Saját kézikonzolt mutatott be az NVIDIA

  • Írta: fojesz
  • 2013. január 7.
  • Bejelentés
Link másolása
Az idei CES-t felvezető sajtókonferenciájára számos bejelentéssel készült az NVIDIA, és az előadás lényegében a videojátékokra volt kihegyezve: jön a GeForce Experience, a GRID, a Tegra 4 és a Project Shield.

Ütős volt az NVIDIA CES-sajtótájékoztatója, a gyártó egy rakás gamer szempontból is érdekes bejelentéssel szolgált.

GeForce Experience

A GeForce Experience-szel az NVIDIA a konzolos játék egyszerűségét szeretné egyesíteni a PC-s teljesítménnyel, mert szerinte számítógépen játszani "csodálatos" dolog, de legalább ennyire "kaotikus" is. Az NVIDIA példája szerint a filmek, a zenék vagy a könyvek esetében a felhasználó platformtól függetlenül ugyanazt az élményt kapja, ez viszont nem mondható el a játékokról.

Ezért született meg a GeForce Experience. A felhőalapú technológia automatikusan beállítja a játékokban a PC-dnek megfelelő legjobb beállításokat. Az NVIDIA játékszakértőkkel, igyekszik "megérteni" minden egyes játékot, hogy végül megtalálja az optimális megoldást. NVIDIA-hardverrel ingyenes lesz a cucc.

NVIDIA GRID

Az NVIDIA korábban is beszélt saját cloud hardverről, teljes valójában viszont csak most mutatkozott be a GRID.

A szervert a cloud gaming szolgáltatásokhoz tervezték, a bemutatón a Trine 2-t streamelték egyidejűleg több hardverre, köztük egy PC-re és egy androidos tabletre. A  GRID egyszerre 24 játékost tud kiszolgálni, rackenként 20 szerver pedig szerelhető egybe, ami azt jelenti, hogy rackenként 240 NVIDIA GPU dolgozik együtt, és nyújt 200 teraflops teljesítményt, ami nagyjából 700 Xbox 360 erejével vetekszik.

Az NVIDIA nem fog cloud gaming szolgáltatást nyújtani, helyette licencelhetővé teszi a rendszert, a partnerek között már szerepel az Agawi, a CloudUnion (Kína), a Cyber Cloud (Kína), a G-Cluster (Japán), a Playcast (Izrael) és a Ubitus (Dél-Korea) is.

Tegra 4

Az NVIDIA a legújabb mobilprocesszorát is bemutatta, a Tegra 4 minden bizonnyal sok okostelefon és tablet alapkövét képezi majd, de talán egy-két androidos konzol is belefér a repertoárba... A processzormagok számát tekintve nem változott a rendszer (négy plusz egy), viszont az architektúra immár az ARM-féle Cortex A15-ös.

A Tegra 4-ben 72 GPU mag kapott helyet, a rendszer így hatszor erősebbé válik, mint az előző generációs Tegra. Az NVIDIA szerint ez a leggyorsabb mobilprocesszor jelenleg, emellett LTE-kompatibilitást is bejelentett. A bemutatón a Dead Trigger második részét demózták, emellett egy valós időben futtatott Unreal 4 techdemót is megtekinthetett a jónép.

Project Shield

És végül a számunkra legérdekesebb bejelentés: az NVIDIA saját kézikonzolt jelentett be Project Shield néven. Az androidos eszköz a Tegra 4-gyel indul harcba, ennek megfelelően Unreal 4-es játékok is futhatnak rajta.


Gyakorlatilag egy kijelzővel szerelt kontrollerről van szó, az egész rendszer kicsit nagyobb, mint egy Xbox 360-vezérlő, a megjelenítő pedig öt hüvelykes, a pixelsűrűsége 294 képpont hüvelykenként. A rendszer HDMI-kábellel csatlakoztatható a tévékre, így akár 4K-felbontást is kiprésel magából. 33 Wh-s akkumulátora 5-10 óra játékot és 24 óra videózást tesz lehetővé.


A Project Shield ráadásul még tovább megy: az NVIDIA-kártyákkal szerelt PC-kről streamelni is tud játékokat, a bemutatón a kütyüvel a Steamre csatlakoztak, majd úgy játszottak az Assassin's Creed III-mal.

27.
27.
Blyan000
Az Nvidia marketingfogása... 72 GPU.. persze, Igazából 72 feldolgozóegység (pixel és vertex shader).
26.
26.
shooter1234
#25: Na meg az hogy melyik kütyünek mennyi lesz a kezdő ára és hogy erre a pajzs projektre milyen húzócímek jönnek ki.
25.
25.
kharami
#23: Az oké hogy jobb mint egy touch screen! Itt a kérdés az, hogy megéri e majd beruházni rá, ha majd a galaxy s4 és társai még erősebb paraméterekkel jönnek ki mint ez!;)
24.
24.
p3ti
#20: Ezt kb. énsem értem :)
23.
23.
p3ti
#22: Csak annyi hogy ezen vannak gombok , és ez azért fényévekkel jobb mint bármelyik touchscreen
22.
22.
kharami
Érdekes de semmi esetre sem olyan nagy durr, mivel az elkövetkezendő generáció okostelefonjai biztosan fogják hozni ezt a tudást ha nem többet!
21.
21.
p3ti
Amindenit..... a Valve/steam után már az Nvidia is nyomja neki :) Lesz itt kínálat a közeljövőben . Bár nekem ezzel olyan érzésem van mint a NeoGeoval , csak egy szűk réteg fogja megvásárolni , és igazán nem fog elterjedni úgy ahogy azt várják . Ha kézi konzolt kellene vásárolnom , vagy 3DS vagy PSV lenne az , ez csak utolsó sorba jöhetne szóba , kivéve ha valami nagyon korszakalkotót tennének az asztalra
20.
20.
Fight!
Srácok én ezt most nem vágom, akkor most ez az új NVDIA kézikonzol a PC-kel van összekötve? úgy értem felmész netre és onnan töltheted le a játékokat rá? Vagy most mi? Ez azért is fura mert ha pl nincs vkinek internetje akkor annak tök felesleges ez az nvidia kézikonzol.... ha csak steamen töltehed le hozzá a játékokat...
19.
19.
adam6751
18.
18.
hedzsooo
#11: Ez most az NVidia-áról szólt. A Steam-es bejelentések között fog szerepelni majd az, amit te szeretnél, mert az már a Steam saját projektje. ;)
17.
17.
pstomi
#15: mi bajod van a GTS 450-el? nekem is ez van, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Minden játék megy maximum grafikán (far cry 3 stb..), Vision 3D is tökéletes hozzá.
16.
16.
Niplax
Amúgy ha kézikonzol vásárlásra kerülne a sor maradnék inkább a PS Vitánál vagy Nintendo 3DS-nél!
15.
15.
TheAxySnaker
az egyetlen bajom ezzel az lesz hogy a gagyi GTS450 kártyám után elátkoztam az egész céget az attól hogy ott van minden játék dobozán a logójuk még nem lesznek jók a cuccaik jó tény hogy én közelítettem meg rosszúl az egészet de az is tény hogy az Nvidia cuccok drágák és mint mindig az Ati és a Microsoft olcsoban adják a hardvereket legyen szó konzolokról vagy videókártyáról meg ott van az is hogy az én kedvenc játékaimat mind az Ati szponzorálta vay Ati-s hardveren fut ala Xbox360 de egy esély megérdemelnek meglátjuk mi lessz
14.
14.
Niplax
#13: Nekem is úgy tűnik!
13.
13.
br1Koo
Baromi kényelmetlennek tűnik az a kontroller :D
11.
11.
jszili32
Jobban örültem volna, ha a Steam jelent be egy rendes konzolt :(
10.
10.
Birkazoli
A GeForce Experience-t használom már pár hete. Eddig nagyon tetszik, a Skyrim-et, Portal 2-t és a TF2-t is nagyon jól beállította, csodaszépen futnak a játékok. Na de Witcher 2-nél már kijelezte, hogy inkább nem ajánl semmit, mert élvezhetetlenné válhat a játék:D Az a kézi konzol meg szerintem nagyon ronda:/
9.
9.
leviske
Ameddig az EA vagy akár a Valve nem tud egy atomstabil rendszert lerakni az asztalra csak kommunikáció és eredetiség-ellenőrzés céljából, inkább csak felháborítónak tartom az ötlet erőltetését, mintsem támogatandónak. Nem tudom elhinni, hogy valaha is ésszerű ok állna a cloud gaming mögött azon túl, hogy pár cég hasznot húzzon belőle rengeteg másik + fogyasztók kárára.

Remélem a Valve-nek is van annyi esze, hogy a követelmények kapcsán a HSA irányába lép, nem pedig a cloud felé. Bár tény, hogy az intel és az nvidia rémlik a kezdeményezés hátterében.
8.
8.
shooter1234
#7: Ez igaz, ha az ár is megfelelő lesz akkor szerintem be fogok egyet szerezni. Sokáig gondolkodtam a vitán is de hdmi meg jó címek hiányában inkább nem vettem.
7.
7.
csoki0619
Sztem ez a kis konzol jobb eladasokat fog produkalni mint a ps vita, marcsak azert is mert nagyobb lesz a kompatibilitasa(szerintem). Raadasul ez a pc-seknek egy alternativa ha Steam-es jatekot akarnak joystick-kal jatszani ugy, h a joystick-ot meg plusszba ra lehet kotni HDTV-re.Nekem tetszik.
6.
6.
adye
#4: Android fut rajta... Ennél nagyobb hátszelet nem is kaphatna a mai platformok között.
5.
5.
DeVincent
#2: Ha nem lesz az ára eltúlozva és rendelkezni fog egy széles játékfelhozatallal, akkor lesz rá kereslet. :-)
Én például simán megvenném.
4.
4.
DON GONDOCS
Kiváncsi vagyok mennyire fogják támogatni a stúdiók a Project Shieldet. Vagyis milyen játékok lesznek rá?
3.
3.
ground
Nem néz ki rosszul. Elég izmos hardware 1 kézi konzolhoz képest. De szerintem ilyen nagy teljesítmény enni fogja az aksit rendesen.,.
2.
2.
shooter1234
Nem semmi dogok, az a kézikonzol meg sztem még jól is néz ki. De vajon lenne e rá kereslet?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...