Csődeljárás alatt az amerikai Atari is

  • Írta: fojesz
  • 2013. január 21.
  • Biznisz
Link másolása
Az Atari amerikai részlege csődeljárást kért maga ellen, hogy így szabaduljon meg a pénzügyi nehézségekkel küszködő francia anyacégétől. A menedzsment abban bízik, hogy valaki felvásárolja a vállalatot.

Csődvédelmet kért maga ellen az Atari Inc., a hírek szerint azért, hogy megszabaduljon a tetemes adóssággal küszködő francia anyavállalatától, az Atari SA-tól. Úgy tudni, a menedzsment azt várja ettől a lépéstől, hogy valaki felvásárolja a céget, és az újra működőképes lehet, miközben elsősorban a digitális és a mobilpiacra koncentrál.

Az Atari régi árnyéka csupán önmagának (lásd az alábbi dobozt), az utóbbi években a pénzügyi problémái kapcsán hallottunk róla főleg. A vállalat árbevételének 17 százaléka származik az Atari logó licenceléséből, egyébként jelenleg is a klasszikus címeinek mobilos és webes változatainak fejlesztéséből él. A mindössze 40 főt számláló amerikai részleg fejlődőképes állítólag, ezért van értelme megmenteni, azonban az Atari SA egyértelműen visszahúzza.

A teljes anyavállalat forgalma éves szinten 43 százalékot csökkent 2011-ben, majd újabb 34 százalékot 2012-ben, az utóbbi évtizedben tavaly és tavalyelőtt ért el hajszálvékony profitot, azt is csak azért, mert könnyes búcsút vett az egyébként veszteségesen működő Eden Gamestől. Lejáró hiteltartozásai miatt azonban növekedésre ezután sem számíthat, december 31-én lejárt 28 millió dolláros tartozása miatt a fejlesztés alatt álló játékai, így például a valódi pénzt használó szerencsejáték, az Atari Casino megjelentetésére is képtelen. Részvényei 2008-ban még 11 eurót értek, most már alig 1 euróért kereskednek a papírokkal.

Történelem

Az eredeti Atari Inc. 1984-ben került feldarabolásra, a játéktermi részleg lett az Atari Games Inc., ami megtarthatta a márkához és a logóhoz kapcsolódó jogokat, amik végül a Warner Bros.-nál kötöttek ki. A videojátékos és konzolos részleget a Hasbro Interactive 1998-ban vásárolta fel, a Hasbro Interactive-ot azután 2001-ben megvette az Infogrames Interactive SA, ami 2003-ban alakult át Atari SA-vá. A most emlegetett amerikai szárny a kilencvenes években GT Interactive néven volt ismert, a most is használt Atari Inc. nevet 2003-ban kapta meg, a teljes felvásárlására pedig 2008-ban került sor.
6.
6.
zsoze
remélem a 2013as év nem a csőd eljárások éve lesz
3.
3.
DON GONDOCS
Hát ez szégyen, ott voltak náluk a jó címek és hagyták őket a fiókban , nemhogy kihasználták volna.
2.
2.
p3ti
Én inkább azon csodálkozom hogy eddig miből éltek .... Bár szerencsétlen THQ is megjárta csúnyán .
1.
1.
ATi0021
Megérdemlik, ha csődbe mennek teljesen. A Test Drive Unlimited 2-vel olyan ziccert hagytak ki, ami megbocsáthatatlan. Lecsökkentették az Eden Games létszámát és várták a csoda játékot. Aztán láthattuk, hogy jött a Microsoft és kiadták az ötletüket Forza Horizon néven ami év autós játéka lett, mert ott nem sajnálták a pénzt egy minőségi alkotásra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...