégis, szerinte szükség volt a saját hibáikból tanulni, hiszen ez ráébresztette őket arra, hogy komoly változások kellenek a rendszerben.

"Most úgy érezzük, hogy a mi rendszerünk nagyobb biztonságban van, mint valaha!"

Tretton elismerte, hogy a meglévő felhasználóik 90 százaléka, több mint 70 millió ember már visszatért a PlayStation Networkre, de bizakodva néz a jövő elé, hiszen új felhasználók hullámára vár.

A magazin megkérdezte Trettont, hogy mit gondol a módosított konzolokról, aki azt válaszolta, hogy a Sony minden eszközt megad a független fejlesztőknek, hogy új élményeket készítsenek a játékosok számára, de aki ezt kalózszoftverekkel éri el, azt kockáztatja, hogy a platform esetleg összeomlik.

18.
18.
simon 555
#17: senkinek nem loptak el olyan adatokat amit fel tudnának használni pénz szerzésre!
tudod a Sonynál is emberek dolgoznak akik hibázhatnak de nehogy már azokat hibáztassuk akikhez betörtek...
most komolyan.Ki van olyan aki számít arra,hogy betörnek hozzá?Az emberek 90%-a csak azután kezd el gondolkodni az ilyen dolgokon miután egyszer már betörtek hozzá.Akkor szerel riasztót meg minden sz*rt.
Ahogy ZsupiDav mondta.
Ha én kölcsönadok neked valamit és te megígéred,hogy vigyázol rá de mégis betörnek hozzád amíg nem vagy otthon akkor az szerinted a te hibád lesz,hogy ellopták?Szerintem nem,mivel mégis ki gondol arra,hogy betörhetnek hozzá?
17.
17.
Kumite
#14: Természetes, hogy nincs 100%-os védelem. De azért nem mind1, hogy egy könnyen törhető védelemről és rosszul tárolt adatokról van szó, vagy erős védelemről és olyan adattárolásról van-e szó, amivel senki nem tud mit kezdeni.
Pl. egyetemi infobiztonsági előadásokon legkésőbb a 3. alkalommal előjön, hogy soha nem szabad jelszavakat titkosítatlan szövegként tárolni. Például a Sony nem titkosította a jelszavakat... Ahogy olvastam a dolgokat, egy régebb óta nem frissített szerveren jutottak be, amin egy közismert biztonsági rés volt. Nem kell atombunker, de azért tárt kapukkal sem kellene várni a crackereket. Ha már érzékeny infók több tíz milliónyit tárolom, akkor legalább az az első lépésem minden új verzió kiadásakor, hogy befrissítem a rendszeremet...
Harmadik: 2 hét kellett, hogy észrevegyék, hogy kilopták alóluk a teljes rendszert? Egy ekkora cég nem engedheti meg magának, hogy valamilyen anomália-detektor program menjen a szerverein, ami piros lámpával villogott volna, hogy "Hé srácok, meg kéne nézni mi a helyzet, mert már a 20 milliomodik teljes user data megy ki egy külső, ismeretlen IP címre!"...

És még sorolhatnám, ezek csak hirtelen gondolatok a hallottak alapján.

Meg hát az elmúlt jó pár évben nem hallottam nagyon sűrűn, hogy ennyi és ilyen adat eltűnt volna, pl.: Apple, Amazon, Microsoft, EBay, Steam stbstbstb.
16.
16.
AnimeWarlord
15# A legtöbb játék mentését nemlehet átrakni másik felhasználóra . Vagyis átlehet csak kapsz egy jó kis hibaüzenetet ha megpróbálod elindítani.
15.
15.
ZsupiDav
#13: Ezt hogy sikerült összehoznod? Mert a mentéseknek nincs köze a fiókodhoz, hiszen ezeket a gép tárolja. Hacsak nem törölted le, vagy formáztad a vinyód, akkor nem veszhettek el.
14.
14.
ZsupiDav
#10: A példánál maradva: nem zárhatom be az adott dolgot egy atombunkerbe csak azért mert félek, hogy valami történik vele. Mindennek vannak ésszerű határai. Nincs feltörhetetlen védelem, így aki azt ígéri, hogy 100%-os biztonságban vannak az adataid, az hazudik. Biztos megoldható lenne folyamatos felügyelettel és ellenőrzéssel a hasonló dolgok elkerülése, de ekkor jön az atombunker példa a képbe. Senkinek nincs annyi pénze a cégek közül, hogy egy ilyen "feltörhetetlen" védelmet fent tudjon tartani. Igazad, van, hogy megígéri minden cég a szerződésben, hogy megvédi a felhasználói adatokat, de ha nem ígérnének ilyeneket, akkor nem írnál velük alá semmit, hanem mennél egy olyanhoz, aki azt hazudja, hogy képes megvédeni az adataidat a tolvajoktól.
13.
13.
AnimeWarlord
Köszönöm SOny! Elvesztettem a felhasználómat, összes trófeámat, mentéseimet (már ameiket nemlehet másolni) elvesztettem az összes online statsomat! Love u Sony!
12.
12.
batonai87
#11: Néhány napja már volt róla egy hír, hogy Spanyolországban letartóztattak valami gyanús muksókat, akik valószínúleg az Anonymous nevű hacker-csoport tagjai lehettek.
11.
11.
anonymus26
arrol miért nincs hír hogy kik törték fel a PSN-t és hogy elkapták e már vagy tudják h kik voltak és elfogják e kapni és, sony kárát ki fogja megtéríteni ha egyátalán meg térítik
10.
10.
Kumite
#8: De ha annak a valakinek megígéred, hogy biztonságban tartja az adataidat, akkor már nem ugyanaz.
Próbálj meg ilyen magyarázattal előjönni egy szolgáltatónál vagy banknál (vagy uzsorásnál), hogy azért nem fizetsz, mert valaki elvitte a pénzed... Senkit nem fog érdekelni. Tehát igenis téged fognak hibáztatni és téged fognak p*csán rúgni (jó esetben, uzsorás esetben meg levágják a kisujjad.)

Szerintem igenis a Sony a hibás, hogy nem megfelelően kezelte az adatokat.
8.
8.
ZsupiDav
#5: Nem kerültek ki olyan adatok, amivel pénzt is tudtak volna levenni a számlákról! Az adatok kikerüléséért meg én nem a Sonyt hibáztatnám, hanem azokat, akik feltörték és ellopták az adatokat. Ha betörnek egy házba feszítővassal és ellopnak valamit, amit te is csak kölcsönbe kaptál valakitől, akkor az a normális, ha az a valaki nem téged hibáztat és nem téged akar megbüntetni, hanem azt, aki betört hozzád. Ellenkező esetben nem normális! :D
7.
7.
pari45
Bocsi hogy megint nem a megfelelő topicba írom le a kérdésem de így legalább kapok választ. Igazából csak annyit szeretnék kérdezni hogy mire jó a Qriocity? És hogy működik ?
5.
5.
Kumite
#4: Én a fizetősekre gondoltam kifejezetten. Aki nem adta meg a bankkártyáját, annak 95%-a természetes, hogy visszatér.

Én viszont el tudom képzelni, hogy eladja a gépet. Gondolj bele, hogy ugyanígy állnál-e hozzá, ha tudnád, hogy kint kószál valakinél minden olyan infód, amivel lehet pénzt leemelni tőled... Vagy emiatt új számlát kellett nyitnod, a régit letiltatnod stbstb. banki adminisztrációs dolgok.
4.
4.
Exinor
#3: Nem minden felhasználó adja meg a bankkártájának adatait. Nekem sincs megadva (nem kötelező), mert nem vásárolok storeról. De a 2 ingyen játék jól jött, akinek meg volt USA és EU accja is, annak 4:)
Én azt nem tudom elképzelni, hogy valaki ez miatt eladja a gépét és vesz másikat, mert általában az exkluzív címek miatt dönt valaki az egyik vagy másik mellett, azokat meg egy másik gép nem tudja pótolni.
3.
3.
Kumite
Gondolom abból a 90-ből még le kell vonni a nagyotmondási 10%-os faktort, meg vissza kell majd térni 1-2-6 hónap múlva a kérdésre újra, hogy azok, akik visszatértek, csak a kettő ingyen játék miatt tették-e, illetve újra fizető felhasználók lettek-e, vagy csak lézengők, akik nem merik többé megadni a bankadatokat...
2.
2.
Exinor
#1: A PSN userek között ott vannak a PSP-s userek is. De igazad van, nekem is van USA, EU meg magyar accom is.
1.
1.
tabu3x
Vajon a 77 millió regisztrált user mindegyike mögött önálló személy lenne? Kötve hiszem. Nekem is több accountom volt, és gondolom sokan vagyunk így... A leállás ha másra nem is, de arra jó volt, hogy racionalizáltam az accountjaimat:-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...