Ez lesz a PlayStation 4-ben?

  • Írta: fojesz
  • 2012. november 2.
  • Pletyka
Link másolása
Friss pletykák kaptak szárnyra a negyedik generációs PlayStation hardverével kapcsolatban, most éppen amiatt szivárgott ki némi információ, mert a Sony állítólag leszállította a fejlesztőknek a legújabb devkiteket. A konzolban lesz Blu-ray-olvasó, a bejelentés pedig a jövő nyári E3 előtt esedékes.

A VG247 értesülései szerint a Sony megkezdte a PlayStation 4 aktuális devkitjének kiszállítását a fejlesztőknek, a hardvert egyelőre egy egyszerű PC-házba építette bele a gyártó. Az újgenerációs PlayStation-devkitnek négy változata lesz: az első gyakorlatilag egy grafikus kártya volt, a másodikat kapták meg most a játékkészítők, januárban érkezik a közel végleges, majd jövő nyáron a végleges kiadás.

A PS4-et nem Japánban készítik, a Sony ezért is amerikai fejlesztőket hívott össze egy zártkörű megbeszélés erejéig, ahol nemcsak azt magyarázta el, hogy mit tud az új gép, de következetesen a korábban is hallott Orbis projektnéven hivatkozott rá - a PlayStation 4 elnevezést sosem használta.

A gép a központi egysége az AMD A10-es APU-sorozatára épít, 8-16 GB RAM-ot tettek bele; a cél az volt, hogy a játékok 1080p-s felbontáson, 3D-ben is másodpercenkénti 60 képkockás sebességgel fussanak. A konzolban lesz Blu-ray-olvasó, a háttértár mérete 256 GB-os, igaz, még nem derült ki, hogy az merevlemez vagy SSD-e. A csatlakoztathatóság terén nincs különbség a PS3-hoz képest, kapunk Wi-Fi-vezérlőt, Ethernet- és HDMI-csatlakozót is.

A gamepadről nem derült ki friss információ, arról viszont már beszéltek a VG247 forrásai, hogy a kezelőfelület átalakult. A kontrolleren lévő PlayStation-gombot most már bármikor meg lehet nyomni, hogy átnézzünk vele egy másik alkalmazásba: például játék közben DLC-t vásárolhatunk a Store-ban, majd gond nélkül folytathatjuk az akciózást. Ugyanígy érdekesség, hogy az új PlayStation - hacsak nem kapcsoljuk ki ezt az opciót - még leállított állapotban is éber lesz, a háttérben letölti az új frissítést a rendszerhez és a játékokhoz, így használat közben nem kell ezzel szöszölnünk.

A bejelentés közvetlenül a jövő évi E3 előtt esedékes egy külön rendezvény keretei között. Köszi, Diego1994!

36.
36.
simon 555
#34: Igen,vélhetően egy PC-ben szükség lesz 16 GB RAM-ra 2018-9 tájékán a játékok maxon futtatásához,de egy konzolban még a 8 GB RAM is sok lenne még akkor is.
Elvégre a mostani konzolokban 512 MB-van csak és szinte hasonló minőségben futtatják a játékokat mint a PC-k és mennyi időt kibírtak vele?
Ha jövő ősszel kijön a PS4 akkor a PS3 kb 8 éves lesz és ezt kibírta 512 MB rammal akkor szerinted a PS4 ne bírna ki ugyan ennyit 4 GB-al?Az már a 8x-osa a PS3-nak.Szerintem a 4GB RAM bőven elég lenne bele,de azért legyen 8 a biztonság kedvéért,hogy minden fusson 100%-osan sokáig.
Na meg azért is elég kevesebb RAM egy konzolba mert csak 1 hardverra kell optimalizálni nem pedig végtelen fajta kombinációra.Ezért is elég a mai napig 512 MB RAM a PS3-ba(mondjuk az 1 GB jobb lett volna de azért szerintem nem lehet panasz egy 7 éves gépre ahhoz képest,hogy mik kijönnek rá) míg egy PC-ben 512 MB RAM ma már arra sem elég,hogy elindítsd a Windowst...
35.
35.
metercsiken
Nekem csak az számít, hogy amit a végén a dobozból kicsomagolok, az jó legyen( megfeleljen az elvárásoknak ) és kész! : )
34.
34.
Killerbee
#30: Csak azt felejted el, hogy nem 2 évre tervezik a hardvert, hanem 6-7-8. Ha azt nézed, hogy 2005-ben 1 giga rammal elvoltál most meg kell 4+(ami 4X), akkor ha ezt vesszük alapul akkor mondjuk 16 giga(megint 4X) bőven elkélhet mondjuk 2018-9 tájékán már, de legyen csak 8, mert konzoloknál azért költség hatékonynak is kell lenni,( bár ddr3-t hugyért-szarért lehet venni) meg ott nincs annyi process.
Persze lehet, hogy nem ilyen lineárisan fog nőni a memóriaigény.
33.
33.
Gamelord
#31: 8 giga nem feltétlen annyira sok, ha belegondolunk, hogy mi lesz 8-9 év múlva. Mert hát addig fog tartani kb az új konzol.
32.
32.
randall13
#31: Azért egy memória nem olyan drága ám manapság, ráadásul nagyon jól lehet építeni rá reklámkampányt. Ha az átlag vásárló elé tolnak egy 4, illetve egy 16 giga ramos változatot közel azonos áron, egyértelműen a nagyobbat veszi, az végig se fut a fejében, hogy a 16 soha a büdös életben nem lesz kihasználva (vélhetőleg).
31.
31.
McDuff
nem úgy volt hogy már ilyen 4000px-es felbontásban gondolkodnak?másrészt meg 8-16 giga RAM,azért van különbség a 2 között,nem m1,hogy melyik,de én még a 8-at is sokkalom,konzolba az rengeteg!felesleges annyi,mert egy konzolba más milyen RAM van mint,egy PC-ben és a busz sebességek is mások,egy konzol piszok gyorsan tudja üríteni a memóriát és tölteni fel más adatokkal,ergo én ezt a hírt kacsának gondolom!
30.
30.
TheNovaqt
Komolyan felizgultatok 8 meg 16 giga ramra ? :D semmihez nem kell ennyi ram.. 4-6 giga bőven elég bármihez.. de inkább a 4
Van egy olyan érzésem, hogy a tavalyi high end pc megfelelőit kapja az új box meg ps :>
29.
29.
Qbász
#28: Azért mondtam hogy az elején durrognak. Tavaly Eu-ban 3 millió Ps3 talált gazdára
Xbox-ból 2 millió ment el. Pedig az Xbox olcsóbb. Tavaly augusztusban már átlépték a 22 milliós darabszámot Eu-ban és még mindig vezeti az eladásokat...
28.
28.
shatterhand
#27: :))))
Ja óriási tolongás volt már a ps3nál. Meg se közelítette eladásban a ps2-t. Azért egy normális árnak is van határa.
És ott a lényeg,hogy hiába keresnek jól nyugaton attól még ők se vesznek meg mindent ami drága. A németek még a játékok árát is sokallják, pedig az aztán tényleg nudli lenne nekik havonta.
27.
27.
Qbász
Én úgy vagyok vele, legyen inkább drága az új PS (kb. 600-700 dollár) de cserébe azt a 1080p 3D 60 fps-t garantálja sokáig. Konzolt nem évente vesz az ember, akit komolyan érdekel a játék az úgy is összespórolja. Nyugaton meg majdhogynem tökmindegy mennyi lesz. Max durrognak egy sort (bár nem értem mire fő hiszen jól keresnek) aztán nekiállnak tonna számra megvenni.
26.
26.
adye
Talán annyi jót jelent ez az AMD APU, hogy multiplatform címek esetében nem lesz akkora minőségi hátrányban a PS-es változat mint jelen generációnkban. 1-2 igényesebb stúdió nem sajnál rá időt-pénzt hogy a minőségdifferenciát kiküszöbölje, de sajnos ez a ritkábbik eset. A játékok nagy többségében egy igénytelen, ócska portot kap a PS-es változat ami tulajdonképpen csak az x-box körülményeket emulál a Cell processzor utasításkészletét használva. Magyarul egy bazári fos munkát végeznek. A Cell-nek viszont megmutatkozott egy óriási pozitív oldala is a dedikált PS-es játékok esetében (GOW, Uncharted, Killzone, sorolhatnám...) Remélem az ilyen minőségű címek rovására nem fog menni az APU váltás.
25.
25.
p3ti
Nekem van mind 2 gépem ebben a genben , meg vagyunk vele elégedve :) A kövibe is meglesz mindkettő , az tuti .
24.
24.
Jared
NEEEE KEZDJÉTEK EL EZT A CSATÁT MÁR MEGINT PLSSSSS .OLY MIND1 MINDEGGYIKNEKKKKKKKK MEGVAN A SAJÁT TULAJDONSÁGA . :))))
23.
23.
randall13
#17: Nem tudom honnan szeded ezt a sok marhaságot már bocs :D Azé látszik hogy saját tapasztalatod nincs egy PC összerakásában, csak más idétlen véleményét hangoztatod. Valóban 2-3 évente rá kell költeni 120-at egy PC-re, feltéve, ha minden évben az a célod, hogy összedobj egy felső kategóriás gépet, ami elviszi a kor legszebb játékát maximumon, kétszer. Na aki ennyi pénzt költ, az 1) nem normális 2) átverték 3) nem tud mit kezdeni a pénzével. Most az a kérdés, hogy te melyik csoportba tartozol, ha ilyeneket állítasz. Nyilván nem az utolsóba, mert akkor nem konzoloznál. Mellesleg a PC-nek van egy olyan tulajdonsága, hogy 2-3 év után nem kell kidobni az egészet a kukába, hanem egyes alkatrészeket lecserélsz. Ezt az előnyét okosan kihasználva jelentősen lecsökkenthető a kiadott összeg. Nem említeném utolsó sorban a rendszer nyitottságát is, kíváncsi vagyok hogy mennyi pénzt költöttél játékokra, és mennyivel játszottál. Nem szép dolog, de evvan, megsúgom, nálam nem 1:1 az arány. Na meg a PC exkluzív játékok, huhúúú. Azok a legjobbak. :D

(bakker elkezdtem ezt a sz@r pckonzol harcot, de már csak azért se törlöm ki amit eddig írtam, inkább ne válaszoljatok xd)
22.
22.
Jared
Tuti hogy majd az xbox 720-at végiggyalázza a Ps4.Meg majd olyan kék kart fogok venni mert a fekete már uncsi xd
21.
21.
leviske
#15: PC-hez amiatt nem érdemes hasonlítani, mert tudtommal az X360 grafikai egysége is valahol egy HD2900 és X1950 közt leledzik, mégis elfutnak rajta a mai játékok, egyszerűen azért, mert célzottan arra fejlesztenek.

A RAM se tűnik eszeveszetten soknak, főképp a esetleg megint 8-10 évre szeretnének tervezni.

Viszont az A10 elég idillinek tűnik az AMD szempontjából, mert ezzel gyakorlatilag maga a Sony dobná vissza a PC piacot a ringbe (ugye HSA).
20.
20.
Starkiller89
#19: OFF: ja és ne a minimum gépigényhez hasonlítsd a 4gb ramodat, mert ez nevetséges.. :) ha pc-d van, akkor általában azért nincs konzolod, mert a grafikára mész és arra, hogy legalább stabil 60 FPS-ed legyen, a folyamatos játékért cserébe. Konzolon meg a mostani generáció már elavult...tavaly is az volt, meg már 2009-ben is...nem tudják már hozni azt a szintet, amit egy hc gamer elvárna, és ezért vesznek pc-t.
19.
19.
Starkiller89
#15: De a konzolokat nem úgy tették soha sem össze, hogy 1 évig jó legyen...2-3 év múlva már necces lesz ez tény, most meg ugye olyan lesz mint egy high end pc :) teljesen más a programozás konzolra, mint PC-re, ezt remélem te sem gondoltad komolyan, hogy kevés a 8gb ram :D nekem már fél éve annyi van a gépembe, és néha kevés is...
17.
17.
trion96
#10: Gondolkodj 1 kicsit :D Mi az h hülye? Ha teszem azt 2015 ben megveszi a ps4et 120 ezerért az jó lesz a generáció végéig, ha viszont veszel 1 gépet 120 ért max 2-3 évig jó utána fejleszteni kell. Ez volt most is: megvetted durván 6 éve a ps3at és még ma is kapod rá az új játékokat, viszont a 6 évvel ezelött vett gép ma már nem hiszem h elviszi az új játékokat
16.
16.
randall13
#15: Azért PC-n már kezdenek megjelenni a 8 gigát zabáló játékok is. Bár egy konzol esetében a 8GB RAM majdnem kifogyhatatlan forrásokat jelent :) Csak egy dologgal magyarázható: több forrás => kevesebb optimalizáció => kevesebb kiadás a kiadónak, nagyobb áramfogyasztás a felhasználónak => több bevétel a kiadónak, nagyobb villanyszámla a felhasználónak
15.
15.
Donpedro
1080p 60 FPS? Ha mondjuk egy BF3-at veszek alapul, az egy mai high-end PC szintjén van. Kíváncsi leszek milyen árral tudják ezt kihozni. Plusz a 8-16 GB RAM is elég valószínűtlen, PC-ken ahol fut a háttérben ezer más dolog meg az oprendszer is, ma még lazán elég 4 GB memória a játékokhoz, konzolon ahol csak a futó játék veszi igénybe, nevetségesen sok még a 8 GB is.
13.
13.
Dercsi
#9: :S PlayStation+Win8... A nap aranyköpése :) Biztos hogy elő fognak rukkolni valamivel, de az nem a Windows lesz...
12.
12.
Stranger
#9: Nem érné meg külön op. rendszert írni rá, úgyis mindenki csak játéknak veszi.
11.
11.
br1Koo
#9: A konzoloknak sohasem az volt a céljuk, hogy számítógépek legyenek, hanem, hogy legyen a figurának aki megveszi a tv-hez kötve egy olyan gép amivel tud a cimbikkel olyan játékokkal játszani amit kényelmesen lazulgatva a legjobb.. ;)
10.
10.
randall13
#9: Az összes rendszer alatt van OS, beleértve a PS3-at is -.-

Viszont az igaz, hogy fel kell tudniuk mutatni valami mást is a játékokon kívül. 100-150 közé saccolom a konzol kezdeti árát (feltéve ha nem akarják veszteségesen árusítani őket), de aki ennyi pénzért vesz konzolt ami csak és kizárólag játékra, esetleg multimédiás örömökre (bár a mai TV-kben ezek alapból benne vannak) alkalmas, az kérem szépen HÜLYE. Kitolja még 50ezerrel a keretet és kap egy multifunkciós eszközt, amivel még a seggét is kitöröltetheti (értsd: PC).
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...