Így fulladt botrányba a SimCity rajtja

  • Írta: fojesz
  • 2013. március 8.
  • Hír
Link másolása
Óriási felkészületlenség előzte meg a SimCity premierjét az EA oldaláról, és bár az európai megjelenéskor minden jól ment állítólag, Amerikában problémák hadával kellett megküzdenie a kiadónak.

A Diablo III rajtját idézte a SimCity megjelenése. Ahogy arról beszámoltunk, nem indult zökkenőmentesen a játék amerikai bemutatkozása, azonban mint utóbb kiderült, az csak a kezdetet jelentette, hogy sokaknál nehezen ment a kliens letöltése. Mint ismert, a SimCityt nem lehetett előzetesen letölteni, ráadásul a kötelező online kapcsolat miatt a szerverek akkor sem tudtak fellélegezni, miután a játékosok többsége le tudta húzni a játékot az Originről.

Az események folytán a rendszer Twitter-csatornája instant ügyfélszolgálattá avanzsált, rendszeresen érkeztek rá az EA bocsánatkérő és szabadkozó üzenetei, és az online helpdesk is izzott - ha eredményesség tekintetében nem is volt a csúcson. A felkészületlenség nemcsak a felhasználókat, de a szakmabelieket is felháborította, a Polygon magazin például odáig ment, hogy 9.5-ös értékelését utólag 4.0-sra rontotta a történtek miatt.

Az Amazon egy időre leállította a SimCity digitális példányainak értékesítését, nem sokkal később pedig az EA is visszakozni kényszerült, és nem éppen a szokványos módon: a kiadó bejelentette, hogy az olyan mellékfunkciókat, mint a ranglista vagy az achievementek, kikapcsolja a szerverek kímélése érdekében, néhány órával később pedig még jobban belenyúlt a játékba: a játékidő felgyorsításának lehetőségét is letiltotta.

Nektek mik a tapasztalataitok? Az európai premier állítólag simán ment, az Amerikában történtek utórengéseit azóta is próbálja elsimítani a kiadó. Csoda, hogy néhányan már a Kickstarteren kampányolnak egy DRM-mentes, offline is játszható SimCity-klónért?

61.
61.
krok
Nos jelentem, a helyzet már alakulgat, most már elég hamar benged a szerver. Viszont játék közben nagyon sokszor kidob a szerver. Ez nem jelent játék megszakadást, de, ha egy másik várodba szereténl bekukkantani, vagy az általad létrehozottat (pirivat modban) próbálod fejleszteni, elkezdi betölteni és eg 5-10perc után közli, hogy "Bocsi, de nem tudunk kapcsolódni, mert a szerver leállt" és innentől fogva bottal ütheted, az addigi lépéseket.
A másik bosszantó dolog, és ezt nem is értem , hogy miért így van, mert mikor kilépek azt írja, hogy a szinkronizál a többi szerverrel. Szóval, ha ekezdem mondjuk az Europa4 szerverrel, mert ez az egyetlen, ahová beengedett, akkor, ha kilépek és már nem enegd vissza ugyan oda, a másik szerverrel hiába lépek be, nem tudom folytatni a játékot. Kezdhetem előről. Volt már példa rá. NEM ÉRTEM, hogy miért kell ezt ennyire bonyolítani. Még mindig tartom az állításomat, fizettm elvárom, a tökéletes és zökkenő mentes működést. Főleg már 1hét után, nem érdekel a kárpótlás és ezt vettem meg!
60.
60.
Raziel
#53: Nos itt az a probléma, hogy ez egy akkora nemzetközi piac amit egy-egy ország nem tud önállóan panaszt emelni. Valamint a legtöbb ilyen hazugságot más iparágakban is elsütik reklám néven. Mégis miért lep meg minket, hogy ők hazudnak? Mindenki más is hazugsággal adja el magát! Nem csak ők!
59.
59.
Raziel
#49: kimoderált üzenet
58.
58.
Raziel
#35: Figyelj a probléma az, hogy nem mindenki szeret minden játékot. Itt most nagyon komolyan nyílvánosan bukott az EA. Ilyesmit megengedni félelmetes bűn. Legalábbis egy ekkora cégnek. Már csak az a baj, hogy sajna a fogyasztóvédelem itt nem létezik még.... Sajnos mivel ez az egyik legtöbb pénzt termelő iparág lett nem is fog... :/
57.
57.
Raziel
#30: A zárt béta igen is sokmindenen változtat. Korlátozott számú ember. Korlátozott szerverigény. A valódi igények akár több 10x-es különbséget is eredményeztek. Ezért omlottak össze a szerverek. Ami egyértelműen szánalmas volt. A béta meg még könnyen futott kevés emberrel.
56.
56.
Raziel
#29: kimoderált üzenet
55.
55.
krok
#49: Igazad van! Valóban összefüggéstelen,amit írtam, bocsi érte, szófosásom volt... és Te mint a magasabb rendű, nem tudod értelmezni.Annyit tennék hozzá, hogy a rakás 15 éves mondatodat, egy kicsit sértőnek találtam.
Hidd el Praesagus pontosan tisztában vagyok a fogyasztóvédelemmel.Ez egy költői kérdés volt, de mindegy, szavakon, elírásokon lovagoltok és elsiklotok a lényeg feleltt.Ha megnéztétek volna a linkelt képet már nem is kaptam volna fricskát a " Hát ez történt..."- kezdetű mondatra, önmagáért beszél, ott látható, amiről írtam...karakterek, sajnálják....de ez sem lényeg, az a lényeg, hogy a másik egy hülye...De itt befejeztem, nem személyeskedek, tovább, nem ér annyit az egész, hogy egy szemét cégen össze vesszek egy honfitársammal, aki talán úgyan úgy háborog ezek miatt, mint én , csak másképp éljük át. Itt és most, mindenért bocsi.
SZigórúan, csak EA-ról. Továbbra is csak döcög az egész, játék közben többször megszakad kapcsolat, és sosem tudom, hogy mi veszett el, mert nem én mentem a játékot...Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy annyit javult a helyzet, hogy most hamarabb kacsolódik. Én úgy gondolom, hogy az EA-nak jó lenne elgondolkodni, egy offline dolgon, mert annyi kérdés maradt még nyitott, hogy ha ezek nem tisztázodnak, akkor csak azt tudom javasolni, hogy SENKI NE VEGYEN ILYET- (nem kiabálok), ne legyeteket süketek, mint én, hogy hittem nekik, csak addig kell a Net, míg regisztrálok és ellenőrzik a progi valódiságát, mert ezt szajkózták.
54.
54.
mestermagyar
#53: Így igaz, a farm felépült, az "életedhez épp eleget" veszel öskorszak korszak lezárult, minket meg sikerült befogni/megszelídíteni.

A free 2 play jelentös része az a "szabadságot" hirdeti, hogy nem kell mindenért perkálni, csak ha akarunk, és ez milyen jó nekünk. Miközben meg ha teljes játék érzése kéne, kb a játék ára feletti áron kell venni kiegészítöket(portal 2 sapka 5 dolcsi?!)

A konzol is csak egy kifogás, csak azért, hogy a microsoft-nak ne kelljen annyira optimalizálnia a hardvereket PC-n, és ezért tudjon konzolokat eladni jó pénzért, úgy hogy közben a PC-re is folyik a pénz.

Cég lop meg embereket, azt meg egy másik cég lopja valamire hivatkozva.
53.
53.
#52: Valószínűleg így van.

Amúgy is veled értek most egyet. Kapásból a Mass Effect 3-as "Take Earth back" előzetes meg reklámszöveg miatt megérdemelte volna az EA hogy jól megbüntessék. Persze ez most erős túlzás, kicsit szenyó vagyok, de az igazság az hogy az Extended Cut DLC-ig a Föld nem volt visszaszerezve, szóval ez is a vásárlók félrevezetése volt...

Egyébként ha bármilyen szerevezet komolyabban foglalkozni kezdene a játékosok megvezetésével összeomlana a játékipar. Itt most már annyian annyiféleképpen csalnak meg baxxák át a játékosok fejét hogy a kiadófejesek fele mehetne a hűvösre... Ha a vállalatok nem úsznának meg mindent, persze...
52.
52.
randall13
#50: Nem hiszem hogy ez olyan jó vitaalap lenne, mert krok kivételével mindenkinek egyértelmű, hogy a fogyasztóvédelem csak egy díszszervezet, a videó játékokra pedig ez hatványozottan érvényes.
51.
51.
Én maximum annyit szólnék ehhez hozzá, hogy az EA látszólag elhatározta hogy még ebben az évtizedben csődbe juttatja magát! Szerintem jó úton haladnak, mert a megítélésük a pár évvel ezelőtti pillanatnyi javulás óta ismét soha nem látott mélységekbe zuhan...

Ilyenkor csak azokat sajnálom akik fejlesztői és felhasználói oldalról is hittek a játékban. Mondjuk ki hitte volna hogy a The Old Republic ennyi befektetett munka, ilyen stáb, egyszemélyes tartalom és ekkora megmozgatott pénzek után képes lehet a bukásra?

Az EA-nek persze ezt is sikerült kiviteleznie, egy mezei kis városépítgetős játéknak már esélye sincs a hanyagságukkal szemben...
50.
50.
#49: Akarsz egy érdekesebb vitapartnert, Randy? :D

Szívesen beugrom újra... ;) :P
49.
49.
randall13
#47: Ó, hatalmas intelligencia-báró, sikerült egy halom összefüggéstelen mondatot egymásra pakolnod.
"És tulajdonképpen erről beszélek ez nem rég történt." Mi? Hogy túlszárnyaltál mindenkit? Wtf?
"Még arra sem képesek, hogy a magyar karaktert rendesen lekódolják, hát ennyire érdekli őket." 5 percig gondolkodtam, hogy milyen magyar karakterről irkálsz, mire rájöttem, hogy az "karaktereket" akart lenni.
"Túlképp ki szart érdekel, hogy mennyire sajnálják és adnak egy játékot, ez engem speciel piszkosul nem érdekel." Sajnálják és adnak? MIVAN? x'D

Légyszi ezt az egész kommentet fogalmazd át, mert így nem tudok értelmesen reagálni rá. Köszi!
48.
48.
vmiki88
#37: Sehol sincsenek, mert lefizették őket.
47.
47.
krok
#39: Ehhez a megjegyzéshez csak gratulálni tudok. Felettéb inteliganciáról tanúskodik.Nem mind1, hogy hány éves?Fizetett érte, ha kokrétan ő nem,de valaki igen. Halkan megjegyzem én nem 15 éves vagyok, szerintem itt jócskán túlszárnyalnék bárkit. (és most lehet köpködni, hogy a vén f****sz játszik, de ez hidegen hagy).
És tulajdonképpen erről beszélek ez nem rég történt. Még arra sem képesek, hogy a magyar karaktert rendesen lekódolják, hát ennyire érdekli őket.
Túlképp ki szart érdekel, hogy mennyire sajnálják és adnak egy játékot, ez engem speciel piszkosul nem érdekel. Most már jó lenne, ha átlánák egyesek a dolog lényegét. Látod ez a szemfényvesztés, adnak egy játékot, ingyen. (Simcity 0)
Itt a link:
http://kepfeltoltes.hu/130309/hiba_www.kepfeltoltes.hu_.png
És ez megy folyamatosan....
46.
46.
Conqvistador
Ez a ciki nem a faláb.

Hát biztos veszítenek többszázezer potenciális vásárlót.
Csak gratulálni tudok az egészhez :D
Saját maguk alatt vágják a fát. Gondolom a szerverek fenntartása sem olcsó mulatság.
45.
45.
Skyer
Az Origin úgy ahogy van egy kalap szar. Nem csoda, hogy fel van mindenki háborodva...
44.
44.
AssaX
#43: most érkezett a hír hogy Benedek pápa lemondása kicsit meg kavarta az EA-t megértéseteket kérik xD
43.
43.
randall13
#41: Áááááá Joke of the Year x'D De lehet hogy inkább Century.
42.
42.
AssaX
#41: xD ja nem az EA tehet róla hanem a vatikán :D hagyad már
41.
41.
abydos
Nyugodtan abbahagyhatjátok az EA szidását, erre nem számítottak, ahogyan a bankok sem a devizaárfolyamok ekkora változására.

De mellesleg ingyen EA játékot adnak minden SimCity vásárlónak kompenzációként
40.
40.
AssaX
#39: enni kéne pacalt
39.
39.
randall13
#37: Amíg a társadalom komolytalannak tekinti a játékokat, addig a fogyasztóvédelem sem fog foglalkozni egy "rakás 15 éves" problémáival.
38.
38.
Megacsiga
Már tegnapra fellőttek minden régióra plusz 2 szervert, azóta simán meg. Amúgy 10/9 simán a játék, iszonyat hangulatos cucc lett
37.
37.
krok
Még mindig szarakodik...Ha 24 órán át dolgoznak a probléma megoldásán, ahogy mondják, akkor miért nem javul. Gyerekek egyetlen játékot nem tudok folytatni, mert nincs hlo folytassam. Hajnalban egy picivel jobb volt a helyzet (persze most röhögtök, hogy ilyen ökör vagyok, hogy fent vagyok), már be tudtam lépni és 2órát tudtam is vele játszani, aztán jött a szokásos, kilépett és ennyibe maradtunk. Később napközben sikerült belépni és lám, sehol a játékom!!!! Nincs folytatás!! Nem is értem, hogy én miért nem tudom elmenteni közben? Játék közben el akartam foglalni egy másik város. Kilépett az enyémből, írja, hogy belépés a másikba. Mind ezt 1óráig hagytam kiváncsiságból. Semmi nem történt, úgy kellett lelőnöm a progit a feladatkezelőből, mert kis em tudtam lépni.
Még, hogy azt merik állítani, hogy az Európai megjelenéssel már nem volt gond?! Kitől kapták ezt az infot? Pontosan ugyan olyan gondok voltak, é steljesen mindegy melyik szervert akartam kiválasztani.
Mondom, én tudom mit veszek, olvastam róla, sokat, és megadtam a lehetőséget, hogy így legyen, de soha, mondom többet soha nem adok ki egy fillért egy játékért sem, ha bármi szükség lesz a netkapcsolatra (de meggondolom azt is, hogy amúgy, veszek-e). Enegem csak az bosszant még1x ismétlem magam...szerzősés szegés és mindenki cseszik rá, mert én vagyok a balf****sz vásárló, és mi megmondtuk, hogy milyen lesz előre, ami nem igaz, hazugság!!!
JOGVÉDŐK, fogyasztóvédelem, HAHÓÓÓÓÓ !!!! Hol vagytok?!!!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...