HWSW: Indul a 3G a budapesti metróban

  • Írta: fojesz
  • 2011. december 5.
  • Hardver
Link másolása
A hét közepén elindul a szélessávú mobilnet-szolgáltatás a budapesti metróhálózaton, ezzel egy hat éve tartó, mostanra már meglehetősen kínossá váló várakozási időszaknak lesz vége. A szolgáltatók közül elsőként a Vodafone lépett - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Szerdától élesben is elindul a budapesti metróvonalak teljes egészére kiterjedő mobil szélessávú szolgáltatás - tudta meg a HWSW fővárosi önkormányzati forrásoktól. A fejlesztés a mobilszolgáltatók hálózatmodernizációs folyamatába illeszkedik, ugyanakkor már sokkal előbb is lehetett volna gyors mobilnet-szolgáltatás a hálózatokon, ha a BKV alépítményeit üzemeltető vállalkozással sikerül megegyezniük az operátoroknak. A mobilszolgáltatók közül elsőként a Vodafone viszi le a 3G-t a föld alá, jövő év elején pedig csatlakozhat a Telenor infrastruktúra-partnerként.

A metróvonalakon jelenleg használt mobiltelefonos infrastruktúra gyakorlatilag őskövületnek számít, a szolgáltatók közül a Westel és a Pannon (most már T-Mobile és Telenor) 1998-ban kezdte el telepíteni a föld alá a bázisállomásokat és antennákat, a munkálatok végül 2003-ban zárultak le. A Vodafone a két riválistól eltérő utat választott, a hagyományos antennákhoz hasonló felépítésű és karakterisztikájú rendszerekkel szemben az úgynevezett leaky feeder technológiát telepítette 2004-ben a metróba, ami lényegében nem más, mint egy az alagút teljes falán végighúzódó antenna-vezeték.

A mostani lépés után a 4-es metróvonal mobilszolgáltatás-ellátottsága is jóval fejlettebb lehet - a teljes cikket a HWSW-n olvashatjátok el!

11.
11.
Quent1n
#10: Moszkvába már újabb metrókocsik vannak még ha külsőre nem is tűnnek olyan újnak. Plusz ott tisztességesen karban vannak tartva. A pesti metro elavult, füstöl, kényelmetlen, levegőtlen, hangos (kálvinnál különösen!) és biztonságilag se a csúcs finoman se. Pár perc alatt úgy kiég mint a sicc. Régiek, elavultak már. Az oroszok már csináltak újabb metrókat, egyértelmű, hogy onnan kellett volna venni, de abból úgylátszik nem tudtak volna annyit nyúlni zsebbe mint az Alstom bizniszből.

Ass Rock: Sehol, mert nem ennyi időre tervezik őket. És ezeket se annyira tervezték, csak kényszerből futnak és szinte csak a szerencsén múlt hogy eddig nem volt komolyabb baleset. A rozsda meg olyan hogy azért kezelhető rendes karbantartással nem kell megvárni míg megesz valamit.

A mobilozásról annyit, hogy nekem a mobilnet a mostani sebességgel is bőven jó a metróban, nem igénylem a 3G-t de legyen, fejlesszenek. Különben meg ez a mobilos cégek beruházása szóval semmi köze ahhoz, hogy a BKV hogy tartja karban a metrószerelvényeket/állomásokat stb.
10.
10.
Itsuki
Azt azért halkan megsúgom hogy Moszkvába se jobb metrószerelvények járnak,és akárhányszor (csak 200kmre vok pesttől) metróval mentem,nem éreztem hogy ez elvault lenne. persze pestiek nem tudják hogy vidéken mi a helyzet,és ott nem 20 milliárdokért vesznek ezekben az ínséges időkben új metroszerelvényeket. ami ugye francia :D és azért szerintem az átlagmagyart nem is igazán zavarta hogy "őskövület" a hálózat ott,hisz én alapból telefonom 3g-t nem i igazán használhatok.
9.
9.
Füge
#5: Ha a 2. vh. utáni időszak alatt, a 70es éveket érted, akkor igazad van, mivel a 2es metró vonala, és a rajta közlekedő metrók is 69-70ben készültek. Habár ezek is baromi réginek számítanak, meg kigyulladnak már az ember alatt, azért vegyük figyelembe, hogy rengetegszer korszerüsítették őket azóta. Az Alstrom pedig francia vállalat.
Én is szeretem a Rossz pc játékok sorozatot, de azért lehetne hitelesebb forrást is találni.
8.
8.
samatagrav09
#7: kiírhatod facebookranhogy milyen égő egy metróban égni :D
7.
7.
Tacskoexe
Lehet bennégünk a metróban, de legalább lesz net. Klassz.
6.
6.
Bisur1996
Azok a metrók kérem szépen még Sztálin idejébe készültek!!! Az oroszok jól összetudnak rakni, más metró ennyi idősen már csak egy rakat vas, nem, hogy rendesen működjön.
4.
4.
samatagrav09
2.
2.
shooter1234
"A metróvonalakon jelenleg használt mobiltelefonos infrastruktúra gyakorlatilag őskövületnek számít" Szerintem a "mobiltelefonos" szót is nyugodtan ki lehet szedni, ugyanis unokatesómmal idén pünkösd vasárnap voltunk Budapesten és láttuk a gyönyörű metrókocsikat miután kiértek az alagútból. Vastagabb volt rajta a rozsda, mint a burkolat többi része. Ezt csak ilyen vidékieknek szántam(, akik kb úgy mint én) 400 km -re avagy 5 és fél órás útra laknak Bp. től.
1.
1.
adriano28
metro 2033 as kép teljesen ide illik :D:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...