Hivatalos a Sony Online Pass programja

  • Írta: zoenn
  • 2011. július 7.
  • Hír
Link másolása
Nem voltak alaptalanok a tegnapi híresztelések, miszerint Online Pass kódot találunk majd a szeptemberben megjelenő Resistance 3 dobozában. A japán gyártó hivatalosan is megerősítette, ha online játékra fáj a fogunk a jövőben, mindenképpen rendelkezünk kell vele. Viszlát használt játékok!

Nincs már több találgatás: a jövőben a masszív multiplayer móddal érkező Sony-címekhez egytől-egyig jár majd egy Online Pass kód, melyet a PlayStation Networkon bepötyögve jogosultak leszünk arra, hogy a neten játszhassunk. De ez csupán egyszer használható fel, a másodkézből beszerzett példányokhoz vélhetőleg némi felárért újabb kódot kell igényelnünk.

Az első ilyen játék a szeptemberben érkező Resistance 3 lesz. A Sony úgy fogalmaz, mindez javítani fogja a prémium online szolgáltatást a cég belsős fejlesztései esetében. A program hasonlítani fog az EA módszerére, miszerint nagyságrendileg 10 dollárért újabb kódot igényelhetünk, ha a használt játékok birtoklóiként is hozzá szeretnénk férni a teljes multiplayer szolgáltatáshoz.

A gyártó hangsúlyozza, hogy a program "játék-specifikus", tehát nem minden PS3-as címnél lesz így, ám arra mérget vehetünk, hogy amelyik masszív többjátékos porcióval lesz felvértezve, annak dobozában találunk majd egy egyszer használható regisztrációs kódot.

A Resistance 3 szeptember 6-án jelenik meg.

50.
50.
Vopesz
Elolvastam pár kommentet, de nem igazán értem azokat akiknek ez nem tetszik, hiszen ez már így van vagy másfél-két éve. Homefront, Mortal, Bulletstorm, meg úgy a legtöbb EA játék, a Mass Effect 2 is ilyen bár ennél nem multiról van szó. A cikkben is az van, hogy csak néhány játéknál lesz pass, nem mindegyiknél. Ahogy eddig is volt, nem változik semmi. Meg minek sír az, aki állítólag csak eredeti játékokkal tolja? Annak nem tök mindegy?... Aki használt játékokkal játszik, az már más tészta, de azért nem olyan marha drága egy utólagos online pass, hogy ne érje meg, még így is olcsóbb (használt játék+pass), mint újonnan megvenni...
49.
49.
Ra1D3n
Úgy emlékszem, hogy a legutóbbi Mortal Kombat is online pass-el jelent meg mind PS3-ra, mind X360-ra. Vagy tévednék?
48.
48.
#12: és Te ezen meg is lepődtél?
várható volt, hogy ez lesz.
sőt, lehet ezt fokozni: pl egy külön befejezést dlc-be, vagy ne is legyen befejezése mert epizodikusan adják ki - persze úgy hogy az első epizód még megvehető aztán dlc. ez szépen gerjeszti a silányabb címek elszaporodását.
aztán csak letölthetőként adnak ki mindent - a jövő úgyis ez lesz.
47.
47.
Quent1n
Várható volt, hogy ez is eljön egyszer. Ez van együtt lehet vele élni szerintem. 10 dollár egyáltalán nem vészes ár egy kódért ha a használt játékot a dobozos ár töredékéért szerezzük meg.

Amúgy meg a konzolos/PC-s játék továbbra is egy HOBBI. Ha nem futja rá nem futja ez nem kenyér meg víz, hogy szükség van rá. A magyar fizetésekhez képest ezek luxus kategóriát képviselnek sokaknak ez van. Az átlag magyar úgy gondolkozik, hogy "nekem jár ez a szórakozás" "túl drága kevés a pénzem ezért hát muszáj letöltenem" "ha most nem szerzem meg elavul" stb. ennyit a mi mentalitásunkról. Én egy percig nem gondolkoztam a PS3 megtörésén van 10 játékom és azokat cserélgetem munka és tanulás mellett úgy sincs idő többre.

Ezután 10 dollár lesz majd egy online kód hát hú ha. Szerintem ez egy teljesen baráti ár és úgyis le fogja nyomni a használt játékok árait kicsit. Nem tudom ezen mit kell kiakadni, mikor mindenki tudta, hogy nem nézik örökké azt, hogy egy játék 3-4-5 kézen is átmenjen amiből ők semmi pénzt nem látnak.
43.
43.
abydos
#27: Úgy látom nem érted a lényeget. Ez az online pass pontosan az, ami a számítógépen a cdkulcs és pontosan úgy működik, ahogy a te starcraftod. Egy accounthoz regisztrálod és pápá, többhez nem.

Ez tök normális, csak most már a konzoloknál is bevezetik, hogy védjék azokat, akik teljes áron megvették (ugye "csíterek"), és magukat, hogy ne a boltosok szedjék fel a pénzt, hanem nekik is jusson. A PC-s játékokkal ellentétben viszont ők nem örülnek, hogy cserélgetik a játékaikat, de megértik, viszont cserébe arra kérnek, ha multiznál, a 4.-5.-6. fél is fizessen legalább egyszer, ha már a játékért nem fizetett egy darab pénzt se (a kiadónak).

De elmondom hogyan működik az egész rendszer.

12000 Ft-ért megveszi pistike a játékot. Ebből a kiadó (nagyon optimista becslések szerint) jó, ha 4000 - 6000-et fog látni, a szállítási költség, adók, csomagolás és egyéb szutykok miatt. (most dobozos terjesztésről beszélünk, a digitális máshol költséges)

Ebből a pénzből neki egy szolgáltatást kell fenntartania, mivel most multis játékokról beszélünk, szükségük van a szerverekre és az ügyfélszolgálatra.

Tehát már csak 5000 Ft maradt, ami ugye a fejlesztéseket és a jövőbeli fejlesztéseket finanszírozza jó esetben.

Viszont, ha nem finanszírozza, akkor jön a feketeleves. A kiadó a stúdiót bezárja, és a szervereket lekapcsolja!

Ezt megelőzendő jöhet akár az online pass is.

Ha a kiadó eladta egy üzletnek a játékot 3000 Ft haszonért, akkor onnantól minden bevétel kiesik a kezei közül!

Ha pistike jelenleg a CoD-63-at szeretné (sztem jövőre simán lesz annyi rész) mert multizni akar, akkor nem teljes áron veszi meg, hanem a használt játék boltba, aki NEM FIZET SEMMIT A KIADÓNAK utána, tehát, hogy Pistike megvette volna újra a játékot és adott volna 3000Ft ot a kiadónak, ahelyett most, egy sokkal kisebb kereskedelmi körben ad-vesz, aminek a kiadó nem látja hasznát.

És itt jön egy elméleti rész: Ha nem lenne használt játék kereskedelem, többen vennének új játékot? A válasz, igen! Ha nagyon kell a Cod 36, akkor megveszem, ha kell később, mikor már olcsó, de akkor is adok 500Ft-ot a kiadónak érte, nekik az is pénz és nekik az a pénz is jó arra, hogy finanszírozza a fejlesztőket és üzemelési költségeket. És mivel gyaníthatóan már kevesebben játszanak vele, kevesebb pénz is elég.

De nem a kiadók számára ideális világban élünk. Viszont a kiadók már az első PC-s CD kulcsos játékoknál rájöttek, hogy úgy tudják megakadályozni a használt-másolt játékok tömeges terjedését, ha bevezetik az egy CDkulcs, egy játékos elvet.

A konzolgyártók most döbbentek rá, hogy ez bizony nekik egy lehetőség, és ahhoz képest, hogy ők nem látnak semmit az eladott játékból, csak egy kis beugrót kérnek ők is, hogy legalább a multizók fizessenek 2000 Ft-ot.

Az megkérdőjelezhető, hogy ha pistike eladja a játékot, miért ne vihetné el más a kódját, de az megint csak nem lenne üzlet, és pistike erőforrásigényeit átrakja másra, aki "nem fizetett semmit, de ő is erőforrást foglal le", lényegében pistike pénzét emészti fel, ami lehet hogy pistikének is jól jönne mondjuk az új játék fejlesztéséhez, és a sok pistike pénz kiesik, ezért egy szar játék jön le a futószalagról.

Áh, sokat írtam, most sok a katyvasz a fejemben, nem tudom mennyire voltam érthető.
39.
39.
shatterhand
most is van kódos és kód nélküli használt játék
ugyanúgy eladható és beszerezhető
most bumm annyi változik,hogy a sony játékainál is bevezetik

38.
38.
Folti90
#20: Mióta megvan a gép ez kettő játékot jelent, nem fog földhöz vágni elhiheted, de azért azt szeretem amikor más tudja egy komment alapján, hogy ,mennyi pénzem van és azt hogy tudom elkölteni! Igazad van a konzolozás drága hobby, és az 1800 se sok, de miért kell ez??? Inkább tartsák rendesen karban a Store-t, meg ne álljon le egy hónapra az egész network!!! Végülis sztem a Sony-t eszi a penész amiért nem fizetős az online részleg (biztos látták hogy a Microsoft, nem szegénykedik), és sehogy nemtudják azzá tenni. Helyette adnak egy előfizetési lehetőséget, egy jó nagy kalap szarra, meg most ez!!! A sony kezd kifordulni magából, már csak egy Kotick káne a vezetésba azt mehetne a goblinpolitika!!
27: Nem vagy egyedül!!!!
37.
37.
Hmmm. Én nem adom el a játékaimat, csak olyat veszek amit aztán meg is tartok, persze nem premierkor. DE! Ha Eladnám és ebben megakadályozna akármelyik cég, biztos, hogy nem vennék helyette másikat, mint ahogy most is csak azt veszem meg amit biztosra tudom, hogy kell. Szóval ez esetben én tutira rontanám az eladási mutatókat, mert brahira nem vennék szart, amit ha nem tetszik később nem tudok esetleg becserélni valami jobbra... Szóval majd megint lesz sírás, hogy még kevesebb megy el mindenből és folytatódik a szopóka ág... Nem nekem, nekik ... De azt meg én szarom le (mivel egyre inkább azt érzem, hogy a kiadók is magasról szarnak a fejünkre... Lehúzásban meg nem vagyok partner :)

Csináljanak / csináltassanak jó, tartalmas játékokat és ne a szar hypeal és csöcsökkel próbálják eladni. Továbbá ne magyarázzák meg, hogy én vagyok a hülye, nem a játék szar ha 100 emberből 67-nek nem tetszik ! Akkor megveszem... Addig meg hagyjanak békén, köszöntem szépen... :=
36.
36.
Kumite
#35: Nincs közöm a Sonyhoz, sőt, nincs és nem is volt soha egyetlen Sony termékem sem.
Szerintem reális, nem magas ár, amit ki tud fizetni mindenki, aki ki tudta fizetni a TV + PS3 + használt játék árát. Ráadásul ez mégcsak nem is előfizetési, hanem egy egyszeri díj, aminek addig örüljön mindenki, amíg nem kezdi el mindenki bevezetni a "WoW szisztémát". Pár év és az is meg fog történni és azt is ugyanúgy ki fogja fizetni mindenki, mint ezt. Csak ez egyelőre a használt játékvásárlókra vonatkozik, az meg majd mindenkire fog.
35.
35.
Game Fan
#31: teljesen jogos nem vitatom igazad van! De azért ezt a gondolatmenetet is meg lehet érteni.

Kumite: Úgy véded a Sony-t mintha az ügyvéde lennél...
34.
34.
Grand Hustle President
Szánalmas az, amit leművelnek a PS3-al! Az összes játékosokba fektetett bizalmukat eljátsszák!
32.
32.
Mortician
#19: De az nem Sony játék.

(bocs a dupláért)
31.
31.
Mortician
#16: A hiba ott van, hogy Te 10k fölötti címekben gondolkozol. Havi egy játék lehet akár egy-egy régebbi 3-4-5 ezer forintos cím is.
29.
29.
David Sheppard
nekem ez a megoldás ok mondjuk a PSN heck után nem nagyon adnék meg bank kártya adatot szoval inkáb csak megveszem az ujat.

De mivan akkor ha csak kölcsön veszem??

thx sony, thx sony T.T :S :(
28.
28.
NECROSMOKE
Erre lehetett számitani.
27.
27.
romulan
Nos lehetséges, hogy egyedül vagyok ezzel a véleménnyel, de másokkal ellentétben számomra átkozottul nem érthető, hogy miért is jó, ha a multiért külön fizetni kell.
Hadd meséljem el a saját példámon, hogyan is ment ez régebben. Cirka 9 évvel ezelőtt megvettem a Starcraft-ot (kiegészítővel együtt kb. 3000 Ft-ért), melyhez adtak egy cd-kulcsot, ami ez egyben az b.net-es online regisztrációmhoz is kellett. S kész, ennyi. Azóta folyamatosan multizok, a Blizzard szerverek azóta is futnak, kapom az ingyenes javításokat, etc.
Valahogy a maiak között teljesen természetessé vált, hogy a pénzükért nem kapnak teljes értékű játékot. Ehelyett lenyelik, hogy az alkotók kivágnak teljes részeket, amit (gyakran a megjelenéssel egy időben) arcátlanul magas áron kínálnak dlc-ként. Most meg a multit szeletelik le, hogy azért is külön pénzt kérjenek, mert erről van itt szó. S akkor mi is marad az eredeti játékban (teljes áron)? Mondjuk egy FPS-ben: néhány egyutas pálya, 3 fegyver, meg egy 5 órás kampány?
Persze most lehet azt mondani, hogy nem kell megvenni; és ez teljesen igaz is (nagyjából ezért sem veszek konzolt). Csak kicsit dühít, hogy a mai generációnak lassan magától értetődő lenne, ha a konzolokba bankártya-leolvasót szerelnének, és minden másodpercnyi szórakozásért leemelnének egy összeget a játékos számlájáról.
21.
21.
#20: TTK= Természet Tudományi Kar
19.
19.
keiji maeda
hogy ez lesz az első ? már a moral kombat is online pass-os játék
18.
18.
Folti90
#17: Én szintén nem gazdag fősulisként egész nyáron a PS-ért melóztam, és a nagyon fullos AAA címeket vettem meg idáig élből, de általában várok, vagy használtan veszem meg! De ahelyett hogy megveszem, a nem exclisuve címeket tolhatnám tört Boxon is!! Na most akkor melyik a jobb??
16.
16.
Game Fan
#14: pénzből élnek elismerem de egy olyan cégnél mint a Sony NE LENNE annyi pénz hogy ezt kibírják..? Mindenesetre én irigyellek hogy havi egy játékra van pénzed. Szerintem nem sok ember van így ezzel. Pl. azok se akik csak kikapcsolódásként játszanak és NEM tehetik meg azt hogy havi egy 10k+ os címet vegyenek mert sajnos nem adottak ahhoz a körülmények, inkább vesz egy használt játékot...
15.
15.
invigo
és most ha két felhasználónevem van akkor nem fogok tudni mind a kettőn multizni ezekkel a játékokkal? ez így nem tetszetős :D
14.
14.
Kyuubi
Érthető, ők is pénzből élnek. Így legalább néhány használt játékon is keresnek majd ~10 dollárt, meg talán kicsit többet adnak el az új játékokból. A hardcore multisoknak ez úgy sem akkora érvágás, mert ők 1-2 hónapig így simán elvannak egy játékkal, havi egy új játék meg azért a legtöbb embernek bevállalható.
12.
12.
hakydakillah
Már látom, ahogy elterjed mindenhol - boxon, pc-n.... "hurráááá"

Ez a rengeteg DLC, azzal a sok tartalommal, amit már „nem volt idő beszúrni a játékba” , most meg ezek az online pass cuccok. Mi van ha gépet cserélek? Lassan már az offline részt is csak kóddal lehet majd megnyitni, nehogy az emberek kicseréljék a játékot…

Emlékszik még valaki az első DLC-ről szóló hírre? Minden cég szívesen fogadta, és jöttek az olyan bejelentések, hogy a DLC-k ingyenes, esetleg minimális áron letölthető tartalmak lesznek, melyek fő célja a már jó ideje piacon levő játékok szavatosságának meghosszabbítása lesz. Mi lett a valóság: jön az ezer DLC, még a játék megjelenése előtt bejelentik őket, aztán a javát pofátlanul magas áron kínálják. Persze nem kötelező megvenni, de néha ezeknek hála az az érzésem, hogy 12.000 forintért csak egy félkész terméket adtak el nekem…
11.
11.
BloodyDeath
Nekem nyolc csak 2 használt gamám van, mert azokat sehol sem tudtam beszerezni eredetibe. Meg amugy sem vagyok valamijajdenagymultihuszár.
Megértem teljes métékben. Csak az a gáz, az egészben, hogy kigondoltak valami okoságot, de nem tudják ugy megoldani, hogy minden országban/államban még reális legyen. Hisz pl a mi kis országunk is eléggé csoringer. Ezért lesznek majd a zugolodások. Hozzá teszem teljes joggal.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...