GDC 2012: Üssön a nextgen, vagy jön az Apple

  • Írta: InGen
  • 2012. március 8.
  • Hír
Link másolása
Egyre többször halljuk, hogy a konzolgyártók nem akarnak annyit hardveres fejlesztésre költeni, mint tették azt a korábbi generációnál. Csökkenteni akarják a kezdeti veszteséget, és olcsóbb, elérhetőbb hardvert akarnak. Az Epic szerint ez azonban nem fog jóra vezetni.

Mark Rein, az Epic nagyfőnöke különösen beszédes a GDC-n. Most éppen a CVG-nek adott interjút azzal kapcsolatban, mit vár a következő generációs konzoloktól. Röviden: csúcstechnológiát és nagy teljesítményt. Az Epic pedig igenis képes meggyőzni a gyártókat erről: emlékezzünk csak a sztorira, amikor a Microsoftnak demózták az első Gears of Wart, aminek hatására a redmondi cég 256 MB-ről 512-re emelte az Xbox 360-ban található memória mennyiségét, nem sokkal a gyártás megkezdése előtt.


Rein elmondta, továbbra is folyamatos kapcsolatban vannak a konzolgyártókkal, és igyekeznek ösztönözni őket arra, hogy abszolút csúcstechnikával jöjjenek ki. Ráadásul a cégvezető szerint, ha ez nem sikerül, azért komoly árat fognak fizetni a gyártók: "Igazán próbáljuk ösztökélni ezeket a srácokat, mert ha nem így lesz, akkor az Apple szépen elsétál mellettük."

Rein szerint a konzoloknak azt kell produkálni, amit az Apple csinált és csinál folyamatosan az okostelefonokkal: ki kell tágítani a határokat, és a technikailag a legmagasabb szintet kell képviselniük, mert a játékosok ezt várják egy igazi, HD szórakoztató központtól.

38.
38.
Normod
Apple játék konzol az nagyon verné az xbox 720 és a PS 3 sajna.:((((
és Apple konzol baromi drága lenne alig kelne pár.
37.
37.
Folti1985
#35: Én csak arra tartok tvt hogy játsszak, ha filmezek akkor max. a PS3-ról még csak egy coax kábel sincs rádugva, a tv nézést meghagyom annak akinek van rá igénye :D
36.
36.
greenmelon
#32: A szaggatást én konkrétan az említett tabra mondtam. És annál ez így is van. A Galaxy S-emen is tapasztalom nap mint nap. A HTC Hero-m is szaggatott, főzöttel, gyárival egyaránt. Plusz ajánlom figyelmedbe a a mobilaréna legújabb Galaxy Tab tesztjét, aminél szintén szaggat a launcher, a kommentelők szerint is.

A megbízhatóságot a a rendszerre értettem, nem a KÜLSŐS appokra amikhez csak annyi köze van az Applenek, hogy jóváhagyják őket.

Az amerikaiakkal kapcsolatban pedig: nyilván nem a minimálbéresekre gondoltam. Persze aki a kákán is csomót keres...

Nem vitatkozom veled tovább mert lesüt a szövegedről, hogy élből utálod az Applet és mindent ami vele kapcsolatos, ha kinyilatkoznák, hogy az ég kék, te már rá is kontráznál, hogy zöld. Na további szép napot!
35.
35.
Giggsy
#34: A konzol az konzol. Mégis mi lenne abban a jó, ha egybe lenne építve a TV-vel? Oké, hogy jól hangzik a 82 centin a 2560*1440, de élményben bizony jobb a 144 centi 1920*1080. Amúgy meg ki tartana otthon egy TV-t csak játékra? Ami az iCloud-ot és egyebeket illeti, az hogy a konzolt még a mostaninál is jobban bevonják a szórakoztató elektronikába, nem kifejezett fejlődés. Mondom itt a játék a lényeg és nem a platform amin van. Amúgy azt nem mondtam, hogy szarok a cuccaik, de borzasztóan túl vannak árazva ahhoz képest, hogy igazából semmivel nem tudnak többet, mint egy mezei linuxos gép. Arról nem is beszélve, hogy amíg egy Mac-kel azonos áron vett PC-t évekig lehet még fejlesztgetni, addig a Mac-nél erre esélyed sincs.

Ami a technikai leírásokat illeti nem igazán van mit olvasni rajta, merthogy abban az Apple-nek jószerével semmi munkája nincs. A kijelző Samsung, a processzor Samsung, stb. Nagyjából annyit tesznek, hogy megveszik az eggyel korábbi technológiát (kivéve a kijelzőt, mert az ugyebár mindig top) Ami a választékot illeti egyrészt korrektebb felfogás az, hogy a droidos gyártók mindenkinek nyújtanak alternatívát, másrészt mi a jó abban, hogy az Apple-nek egyetlen modellje van? Már az anyagi megfontoláson kívül (olcsóbb egyféle terméket gyártani, egyféle terméket fejleszteni, stb) Az Apple politikája kábé annyiból áll, hogy mi megmondjuk neked mi a jó és ezt szeresd. Gyakorlatilag mindent egykaptafára gyártanak, nehogy már ezt pozitív tulajdonságként fogjuk fel. Már rég nem a think different-ről szól az Apple, mert ahhoz szükség lenne a felhasználók gondolatainak szabadon engedésére.
34.
34.
Folti1985
#33: "Hardware-ben kiadáskor kb fele lenne egy PC-nek," milyen pc-nek ? attól függ.Tény hogy az asztali gépeit sokkal magasabb áron adja el mint amiből házilag megépitheted de ha azt mondod hogy gyenge teljesítményű vagy szarok akkor kérlek legalább 1x olvasd el mi van a ház alatt. mielőtt megítéled. az ár amit tippelsz amúgy esélyes és az appstore megoldás is ami a progik árát illeti nem hinném hogy a kiadó csak úgy belemenne hogy 2x áron adja el a dolgaikat hiszen akkor nem buli a dolog.
Hogy mit lehetne forradalmasítani jó kérdés én speciel kinézem hogy egy 82es monitorba rakják az egészet aminek a felbontása 2560X1440 vagy ha már jövő kép akkor inkább ettöl is nagyobb hiszen jelenleg használ ekkora felbontást egy imac. de sztem van egy valag olyan dolog amin még lehetne fejlődni a konzolok terén. Speciel jól beleillene az icloud ba is hiszen akárcsak ahogy a Ms tervezte itt is megvalósulhatna hogy a iphone vagy a ipod touch kontrollerként működjön.
#27
Ide csak annyít hogy az árak az USÁban töredékei a világ más pontjain levőknek nem egy terméknél 100.000Ft eltérés van és igen a jenkiknek ez húgyér szarér van kb az apple. Remélem egy nap majd mindenhol ezt az árképzést fogják alkalmazni de egyenlőre marad a lefölözés. Arrol hogy mennyit fejleszt egy egy terméken egy év alatt arról meg nem nyilatkoznék tessék elolvasni a technikai leírásokat aztán döntsön mindenki maga hogy ez elég e vagy sem. sztem ha valaki azt tűzi ki célul hogy egyetlen egy telefont fog gyártani szemben az androidot használó cégekkel akik 8 modellt futtatnak párhuzamosan és kb mindegyik közt van 5000ft különbség és 0.2inch kijelző méret illetve +-1ghz proceszor teljesítmény. Akkor megbocsájtható ha évente azt az egyet megújítja és tovább finomítja. Érdekes a Samsungot a sonyt a Htc senki nem köpködi mert 3 havonta kihoz egy új modellt. Az Apple meg gyárt egy telot 3 kiszerelésbe aztán többet ad el mint a samsungot leszámítva bárki 2x akkor valamit csak nem csinál rosszul.
33.
33.
Giggsy
#30: Lássuk hogy is festene egy Apple konzol:
Hardware-ben kiadáskor kb fele lenne egy PC-nek, ellenben nagyjából 150-200 ezer Forintba kerülne. Minden évben kijönne belőle egy új, és három-négy év után már nem futnának rajta az új játékok. Jó eséllyel csak az App Store-ból lehetne letölteni hozzá játékokat, a Steam-hez képest duplaáron.

Amúgy áruld már el, hogy mégis mit lehetne forradalmasítani a konzolgyártáson! Itt a tartalom a fontos, ami megjelenik rá, nem maga a konzol. Mi olyat lehetne beletenni a konzolba amire szükség van és a mostaniak nem tudják? Már a friss hardwaren kívül.
32.
32.
Giggsy
#27: Bírom az ilyen félreinformált marhaságokat. Már az Xperia Arc-on is csak nagyritkán szaggat be a launcher, pedig abban csak egymagos proci van... A droid nyíltságát amúgy nem csak a modderek használják ki, hanem akárki akit érdekel az, hogy a saját ízlésére alakítsa a telefont. Nem kell moddernek lenni, hogy feltegyél mások által létrehozott cuccokat a telefonodra, amik jobban az ízlésedre alakítják. Még egy főzött ROM feltételéhez sem kell informatikusi diploma... Az Android-ot legalább nem kell jailbreak-elni, hogy a gyártónak nem tetsző programokat tehessünk rá (fájlrendszer böngészéséhez, galériában mappák létrehozásához, stb, amiket az iOs alapból nem enged)

Ami a hardware-t illeti, az a nagy helyzet, hogy ami valódi anyagi érték az pont a hardware. A fejlesztéséhez, gyártásához, kell a pénz, egy oprendszer fejlesztése tizedannyi pénzbe nem kerül, mégis sokkal drágábbak az Apple cuccok, mint a jobb hardware-rel szerelt konkurensek. Ha már egyszer az ember kicsenget 150 ezret egy telefonért, az lenne a minimum, hogy a legfrisebb hardware legyen benne, nem? De neeem, mert akkor nagyobb összegek kerülnének a kiadás mezőbe, a vallásos Apple droidok meg így is úgy is megveszik az új cuccot, még akkor is, ha nullánál alig több az előrelépés az előzőhöz képest. A fél éves hardware olcsóbb, mint a friss, ezért nem azt használják. Ilyet az Android-nál nem látsz, ott az újabb, valóban fejlettebbet is jelent.

Ami a megbízhatóságot illeti, független statisztikusok épp most állapították meg (kábé két-három hete minden tech blog ezzel volt tele) hogy azonos minőségi szinten az iOs alkalmazások nagyobb százalékban szarják össze magukat (persze így is valami ezer indításonként egyszer, de az Android aránya jobb)

A jól informáltságodat egyébként az amcsikról alkotott véleményed is mutatja, hisz ott kolbászból van a kerítés és mindenki Bentley-kel rohangászik, és meg sem érez egy 500 Dolláros kiadást. Oh, várjunk csak...
31.
31.
shifteeh
#15: nem hát. kapásból cserélném galaxy nexusra :P
30.
30.
galmat
Szeretnètek ti, hogy az Apple konzolt gyártson! Mièrt? Mert amihez mostanában nyùl, azt forradalmasìtja. Mert ezt zseniálisan csinálják. Az biztos, hogy ha az Apple konzolt adna ki, akkor az álladat keresnèd a padlón. Más kèrdès, hogy hány èvente adnána ki újat, hiszen egy AAA játèk elkèszítèse mèg több száz emberrel is èvek kemèny munkája.
29.
29.
jungleist
#27: Végre valaki képes reálisan látni a dolgokat, nem csak összevissza pofázni hogy szar meg drága az Apple...
27.
27.
greenmelon
#10: Hiába annyira nyílt az android (melt tulajdonságot egyébként a moddereken kívül nemigen használ ki senki, csak szereti vele verni a mellét), ha pont emiatt egy megbízhatatlan rakás szar. Gyengébb az iPhone hardvere mint a csúcs droidé. És? Mégis gyorsabban és szebben fut rajta mint akármelyik droidos telón. Tudod, nem mindenki arra veri, hogy neki épp a legszuperebb hardver van a cuccaiban. A megbízhatóság sokkal előrevalóbb, és míg a 4 magos tegrával szerelt Asus tabon szaggat még a launcher is lapozáskor, addig köszönöm, nem kérek belőle.

Amúgy, szerinted az amerikaiakat (lévén, hogy ők az Apple elsődleges célközönsége) hol érdekli, hogy az Apple cuccok ilyen drágák, míg havi 3-4 iPhone-ra is kicsengetik a pénzt anélkül, hogy megéreznék? Mellesleg fillérekért meg tudják venni kedvező előfizetéssel. Nem kicsiny hazánkból kéne kiindulni...
26.
26.
vincze1211
szép dolog ez a "legyen bitangerős hardver a konzolba, ár meg nem számít" baromság, de arra azért sztem gondolhatnak, h a konzol igazából azoknak való, akiknél kicsit kevesebb pénz van, mégis minőségi szórakozásra vágynak. Mert amíg lehet, h a konzolon kicsit gyengébb egy-egy játék, de akinek nincs pénze 2 havonta új pc-re az konzolt fog venni. Az Apple termékei meg sztem aránytalanul túl vannak értékelve. oké, vannak remek ötleteik, innovatív megoldások meg ilyan gépeik, amik kihasználják az adott teljesíményt, de a kifizetett ár ès a kapott esetleges extrák aránya nem jó. szal sztem nem kell durva erős konzol, mert jobban ki lehet aknázni a kisebb hardvert is, plusz egy olyan konzol, ami az anyagilag nem túl magasan elhelyezkedőkhöz igazodik, az kelendő lesz. nekem ez a véleményem. aztán majd meglátjuk
25.
25.
Kumite
#17: "ahogy azt tette korában már a nintendoval meg a Pspvel mert ha a fejlesztet játékok számát és magukat használó játékosokat nézzük akkor bőven piac vezető kézikonzol gyártóvá vált."

3DS-ből majdnem kétszer annyi fogyott Amerikában 1 év alatt, mint a DS-ből - 2 és fél millió VS 4 milló. És ez eladási adat, nem Sony vagy MS féle "boltba leszállított" darab. Az Apple nem elszívja a vásárlókat előlük (Amerikában inkább N elől, mert a PSP nem túl erős tényező volt már akkor sem), hanem a Blue Oceant találta el, akik egyébként sosem vettek volna konzolt. Persze, tény, hogy van olyan, aki az iPhone-ja miatt nem vette meg a 3DS-t, de azért mégis nagyon sokat adtak el belőle.
24.
24.
Giggsy
#13: Az igaz, hogy mindenhol a nagy árrésre mennek, de sehol sem olyan durván, mint az Apple-nél. A nagy profitjuk sokban annak köszönhető, hogy alacsony árrésű cuccokkal nem foglalkoznak és R&D-re alig költenek. Az egész cég egy marketing gépezet nem több. Évről évre kiadják ugyanazt aprócska fejlesztéssel, a sok sügér meg veszi. Tiszta CoD effektus. Ha már ilyen drága, legalább lenne benne csúcs hardware, de a kijelzőn kívül még ezt sem lehet elmondani a cuccaikról. Ha megnézzük, hogy a droidos cuccok milyen tempóban fejlődnek az i termékekhez képest, szembeötlő a különbség. Ami engem illet, akkor sem használnék Apple cuccot, ha ingyen adnák, mert nincs még egy ilyen undorító cég a világon.
23.
23.
Bisur1996
#22: Csak egy példa Nintendo - Metroid! Abszolúte HC game.
22.
22.
p3ti
Nem igazán értem ezt a pánikot , nem kell messzire menni , ott van pl. az Uncharted . Ugye bár az asztali gépek már messze a konzolok felett járnak , mégis egy ideális fejlesztéssel lehet olyan játékot produkálni mint az Uncharted 2,3 ... gyönyörű meseszép grafika , lenyűgöző story stb. Az hogy lehet az Applen játszani , oké rendben van . De mégis a konzolok mellet szólnak azok a nagy kiadók akik bizonyos platformokra dolgoznak ki címeket . Érdekes hogy egyre jobban csöppenünk bele a high tech világba , mégis sokan visszasírnak címeket amik 5-10 éve jelentek meg . Pedig akkor még nem volt HD grafika ... Csak simán jó ötletek voltak , volt a játékoknak lelkük . Persze nem azt akarom mondani hogy minden maradjon a régi , mert fejlődni kell , az idő nem áll meg ...
Jó lenne ha a kiadók nem arra gyúrnának ezerrel hogy milyen lesz az optika , kicsit több lelket vinnének bele 1-2 címben . Bár sokan nem szeretik a Nintendot , meg azt állítják hogy "dedós" de ők valahogy még meg őrizték a régi "feelinget" .

21.
21.
nincstelen
#20: Rosszul értetted meg az utolsó bekezdést. Rein csak példamutatásként hozta fel az Almát, hogy a többi cég is azt csinálja, amit az Alma, vagyis mindig csak a csúcstechnikájú cuccokat hozzanak ki a gyárból, és ne nagyon figyeljék a kezdetleges árat a konzolnak.
20.
20.
kharami
Az Alma! Persze és kidobja 400E drága magyar forintért az Apple konzolját!:S:D:D Apple foglalkozzon a macbookokkal és a telókkal ahhoz ért! Ne nyúljon olyanba bele amiben egyszer már elbukott! Szerintem!
19.
19.
Sun9us
Azért "minden miértnek van mertje". Lehet szidni az almát, de vagy fél éve nem kapcsoltam ki az iPhone-omat. (Egész idáig egyszer sem fagyott le, és a telepített appok miatt sem kezdett akadozni.) Míg az androidos társai elég sűrűn igénylik a resetet. Arról nem is beszélve, hogy az Infinity Blade-el már láthattuk, hogy mire is képesek ezek a ketyerék. Még a casual gémerek a célközönség, de szerintem csak idő kérdése, és kidobnak egy wifi-s kontrollert iPad-hez, utána meg hamar ledőlnek az eddig felállított határok. (Amúgy ha verseny lesz, az csak nekünk lesz jó...)
17.
17.
Folti1985
Az Apple hülye lesz ha nem hozz ki egy asztali gépet bár erre még többet kell majd várni szerintem mint arra hogy megjelenjenek a következő generációs xboxok meg psek. Az biztos hogyha egyszer megjelenik akkor befog tartani csúnyán mindkét nagy vállalatnak, ahogy azt tette korában már a nintendoval meg a Pspvel mert ha a fejlesztet játékok számát és magukat használó játékosokat nézzük akkor bőven piac vezető kézikonzol gyártóvá vált. Az más kérdés hogy ahogy nem engedhet meg magának a kutya se itthon egy iphonet max 48ezer év hitelre vagy ha apa anya kögazdag... ( és még nyilván van pár speciális eset ) ugyanugy nem lesz amerikán kivül sehol se megfizethető a cucc. Gondolok itt arra hogy ha az Usában élsz akkor ott 200dollár egy iphone, 230 egy touch. Usán kívül bárhol meg 600-800dollár egy iphone, a touch az kb ugyanaz az ár. Akkor menyi lesz egy csúcs kategóriás asztali konzole ha a számítógép és laptop árakat is megnézzük még pluszba kb 300.000Ft annyiért meg nem kell majd senkinek hiába lesz kb 8x erősebb a két versenytársétól. nah majd kialakul ....
16.
16.
shatterhand
egyik oldalt ott vannak az álmodozó cégek, a másikon meg a konzolon játszó vásárlóerő
az sem érdekli a többséget, ha 5ször tud többet az új gép és nem 100szor, csak legyen olyan árcetlije amire nem mondja azt kapásból TARAMMM: JÓ, MAJD HA LEMEGY AZ ÁRA, MEG VÁROK 1-2 ÉVET, ADDI GJÁTSZOM AMI EDDIG KIMARADT (MERT AZ MEG VAN BŐVEN).

Azt persze kijöhet megint egy drága gép, de nincs akkora láz már utánna.
Bejelentik az Assain creed3at és mindenki arra kíváncsi nem egy új techdemós cg filmre. Majd mikor nem lesz mit bejelenteni akkor lesz kiéhezve az ember.

14.
14.
Alienji
Nem semmi processzor van az új iPad-ban, 3-4x gyorsabb a Tegra 3-nál. És a 2048x1536-os felbontású kijelzője is veri a HD monitorok nagyrészét :D
13.
13.
Krumpli
#10: Tévedésbe ne ess, nem védeni akartam őket! Androidos a telefonom és a tabletem is. Jobban szeretem mert szabadabb és sokkal megfizethetőbb. Viszont az iPhone volt az első kapacitív kijelzős telefon amihez nem kellett érintő ceruza, vagy nézz meg pár tesztet a sebességkülönbségről ami mind mind (elég nagy különbségekkel) az "i"-vel jelzett termékek felé billen. Ahogy InGen is írta itt arról van szó a cikkben hogy ha nem fogják odapakolni a legbrutálisabb hardvert akkor be fogják érni ezek a készülékek őket, pl az iPad 3 már 4 magos procival jön és 2048x1536 felbontású kijelzővel, ami már egy full hd tv-nél is jobb és garantálom neked hogy ez is probléma mentesen fog működni, és ha ehez csinálnak egy kontrollert és rá tudjuk kötni a tv-nkre otthon vagy készítenek egy dokkolót hozzá akkor lehet hogy már ez is meg fogja ütni a mai konzolok szintjét (persze ha a játékfejlesztők is minőségi játékokat készítenek rá). De egyébként akármelyik céget lehet fikázni mert mindenhol a nagyobb árrésre törekednek, ha te ott lennél te is arra törekednél, ezzel nem tudunk mit csinálni, mindig így volt és mindig így is lesz... Én inkább kíváncsian várom hogy mit hoz a jövő és akármi is lesz az nekem csak jó, mert ezek egymással fognak versenyezni ami mindig jó a fogyasztónak :)
12.
12.
Folti1985
#9: Dokkoló egység már most is létezik amivel tvre lehet kötni az ipod touch és iphone termékeket hogy aztán egy kontrollerrel tv is nyomhassuk a gamékat. Bár ha jó tudom ezt nem az Apple gyártja, de láttam már ilyesmit a Saturn meg a Media Marktokban kb 1,5 éve már
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...