Megint perlik a Sonyt a PSN feltörése miatt

  • Írta: fojesz
  • 2011. június 25.
  • Érdekesség
Link másolása
Újabb keresetet nyújtottak be a Sony ellen, ám ezúttal hat korábbi alkalmazott vallomásaival igyekeznek majd bebizonyítani a cég nemtörődömségét. A japánok állítólag tudtak a PSN biztonsági problémáiról, de nem figyeltek oda rá, sőt a biztonsági csapatot ki is rúgták a korábbi, átfogó leépítések során.

A Sonyt nem csak technikai és üzleti kár érte a PlayStation Network feltörése miatt, de komoly bizalmi válsággal is szembe kell néznie a felhasználói oldalról, ami a gyakorlatban különféle perek formájában valósul meg. A legutóbbi keresetet éppen a héten nyújtotta be három júzer, akik szerint a Sony éppen a hálózatot ért támadás előtt rúgta ki a biztonsági szakembereit, a biztonsági résekre pedig nem figyelt oda, pedig figyelmeztették.

A perben nemtörődömséggel vádolják a gyártót, ezt pedig fél tucat korábbi Sony Computer Entertainment America és Sony Online Entertainment alkalmazott közreműködésével próbálják bebizonyítani. A márciusban lapátra tett munkatársak tanúsítása szerint a Sony nem figyelt eléggé a biztonságra, elavult szoftvereket, gyenge titkosítást használt, tűzfalat pedig egyáltalán nem alkalmazott.

A gyártót április elején - nem sokkal a támadás előtt - nyíltan figyelmeztette az Anonymous, hogy a hackerei le fogják kapcsolni a szolgáltatást, és az is említésre méltó, hogy márciusban a biztonsági szakemberek egy részét elküldte a Sony az átfogó, nagy leépítései során. A vádiratban azt is kiemelik: az év elején játszhatatlanná vált a Call of Duty: Modern Warfare 2 a hackelések miatt, 2009 májusában pedig valaki pénzügyi adatokat továbbított a felhasználóktól egy külsős fél felé, engedély nélkül.

A keresetet három Sony felhasználó, konkrétan két PSN- és egy Pictures-júzer nyújtotta be, a céljuk pedig, hogy csoportos keresetté váljon az ügy: ebben az esetben bárki csatlakozhatna a perhez, és kártérítést követelhetne, ha úgy érzi, őt kellemetlenül érintették a történtek.

Japánban még mindig nincsen Store

Közben érdekes módon Japánban még mindig nem indult el a PlayStation Store, noha nyugaton június elseje óta teljesen helyreállt a rendszer. A Sony a legutóbbi közleményében elnézést kér a japán felhasználóktól emiatt, állítása szerint további megegyezésekre van szükséges bizonyos felekkel.

Azt nem tudni, hogy, kik ezek a "bizonyos felek", de elképzelhető, hogy a japán hatóságok állnak a háttérben, akik korábban a PSN újraindulását sem engedélyezték, míg a Sony nem bizonyította be, hogy a rendszer teljesen biztonságos. Egyelőre nem tudni, mikor lesz újra Store a szigetországban.

26.
26.
#25: miért ne, én simán is megcsináltam volna.
szerintem úgy vannak vele, hogy ha egynél bejött akkor esetleg több is megjátszható. és meg is játszható, mint a példa mutatja. félreértés ne essék, szerintem akik ezt csinálják nem azért teszik, hogy rávilágítsanak a rendszer gyenge pontjaira, a haszonszerzés motiválja őket. de az is lehet, sőt elég valószínű hogy összedolgoznak olyanok, akik a pénzért csinálják, és akik effektive tényleg csak bosszúból vagy poénból.
de szerinted mit kéne hozzászólnom a témához, hogy neked is tetsszen?
nekem ez a véleményem, még ha kissé cinikus is.
egyébként, ha már az intelligenciánál tartunk, lenne egy innovatív ötletem. legalábbis a GK hír hozzászólásoknál mindenképpen innovativ, érdekes, ugyanakkor szórakoztató is lehetne akár. p2p oldalakon is használják a pontozásos rendszert, hogy egy adott hozzászólás mennyire hasznos a témában, illetve sem.
a tökéletes troll-méter :)
25.
25.
Griewer
#21: Szívesen vesszük az összes ilyen intelligens megnyilvánulást, elvégre az ilyen kommentek teszik szórakoztatóvá az ilyen híreket. Amúgy mivel látszik, hogy igazi szakértője vagy a témának, kifejtenéd, hogy a hackerek ezek után miért kezdtek el egyéb fejlesztőket is baszogatni? Csak mert ők nem igen tehettek arról, amit Sony csinált.
23.
23.
myrte
#21: hehe, a vége nagyon tetszett

"tűzfalat pedig egyáltalán nem alkalmazott" - minden csóró, lúzer használ a gépén tűzfalat, érdemtelen a Sony-t védeni fanboyok
22.
22.
ZsupiDav
Én nem ítélkeznék egyből. Az is lehet, hogy a válság alatt elbocsátott néhány alkalmazott így akar keresztbe tenni a Sony-nak.
21.
21.
ez érdekes. talán a végén még meg is büntetik a szotyit? :)
ÉS ez sosem a játékosokról szólt. meg kéne érteni végre, hogy ez azért van mert a szotyi meghurcolta azt az embert aki megtörte a konzolját. és még most is ezt teszik azzal akit megtalálnak, ez egy adok-kapok játék.
de belenyúltak a darázsfészekbe, most visszanyalt a fagyi.
egyébként teljesen hiteltelen itt bármiféle fanboyoskodás a ps3 tulajok részéről. nekem is van, mégse védem a szotyit. a hisztizés meg egymás sirámainak olvasgatása, meg hogy kibasztak mindenkivel azok a szemét hackerek mer nem tudtok játszani. ingyenes a játék, hahóóó houston???
szánalom a köbön minden hírnél ezt olvasni, nem unjátok még? menjetek inkább nyaralni, vagy vagdaljátok magatokat, ha meg végképp nem bírjátok ezt a gonosz világot, akkor ott a lámpavas. peace
20.
20.
Hubert Cumberdale
#19: Igazad van. Akkor a boltosok is pakoljanak ki mindent az utcára, mert ha akarják úgy is eltudják lopni tőlük a holmit.
19.
19.
Griewer
#18: Akkor nyugodtan mehettek feljelenteni azokat a cégeket is, melyeket azóta még fel lettek törve. Nem a Sony volt az egyetlen áldozat, kár úgy tenni, mintha csak ők lennének a hibásak. Tök 8 milyen védelmük lett volna, mivel a hackerek eddig mindenhova betörtek, ahova be akartak. Persze ez nem jogosítja fel őket arra, hogy ne is próbálkozzanak rendes védelemmel, de ettől függetlenül erősebb védelemmel is ez lett volna az eredmény. Szeretném látni, ahogy a Microt, a Paypalt, és a többi hasonlóan járt céget is millióan kezdik el perelni, mivel ugyanígy jártak.

Ehhez a perelős dologhoz pedig annyit, hogy Amerikában kurva nagy divat perelni boldogot, boldogtalant, mivel az Amerikaiak túlontúl buták ahhoz, hogy máshogy intézzék el a dolgokat. Az ex-munkatársakat pedig ki a jó ég tudja, hogy ki fizeti hátulról a közreműködésért (bár elvesztett munka esetén személyes bosszúvágy is lehet). 1 szó mint 100 a Sony hibás, ugyanakkor tehetetlen, a többi céggel karöltve, mert mindig lesz 1 hecker, aki áttöri a láthatatlan falakat.

Ennyi erőből menjünk ki az utcára, aztán kövezzük meg a rendőröket, mert nem megakadályozzák a gyilkosságot, hanem (jobb esetben!!!) elkapják a gyilkost.
18.
18.
volkornka
#17: Vitatkozni szabad, nincs értelme szerintem tiltani a hozzászólásokat.
Arról meg ,hogy baj e hogy felelősségre vonják a sony-t...adatvédelmi törvény van, ha mások adatait tárolják akkor védjék is meg. Nehogy már sajnáljuk őket ezért....ha valaki perel, az teljesen jogosan teszi, nem vethető meg emiatt.
17.
17.
utahl2
#10: Ott a pont.
Amúgy ezeknél a híreknél simán lelehetne tiltani a hozzászolásokat, nem?
14.
14.
simon 555
#2: csak az a baj,hogy a hackerek nem a Sonyval basztak ki hanem velünk...
mi is megérdemeljük?
13.
13.
dareal
akasztják a hóhért. helyes.
12.
12.
Cooper911
Emlékszem régen a haveroméknak volt egy igen frankó SONY videomganójuk.
Baromi sokat tudott és tök jól nézett ki.
Na jó ez mondjuk nem a PSN-re vonatkozott.
11.
11.
lolman598
szerény véleményem szerint azért a sonynak jobb LEHET a védelme,mint a microsofté,mer míg az xboxot fél évvel megjelenés után feltörték,addig a PS3 kicsit tovább tartott.najó,ez mondjuk nem a PSN-re vonatkozott
10.
10.
felegyi
Ti ezek után is véditek a SONY-t? A hackerek megmutatták hogy mennyire törődnek az adataitokkal... most már napvilágra is került! Ha tényleg ennyire szar a védelem, nem kellett volna ehhez Anonymus csoport, mezei hackerek is simán feltörték volna a rendszert... megérdemli a sony azt amit kapott, az hogy ti is szarul jártatok... ez tényleg sajnálatos!
9.
9.
Hubert Cumberdale
#8: Nem mondtam, hogy rendes emberek csak, hogy nem szabadna elsiklani a létezésük felett. A sony igen is hibás, főleg, ha igaz, ami itt a cikkben szerepel. És ha hónapokig ügyködtek rajta, akkor meg még viccesebb, hogy nem vették őket észre. Most tegyük fel, hogy van egy 8 méter vastag acél széfed az tök biztonságos, de ha végignézed, hogy 4 hónap alatt kivágják az oldalát akkor nem kell háborogni. :)
8.
8.
Exinor
#6: Viszont, ha a hackerek nem lopják el az adatokat és nem teszik közzé az interneten, akkor nem lenne ekkora felháborodás. Elég lett volna csak üzenetet hagyni, vagy használhatatlanná tenni a rendszert a figyelemfelkeltés érdekében, akkor lehetne mondani, hogy ezek "rendes emberek" és a Sony a hibás. Viszont itt loptak és lehet nem is volt olyan szar az a rendszer és már hónapok óta ügyködtek rajta, ezt nem tudhatjuk.
7.
7.
attila78
Nem elég hogy a hekkerek támadják a Sonyt,még a saját felhasználói is le akarják húzni még jobban...
6.
6.
Hubert Cumberdale
#5: Ez így van, de mivel vannak ilyenek, azért jó lett volna egy értelmes védelmi rendszer. Pereljék is csak be őket, talán legközelebb tényleg a kuncsaftokra figyelnek jobban és nem a spórolásra.
5.
5.
Exinor
#1: Soha semmi sem lesz bentonbiztos. Ha nagyon fel szeretnék törni akkor feltörik, most már csak rajtuk múlik, viszont ha tönkreteszik a Sony-t meg a playstation brandet, akkor milliók fogják üldözni őket és vasvillára tűzik az biztos.
(nem hinném, hogy még egyszer be tudna nyelni több százmilliós kárt a Sony, annak már komolyabb következményei lennének)
Lehet, hogy gyenge volt a rendszerük, de nem kellene védelmi rendszer, ha nem lennének olyan emberek akik ebben élik ki magukat... nem a Sony és nem a hackerek szívták meg az egésznek a levét, hanem mi, mert a mi adatainkat lopták el és mi nem tudtunk játszani több, mint egy hónapig!
4.
4.
robi009
#2 csak itt nem az a kérdés hogy ők megérdemelték-e , hanen az hogy mi megérdemeltük-e?
3.
3.
Folti90
#2: És a sok-sok eljövendő pert is!!!
2.
2.
Speper
Ha ez igaz, és tényleg nem érdekelte őket a figyelmeztetés, akkor megérdemelték a hackelesét.
1.
1.
Qbász
Akkor ezek szerint még most sem betonbiztos a Psn. Ha megtámadnák megint újból sikerrel járnának a hackerek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...