A BioWare tovább finomítja a Mass Effect 3 végét

  • Írta: zoenn
  • 2012. április 6.
  • Letöltés
Link másolása
Tessék, itt van! A felháborodott rajongók nyomására a kanadai brigád hivatalosan is bejelentette a Mass Effect 3: Extended Cut nevű ingyenes DLC-t, mely további befejezéseket ad a szerepjáték végéhez. Szükség volt erre? Erősen vitatott téma, de tény, hogy a morgolódók megnyugodhatnak!

Biztosan már betéve ismeritek a Mass Effect 3 körül zajló botrányt, mely azért pattant ki, mert a rajongókat igencsak megosztotta a trilógia harmadik darabjának befejezése. Shepard krónikájának vége sokunk nemtetszését váltotta ki, s a felháborodott delikvensek nyomására a BioWare hamarosan kiadja az ingyenes Mass Effect 3: Extended Cut DLC-t.

A letöltés után további filmes szekvenciákkal és epilógussal bővül a Mass Effect 3, melynek célja az, hogy mélyebb betekintést nyerjünk Shepard kalandjának végébe,így a következtetések levonása is - vélhetőleg - egyszerűbb lesz. A csomag nyáron jelenik meg PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra mindenféle felár nélkül - ez csak természetes.

Ray Muzyka elmondta, hogy továbbra is rendkívül büszkék játékukra, sikerült jó egyensúlyt találni a rajongók kívánalmaira. Ha minden igaz, megválaszolják azokat a kérdéseket, amire a játékosok választ keresnek. Még személyre szabottabb befejezést ígérnek, szóval tessék a hisztériát abbahagyni!

41.
41.
sunstreaker
a kiadók nem teljesen a játékosok pénzéből élnek.. az mondjuk csak a bevételük 60% (tipp) de nem a 100% az biztos, vannak azoknak máshol is befektetéseik..
40.
40.
Tshunin
2 napos utolsó hozzászólás. Azért leírom.

"Arra sincs előírás, hogy egy stúdió mennyi idő alatt kell, hogy összetegyen egy játékot. Annyi idő alatt, amennyire ők jónak látják."
Peeeeeersze. Mert ez szerinted így működik? EA (befektetők) szponzorálja a fejlesztést abban a hitben, hogy a befektetésük megtérül. Van egy adott keret, amit x ideig hajlandóak a játék fejlesztésére áldozni. Ami legyen mondjuk 2 év. Ennyi ideje van Bioware-nek a játék elkészítésére. Nem annyi, amennyit ők jónak látnak.

Ahogy TomGoodman is rámutatott. Ez üzlet, ahol az egyetlen cél az, hogy a kiadott termék nyereséges legyen, ezáltal megtérüljön a befektetés. A játék meg lehet művészi, egészen addig a pontig, amíg az nincs rossz hatással az eladásokra.

A Bioware hivatkozhat itt az alkotói szabadságra, csakhogy a játékot nem maguknak, nem a saját szórakoztatásukra készítik, hanem a játékosoknak, akik majd fizetnek érte.
És ha valakinek nem tetszik valami, akkor annak hangot is fog adni. Amire mostanra az internet bőven ad lehetőséget.
És mivel a játékipar szépen elmozdult az "adjunk ki mindent DLC-n" irányába, igazán nem lehetetlen vállalkozás átírni például a játék végét.

A Mass Effect: Deception című könyvet a rajongók mondhatni darabokra tépték a benne lévő hibák, és összeférhetetlenségek miatt. A Bioware elismerte a hibát, és átszerkesztették a könyvet az újbóli kiadáshoz.
(A különböző hozzászólásokból az is kiderül, hogy nem ez volt az első könyv, ami William C. Dietz írásának köszönhetően ment mellékvágányra)
Lehet ezt is gyerekes dühöngésnek nevezni, de úgy gondolom ha már valaki fizet valamiért, amitől szórakoztatást remél, az a minimum, hogy azt meg is kapja.
Ha pedig nem kapja meg, akkor joggal lehet elégedetlen.

Érdekes, hogy korábbi Bioware játékok kapcsán valahogy nem volt ekkora felháborodás a befejezéseket illetően. Vajon mi történt ME3 esetén, ami ekkora vitát váltott ki?

Bár továbbra is úgy gondolom, hogy részben ez az egész visszavezethető az EA-hez. Ami mostanra egy pénzéhes kiadóvá vált, már közel monopól helyzettel a játékpiacon, úgy szól bele a játékok fejlesztésébe, ahogy kedve tartja. Ami adott esetben a minőség rovására mehet.
38.
38.
Van egy - történetesen - TV-sorozat befejezés, amit szeretek példaként felhozni, ha valaki a "nyál" Happy Endingeket szidja! Nézze már meg az a hülyegyerek aki szerint egy, a karakterek útját lezáró, szálakat elvarró, minden feszültséget intelligens módon, kellemesen levezető, boldog befejezésnek szükségszerűen valami gusztustalan hányingerbe kell átcsapnia!

http://www.youtube.com/watch?v=KUW4QCaZV4E

Tudom hogy manapság nagy divat lett a frusztráló, értelmetlen marhaságokat szánni befejezésül, ócsóbb is, meg ugye ész se kell hozzá, mög mögmagyarázni se kőőő, ugyi? ...

Csakhogy - ahogyan azt sokan írták - egy trilógia befejezéséről van szó! Egy drága sorozat utolsó részéről, amire sokan vagyonokat költöttek DLC-stől, mindenestül. Szerintem amit végül az emberek kaptak az olyan, mintha moziban minden szart kértnél a jegy mellé, ragacsos üdítőt meg pattogatott kukorica utánzatot, de még azt a keveset sem adnák oda a durva jegy mellé! Szerintem fel lennétek háborodva!


Nem a játékos társadalom kurvult el észlények: az a kurva aki odapucsít egy ilyen pénzéhes, képmutató kiadónak mint az EA, és sajnos pribékké süllyedt csicskásaiknak, mint a BW! Gratulálok lánykák, csak így tovább! Ha így megy tovább, hamarosan már csak a fos facebook játékokról lesz érdemes írnia az oldalnak: a maradék "nagy játék" hiányos, bugos xar lesz úgyis! LEHÚZÁS!
36.
36.
JBoy
Vannak, akik nagyon szívükre veszik a befejezést :p

http://www.youtube.com/watch?v=q5DeegseUfw&feature=youtu.be
34.
34.
miki1105
A játékkal sose volt baj és még mindig nagyon örülök neki, hogy anno előrendeltem.
A legtöbben azt hiszik, hogy a játék a szar meg a vége de ez egy nagy tévedés itt azzal van a legnagyobb baj, hogy nem kaptunk semmilyen választ a végén kivel mi történik stb stb.
33.
33.
Scoo
A Bioware NEM változtatja meg a befejezést. Csak kibővíti és elmagyarázza a miérteket. A lényeg az ugyanaz fog maradni.
30.
30.
randall13
#28: Zseniális írói, khm-khm. Azt a hájdagály nagyképű nőt legszívesebben fejbe dobnám egy sziklával.
28.
28.
Kyuubi
Azt nem fogják fel egyesek, hogy itt nem arról van szó, hogy nem lett happy end, vagy hogy nem derül ki minden, hanem arról, hogy amit látunk, annak sincs semmi értelme. Annyi logikai buktatót sikerült belepakolni 5 percbe, hogy rossz volt nézni. Az egyedüli dolog ami megmagyarázta volna a látottakat, az az Indoctrination theory, de a jelek szerint ez sem jött be. Ha normálisan meg tudják magyarázni hogy minden amit láttunk tényleg ott és úgy történt, akkor elhiszem hogy a bioware-nek zseniális írói vannak, de őszintén szólva nem hiszem hogy ez így lesz... mondom mindezt annak ellenére, hogy szerintem a Mass Effect 3 minden idők egyik legjobb játéka, ha nem a legjobb.
27.
27.
randall13
#15: Magyarország melyik barlangjában rendezkedtél be? oO
25.
25.
rico88
#22: SPOILER

A következő dolgok volta zagyvaságok:
Ha a Catalyst végig ott volt a Citadellán, mi értelme volt hátrahagyni Sovereign-t, hiszen Caty az első sorból nézte a fajok fejlődését. Továbbá miért nem nyitotta meg nekik a Citadel reléjét az első részben.

A reaperek miért nem foglalták el egyből a Citadellát, hogy szavatolják az őket vezérlő Catalyst biztonságát? Oké, hogy nem volt potenciális veszélyben, de ez akkor is így lett volna logikus. Főleg, hogy a Citadelláról lekapcsolhatták volna az egész reléhálózatot, likvidálhatták volna a tanácsot és folytathatták volna a megszokott ütemtervüket, amiket Shep félbeszakított az első részben.

Az sem volt világos, hogy a Földön lévő társaink hogyan és miért kerültek vissza a Normandy-ra. De leginkább azok volt a legfurább, hogy a végén a velünk egy csapatban lévő társaink is ott voltak. Hogy szedték fel őket a halálzónából, illetve minket miért nem? Ha látták is, hogy elkap minket a sugár miért nem folytatták tovább a küldetést mint Anderson?

Jokert se úgy ismertük meg, mint aki lelép egy csatából. Abban a befejezési lehetőségben, amikor a reaperek és a Föld is lepusztulnak még érthető lenne, hogy a robbanás elől menekül, de többi lehetőségnél nem illik a képbe.

Ha a szintetikusok és az organikusok egyesítése a legjobb megoldás, miért nem ezt vitte végbe a Catalyst a reaperek megalkotása helyett? Oké, azért változott meg a véleménye, mert Shep csatlakoztatta hozzá a Crucible-t és így új lehetőségeket látott meg. Ezzel viszont azt a hatást kelti, hogy nem annyira okos, hiteltelenné válik az egész mondanivalója.

Engem a relék pusztulása is zavart. Én azért harcoltam végig mindhárom részt, hogy megmenthessem ezt a világot, lehetőleg úgy ahogy van. Persze fel voltam készülve Shep halálára és egész fajok pusztulására is, de ezzel a húzással nálam az egész eddigi törekvéseimet lehúzták a klotyón. Ráadásul jó lett volna, ha annak, hogy kibékítettem a fajokat egymással lett volna valami marandó hatása is, mert relék nélkül a béke is megy a levesbe.
24.
24.
themagott
#23: SPOILER
Ha már Star Wars hasonlat akkor inkább azt mondanám hogy olyan mintha ott lenne vége hogy felrobban a Halál Csillag és nem tudod hogy Han Solo kijutott-e vagy hogy mi lett Luke-al és Darth Vader-el. Elfogadom hogy az emberek nagy részének nem elég a videó amit a végén kapunk de a videóból kiderül azért, hogy Jokerék túlélték vagy hogy mi lesz a választásod (én személy szerint a Zöld utat választottam) következménye, nekem ez már elég ahhoz hogy el tudjam képzelni mi történik, plusz ehhez még hozzájárul a Credits utáni videó is.

Az egészben csak azt nem értem, hogy annyi ember és annyira mérges hogy az már inkább hisztériának tartom mint jogos haragnak.A pereljük be meg reklamáljunk mindenhol baromságot meg főképp nem tudom megérteni.Csak tényleg valahogy ez a hatalmas ellenkezés a játék végével nekem személy szerint zavaró
23.
23.
Macifasz
#22: Egy filmnél vagy egy egyrészes tzucat játéknál, én is adom a döntse el a néző/játékos dolgot. De egy ilyen és ekkora projectnél, mint a MAss Effect, ez nem kicsit pofátlanság. Túl sok döntést hoztunk meg a 3 rész alatt ahhoz, hogy így zárják le. Mert akkor ennyi erővel, értelmetlen is volt lejátszani a trilógiát, mert az első pályától kezdve életbe léphet a döntse el mindenki maga elmélet. Minek játsszam le, hogy úgy sem kapok választ? Érted? Egy ekkora projectet, ne egy ilyen elmélettel zárjanak már le, könyörgöm. Ez olyan, mintha a Atar Wars ott ért volna véget, hogy Darth Vader közli Lukeval, hogy "én vagyok az apád." És kész. Nincs Jedi visszatér, döntse el a néző, mi lett ezután.
22.
22.
themagott
#18: Ízlések és pofonok nekem a "döntse el a játékos" eszmével éppen hogy nincs semmi bajom, mert azért úgy gondolom hogy habár persze rengeteg kérdés marad nekem adtak elég válasz ahhoz hogy el tudjam képzelni mi lesz mindenkivel.

Persze ez csak az én nézőpontom, az emberek többsége nyilván igényli hogy teljes válaszokat kapjon, és erre biztos jó lépés lehet a DLC.

#19:Ezt a zagyvaságot már többször olvastam több helyen, de nem akarom megérteni aki zagyvának érezte az egészet az elmondaná, hogy mégis mi volt úgy konkrétan amit méltatlannak és zagyvaságnak tartott ??
21.
21.
lolman598
#15: ember,ezt már nagyon sok mass effectes hírnél,tesztnél cikknél leírták:nem a happy end hiánya az,ami miatt nagyon sokan elégedetlenek,hanem azzal,mint ahogy vki írta itt is,hogy több kérdés marad az emberben,mint ahány választ kapott(értsd:nem magyaráztak meg pár dolgot),+ez a rész kifejezetten a Reaper-ökre koncentrál,akkor miért nem beszélhetünk Harbingerrel?meg egyéb ehhez hasonló kérdések
20.
20.
Macifasz
#15: Nem a happy endről, és a Shepard élje túl dologról van itt szó, ezt kéne már megérteni. Hanem arról, hogy a választásunk következményei nincsenek megmutatva, hogy hogyan és miként alakult az univerzum sorsa utána. Erre fog választ adni a DLC, nem cserélik le, nem kukázzák azt a kék, zöld, piros véget. Nem, csak, ahogy kellett volna, szépen videók formájában, megmutatják, hogy mi lett a választásunk után. És ez így tisztességes. ;-)
19.
19.
barackostej
Sajnos sokan annyi cikk, komment és hír után még mindig nem értik mi a baja a rajongóknak (köztük nekem is) a játék végével. Nem a happy end telenséggel (bár ez is vitatott) és még csak nem is a "művészi" (másfél perces videó, fele robbanás...) van a gond. Hanem, hogy méltatlan összedobott zagyvaság az egész. Több könyv elolvasása, 3 játék és ezernyi DLC után ez a méltó lezárás? Egy alig másfél perces videó?
18.
18.
Macifasz
#15: Azzal, hogy semmit nem magyaráztak el a végén, pont, hogy semmi súlya nem volt a befejezéseknek. Túl sok minden történt, és, ahogy te is mondtad, túl nehéz döntéseket kellett hozni ahhoz, hogy utána semmi választ ne kapjunk. És tekintve, hogy a korábbi részekben, ennél sokkal apróbb, sokkal, képletesen értve, de jelentéktelen dolgot is mindig megmagyaráztak, eléggé gáz, hogy pont a trilógia legfontosabb, és legnehezebb döntése után, hagynak minket a "döntse el a játékos" eszmébe kapaszkodni.
17.
17.
Macifasz
16.
16.
Macifasz
#7: Engem pl. nem a meg nem értés zavart, mert megértettem, hanem az, hogy SEMMI választ és képet nem kaptunk arról, hogy a befejezések után, hogyan is alakult az univerzum, a társaink, a fajok és a szerelmünk sorsa, élete, jövője. Ez volt az, ami piszkálta a csőrömet, hogy nem vezették le, hogy a választásunk után, hogyan is alakultak a dolgok. És ez, tekintve, hogy egy trilógia záró darabjáról van szó, nem volt tisztességes. És ez volt a baja, a fanyalgók dúrván 90%-ának. ;-)Bár, ezt az ismertetőnél már ezerszer kitárgyaltuk. :-)

És ezzel a DLC-el, legalább megkapjuk ezeket a válaszokat.
15.
15.
themagott
Nagyon sajnálom hogy a Bioware nem tudott kitartani a saját befejezése és ötlete mellett, és azt is hogy a játékostársadalom ennyire elzűlleni látszik. Nem értek egyet hogy csak azért mert az emberek nagy része azt szerette volna hogy teljesen Happy End legyen minden Shepard éljen és maradjon minden ahogy volt változtatnak.

A pereskedést is ahogy van nevetségesnek tartom. A játék az RPG vonalon valóban nem hozta az előre beígért szintet, de azt senki nem mondhatja aki szerette az előző részeket, hogy szar lett volna.

Nekem kifejezetten tetszett a befejezés, mert az egésznek volt mondanivalója és súlya. Azt meg amit olvastam más kommentelők véleménye alapján, hogy meggyalázza az egész sorozatot a vége nem tudom egyszerűen elfogadni. Szerintem a Mass Effect vlahol mindig is arról szólt, hogy nehéz döntéseket kell hozni. Persze általában ha eléggé jól csináltál mindent megmenthettél akár mindenkit, viszont nem lehet mindig megmenteni mindenkit és nem végződhet minden történet teljes Happy Enddel az életben sem végződik soha.
14.
14.
Előre szólok semmi sem fog változni, a csont is elveszett és a kutya is éhen halt. Ez így fog maradni ! Miért ? Baromi egyszerű: A Bioware is elismerte, hogy kidobták a teljes végét és pár hónap alatt összebasztak neki egy ilyet amit most kaptunk. Ezen változtatni egy Mass Effect 4-el tudnak, ami úgy kezdődik, hogy felébredünk a sulykolás alól :9

Na most, ez nem fog változni / megtörténni ! Kapunk pár magyarázó videót, esetleg pár lépéssel többet lehet majd menni a vége előtt, de szó nincs arról, hogy az első két részt negáló baromságot a kis pöcsfejjel kivágják a picsába...

Akkor meg minek ? Inkább hagyták volna úgy a francba az egészet, azt leszarom, nem játszok többet vele soha, mégiscsak megspórolnak egy csomó időt nekem ... :)

Félretéve az iróniát, másfelől szerintem nem túlzás a per és a felhasználók megtévesztése miatt indított kereset, ez mindenkinek a saját szuverén döntése, hogy mi fér bele. Azért van valós alapja annak, hogy fűt-fát ígértek, óriási hype közepette olyan parasztvakítás ment, hogy öröm volt nézni. Az szerintem nem a felhasználók hibája, amikor 90 - 95% ukuk nincs megelégedve azzal amit végül odabasztak eléjük. Ettől függetlenül a játék nagy része jó (nem kiváló, nem remek, nem fenomenális, még csak nem is rpg, csak simán jó !).

Másfelől kíváncsian várom az eredményt, már tényleg jó volna, ha a sok hazudozásnak az lenne a vége (és itt nem feltétlen a Bioware-ről szól a történet), hogy nekimennek a felhasználók, precedenst teremtenek és akkor talán elgondolkozik a mostanában amúgy is nagyon elpofátlanodott kiadói társaság... Szóval én szurkolok nekik, sajnálom, hogy a Bioware az áldozat, de ezt az egészet maguknak kavarták az EA-val karöltve, most igyák is meg ! :)))
13.
13.
McDuff
sztem szánalmas már ez az egész mizéria,bár én nem játszottam 1 részével sem,ezért lehet megköveznek páran,de vszínű ha játszottam vna se gondolnám másképp,mert sztem 1 játék sem ér ennyit!
a bioware meg sztem gáz,hogy nem áll ki a saját véleménye mellett,amit itt nagyban hangoztattak a nyilvánosságnak az elmult hetekben,segget csináltak a szájukból,vszínüleg ezért is szétszedik majd őket pár 100ezren!
12.
12.
bsg09
#7: Én is ilyesmiről olvastam.
11.
11.
Massiv
#6: Egyesek tényleg túlzásba viszik, ez igaz. Aki már be akarja perelni a BioWare-t, meg megy a FTC-hez (Federal Trade Commission), vagy bejelenti a játékot az Amazonnál, hogy "nem azt kapta, amit reklámoztak", az mát tényleg túlzás, "internet drama". De ezek a ritka, kirívó esetek, amiket felkapott a média, és sokszor kivetítették az egész Retake Mass Effect mozgalomra, ami viszont közel sem igaz. A túlnyomó többsége a "felháborodott rajongóknak" sokkal inkább volt csalódott, mint felháborodott, és normális ember módjára szóltak fel a befejezés ellen. És én úgy gondolom van igazságalapja a csalódott rajongók panaszainak, de remélem, hogy ez a DLC a többségnek elég lesz ahhoz, hogy elégedett legyen a befejezéssel. Túl sok "követelés" fogalmazódott meg a befejezéssel kapcsolatban, ezért biztos, hogy nem lesz mindenki boldog, de ha igazak a BioWare egyik alkalmazottjától származó twitteres pletykák (SPOILER: állítólag a döntéseinken múlhat pl. a tömegrelék esetleges újraépítése, vagy a Normandy legénységével való újra találkozás SPOILER VÉGE) akkor szerintem a többség elégedett lesz végre a befejezéssel. Akkor már csak az a kérdés fog maradni, hogy miért nem lehetett a DLC-s befejezés az alapjáték része?
9.
9.
g.man580
#6: Sztem nagyon sok rajongónak nem is azzal volt baja ahogy befejezték, hanem azzal hogy alig magyaráztak meg valamit. És a végén a játékosnak több kérdése volt mint amennyi választ a játék vége adott!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...