The Witcher 2 - legalább 4,5 milliószor warezolták le

  • Írta: InGen
  • 2011. november 30.
  • Érdekesség
Link másolása
A CD Projekt nagyfőnöke elmélkedett arról, vajon hány ember töltötte le illegálisan az ő kis terméküket, és arra jutott, hogy legalább 4,5 millióan, de valószínűleg többen. Kicsit ugyan szomorú, de azért így is elégedett azzal az eladással, amit a játék végül produkálni tudott.

Az utóbbi hetekben újra forr a levegő a PC és a warez körül, amit az pattintott ki ismét, hogy a Ubisoft egyértelműen a kalózkodást nevezte meg okként, amiért nem jelenik meg PC-re sem az I Am Alive, sem pedig a Ghost Recon: Future Soldier. Most a CD Projekt vezetője, Marcin Iwinski beszél arról, hogy a játék megjelenése után rendszeresen figyelte a különböző torrenteket aggregáló oldalakat, s ezek alapján számításokba kezdett.


"Az első hat-nyolc hétben 20-30 ezer ember töltötte folyamatosan. Vegyünk 20 ezer embert és hat hetet. A játék 14 GB-os, és vegyünk egy átlagos netkapcsolatot, amivel körülbelül 6 óra ezt letölteni. A hat hét 56 napot jelent, ami egyenlő 1344 órával, ami a hatórás letöltéssel számolva 224 letöltést ad ki, s ezt szoroztam meg 20 ezerrel" - vezeti le Iwinski, s abba ne menjünk bele, hogy statisztikailag mennyire használható információ jött ki neki.

Azzal mindenesetre ő is tisztában van, hogy a 4,5 millió még egy optimista becslés: "Egymillió példányt adtunk el a játékból, ami azt jelenti, hogy minden eredeti példányra körülbelül 4-5 kalózpéldány jut. Ez elég jó arány lenne, de a valóság valószínűleg rosszabb."

A nagyfőnök egyébként még elmondta: kísérleteztek mindenféle DRM-mel a játék megjelenése előtt, de végül nem használták egyiket sem. Szerinte a játékot ígyis-úgyis feltörik, a DRM pedig csak a korrekt, normális vásárlóknak okoz gondokat.

47.
47.
Lordnekroseth
Shatterhand, önmagadnak mondasz ellent. Látszik, hogy tényleg leszarod a dolgot, de akkor ne próbálj kardoskodni valami melett, ha arra sem veszed a fáradtságot, hogy képes legyél akár elfogadni is valamit.

Mert felhozod, hogy a konzol még csak zenére volt jó, mostmár xy ra is....igen szóval muszály volt bele tenni minden szart mert nemvenné meg senki ha pl nem lenne benne böngésző...aztán majd szép lassan minden mást is beletesznek és akkor ot tartasz hogy veszel egy Pc-t aminek Ps a neve. .............No comment.

A másik, hogy egy számítógépet, hol bonyolultabb használni mint egy konzolt? Aki manapság nemtud pc-t használni jobb ha a kútba veti magát....már a fiatalok, met akkor nem lesz jövőjük. Már a gyárban ahol a 8 általánossal betanult munkát végzel is kell a géphez nyúlni néha.

Ezenfelül ehhez az is hozzá tartozik, hogy a Pc és az op rendszerei is letisztulnak és használhatók lesznek a nagy tömegnek.
A win 7 et már csak beteszed és feltelepül. Minden driverrel stb vel. Ha elavul meg kiírja a saját nyelveden, hogy "ELAVULTAM ! Most fríssítem magam, hogy jól működjek. Ok vagy nem ? " Aki ehhez hülye jobb ha tényleg meg is hal.

Egyébként ha konzol fog mégis győzni, én a győztes konzolt egy Windows x nevű szuperegyszerű (kb android) Os en fog futni. 3-4 bemeneti eszközzel, játékra gépelésre, egér és videókamera kb. És kb anyit fog tudni, hogy mindent meg tudsz vele a steamelt cloudos neten oldani. Azaz multifunkcionális lessz....azaz azt fogja tudni mint a mai Pc, csak formailag arra lessz specifikálva, hogy neten mindent el tudj érni és használni.
46.
46.
PGab
Ennek a szamolasnak semmi ertelme, legalabbis szerintem.
Kiszamolja, hogy amiota megjelent hany ora telt el es ezt osztja az atlag letoltesi idovel? Ezzel mit is kap? Azt, ha egy szalon menne a letoltes es egyszerre csak egy ember tudna tolteni, akkor 224 ember tudta volna leszedni. Mivel a letoltes parhuzamosan tobb szalon futhat, ennek igy nem latom sok ertelmet.
Ott van neki az adat, nogy hanyan szedtek le: 20-30e ember. Ezt szorozza be a torrentoldalak szamaval, azzal jobb becslest kap. Vagy precizebb, ha ezt a szamot osszeveti a regisztaltak szamaval es ezt az aranyt veszi alapul a tobbi oldalnal is.

Na mindegy, szerintem ennek a szamolasnak pont semmi ertelme, de azert biztos sokan szedtek le.
45.
45.
PGab
#43: Es mit ertesz belole, ha lewarezoltad?
Es ha nem ertesz belole semmit, akkor nyilvan nem is elvezed... Akkor meg minek warezolod le?
Es ha megis elvezed, akkor megis milyen kifogas a nyelv a nemfizetesre, ha egyszer tetszik magyar nelkul is?
44.
44.
Hubert Cumberdale
#43: Gecc már annyi ok fel lett ezen az oldalon sorolva a warezolás mellett, hogy lassan azoknak kell szégyellnie magát, akik eredeti játékot vesznek xD
43.
43.
Normen1976
Részemről egyszerű a képlet. Persze aki perfekt tol még 3-4 nyelvet, vagy legalább még eggyet, annak egykutya. DE.. Részemről ...és szerintem még elég sokan vagyunk így nem az. Ez van, vén csont vagyok, amikor én iskolába jártam az Orosz volt a kötelező amit mindenki utált. Nem tanultam meg sajnos semmiféle idegen nyelvet, ami nagyon rossz, de vagyunk még így páran.

Witcher 1-2 kijött szinkronnal, vagy legalább kulturált, minőségi magyar felirattal. Eredmény ?
Megvettem mind a kettőt eredetiben. Witcher 2-t vagy két hónappal a megjelenés előtt már előrendeltem.

Pl. Skyrim… Rohadt jó játék, nagyon vártam, minden részével játszottam. Megjelenik magyarul ? Nem. Megveszem ? L…t. Ha majd lefordítja a Morrohun team, le fogom tölteni és ennyi. Nem keresek jól, de szeretem a játékokat, és mint minden hobbyra erre is áldozni kell. Szívesen teszem, de eszemben sincs megvenni olyat ami nem az anyanyelvemen szól hozzám.

HA egy nagy kiadó, úgy gondolja, forgalmaz nálunk is egy népszerű játékot, hát legyen arra is gondja, hogy megbíz egy céget, kiadót itthon aki lefordítja és úgy jelenik meg.

Nem mondom hogy innentől mindenki megvenné. De egészen biztosan sokkal több eredeti, dobozos verziót tudnának eladni, mint ahogy most megy jelenleg nálunk. A játékok talán 8-10 %-át ha lefordítják és ugyan már mit várjunk ha egy ekkora cím mint a TES sorozat, nem anyanyelvünkön figyel a polcon.

Szal :) Kategorikusan kijelentem, ha egy nekem tetsző játék, az anyanyelvemen feliratozva figyel a polcokon, megveszem eredetiben. HA nem… le warezonyolmányolom és kész. Tetszik, nem tetszik, ideológia ide vagy oda.

A kiadók sírhatnak, de a saját felelősségük és hozzáállásuk is közrejátszik abban, hogy ez a helyzet kialakult. Adjanak minőséget a pénzemért, minőségi külsőt, megjelenést, tartalmat és minőségi magyar fordítást. HA már ebben az országban árulják a polcokon, adják magyarul. Angolul megrendelhetem Kanadából is a neten, vagy akárhonnan a világból.

Természetesen ez csak egy ok a sok küzöl a warezolás miatt nyilván, de szerintem nem elhanyagolható.
42.
42.
randall13
#37: Nem, nem innen. Igazából azt se tudom ki az a Richard Garriot, de majd utána nézek. Csak szimplán gondolkodni kell egy kicsit és megnézni hogy az átlag embereknek mire van szükségük a "fejlődő" világban. A válasz pedig egy szó: kényelem. Ismét felhozom a megunt példámat: az okostelefonok sem azért terjedtek el ennyire mert okosak, sőt. Hanem mert otthon a fotelből tudok szállást foglalni, stb.
Írtad, hogy azért játszol konzolon, mert egyszerű, nem kell szöszölni és idegeskedni hogy vajon elfut-e a játék. És valóban, épp ezért vesznek sokan konzolt. Na de meddig? Amíg ugyanezt nem tudják pótolni egy multifunkcionális gépen, nevezetesen a PC-n. Ha körbenézel kicsit a fejlesztések terén, jön az onlive, chromeos, win8, és még sorolhatnám. Ezek mind ki fogják remélhetőleg küszöbölni azokat a problémákat, amiért a játékosok áttértek a konzolokra.
És miért pont 10 év? 2020 köré saccolom azt a szintet, amikor már normális, viszonylag gyors internetkapcsolattal fog rendelkezni mindenki. ~2 év múlva fognak kijönni az új konzolok, azok is 2020-ig fogják talán bírni, utána kétlem hogy fejlesztenének rájuk, mert 2015 körül meg kijönnek a fentebb felsorolt cuccok is.
Mi kényelmesebb annál, amikor gondolsz egyet, és némi pénzért bármikor játszhatsz bármivel a legjobb grafikai beállítások mellett, közben böngészel a neten, közösségi oldalakat lesel, stb...
41.
41.
shatterhand
#39: nekem meg nemhogy pénzem, időm sincs minden jó játékra
amivel nem játszom kénytelen vagyok eladni a köv. játék miatt
most szerencsére van 2 lemezes ,meg egy store-s játék és azzal is elvagyok (sztem januárig tuti)
40.
40.
shatterhand
#38: ok
lezárjuk a témát
39.
39.
Vopesz
Nem értem, hogy miért érthetetlen még mindig egyesek számára miért van összességében nagyon kevés warez konzolon. Warezolnál pc-n, ha cserébe le kellene mondani az internetről (most ne menjünk bele a technikai paradoxonba)? Persze hogy nem. Konzolon ha warezolsz, nincs Live, nincs Psn. Erről lemondani meg nehéz, mert rengeteget elvesz a konzol teljes élvezhetőségéből. Én sem fogok álszenteskedni, ha lehetne Live-ozni warezzal, valószínű nem lenne tele a polcom eredeti játékokkal. Bár az is igaz, hogy amióta áttértem eredeti játékokra, valahogy jobb is játszani. Régen mindent lewarezoltam, semmit sem becsültem meg, csak pörgettem a játékokat, volt ami 10 percnél nem töltött többet a gépemben. Most sokkal jobban meggondolom mi az, amit megveszek, és azokkal többnyire sokkal többet is játszok, jobban értékelem.
38.
38.
randall13
#35: Mint már írtam, én továbbra is a jövő piacáról beszélek és nem a mostaniról.
37.
37.
shatterhand
Ja, hogy innen indult...

"A konzoloknak befellegzett - Lord British szerint

Az Ultima sorozat megálmodója, Richard Garriot meglehetősen borúlátó a konzolok jövőjével kapcsolatban. Szerinte 10 éven belül eltűnnek a piacról a konzolok a jelenlegi formájukban.



Richard Garriot, alias Lord British szerint a PC-k és a mobil eszközök olyannyira dominálni fogják a játékpiacot néhány éven belül, hogy a konzolok, legalábbis a mai formájukban, teljesen kiszorulnak róla."
36.
36.
shatterhand
#35: jav:
"Kreatív játékok mindig" helyett kreatív megoldások akart lenni
35.
35.
shatterhand
#33: Ki akar vitába keveredni? Te küldted automatikusan a roncstelepre a konzolt (a jövőben).
Vajon miért népszerűbb a konzolon játszás? Mert megveszed a gépet, a játékot és kész. Nem kell állítgatnod, kompromisszumot kötnöd, telepíteni,stb.
Meg nagyobb a választék.
De mond az ellenkezőjét és akkor majd elfordulok mikor sírásokat olvasok,hogy ez és ez miért nem jön ki pc-re?

Mindkét "platformnak" megvan a helye és a piaca. A pc se egy szimpla személyi számítógép ami alkalmatlan játékra, mint ahogy a konzol se egy fapados, nulla fejlődésű játékgép. Együtt fejlődik a kettő. Elöbbiből több van a világban, utóbbi meg nagyobb nyereséget termel a játékkészítőknek. Logikus,hogy oda fejlesztenek többet ahol lehet pénzt is keresni. Felesleges előre legyártani ilyen tuti tippeket merre megy a piac. A DS,WII mind azt mutatja,hogy nem lehet előre megmondani a tutit. Mind1,hogy casual a cucc, akkor is lealázza eladásban a két konkurenst.
PC-n nekem az a bajom,hogy túlságosan az erőre akarnak építeni és sose használják ki igazából a gép aktuális tudását. Ennek hiányában meg nem születnek kreatív fejlesztésű játékok. Uncharted2-3, killzone3 azért lett olyan amilyen(nem csak grafban) mert az adott korláton belül kellett új megoldást keresni. Kreatív játékok mindig a határokon belül készülnek.
34.
34.
goblinfing
Ha nem 10 ezernél kezdődne 1 játék még talán azt mondom hogy jogos.
33.
33.
randall13
#32: Ha leszarod mi a jövő, akkor meg miért akarsz olyan vitába keveredni, ahol pont ez a téma? oO Nem értem. A PSP-t meg azért hoztam fel, hogy megmutathassam élő példával is, hogy milyen sors várhat a konzolokra is. Ja hogy téged ez nem érdekel? Ámen. Nem is a mostani helyzetről beszélek, mert az egyértelmű. És legalább ennyire egyértelmű is, hogy ha nem is halhatatlan a PC, de sokáig ott lesz még a háztartásokban, még ha nem is pontosan a mai formájában.
32.
32.
shatterhand
#26: psp handheld gép
konzol alatt én nagygépet értek (meg sztem sokan mások is)

Egyébként általános dolog az uccsó helyről temetni az elsőt:))
Csak én veled ellentétben leszarom mi a jövő. Azzal játszom amivel nem kell szarakodni. A konzol jelenleg ilyen. És nem csak játékra alkalmas (bár engem csak az érdekel:)
de ha azt veszem akkor a ps1, max zenére volt még jó. A ps2 már filmre is jó volt és online is beindult. Ps3 meg már media center, blue ray lejátszó, netes böngészés (kezdetleges, de elindult), online multi is beindult végre.
Nem hinném,hogy ez visszafejlődést mutatna, de nem is érdekel. Tény,tény.
31.
31.
samatagrav09
#29: ezzel mi van azért mondtam mert a psp úgy kb 2005-ös az okosteló meg elégé friss és akkor vita az értelmesebb ami február 22 aszem az közelebb van
30.
30.
samatagrav09
#28: azt a kávét még chuck norris se bírná meginni :D
29.
29.
randall13
#27: http://www.gamekapocs.hu/hir/26364/a_japanok_tobbsege_nem_akar_vitat_es_wii_u_t

A kávé meg szemléltető példa volt, azt hittem érthető lesz.
28.
28.
Cooper911
#26: Jeges kávét? :D

A PSP-n leglább nem vagy be az "okos" oprendszer.
27.
27.
samatagrav09
#26: psp helyett mindjárt vita és abból a kávéból én nem innék az biztos
26.
26.
samatagrav09
#18: érfelvágás ha valami játszhatóbb lenne a single akkor talán sem
26.
26.
randall13
#23: Hát, mutass nekem egy olyan embert, aki MA psp-t vesz okostelefon helyett. Valószínűleg nem fogsz két kézzel mutogatni. Egyszerűen értelmét vesztette a psp és nem azért mert régi, hanem mert vannak olyan hozzá hasonló készülékek, amik százszor többet tudnak kínálni. És a sorba megy majd a PS3 is. 5. generációt meg ne is várjatok már. Mire az kijönne, addigra a windows fogja a kávét főzni.
25.
25.
Hubert Cumberdale
#23: Van igazság abban amit mond szerintem. A mostani helyzetet meg hülyeség összehasonlítani a 10 éves helyzettel. Az, hogy a multifunkciós készülékeké a jövő az nem vélemény, hanem tény. Nem 100% de ha logikusan gondolkozunk akkor belátjuk, hogy ha hardverileg és árban is felfejlődnek ezek a dolgok, akkor a kutya sem fog konzolt venni. Kivéve ha aprópénzért adják, azért meg senki nem fogja legyártani.
24.
24.
shatterhand
#18: na most aztán hanyatt vágta volna magát a konzolos társadalom,ha nincs a BF3

BC2 is szebb nála (killzone3 meg pláne....és annak még a sztorija is élvezetes)
Remélem a többi cég tanult belőle,hogy ne hypeolja csak graffal a sztoriját. Mert az maga rohadt unalmas lett.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...